Hoe reis je van Parijs naar Milaan

Hoe reis je van Parijs naar Milaan

Parijs en Milaan hebben veel gemeen. Het zijn beide modecentra, met een reputatie voor haute couture en mooie mensen. Allebei hebben ze grootse architectuur en gebouwen, of dat nu de gotische torenspitsen van de Notre-Dame zijn of de fraaie torentjes van de prachtige Dom van Milaan. Ze hebben elk hun eigen unieke keuken, met naar saffraan geurende risotto’s, knapperige baguettes en pittige kazen.

We kunnen nog wel even doorgaan, maar het volstaat om te zeggen dat reizigers die van de Franse hoofdstad houden, vaak ook van de Lombardische hoofdstad genieten. Deze gids is bedoeld voor diegenen die de 644 kilometer door het midden van West-Europa willen afleggen om beide steden af te vinken van hun bucketlist. Het geeft een overzicht van alle vervoersmiddelen waaruit je kan kiezen, van supersnelle treinen tot vliegtuigen. Bon Voyage!

TransportReistijdPrijsTickets
Van Parijs naar Milaan per hogesnelheidstrein7 u€29Boek Online
Van Parijs naar Milaan per nachttrein11 u€29Boek Online
Van Parijs naar Milaan per vliegtuig1.5 u€27Boek Online
Van Parijs naar Milaan per bus13 u€27Boek Online

Van Parijs naar Milaan per hogesnelheidstrein

Van Parijs naar Milaan per hogesnelheidstrein
Enkel de TGV hogesnelheidstreinen verbinden Parijs met Milaan © ClS / Shutterstock.com

Reistijd – 7 tot 8 uur
Prijs – €29+
Comfort – 5/5

Er is nauwelijks een interessantere treinreis in dit deel van Europa dan de 870 kilometer lange lijn tussen Parijs en Milaan. Deze route doorkruist het oosten van Frankrijk voordat je de ruige Alpen doorkruist. Daarna ga je door het laagland van Lombardije, met een mix van bergen, wijngaarden en rustieke landschappen tijdens een comfortabele rit van zeven uur. En dan hebben we het nog niet eens over het grote Gare de Lyon, waar je van een verse croissant kunt genieten voordat je ‘s ochtends op de trein stapt.

De hogesnelheidstreinen die Parijs met Milaan verbinden zijn allemaal TGV’s. Dit zijn de snelste locomotieven die het Franse spoorwegnet SNCF te bieden heeft, met topsnelheden van 300 km/u. Maar dat haal je alleen op bepaalde stukken van deze lijn, want wanneer je ten westen van Lyon de Alpen binnenrijdt, moet de snelheid wat omlaag. Aan boord kunnen de passagiers genieten van twee-twee zitplaatsen in de 2de klasse of twee-één zitplaatsen in de 1ste klasse, samen met een uitstekende catering en airconditioning.

Van Parijs naar Milaan per hogesnelheidstrein
Aan boord van een TGV trein kunnen passagiers genieten van twee-twee zitplaatsen in de 2de klasse © Little Adventures / Shutterstock.com

De TGV trein is een snelle en stijlvolle manier om door West-Europa te razen, tussen Parijs en Milaan.

In totaal zijn er drie vertrekken per dag vanuit Parijs. De vroegste vertrekt om 6:28 uur en komt aan in Milaan om iets voor 14:00 uur. Dan is er de optie halverwege de ochtend om 10:39 uur, gevolgd door de middagdienst om 14:42 uur, die net voor 22:00 uur ‘s avonds aankomt. De snelste verbinding op deze route doet er slechts 7u02 over, maar verwacht dat de totale reistijd gemiddeld tussen zeven en acht uur zal zijn.

Verleid? Goed… dit is een fantastische manier om te reizen. Denk er alleen aan dat de prijzen voor de treinkaartjes maar een korte tijd laag zijn. In feite is er een enorm groot verschil want de prijs ver vooraf ten opzichte van de volledige prijs verschilt maar liefst €85. We raden je dus aan om naar 12Go.co te gaan en te boeken van zodra je jouw reisdata kent. De stoelen met korting worden meestal tussen zes en drie maanden voor vertrek aangeboden.

Van Parijs naar Milaan per nachttrein

Van Parijs naar Milaan per nachttrein
De Thello trein biedt treinkaartjes aan vanaf €29 per persoon © Eyesonmilan / Shutterstock.com

Reistijd – 11 uur
Prijs – €29+
Comfort – 4/5

De Thello trein is nu de enige nachttreinverbinding tussen de lichtstad van Frankrijk en de modehoofdstad van Italië. Deze wordt alleen door Trenitalia (de Italiaanse nationale spoorwegen) als dochtermaatschappij gerund en is bedoeld ter vervanging van eerdere particuliere nachttreinen en gezamenlijke diensten in samenwerking met de SNCF (Franse spoorwegen). De dienstregeling is eenvoudig: Je vertrekt om 19:15 uur van Paris Gare de Lyon en komt de volgende ochtend om 6:00 uur aan in Milano Centrale, met slechts één tussenstop in Dijon. Heel gemakkelijk.

Val in slaap terwijl je trein het Franse platteland doorkruist en word wakker wanneer je de volgende ochtend het grootse Milano Centrale binnenrijdt – dat is het Thello-aanbod.

Er zijn geen normale zitplaatsen op deze trein. Iedere passagier zal een keuze moeten maken uit de zeven individuele slaapklassen. De goedkoopste zijn de vier- en zespersoonscoupés, die bestaan uit uitklapbare harde bedden met daarop bedlinnen en kussens met de merknaam. De duurdere privé-coupés kunnen drie, twee, of éénpersoons slaapplaatsen hebben, maar deze kosten minstens drie keer zoveel. De duurste opties waar je voor kan kiezen, zijn de ensuite coupés met hun eigen douches en toiletten. Er is ook een restaurantwagon aan boord met oberbediening en een assortiment warme gerechten.

De prijzen van de Thello trein beginnen vanaf een betaalbare €29 per persoon. Dat is precies evenveel als de hogesnelheidstreinen van de TGV, alleen bespaar je hier ook op de kosten van een hotelovernachting. Voor comfortabelere rijtuigklassen moet je uiteraard meer betalen (cabines met twee bedden kosten meer dan 100 euro per stuk per nacht). Oh, en de prijzen zullen stijgen naarmate je de vertrekdatum nadert. Koopjesjagers kunnen op voorhand op 12Go.co op zoek gaan naar de Smart-tarieven, die niet flexibel zijn maar wel het goedkoopst.

Van Parijs naar Milaan per vliegtuig

Van Parijs naar Milaan per vliegtuig

Reistijd – 1,5 uur (alleen vlucht)
Prijs – €27+
Comfort – 4/5

Er zijn meer dan 20 vluchten per dag tussen Parijs en Milaan, wat niet verwonderlijk is aangezien beide steden over meerdere luchthavens beschikken en belangrijke luchtvaartknooppunten zijn voor zowel Frankrijk als Italië. De gemiddelde vluchtduur bedraagt ongeveer 90 minuten, maar het kan ook iets korter zijn, vooral wanneer de wind mee zit. Daarbij komt nog de extra tijd die je nodig hebt om vanuit het centrum van Parijs naar de terminals te gaan, door de beveiliging te komen en dan aan de andere kant het centrum van Milaan te bereiken. In totaal duurt de reis meestal tussen de vier en de zes uur.

Er zijn twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je tussen Parijs en Milaan wil vliegen. De eerste is met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. De tweede is de luchthaven van vertrek en aankomst. Beide zijn eigenlijk met elkaar verbonden, omdat bepaalde maatschappijen alleen vanaf bepaalde luchthavens vliegen. Een algemene richtlijn voor wie vanuit het centrum van Parijs reist: het duurt ongeveer 35-40 minuten om de luchthaven Charles De Gaulle te bereiken, ongeveer één uur om de luchthaven Orly te bereiken en meer dan 80 minuten om bij de luchthaven van Beauvais te komen.

Parijs naar Milaan - Landing op de luchthaven Milaan Linate
Landen op de luchthaven van Milaan Linate in plaats van Milaan Malpensa bespaart je ongeveer één uur transfertijd

Vliegen is een snelle manier om van stad naar stad te reizen, de gemiddelde vliegtijd tussen Parijs en Milaan is 90 minuten.

In het algemeen heeft Ryanair de goedkoopste tickets. Jammer genoeg vliegen ze alleen vanaf het afgelegen vliegveld Paris Beauvais. EasyJet heeft ook scherp geprijsde stoelen en vertrekt vanaf de twee grote luchthavens van Parijs: Charles De Gaulle en Orly. Aan de duurdere kant van het spectrum staan de vluchten van Air France, die vele malen per dag vertrekken vanaf zowel CDG als ORY, maar meestal kosten deze ook een stuk meer.

Wat de aankomstpunten betreft, raden wij je Milaan Linate aan, omdat je zo gemakkelijk in het centrum van de stad geraakt. Milaan Malpensa is ook een goede optie, maar dat betekent wel een transfer van ongeveer één uur na de landing. Bergamo’s grote low-cost luchthaven Orio al Serio is ook ongeveer 60 minuten van Milaan gelegen, maar dit is een goede optie voor degenen die naar de Italiaanse meren of de prachtige zuidelijke Alpen willen doorreizen.

Van Parijs naar Milaan per bus

Van Parijs naar Milaan per bus
De bekende busmaatschappij Flixbus biedt zowel nacht- als dagritten aan © dvoevnore / Shutterstock.com

Reistijd – 13 uur
Prijs – €27+
Comfort – 3/5

Je kan een bus nemen helemaal van Parijs naar Milaan. De bekende busmaatschappij Flixbus biedt zowel nacht- als dagritten aan, met non-stop diensten vanaf het grote station Bercy Seine om 00:30 uur, 8:40 uur en 20:30 uur, en een andere verbinding vanaf Gallieni die vertrekt om iets voor 22:00 uur. In totaal duurt het iets meer dan 13 uur om de 853 kilometer van A naar B af te leggen. Tijdens deze rit moet je onderweg niet overstappen en er worden alleen geplande stops gehouden voor rustpauzes of pick-ups.

De prijs van de bus begint al vanaf €27 per persoon. Dat is een goede deal, maar misschien toch niet aantrekkelijk genoeg als je bedenkt dat rechtstreekse TGV treinen slechts een paar euro meer kosten en vluchten soms zelfs goedkoper kunnen zijn! Bovendien mogen de bussen dan wel modern en schoon zijn, met een goede rugleuning en airconditioning, ze zijn lang niet zo comfortabel als de trein of het vliegtuig. In het kort? Wij zouden dit als een goede reservekeuze beschouwen als je geen betaalbare vroegboektickets kan vinden voor de trein of het vliegtuig.


De reis van Parijs naar Milaan is een sprong van de ene stijlvolle en chique metropool van Europa naar de andere. Het betekent dat je een groot stuk van Europa doorkruist om in het hart van Noord-Italië te komen. Je kan de reis maken over de weg (met goedkope bussen), per spoor (met snelle TGV’s en nachttreinen) of door de lucht (met een hele reeks luchtvaartmaatschappijen).


Van Parijs naar Milaan FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Parijs naar Milaan te reizen?

Verrassend genoeg zou vliegen wel eens het beste koopje kunnen zijn op de route van Parijs naar Milaan. Dat is te danken aan het aanbod van budgetmaatschappijen zoals easyJet en Ryanair, die soms al tickets vanaf €27 aanbieden. Je moet zo vroeg mogelijk boeken op 12Go.co om dit soort aanbiedingen te krijgen, maar vergeet niet om de kosten van de transfer van en naar de luchthavens aan beide kanten mee te tellen.

Wat is de snelste manier om van Parijs naar Milaan te reizen?

Vliegen is de snelste manier om van Parijs naar Milaan te reizen. Je zit ongeveer anderhalf uur in de lucht, wat neerkomt op een volledige reis van vier tot zes uur als je de veiligheidscontroles, transfers en bagage-afgifte meerekent.

Wat is de beste manier om van Parijs naar Milaan te reizen?

Wij hebben een voorkeur voor de TGV treinen. Ze zijn niet alleen verdomd snel (de hele reis naar Milaan kan in zeven uur worden afgelegd), ze bieden ook een rit door het prachtige platteland van de Franse Alpen. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en kosten treinkaartjes slechts €29 per persoon als je vooraf boekt op 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Parijs naar Milaan?

Het hangt ervan af wanneer je boekt. Als je snel bent en lang voordat je gaat reizen naar 12Go.co gaat, is het mogelijk om voordelige tarieven te scoren die ongeveer €29 per persoon kosten. Dat zal verdubbelen, verdrievoudigen, of zelfs nog meer kosten wanneer je vlak voor de vertrekdatum boekt, aangezien de volledige flex-tarieven op de dag zelf meer dan €110 per persoon kunnen bedragen!

Hoelang duurt de treinrit van Parijs naar Milaan?

Met de snelle TGV’s van het Franse nationale spoorwegnet duurt de reis van Parijs Gare de Lyon naar Milaan ongeveer zeven of acht uur. Als je de Thello nachttrein neemt, is het een rit van vroeg in de avond tot ‘s morgens, die in totaal ongeveer 11 uur duurt.

Is de treinrit van Parijs naar Milaan mooi?

Dat is het zeker. Het eerste deel voert je door de bucolische omgeving van Oost-Frankrijk. Vervolgens rij je Lyon voorbij en zie je het Juragebergte en de Alpen aan de horizon verschijnen. Wanneer je de toppen van de Alpen nadert, word je getrakteerd op beelden van besneeuwde bergtoppen en charmante Savoie-stijl vakantieoorden. Daarna krijg je Italië te zien, vol met wijngaarden en lage bergen, voordat je de vlaktes bereikt op weg naar Milaan.

Neem je best het vliegtuig of de trein om van Parijs naar Milaan te reizen?

Als je haast hebt, is het misschien beter om te vliegen. Maar timing is zo’n beetje het enige pluspunt van de vliegtuigen. Met de TGV heb je een beter uitzicht en geniet je van maaltijden aan boord terwijl je door de Alpen rijdt. De reistijd per trein is ongeveer zeven uur, wat niet zo slecht is. Oh, en treinkaartjes kosten slechts €29 per persoon als je ze ruim op tijd boekt via 12Go.co.