Hoe reis je van Parijs naar Nice

Hoe reis je van Parijs naar Nice

Van Parijs naar Nice is een reis van de bruisende metropool naar de chique riviera. De ene heeft de spitsen van de Eiffeltoren en de romantische cafés van Montmartre. De andere gaat over zonnen aan de Côte d’Azur, tussen kiezelstranden en heuvels met dennenbomen. Geen wonder dus dat zoveel reizigers ieder jaar deze reis maken.

Het is geen korte afstand, met meer dan 675 kilometer tussen deze twee bestemmingen. De goed ontwikkelde infrastructuur van Frankrijk zorger er wel voor dat je in één ochtend de hele tocht kunt afleggen, met het vliegtuig, de trein of met je eigen auto. Laten we eens kijken naar de verschillende opties…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Parijs naar Nice per vliegtuig1,5 u€36Boek Online
Van Parijs naar Nice per trein6 u€22Boek Online
Van Parijs naar Nice per bus15 u€34Boek Online
Van Parijs naar Nice per auto8,5 u€110

Van Parijs naar Nice per vliegtuig

Van Parijs naar Nice per vliegtuig
Air France gebruikt de Airbus A318 vliegtuigen om van de luchthaven Orly naar de luchthaven van Nice vliegen © GB-Photographie / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur (alleen vlucht)
Prijs – €36
Comfort – 4/5

Parijs en Nice mogen dan beide op de kaart van Frankrijk staan, er ligt nog steeds bijna 675 kilometer tussen beide. Dat maakt vliegen tot een goede optie op deze route. Ze nemen je mee naar het zuiden vanuit de hoofdstad en vliegen direct over het hart van het westelijke deel van het land. Kijk op heldere dagen zeker door het raampje want dan zie je misschien de wijngaarden van Bourgondië en de besneeuwde toppen van Rhône-Alpes die beneden aan je voorbijglijden.

Maar liefst 30 vluchten per dag vliegen van Parijs naar Nice, waardoor de reistijd slechts een paar uur bedraagt om van de stad naar de kust te geraken.

Het grootste deel van de vluchten wordt uitgevoerd door twee maatschappijen. Er is easyJet, een budgetvriendelijke maatschappij met constant lage tarieven die beginnen vanaf ongeveer €36. En dan is er Air France, de nationale luchtvaartmaatschappij die premiumdiensten aanbiedt voor iets hogere prijzen (alles onder €73 is een goede prijs bij hen). We raden altijd aan om ruim van tevoren te boeken voor je reis naar de zonovergoten zuidkust, want vluchten worden duurder naarmate de vertrektijd dichterbij komt. Bereid je ook voor op een extra kost van €18 of meer voor ingecheckte bagage als je de snorkelspullen en zeilschoenen mee wil nemen.

De meeste vluchten van Parijs naar Nice vertrekken vanaf de luchthaven Orly (ORY), hoewel er ook een paar vertrekken vanaf Paris-Charles de Gaulle (CDG). Beide zijn gemakkelijk te bereiken vanuit de wijken dicht bij de Eiffeltoren en de Champs Elysée – de eerste door een speciale Orlybus die iets meer dan €9 per persoon kost, terwijl CDG is verbonden met het Gare du Nord door RER treinen voor €10 per rit. Deze transfers voegen 35 tot 50 minuten toe aan je reis.

Nice City Airport aan de Franse Rivièra
De luchthaven van Nice ligt direct aan de Ligurische Zee

De luchthaven waar je aankomt is die van Nice. Het is gunstig gelegen op een landtong aan het zuidwestelijke uiteinde van de iconische Promenade des Anglais. De terminal is verbonden met de mooie oude stad van Nice door de bussen 98 en 99, die op hun route halthouden bij de hotels met uitzicht op zee langs de promenade. Tickets kosten €1,50 per persoon. Je kan ook een auto huren bij RentalCars.com en via de snelweg A8 de hele Côte d’Azur en de Franse Rivièra bereiken in slechts een paar uur.

Van Parijs naar Nice per trein

Van Parijs naar Nice per trein
De treinrit van Parijs naar Nice is erg mooi © Solomakha / Shutterstock.com

Reistijd – 5u 45min
Prijs – €22
Comfort – 5/5

De trein is zonder twijfel de belangrijkste concurrent van het vliegen op de route tussen Parijs en Nice. De prijs van de trein is vergelijkbaar met die van de luchtvaartmaatschappijen, een treinkaartje kost slechts €22 ( ten minste als je heel vroeg op 12Go.co opzoek gaat en boekt). Het overtroeft vliegtuigen op het gebied van comfort (meer over die mooie SNCF treinen vind je hieronder). Het is ook over het algemeen minder gedoe, zonder overstappen en zonder beveiligingscontrole of bagage check-in. Het enige waar het niet tegenop kan is de reistijd, die schommelt rond de zes uur van station naar station.

De treinen vertrekken al van vroeg in de ochtend vanaf Paris Gare de Lyon (de eerste is om 7:13 uur) en eindigen net na 17:00 uur, en dat alle dagen van de week. De overgrote meerderheid van de treinritten worden uitgevoerd met de TGV-wagons. Het zijn duplex-rijtuigen, met twee verdiepingen en zeer comfortabele zitplaatsen. De Eerste Klasse kost aanzienlijk meer, maar je kan dan ook genieten van meer beenruimte. Beide klassen hebben toegang tot goede maaltijden aan boord, samen met stopcontacten in de zitplaatsen en WiFi. (Er zijn ook twee dagelijkse Ouigo treinen. Deze gaan voor de lagere tarieven, dus kunnen goedkoper zijn, maar je krijgt dan ook minder comfort).

Tweede klas in een TGV Duplex-trein
De tweede klasse in een TGV Duplex trein kan vergeleken worden met de eerste klasse in andere treinen © RSA

De trein is een prachtige manier om door het hart van Frankrijk te reizen, van Parijs naar Nice, vooral als het mooi weer is.

En het landschap? Nou… laten we maar zeggen dat er een filmfestival van Cannes te zien is onderweg. Het begint met de bucolische plattelandsdorpjes van Bourgondië en de contouren van het Juragebergte voor Lyon. Wie aan de linkerkant van de wagon zit, kan de glinsterende toppen van de Franse Alpen in het westen zien verschijnen. De treinen gaan verder om de Rhône over te steken bij de oude stad Avignon. En er is nog een laatste hoogtepunt wanneer je de kust bereikt. Aan de rechterkant van de wagon voorbij Marseille zie je de turquoise Middellandse Zee, nu en dan onderbroken door jachthavens of het imposante kasteel Chateau d’If (waar de graaf van Monte Cristo gevangen werd gehouden).

Van Parijs naar Nice per bus

Van Parijs naar Nice per bus
Met de bus is meestal duurder dan met de trein

Reistijd – 15 tot 18 uur
Prijs – €34+
Comfort – 2/5

Met reistijden die kunnen oplopen tot 18 uur op de weg van Parijs naar Nice, is de bus uiteraard minder populair dan de trein en het vliegtuig. Ja, de bus brengt je naar de zwoele Côte d’Azur, maar je moet wel lange stukken snelweg aankunnen, samen met een overstap onderweg (meestal in het Gare Perrache, in Lyon). Dat gezegd hebbende, op dagen dat de vliegtarieven de pan uit rijzen en de goedkope treinkaartjes op zijn (en die dagen komen voor!), is de bus een alternatief waar je dankbaar voor zal zijn.

Bussen zijn een goed alternatief voor wanneer de vluchten en hogesnelheidstreinen naar Nice allemaal volgeboekt zijn.

We raden je aan voor bekende busmaatschappijen zoals Flixbus of BlaBlaBus te kiezen. Zij hebben de meest uitgebreide verbindingen, wat betekent dat je minder lang in Lyon hoeft te wachten op je vervolgreis. Ze beschikken ook over een moderne vloot van voertuigen met meestal toiletten en WiFi aan boord. Beide kunnen van tevoren worden geboekt via 12Go.co, wat altijd een goed idee is als je tijdens de zomer, in de backpackperiode reist.

De reis volgt waarschijnlijk de route van de A6 in zuidwestelijke richting om daar aan te sluiten op de stroom van de Rhône. Daarna ga je rechtstreeks naar het zuiden, naar de kust, om uiteindelijk te stoppen op de luchthaven van Lyon, wat de eindhalte van de lange-afstandsbussen is. Van daaruit kan je met de lokale bussen 98 en 99 voor slechts een paar euro naar de oude stad en de Promenade des Anglais.

Van Parijs naar Nice per auto

Van Parijs naar Nice per auto
Onderweg zijn er vele bestemmingen die een stop waard zijn © Grisha Bruev / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 8,5 uur
Prijs – €110
Comfort – 4/5

Een reis naar Nice vanuit Parijs kan het excuus zijn waarnaar je altijd al op zoek was om de diepten van landelijk Frankrijk, de prachtige Rhônevallei en enkele van de meest fascinerende historische steden van Europa te verkennen. Dat is precies wat reizigers die hun eigen auto huren te wachten staat. In plaats van de rit te voltooien in de 8,5 uur zonder te stoppen, is er ruimte om er een meerdaags avontuur van te maken, van de stad naar de kust

Dat betekent natuurlijk wel dat je de auto voor een langere tijd moet huren. De daghuurprijzen zijn in Frankrijk gelukkig niet zo heel duur. Het grootste deel van de prijs betaal je voor een enkele reis van A naar B, en niet voor een retourtje. Je zal ongeveer €110 betalen voor 72 uur autohuur, bekijk de prijzen op RentalCars.com. Dan blijft er nog tijd over voor een pauze in Lyon, waar je sfeervolle koffiehuisjes kan bezoeken in de wijk Vieux Lyon. Je kan een wandeling maken in het ruige Regionale Natuurpark van de Alpilles, een land met bergtoppen die naar tijm ruiken. Of maak een omweg naar de glinsterende kusten ten oosten van Marseille, waar het parelwitte zand en de heldere zee lonken van Porquerolles tot St Tropez.


Leg de zonnehoed klaar en begin te dromen van de heerlijke stranden van de Côte d’Azur – je zal snel op weg zijn van de kille straten van Parijs naar één van de mooiste regio’s van heel Europa!


Van Parijs naar Nice FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Parijs naar Nice te reizen?

Wanneer je vooraf boekt via 12Go.co, is de trein de goedkoopste manier om van Parijs naar Nice te reizen. Maar we kunnen niet genoeg benadrukken dat je deze treinkaartjes vooraf moet kopen – de prijzen zullen omhoog schieten dichter bij de reisdatum en je zal veel meer betalen voor precies dezelfde zitplaats. Kijk ook eens naar de goedkope Ouigo treinen, die al treinkaartjes aanbieden vanaf €18,50!

Wat is de snelste manier om van Parijs naar Nice te reizen?

De snelste manier om naar het zuiden te reizen, is vliegen vanaf Paris Orly of CDG airport. Er zijn maar liefst 30 vluchten per dag die dit traject afleggen, wat ongeveer 1,5 uur in de lucht duurt (4-5 uur totaal). Met 12Go.co kan je stoelen zoeken en boeken bij alle luchtvaartmaatschappijen.

Wat is de beste manier om van Parijs naar Nice te reizen?

Wij hebben een voorkeur voor de treinrit van Parijs naar Nice. Deze ritten worden namelijk uitgevoerd met de TGV dubbeldekkers die snelheden van 300 km/u halen! Bovendien zijn de uitzichten ongelooflijk: in slechts zes uur tijd zie je de velden van de Bourgogne, de uitlopers van de Franse Alpen en de baaien met dennenbomen aan de Côte d’Azur!

Hoelang duurt de treinrit van Parijs naar Nice?

Dankzij de supersnelle TGV treinen die deze route afleggen met een beperkt aantal stops, kan je de lange reis van Parijs naar Nice in minder dan zes uur afleggen. Dat is bijna vergelijkbaar met vliegtijden als je de transfers en wat al niet meer bij je reistijd optelt. Houd er ook rekening mee dat de treintarieven over het algemeen goedkoper zijn als je ze van tevoren boekt via 12Go.co.

Is er een rechtstreekse trein van Parijs naar Nice?

Ja. Er zijn er zelfs meerdere per dag. Ze vertrekken vanaf het Gare de Lyon vanaf 7 uur ‘s ochtends. De meeste zijn TGV treinen, maar sommige zijn low-cost Ouigo treinen. Ze gaan in één keer van Parijs naar Nice, zonder overstappen, en doen er in totaal ongeveer 5u 45min over.

Is er een hogesnelheidstrein van Parijs naar Nice?

Alle directe treinen van Parijs naar Nice zullen van het hogesnelheidstype zijn. Zelfs de Ouigo treinen zijn omgebouwde TGV’s die snelheden van 300 kilometer per uur kunnen halen! De gemiddelde reistijd voor dit traject is ongeveer 5-6,5 uur, dus dat is behoorlijk snel.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: