Hoe reis je van Brussel naar Brugge

Hoe reis je van Brussel naar Brugge

Maak je klaar om betoverd te worden door Brugge. Laat de stadsdrukte van Brussel achter je en dompel je onder in een sprookje van spookachtige kerken met hoge torens, geplaveide straatjes en rustige grachten. Het wordt beschouwd als één van de best bewaarde middeleeuwse steden van heel Europa, met een hele hoop Belgische frietkramen en vrolijke Ierse pubs (ken je de film ‘In Bruges’ nog?).

Gelukkig kan je gebruik maken van een aantal handige vervoermiddelen om de 88 kilometer die de twee steden van elkaar scheidt, te overbruggen. In deze gids vind je alles wat je moet weten om een plaatsje te reserveren…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Brussel naar Brugge per trein1 u€14Boek Online
Van Brussel naar Brugge per bus1,5 u€7Boek Online
Van Brussel naar Brugge per taxi1,5 u€140Boek Online
Van Brussel naar Brugge per georganiseerde tour8 u€44Boek Online
Van Brussel naar Brugge per auto1,5 u€44Boek Online

Van Brussel naar Brugge per trein

Van Brussel naar Brugge per trein
NMBS is de nationale spoorwegmaatschappij van België, hier komt een trein aan in het station van Brugge © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Reistijd – <1 uur
Prijs – €14
Comfort – 4/5

De trein is veruit het populairste vervoermiddel om van Brussel naar Brugge te geraken. De treinen van de NMBS rijden op relatief snelle en betrouwbare InterCity lijnen en brengen je in iets minder dan een uur van de perrons van Brussel-Zuid naar het station van Brugge. Je kiest voor de regelmatige verbinding naar Oostende, die ieder half uur of ieder uur vertrekt, en onderweg stopt in Gent. (Kies niet voor de minder regelmatige vertrekken die door de stad Roeselare gaan – deze trein doet er twee keer zo lang over).

Omdat dit zo’n populaire route is voor pendelaars en rugzaktoeristen die door België trekken, zal je zeker elke dag genoeg vertrektijden vinden. De treinen rijden al vroeg, vanaf 6 uur ’s morgens, en de diensten lopen door tot na middernacht. Tijdens de piekuren in de ochtend en tijdens de middag kan het druk worden op de wagons, maar normaal zijn er extra diensten om de drukte op te vangen.

Het interieur van een NMBS-trein
Het interieur van een NMBS-trein © SophieOst / Shutterstock.com

In België kiezen veel reizigers de trein om in noordwestelijke richting naar Brugge te rijden. De reis duurt iets minder dan één uur.

Verrassend genoeg biedt vooraf boeken geen enkel voordeel wat de prijs betreft. Je betaalt altijd het lokale standaardtarief van 14 euro voor de rit. Je kan je treinkaartje dus maanden van tevoren kopen of op het moment zelf op het station. Als je 12Go.co gebruikt om online een kaartje te kopen nog voor je in Brussel aankomt, kan je de lange wachtrijen aan de loketten vermijden. Reizigers die net van de Eurostar afstappen en naar Brugge willen doorreizen, kunnen Eurostar-kaartjes kopen voor Elk Belgisch Treinstation, waarbij de kosten voor de verdere reis vanuit Brussel zijn inbegrepen.

Je mag uitkijken naar aangename, niet-spectaculaire, landschappen. De route loopt in noordwestelijke richting door de Lage Landen naar de havens aan de Noordzee. Onderweg zie je uitgestrekte landbouwvelden met bossen en struikgewas, schilderachtige Belgische dorpjes en windmolens. Let ook op de mooie torentjes van rode baksteen die je ziet verschijnen wanneer je het station van Gent binnenrijdt.

Van Brussel naar Brugge per bus

Van Brussel naar Brugge per bus
Flixbus is een Duits bedrijf dat in heel Europa actief is © Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Reistijd – 1 tot 2 uur
Prijs – €7+
Comfort – 3/5

De prijs is zowat de enige reden waarom je zou overwegen om de trein te ruilen voor de bus op weg naar Brugge. De bus doet er langer over, is over het algemeen minder comfortabel en kan bij het vertrek uit de hoofdstad flinke vertragingen oplopen, vooral tijdens de drukke spitsuren ‘s ochtends en ‘s middags. Maar de tickets kosten slechts 7 euro en daarom is het misschien wel de moeite waard om in gedachten te houden.

Er is één positief kenmerk aan de bussen tussen Brussel en Brugge en dat is de prijs.

Busmaatschappijen zoals Flixbus nemen gewoonlijk het voortouw. Zij beschikken over een uitgebreid netwerk in heel Europa en hebben moderne bussen met airconditioning en verstelbare stoelen, zodat je de UNESCO-stad in alle comfort kunt bereiken. De rit volgt de E40 in noordwestelijke richting langs Gent (wees niet verbaasd als er een korte stop wordt gemaakt om extra passagiers op te pikken) voor je Brugge zelf bereikt. Het is niet echt supermooi, maar je krijgt wel een glimp te zien van de golvende vlakten van de Lage Landen.

Denk er altijd aan dat de prijs van de tickets – het belangrijkste voordeel bij busreizen tussen Brussel en Brugge – voortdurend verandert. Hoe dichter je bij de dag van je reis komt, hoe kleiner de kans dat je een echt koopje scoort. Daarom is het een goed idee om vóór je reis via 12Go.co een plaats te reserveren op één van de bussen.

Van Brussel naar Brugge per taxi

Van Brussel naar Brugge per taxi
Een taxi nemen zorgt voor de meeste flexibiliteit © EQRoy / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – Ongeveer €140
Comfort – 5/5

Als je bereid bent om wat extra euro’s uit te geven voor de rit van Brussel naar Brugge, dan kan je voor een privé-taxi kiezen. Die rekenen meestal zo’n 130 – 150 euro voor de hele rit, in een auto met airconditioning en veel beenruimte. De reis duurt in totaal één tot twee uur, afhankelijk van het verkeer. De echte bonus is dat je zelf kan kiezen waar je opgehaald en afgezet wordt, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met veel bagage of voor groepen reizigers die de kosten kunnen delen.

Van Brussel naar Brugge per georganiseerde tour

Van Brussel naar Brugge per georganiseerde tour

Reistijd – De hele dag
Prijs – Vanaf €44
Comfort – 5/5

Gezien de korte afstand tussen Brussel en Brugge (slechts 88 km), is het niet verwonderlijk dat er veel dagtrips en tours op het menu staan. Ze zijn bedoeld voor hongerige reizigers die het UNESCO-werelderfgoed van een stad in en uit willen flitsen en het grote belfort en de knappe Vlaamse architectuur in één klap willen bekijken. In principe is dit de optie die je moet kiezen als je zoveel mogelijk cultuur en sightseeing tijdens je reis wil plannen.

Het goede nieuws is dat tours naar Brugge meestal gepaard gaan met een pick-up waar je maar wil in Brussel. Dat kan je hotel zijn dicht bij de grote monumenten van de Grote Markt, de luchthaven of het treinstation Brussel-Zuid. De keuze is aan jou. Van daaruit vertrek je uit de hoofdstad en ga je op verkenning. Verschillende tours betekenen verschillende activiteiten, maar gebruikelijke stops zijn de knappe gotische oude stad Gent en de wandelroutes rond de Markt van Brugge.

Van Brussel naar Brugge per auto

Van Brussel naar Brugge per auto
Gent ligt halverwege tussen Brussel en Brugge

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – Vanaf €44
Comfort – 5/5

Mensen die graag rechtstreeks van Brussels Airport naar Brugge willen of die graag een beetje meer van België op zijn eigen tempo wil verkennen, kunnen een auto huren. Daarmee kan je de rit in ongeveer 1,5 uur afleggen; net zoals met de taxi. Op deze manier heb je ook de vrijheid om te stoppen waar je wil en omwegen te maken, dus waarom zou je gewoon van A naar B rijden? De route volgt de goed onderhouden, moderne E40 autosnelweg en biedt je de kans om te stoppen in het bruisende Gent of op meer onbekende bestemmingen zoals de rustige stad Aalst of Beernem.

Je zal waarschijnlijk ongeveer €88 moeten uitgeven om een auto voor één dag te huren, met toeslagen als je de auto in Brugge wil inleveren in plaats van Brussel. Neem altijd een kijkje op RentalCars.com want daar vind je de scherpste aanbiedingen, vaak met flinke kortingen wanneer je de auto meerdere dagen wil huren.


Van Brussel naar Brugge is maar een korte reis van 88 kilometer door het hart van Noordwest-België. Maar het is meer dan dat, het is een ticket naar een van Europa’s meest meeslepende middeleeuwse steden, waar je schuimende trappistenbieren kan proeven in eeuwenoude kelders en door de grachten kan varen langs Vlaamse koopmanshuizen.


Van Brussel naar Brugge FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Brussel naar Brugge te reizen?

De bus is de meest prijsbewuste keuze, maar dat is dan ook zo’n beetje alles wat het te bieden heeft. De reistijd kan oplopen tot twee uur en het comfortniveau is gewoon niet hetzelfde als dat van de trein. Maar als je van tevoren boekt via 12Go.co, kan je op de goedkoopste manier vanuit de hoofdstad van België naar de middeleeuwse stad Brugge reizen.

Wat is de snelste manier om van Brussel naar Brugge te reizen?

De trein is sneller dan alle andere vervoersopties want je wordt in minder dan één uur op het station van Brugge afgezet. Zoek naar de treindiensten richting Oostende, die je online kan reserveren via 12Go.co.

Hoeveel kost de trein van Brussel naar Brugge?

De trein van Brussel naar Brugge heeft een vaste prijs van 14,40 euro en er is goed nieuws voor reizigers die hun avonturen niet goed kunnen plannen. Het ticket kost op de dag zelf evenveel als drie maanden van tevoren, maar toch raden we je aan om online treinkaartjes te kopen via 12Go.co om het eenvoudig en vlot te laten verlopen.

Hoelang duurt de treinrit van Brussel naar Brugge?

Vanuit Brussel-Zuid vertrekken er voortdurend treinen naar Brugge. De meeste treinen doen er ongeveer één uur over, maar de snelste doet er zelfs iets minder dan 60 minuten over. Geen enkele trein doet er langer over dan 1u 10min, behalve de treinen die via Roeselare rijdt – een optie die je beter kan vermijden.

Hoe gemakkelijk is het om van Brussel naar Brugge te reizen?

Super, super gemakkelijk. Eerlijk gezegd, de reis is voorbij voordat jij je Brusselse wafel op hebt kunnen eten (oké, misschien niet zo snel). Dat is te danken aan de snelle treinverbindingen die slechts één uur duren. En als je de locomotieven niet kunt halen? Geen probleem, er zijn ook bussen (de goedkoopste optie), privé-taxi’s (goed voor grotere groepen) en zelfs georganiseerde tours die je van A naar B kunnen brengen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: