Hoe reis je van Brussel naar Parijs

Hoe reis je van Brussel naar Parijs

Parijs en Brussel zijn elkaars buren. Ze worden enkel gescheiden door de met klaprozen bezaaide Vlaamse Velden en de kronkelende rivieren van de Ardense bossen, over een afstand van 258 kilometer door Noord-Europa. Alle soorten reizigers maken de reis van de ene naar de andere hoofdstad, van zakelijke pendelaars tot low-budget backpackers die gebruik maken van de treinen, vliegtuigen en bussen op deze route.

Bekijk deze gids zeker als je samen met hen op pad wil gaan van wafels met chocolade naar de Eiffeltoren en de verbluffende kunstcollecties van het Louvre.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Brussel naar Parijs per hogesnelheidstrein1,5 u€28Boek Online
Van Brussel naar Parijs per gewone trein3 u€33Boek Online
Van Brussel naar Parijs per low-budget trein2 u€9Boek Online
Van Brussel naar Parijs per vliegtuig1 u€140Boek Online
Van Brussel naar Parijs per bus4 u€14Boek Online

Van Brussel naar Parijs per hogesnelheidstrein

Van Brussel naar Parijs per hogesnelheidstrein
De Thalys trein op het Belgische platteland © Komelin / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 22min
Prijs – €28+
Comfort – 5/5

De trein is de beste optie geworden om van Brussel naar Parijs te gaan. Er zijn supersnelle hogesnelheidsverbindingen, waardoor je al na 1u 22min op het Gare du Nord in de lichtstad kunt uitstappen. Dat is nauwelijks genoeg tijd om van een koud Belgisch biertje te genieten dat in de café-bar aan boord wordt verkocht. Wij denken dat een biertje toch zal smaken, terwijl je de grens over raast naar het land van maïsvelden en groene heuvels.

De hogesnelheidstrein naar Parijs is de beste optie op de route, met reistijden van minder dan anderhalf uur en supercomfortabele wagons.

Deze snelle verbindingen worden allemaal uitgevoerd door Thalys. De treinen vertrekken vanuit Brussel-Zuid in de buurt van Sint-Gillis en maken geen enkele tussenstop voor ze in Parijs aankomen. Je kan kiezen uit vele verschillende vertrektijden per dag, ieder uur of zelfs ieder half uur. Maar je moet wel op tijd je treinkaartje boeken. Reserveren is niet alleen verplicht, de stoelen zijn ook erg gewild – de Thalys is namelijk sneller dan vliegen.

Zitplaatsen in één van de Thalys treinen
Zitplaatsen in één van de Thalys treinen

Over reserveren gesproken, dat is ook belangrijk voor het budget. De dynamische prijsmodellen zorgen ervoor dat de treinkaartjes voor de Thalys treinen duurder worden naarmate je dichter bij de vertrekdatum komt. Probeer er altijd op tijd bij te zijn om de aanbiedingen van €28 te pakken te krijgen. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je meer dan €90 moet betalen voor precies dezelfde zitplaats in Standaard Klasse.

Van Brussel naar Parijs per gewone trein

Van Brussel naar Parijs per gewone trein
Mons is één van de vele haltes waar je kan overstappen op de trein richting Parijs © Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Reistijd – 3-4 uur
Prijs – €33+
Comfort – 4/5

Je moet niet per se de Thalys nemen van Brussel naar Parijs. De vroegboektarieven voor de gewone treinverbinding zijn gewoonlijk duurder, dus deze optie komt pas echt in aanmerking als de snellere diensten allemaal uitverkocht zijn. Dat, of als je in het bezit bent van zo’n handige Eurail-pas en niet de toeslag van €20 wil betalen om gebruik te maken van de hogesnelheidslijn.

Lokale treinen zijn een echt cadeau voor diegenen die een Eurail- en InterRail-pas hebben, die zo de toeslag van €20 die de Thalys met zich meebrengt, kunnen omzeilen.

De rit zal zeker niet zo eenvoudig zijn met de gewone treinen. Dit zijn regionale verbindingen, wat betekent dat ze zijn bedoeld om kleinere steden in België en Frankrijk te verbinden. Je zal dus moeten overstappen – minstens drie keer, om precies te zijn. Eerst is er het charmante stadje Mons in het Waalse Gewest. Dan steek je de grens over naar Aulnoye. Daarna kan je gebruik maken van een rechtstreekse dienst naar het treinstation Gare du Nord.

In totaal duurt zo’n avontuur van stad tot stad meestal drie of vier uur. Je moet wel van tevoren controleren of alle aansluitingen kloppen, want er zijn maar twee treinen die vanuit Brussel vertrekken en dan hebben we het nog niet eens over de beperkte mogelijkheden tot Aulnoye. Over het algemeen zijn de lokale treinen comfortabel en schoon, maar verwacht niet de luxe en eetmogelijkheden waar je in de Thalys van kan genieten.

Van Brussel naar Parijs per low-budget trein

Van Brussel naar Parijs per low-budget trein
De goedkope Izy trein in Brussel © Bjorn Keith / Shutterstock.com

Reistijd – Iets meer dan 2 uur
Prijs – Vanaf €9
Comfort – 3/5

Er is nog één andere spoorwegmaatschappij op de lijn van Brussel naar Parijs die het waard is om te kennen: Izy. Dit is een low-cost antwoord op de Thalys en de regionale lijnen, met prijzen die beginnen vanaf een portemonneevriendelijke €9. Ja, dat is het. Om deze super goedkope tarieven te krijgen, moet je van tevoren boeken (wij zeggen minstens 60 dagen voor de reisdatum). Oh, en je zult je verwachtingen op het gebied van comfort een beetje moeten bijstellen…

Zitplaatsen in één van de Izy treinen op weg naar Parijs
Zitplaatsen in één van de Izy treinen op weg naar Parijs

Izy is een low-cost spoorwegmaatschappij die goedkope treinkaartjes aanbiedt voor slechts €9 op de lijn van Brussel naar Parijs.

De Izy treinen zijn omgebouwde TGV’s die zijn aangepast aan het low-cost, no-frills reismodel. Bezitters van een basiskaartje krijgen ofwel alleen staanplaatsen ofwel een klapstoeltje. Je kunt meer betalen voor een standaardstoel, maar dat kost meer dan €28, dus dan kan je net zo goed toch op de Thalys stappen.

Je moet ook uitkijken voor vreemde vertrektijden. Er zijn er een paar tussen 8:00 en 9:20 uur ‘s ochtends, gevolgd door opties om 15:28 uur en 15:52 uur. Dat verandert ook per seizoen, dus je mag minder verbindingen verwachten wanneer het backpack-seizoen aan het eind van de zomer ten einde loopt.

Van Brussel naar Parijs per vliegtuig

Van Brussel naar Parijs per vliegtuig
Een vliegtuig van Brussels Airlines taxiet op het tarmac van Brussels Airport © M.J.J. de Vaan / Shutterstock.com

Reistijd – 55 minuten
Prijs – €140-270
Comfort – 4/5

Voor deze korte route van stad naar stad heeft het vliegtuig niet veel zin, noch qua tijd, noch qua kosten. Ze zijn prijzig en zullen bijna zeker langzamer zijn dan de Thalys treinen als je de transfers van en naar de terminals meerekent. Dat gezegd hebbende, kunnen ze de juiste keuze zijn voor reizigers die alleen naar Parijs willen om een aansluitende vlucht te nemen, of mensen die de stad willen bezoeken als een toegangspoort tot de grotere regio’s van Midden- en Noord-Frankrijk.

Er is maar één luchtvaartmaatschappij beschikbaar: Brussels Airlines. Zij hanteren tarieven van ongeveer €225, wat betekent dat backpackers met een beperkt budget hier niet terecht kunnen. De vluchten vertrekken van het grote Brussels Airport (BRU) en vliegen naar Charles de Gaulle (CDG), met een vliegtijd van slechts 55 minuten. De meeste vertrekken ‘s ochtends vroeg, dus reken erop dat je de cabine deelt met veel zakenmensen.

Van Brussel naar Parijs per bus

Van Brussel naar Parijs per bus
BlaBlaBus en Flixbus zijn de twee bekendste aanbieders voor busritten tussen Brussel en Parijs © NeydtStock / Shutterstock.com

Reistijd – 4-6 uur
Prijs – €14+
Comfort – 4/5

Omdat Parijs en Brussel zo dicht bij elkaar liggen, hoef je niet te denken aan lange reizen die meerdere dagen in beslag nemen. De meeste bussen op deze route kunnen je in vijf uur tot onder aan de Eiffeltoren brengen, terwijl sommige snellere verbindingen de hele reis zelfs in minder dan vier uur afleggen.

De bus is een goedkope optie om de trip van Brussel naar Parijs te maken, met vooraf gekochte tickets vanaf €13,50.

Bekende busmaatschappijen zoals Flixbus en BlaBlaBus bieden samen zo’n 20 individuele vertrektijden per dag aan. Ze hebben bussen die ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s nachts rijden, dus je kan om 2 uur ‘s nachts opstappen en jezelf de kosten van een hotel besparen door rond iets na 6 uur ‘s ochtends in de lichtstad aan te komen. Alle dienstregelingen en ticketkosten van de verschillende maatschappijen kunnen worden vergeleken op 12Go.co.

De stoelen in een BlaBlaBus bus
De stoelen in een BlaBlaBus bus zijn verrassend comfortabel voor de prijs die je betaalt

De belangrijkste beslissing die je moet nemen, is vanaf welk station je in Brussel wil vertrekken. De bussen vertrekken ofwel van het Brussel-Noordstation ofwel van het Brussel-Zuidstation (ook gekend als Brussel-Midi), die zich aan totaal tegenovergestelde uiteinden van de stad bevinden. Veel voorkomende aankomstpunten zijn Bercy Seine, ten zuiden van het beroemde Ile de la Cite (het belangrijkste gebied van Parijs voor sightseeing) en de halte Saint-Denis University, die een gemakkelijke verbinding heeft met het centrum van de stad dankzij de Parijse metro.

Slenteren langs de Seine en winkelen tot je erbij neervalt op de Champs Elysée, een kijkje nemen in het Louvre om de Mona Lisa te zien en knapperige croissants eten in cafés in het Quartier Latin – de lijst van Parijse bezienswaardigheden gaat maar door en door. Ja, er zijn een heleboel redenen waarom je die tickets vanuit Brussel vandaag nog zou moeten boeken!


Van Brussel naar Parijs FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Brussel naar Parijs te reizen?

De goedkope alternatieve trein gerund door Izy is eigenlijk de goedkoopste keuze voor spaarzame reizigers die Brussel willen inruilen voor Parijs. Je moet echter slim zijn en vroeg boeken, want de tarieven voor staanplaatsen en klapstoeltjes kosten slechts €9 per enkele reis.

Wat is de snelste manier om van Brussel naar Parijs te komen?

De Thalys rijdt in één keer van Brussel naar Parijs en haalt daarbij snelheden van bijna 300 km per uur. Dat betekent dat je in slechts 1u 22min van hoofdstad naar hoofdstad kunt reizen. Er is veel vraag naar deze treinkaartjes, dus kijk op 12Go.co en reserveer zo snel mogelijk.

Hoeveel kost een treinkaartje van Brussel naar Parijs?

Neem de goedkope Izy-verbinding en dan moet je misschien maar €9 uitgeven om de chique boulevards en wijnbars van Parijs te bezoeken. De normale treinen en hogesnelheidstreinen van de Thalys zijn meestal iets duurder. Ze beginnen allebei vanaf ongeveer €28 in totaal, maar je moet wel heel vroeg boeken via 12Go.co om dat goedkope tarief te vinden.

Hoelang duurt de treinrit van Brussel naar Parijs?

De snelle Thalys treinen kunnen de grens tussen België en Frankrijk oversteken en je in slechts 1u 22min naar het Gare du Nord brengen. Wow! Andere treinen zullen niet zo snel zijn, de Izy low-cost trein zal er in totaal iets meer dan twee uur over doen.

Is het beter om het vliegtuig of de trein te nemen om van Brussel naar Parijs te reizen?

Er is geen twijfel mogelijk: De trein is de betere optie. Er zijn vluchten, maar die kunnen het reisbudget helemaal onderuit halen (de gemiddelde ticketprijs ligt tussen de €180 en €270!). Bovendien is de trein veel sneller, vooral wanneer je van stadscentrum naar stadscentrum reist, dankzij de Thalys die met hoge snelheid over de spoorlijnen raast. En dan hebben we het nog niet eens over de verminderde CO2-uitstoot of het mooie Franse landschap dat je te zien krijgt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: