Hoe reis je van Amsterdam naar Brugge

Hoe reis je van Amsterdam naar Brugge

Op zoek naar een kleine rustpauze na de drukte op de Dam? Wil je één van Europa’s meest beroemde middeleeuwse steden zien? Zin om te verdwalen tussen sprookjesachtige kerktorens en geplaveide straten? De perfecte plek is misschien net over de grens in België: Brugge.

Deze stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een droom voor fotografen en geschiedenisliefhebbers, met torentjes in de stijl van de Game of Thrones en prachtige Vlaamse huizen in overvloed. Het is ook maar 170 km van Amsterdam, tenminste in een directe lijn. In deze gids vind je alle mogelijkheden om de stad te bezoeken vanuit de Nederlandse hoofdstad, met informatie over treinen, bussen en nog veel meer. Veel plezier!

TransportReistijdPrijsTickets
Van Amsterdam naar Brugge per trein3 u€29Boek Online
Van Amsterdam naar Brugge per vliegtuig4 u€86Boek Online
Van Amsterdam naar Brugge per bus4 u€16Boek Online
Van Amsterdam naar Brugge per georganiseerde tour11 u€82Boek Online

Van Amsterdam naar Brugge per trein

Van Amsterdam naar Brugge per trein
Je kan de snelle Thalys nemen van Amsterdam Centraal naar het westen, naar de grachten van Brugge. © Harry Beugelink / Shutterstock.com

Reistijd – 2u 45min
Prijs – Vanaf €29
Comfort – 4/5

Dankzij de efficiëntie van de spoorwegen in zowel België als Nederland zijn er meerdere manieren om met de trein van Amsterdam naar Brugge te reizen. Er is ongeveer iedere 60 minuten een vertrek vanaf het bruisende Centraal station van de Nederlandse hoofdstad. De reistijd varieert van 2u 45min tot 4u, afhankelijk van de verbindingen die je kiest en hoeveel je voor een treinkaartje wil betalen.

Als je snel naar het westen wil, naar de grachten van Brugge, kan je de snelle Thalys naar Antwerpen nemen. Vervolgens neem je de Belgische InterCity naar Gent en nog een aparte IC-trein naar je bestemming. In totaal duurt dat 2u 40min van begin tot einde, maar je moet wel minstens twee keer overstappen. Een eenvoudigere keuze zou de Thalys naar Brussel kunnen zijn en één enkele overstap op een IC-dienst naar Brugge. Er zijn ook tragere – en goedkopere – regionale IC-diensten die je het volledige traject laten afleggen, maar dat betekent een reis van iets meer dan vier uur in totaal.

Er zijn verschillende manieren om met de trein van Amsterdam naar Brugge te reizen, met de InterCity of de Thalys hogesnelheidstreinen.

Je kan de handige zoekfunctie op 12Go.co gebruiken om een idee te krijgen van alle verschillende treinverbindingen tussen Amsterdam en Brugge. Op deze manier zie je ook duidelijk de prijsverschillen en kan je vooraf online voordelige tarieven scoren – wanneer treinkaartjes nog maar een fractie van de volledige prijs zijn. Het is vooral handig voor de hogesnelheidslijnen van de Thalys, waarvoor een reservering verplicht is.

Van Amsterdam naar Brugge per trein
Een Belgische InterCity trein met bestemming Brugge © ShapikMedia / Shutterstock.com

De Thalys is de meest luxueuze trein op het menu en het is een echte belevenis, met snelheden tot 300 km/u. Ze beschikken over ruime interieurs en zijn supercomfortabel, dus kies voor deze verbindingen als je in stijl naar Brugge wil reizen. Dat wil niet zeggen dat de meer betaalbare IC-treinen slecht zijn. Dat zijn ze zeker niet. Ze hebben wagons met airconditioning, twee zitplaatsen en veel beenruimte – een goede middenklasse rit.

Van Amsterdam naar Brugge per vliegtuig

Van Amsterdam naar Brugge per vliegtuig
KLM gebruikt kleine vliegtuigen voor de korte trip tussen Amsterdam en Brussel © StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Reistijd – 4 tot 5 uur
Prijs – Vanaf €86
Comfort – 3/5

Er gaan eigenlijk geen vluchten van Amsterdam naar Brugge. Door de nabijheid van de grote luchthaven Brussels Airport (op slechts 112 km van de E40 naar het zuidwesten) is het wel mogelijk om over de Nederlands-Belgische grens te vliegen op weg naar de historische middeleeuwse stad. KLM heeft ongeveer vier afzonderlijke vertrekken per dag van Schiphol naar Brussel, die om 6:45u beginnen. De vlucht duurt slechts 45-50 minuten, zodat je nog kunt ontbijten op de geplaveide marktpleinen van Brugge.

Een vlucht van Amsterdam naar Brussel kan het eerste deel zijn van een reis naar Brugge, maar bereid je voor op een ingewikkelde trip en hoge kosten.

Er zijn een paar dingen die je moet weten als je naar Brussel vliegt om Brugge te bereiken. Ten eerste is het een beetje een ingewikkelde verbinding. Je moet een trein nemen naar Schiphol (ze gaan bijna elke 15 minuten vanaf Amsterdam Centraal). Dan moet je inchecken en door de beveiliging gaan. En aan de andere kant heb je vervoer nodig om de laatste etappe naar Brugge af te leggen. Gelukkig is er een IC-trein die rechtstreeks van de luchthaven BRU naar Brugge rijdt. Deze rit duurt 1,5 uur en kost iets meer dan €20. Een privé-taxi is ook een optie, maar die kost minstens €125 per enkele reis.

Het resultaat is dat de totale reistijd oploopt tot meer dan vier uur. En dat niet alleen, je moet ook nog overstappen van de trein op het vliegtuig en dan weer terug op een trein of taxi, om vanuit Amsterdam in Brugge te geraken. Bovendien zijn de prijzen waarschijnlijk niet eens van dezelfde categorie als de treinverbindingen. Voor de vlucht alleen al moet je minstens €62 betalen! De conclusie? Deze optie is waarschijnlijk alleen het overwegen waard als je op Schiphol aankomt en door wil reizen naar Brugge zonder een omweg door het centrum van Amsterdam te maken.

Van Amsterdam naar Brugge per bus

Van Amsterdam naar Brugge per bus
Flixbus biedt een hele reeks busdiensten aan die rechtstreeks van Amsterdam naar Brugge rijden, de hele dag en de nacht door © dvoevnore / Shutterstock.com

Reistijd – 4 tot 6 uur
Prijs – $18
Comfort – 3/5

De bekende Europese busmaatschappij Flixbus biedt een hele reeks busdiensten aan die rechtstreeks van Amsterdam naar Brugge rijden, zowel overdag als ‘s nachts. De busdiensten zonder overstap zijn de snelste, met een totale reistijd van vier tot zes uur, afhankelijk van het aantal haltes tijdens de route. De vroegste bus die je op de Dam kan nemen vertrekt meestal rond 8:45u, terwijl de laatste bus van de dag rond 19:30u gaat.

De rechtstreekse bus van Amsterdam naar Brugge biedt een goed evenwicht tussen reistijd en prijs.

Flixbus heeft comfortabele bussen met een goede rugleuning, ramen met zonnewering en airconditioning die meestal echt goed werkt. Het heeft ook een efficiënt online e-ticketing systeem, waardoor je eenvoudig vooraf kan boeken via 12Go.co. Het is gebruikelijk dat de lijnen van Amsterdam naar Brugge onderweg bij verschillende haltes stoppen in steden en dorpen, dus hou er rekening mee dat je waarschijnlijk ook in Brussel en Gent stopt voordat je aankomt op jouw bestemming.

Station Amsterdam Sloterdijk
Flixbus vertrekt van station Amsterdam Sloterdijk. Dat is een gemakkelijk te bereiken trein/metro/busstation.

Het overgrote deel van de verbindingen die Flixbus aanbiedt, begint bij het grote overstappunt Amsterdam Sloterdijk. Je vindt dat aan de noordwestelijke rand van het oude centrum van de hoofdstad – te bereiken in zes minuten met de trein vanaf Amsterdam Centraal voor een prijs van €2,40 per persoon. Het aankomstpunt in Brugge ligt aan de andere kant van het treinstation. Dat is ongeveer 25 minuten te voet, of een snelle lokale busrit, naar de rand van het UNESCO-gebied van de stad (waar de meeste toeristen naartoe willen).

Van Amsterdam naar Brugge per georganiseerde tour

Van Amsterdam naar Brugge per georganiseerde tour

Reistijd – Een hele dag
Prijs – Ongeveer vanaf €82 per persoon
Comfort – 4/5

Hoewel Brugge in een heel ander land ligt, is het nog steeds een optie om er een daguitstap vanuit Amsterdam van te maken. Denk niet dat het een korte dag zal zijn. Alleen al de transfer van stad naar stad (meestal met een bus of minibusje met airconditioning) duurt ongeveer drie uur. Dat betekent dat je in totaal zo’n 11-12 uur onderweg bent, inclusief een rondleiding door het historische centrum van Brugge en wat tijd voor jezelf om de bezienswaardigheden en kerken te bezoeken. Vergeet niet dat je aan het einde van de dag ook nog een terugreis moet maken naar Amsterdam.


Je kan de bruisende biercafés en rondvaarten van Amsterdam eenvoudig inruilen voor de rijke en meeslepende geschiedenis van Brugge. Stap gewoon op het vliegtuig, de trein of de bus en je kan in drie tot vijf uur van de ene naar de andere stad reizen. Je zal Belgische frieten eten op de beroemde Markt voordat je “vaarwel Holland” hebt kunnen zeggen!


Van Amsterdam naar Brugge FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Brugge te reizen?

Bussen zijn meestal de goedkoopste manier van vervoer tussen Amsterdam en Brugge. Ze kosten soms maar €16 voor de hele rit zonder dat je hoeft over te stappen. Om de beste aanbiedingen te krijgen, raden wij je aan heel vroeg online te zoeken via 12Go.co, voordat de tickets met korting allemaal gereserveerd zijn.

Wat is de snelste manier om van Amsterdam naar Brugge te reizen?

De snelste treinverbinding (een Thalys naar Antwerpen gecombineerd met IC-treinen naar Gent en dan naar Brugge) duurt in totaal slechts 2u 45min. Dat maakt het de snelste manier om van A naar B te komen op dit traject. Controleer de dienstregeling en prijzen van de treinen via 12Go.co en boek de hogesnelheidstreinen zo lang mogelijk van tevoren om de beste aanbiedingen te krijgen.

Wat is de beste manier om van Amsterdam naar Brugge te reizen?

Als je heel gemakkelijk wil reizen, kan de bus geweldig zijn. Je hoeft niet over te stappen als je kiest voor de regelmatige rechtstreekse verbindingen van Flixbus en de totale reistijd is maar vier uur. Natuurlijk zal de trein meestal comfortabeler zijn, vooral als je erin slaagt om een reservering te maken op één van de chique Thalys treinen naar Antwerpen of Brussel als onderdeel van de reis. Uiteindelijk ligt de keuze bij jou.

Is er een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Brugge?

Nee. Helaas rijden er op dit moment geen rechtstreekse treinen tussen Amsterdam en Brugge. Het beste waar je op kunt hopen is een reis met één enkele overstap, meestal in Brussel. Er rijden echter snellere treinen via Antwerpen en Gent, zodat je in minder dan drie uur van station naar station kan reizen.

Kan je een daguitstap maken van Amsterdam naar Brugge?

Dat kan. Het zijn over het algemeen goed gevulde routes – dagen van 12 uur zijn normaal! Dat is precies wat nodig is om je helemaal naar de UNESCO-stad te brengen vanuit de hoofdstad van Nederland, alle bezienswaardigheden te bekijken, de wandeltochten te doen en echt een algemene indruk te krijgen van de bestemming.

Hoeveel kost een treinkaartje van Amsterdam naar Brugge?

De goedkoopste prijs voor de trein is €29 per persoon. Om dit treinkaartje te pakken te krijgen, moet je waarschijnlijk van tevoren boeken via 12Go.co om gebruik te kunnen maken van de beste kortingstarieven. Het kan ook een goed idee zijn om de meer betaalbare InterCity treinen te gebruiken, in plaats van de hogesnelheidstreinen van de Thalys.

Kan je het best met de trein of met het vliegtuig van Amsterdam naar Brugge reizen?

Neem zeker de trein. Je kan dit traject ook met het vliegtuig afleggen, maar je komt dan niet verder dan Brussels Airport. Dat is nog altijd meer dan 100 km van Brugge zelf, wat betekent dat je nog een extra transfer moet organiseren die waarschijnlijk evenveel tijd in beslag zal nemen (of zelfs meer) dan wanneer je gewoon de trein had genomen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: