Hoe reis je van Milaan naar Venetië

Hoe reis je van Milaan naar Venetië

Het is een tocht door het midden van de Povlakte en door het hart van Noordwest-Italië wanneer je van de modebewuste metropool Milaan naar de romantische kanalen van Venetië gaat. In een rechte lijn is de afstand die je moet afleggen iets meer dan 244 kilometer, maar de directe snelwegen en treinlijnen zijn net wat langer.

Deze gids bevat alle informatie die je nodig hebt om de grote Dom van Milaan in te ruilen voor het weelderige Dogenpaleis. Er zijn details over de populaire hogesnelheidstreinen, de voordelige bussen, en andere meer avontuurlijke manieren om te reizen. Tot op de gondels…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Milaan naar Venetië per hogesnelheidstrein2,5 u€24Boek Online
Van Milaan naar Venetië per regionale trein3,5 u€21Boek Online
Van Milaan naar Venetië per bus3,5 u€8Boek Online
Van Milaan naar Venetië per auto3 u€180
Van Milaan naar Venetië per georganiseerde tour€130Boek Online

Van Milaan naar Venetië per hogesnelheidstrein

Van Milaan naar Venetië per hogesnelheidstrein
Treinen van Trenitalia Frecciarossa en NTV Italo wachten op het Centraal Station van Milaan © GoneWithTheWind / Shutterstock.com

Reistijd – 2,5 uur
Prijs – €24+
Comfort – 5/5

Sinds de hogesnelheidstreinen rechtstreeks van Milaan naar Venetië aan de Adriatische kust rijden, kunnen andere vervoersmiddelen dit maar moeilijk evenaren. Ja, dit is veruit de populairste manier om naar de hoofdstad van Veneto te gaan. Het is snel – gemiddeld slechts 2,5 uur. Het is betaalbaar – zolang je die tickets met korting maar van tevoren boekt op 12Go.co. Het is comfortabel – de treinen behoren tot de beste in de business.

Er zijn twee belangrijke aanbieders voor deze diensten. De meest frequente, met vertrekken meerdere malen per uur in piekperiodes, is staatsbedrijf Trenitalia. Zij bieden zitplaatsen aan op de snelle Frecciarossas die snelheden tot 300 km/u kunnen halen, maar ook eetkarretjes aan boord hebben en maar liefst vier individuele klassen, met aan de top de Executive business class met haar losstaande stoelen en WiFi-verbindingen. Een alternatief zijn de concurrerende Italo treinen, die een vergelijkbaar niveau van comfort bieden, maar iets minder vaak rijden.

2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia
2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia © Giovanni G / Shutterstock.com

Treinen zijn verrassend populair om van Milaan naar Venetië te reizen, met goede prijzen als je tijdig reserveert en supersnelle verbindingen.

De treinreis naar het oosten begint op het grote en mooie station Milaan Centraal bij Porta Nuova (neem de metro naar Repubblica om er te komen). Vervolgens ga je in noordoostelijke richting naar de historische stad Brescia aan de rand van de Italiaanse Alpen (het beste uitzicht heb je vanaf de linkerkant van de wagons), langs het Gardameer en de romantische stad Verona, voordat je aankomt in het beroemde Santa Lucia van Venetië, waar je precies op de rand van het Canal Grande zelf aankomt.

Een tip die we zeker nog een keer willen herhalen: Boek op voorhand! De prijs van de tickets voor zowel de Italo treinen als de hogesnelheidstreinen van Frecciarossas kan verdubbelen of verdrievoudigen als je er niet in slaagt om die vroege aanbiedingen te pakken te krijgen. Wij raden je aan om te zoeken en te reserveren via 12Go.co van zodra je jouw reisdata kent.

Van Milaan naar Venetië per regionale trein

Van Milaan naar Venetië per regionale trein
Met de regionale trein naar Venetië is minstens een uur langzamer dan met een hogesnelheidstrein © Giorgio Ferrato / Shutterstock.com

Reistijd – 3,5 tot 6 uur
Prijs – €21
Comfort – 4/5

Ze razen misschien niet tegen 300 km per uur naar Venetië, maar de regionale treinen van Noord-Italië zijn nog steeds een betrouwbare manier om van stad naar stad te reizen. Sinds de hogesnelheidsopties in de jaren ’90 hun intrede deden, worden deze treinen eigenlijk alleen nog maar gebruikt als back-up. Dat komt omdat ze meestal veel meer haltes hebben, veel langzamer rijden en slechts een basisniveau van comfort aanbieden. Toch zijn er ook enkele pluspunten…

Als alle goedkope tickets voor de hogesnelheidstreinen op zijn, kan je een beroep doen op de regionale diensten om je vanuit Milaan naar Venetië te brengen.

Ten eerste kosten de tickets altijd hetzelfde, dus je hoeft je niet te haasten om de vroegboektarieven te bemachtigen. Je kan gewoon naar 12Go.co surfen op dezelfde dag dat je wil reizen en plaatsen reserveren voor ongeveer €21. Bovendien is de reis een meer authentieke ervaring. Je zal door afgelegen delen rijden op weg naar de Adriatische Zee, met mogelijke tussenstops aan de glinsterende Gardameren of de met water omgeven palazzo’s van Mantua, om er maar twee te noemen.

Reken op een reis van ongeveer drie tot zes uur, met ten minste één overstap onderweg. Dat hangt allemaal af van de verbindingen die je neemt en hoe de treinen die dag rijden. Maak je niet te veel zorgen over het mindere comfort – de rijtuigen zijn nog steeds modern en voorzien van airconditioning, ruime zitplaatsen en brede ramen zodat je van het uitzicht kan genieten.

Van Milaan naar Venetië per bus

Van Milaan naar Venetië per bus
BlaBlaBus rijdt met bussen die prijs-kwaliteit goed zijn als je tijd over hebt

Reistijd – 3,5 uur+
Prijs – €8+
Comfort – 3/5

Bespaar wat extra centen voor die prosecco op het San Marcoplein door de budgetroute te kiezen en met de bus van Milaan naar Venetië te reizen. Bekende busmaatschappijen zoals BlaBlaBus hebben meerdere keren per dag verbindingen tussen de twee steden. Ze rijden over de A35 en de E70 in oostelijke richting van de ene stad naar de andere – allemaal goed onderhouden en efficiënte snelwegen met meerdere rijstroken. Het resultaat? De reis duurt meestal minder dan vier uur, met een tussenstop in Verona.

De busverbindingen in heel Noord-Italië zijn relatief goed, en ze hebben de goedkoopste tarieven om van Milaan naar Venetië te reizen.

Maar het is de prijs die de bus zo’n aantrekkelijke optie maakt. Wie vroeg boekt, kan zijn hart ophalen, want de voorverkoopprijzen dalen tot een portemonneevriendelijke €8 of minder! Naarmate je de dag van vertrek nadert, zal de prijs stijgen, maar alleen tot een niveau dat overeenkomt met de goedkoopste treinkaartjes. Maar om de beste koopjes te vinden, ga je best zo snel mogelijk naar 12Go.co om je tickets te zoeken en aan te kopen.

De stoelen in een BlaBlaBus bus
De stoelen in een BlaBlaBus bus zijn verrassend comfortabel voor de prijs die je betaalt

Een ander punt om in gedachten te houden is dat deze langeafstandsbussen niet vanuit het centrum van Milaan vertrekken of aankomen in het historische hartje van Venetië. Om mee te reizen met deze bussen moet je naar Lampugnano aan de uiterste noordwestelijke rand van de stad (het ligt op de rode lijn van de Metro van Milaan). Je wordt afgezet op de Viale Stazione in Mestre, de nieuwe stad van Venetië, vanwaar je met de trein in 10 minuten over de lagune naar de beroemde kanalen en bezienswaardigheden kan gaan.

Van Milaan naar Venetië per auto

Van Milaan naar Venetië per auto

Reistijd – 3 uur
Prijs – Ongeveer €180
Comfort – 4/5

Als je graag op avontuur gaat in Italië, zit er misschien niets anders op dan zelf een auto te huren. Een huurauto van een vertrouwde aanbieder zoals RentalsCar.com kan al vanaf €180 voor drie dagen, hoewel er waarschijnlijk ook toeslagen zijn voor enkele reizen van Milaan naar Venetië. Toch kan je nauwelijks een prijskaartje hangen aan de schatten die wachten op degenen die de snelweg op gaan met een eigen set wielen…

Iseomeer in Italië
Het Iseomeer is een verborgen juweel dat zeker een bezoekje waard is

Een reis waarbij je zelf van Milaan naar Venetië rijdt, kan voor een aantal serieus leuke tijden in de Italiaanse Alpen, aan de meren, en in andere regionale steden zorgen.

Ten noorden van Milaan ligt het wonderland van de Italiaanse meren. Como ligt misschien een beetje in de verkeerde richting, maar het verborgen Iseomeer (een juweeltje buiten de platgetreden paden met het mooie en romantische stadje Lovere aan het uiteinde) en het iconische Gardameer (een plek om te wandelen, fietsen en bergbeklimmen) liggen zeker op de route. Dat geldt ook voor het middeleeuwse hart van Verona, compleet met zijn Shakespeare-balkon en chique wandelingen langs de rivier.

Zonder tussenstops zou je deze tocht van A naar B in iets minder dan drie uur kunnen afleggen, hoewel er genoeg te zien is om er enkele weken over te doen! Zorg er ook voor dat je een drop-off punt plant op een geschikte plek in Venetië. Je bent op weg naar een stad waar de wegen vervangen zijn door kanalen, vergeet dat niet. Rijden is gewoon niet de manier om je daar te verplaatsen.

Van Milaan naar Venetië per georganiseerde tour

St Mark’s Basilica
De verbluffende architectuur in de Basiliek van San Marco

Reistijd – Een hele dag
Prijs – €130+
Comfort – 4/5

Een laatste zeer leuke manier om van Milaan naar Venetië te reizen is door het plannen van de reis over te laten aan een professional en mee te gaan op een georganiseerde tour. Deze beginnen ongeveer vanaf €130, maar dat is inclusief al het vervoer en de activiteiten, wat meestal betekent dat er begeleide wandelroutes zijn met historische vertellingen en geplande stops bij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Rialtobrug en San Marco.

Veel georganiseerde tours bieden een pick-up op de plaats van jouw keuze in Milaan, maar sommigen zullen vereisen dat je naar een ontmoetingsplaats komt in de vroege ochtend. Ze maken meestal gebruik van grote bussen of minibusjes om de drie uur durende tocht naar de stad van de kanalen te maken, alvorens ze je laten overstappen op een boot om je over de Lagune van Venetië te brengen.


Venetië en Milaan behoren beide tot de grote steden van Noord-Italië. De ene heeft zijn oogverblindende gotische duomo en meesterwerken van da Vinci. De andere heeft klotsende kanalen en machtige palazzo’s aan de Adriatische Zee. Met deze gids kan je beide steden bezoeken tijdens één reis!


Van Milaan naar Venetië FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Milaan naar Venetië te reizen?

De bus is het goedkoopst, met tickets die soms onder de €8 liggen voor de hele reis van Milaan naar Venetië. Om deze zo goedkoop mogelijk te kopen, moet je goed voorbereid zijn en zo vroeg mogelijk boeken. Zoek en vergelijk de beste aanbiedingen op 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Milaan naar Venetië te reizen?

De hogesnelheidstreinverbinding kan de reis tussen deze twee bucket-list steden in slechts 2,5 uur afleggen. Dat is behoorlijk snel als je bedenkt dat er meer dan 240 km tussen beide steden ligt. Dat is helemaal niet lang om van centrum naar centrum te reizen, met vertrek in Milano Centrale en aankomst in het historische Santa Lucia station aan de lagune van Venetië.

Wat is de beste manier om van Milaan naar Venetië te reizen?

De overgrote meerderheid van de reizigers zal voor de hogesnelheidstrein kiezen. Het is ook heel duidelijk waarom. De service is snel en comfortabel, en het kost slecht €27 wanneer je van tevoren via 12Go.co boekt. Misschien ziet u onderweg ook nog de uitlopers van de Italiaanse Alpen – zorg er wel voor dat je een zitplaats aan de linkerkant van de wagon hebt!

Hoeveel kost een treinkaartje van Milaan naar Venetië?

Dat hangt ervan af hoe goed je bent in het scoren van de vroegboekdeals. Die zijn altijd het goedkoopst voor de hogesnelheidsverbindingen, al vanaf 24 euro, als je van tevoren boekt. Maar als je te laat bent, betaal je een aanzienlijk hogere prijs. Ondertussen hebben de langzame regionale treinen naar Venetië vanuit Milaan, die ritten aanbieden van meer dan 3,5 uur, geen dynamische prijzen. Kaartjes voor deze treinen kan je altijd kopen voor €21.

Is er een hogesnelheidstrein van Milaan naar Venetië?

Die is er zeker, en het is veruit de populairste manier om van stad naar stad te reizen. Deze manier van reizen wordt aangeboden door twee maatschappijen – Trenitalia en Italo – en duurt in totaal 2,5 uur. Je kan vooraf online tickets vergelijken en boeken via 12Go.co.

Kan je een daguitstap maken van de reis tussen Milaan en Venetië?

Er zijn reisorganisaties die een tour naar Venetië aanbieden. Meestal is er een transfer met een bus of minibusje en vervolgens een overstap op een boot die je naar de Lagune van Venetië brengt voor de belangrijkste bezienswaardigheden. Er zijn wandeltochten, fotostops en zelfs gondeltochten inbegrepen in de pakketten, dus verwacht dat de dag een echte wervelwind van sightseeing en geschiedenis wordt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: