Hoe reis je van Milaan naar Florence

Hoe reis je van Milaan naar Florence

Van Milaan naar Florence – je zin om te reizen zal zeker aangewakkerd worden. Eerst bezoek je kerken met schilderijen van Leonardo da Vinci en verslind je saffraanrisotto’s in Italiaanse vintage cafeetjes. Daarna ga je zuidwaarts naar de legendarische hoofdstad van Toscane. Je vindt er meesterwerken uit de renaissance-architectuur en onbetaalbare relikwieën in de Uffizi-galerij, terwijl de onwaarschijnlijk romantische rivier de Arno overal tussendoor kronkelt.

De reis van de ene stad naar de andere is nu gemakkelijk dankzij het hogesnelheidsnet en de uitstekende wegen van Italië. Deze gids kan je helpen bij het plannen van je reis per trein, bus of auto…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Milaan naar Florence per hogesnelheidstrein1,5 u€31Boek Online
Van Milaan naar Florence per gewone trein5 u€24Boek Online
Van Milaan naar Florence per bus4 u€8Boek Online
Van Milaan naar Florence per auto3,5 u€64Boek Online

Van Milaan naar Florence per hogesnelheidstrein

Van Milaan naar Florence per hogesnelheidstrein
De Trenitalia Frecciarossa trein pikt passagier op in het Centraal Station van Milaan © Zigres / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 40 min
Prijs – €31+
Comfort – 5/5

Tegenwoordig kan je van Milaan naar Florence reizen in de tijd die je nodig hebt om een fles rode Piemonte leeg te maken en een bord pasta op te eten. Dat is te danken aan het supersnelle Italiaanse spoorwegnet, dat hogesnelheidstreinen aanbiedt van de hoofdstad van Lombardije naar de hoofdstad van Toscane in slechts 1u 40min. Ze vertrekken ieder uur tussen 5:00u en 23:20u, met keuze uit 60 verschillende diensten.

2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia
2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia © Giovanni G / Shutterstock.com

De sleutel hier is om uit te kijken naar treinkaartjes voor ofwel de Frecciarossas (de modellen die gebruikt worden door de nationale spoorwegmaatschappij, Trenitalia) of de AGV’s (gebruikt door de onafhankelijke spoorwegmaatschappij, Italo). Beide hebben hetzelfde comfortniveau, maar de meeste reizigers zullen voor de Frecciarossas kiezen omdat er ieder uur meerdere vanuit Milaan vertrekken. De goedkoopste tickets zijn die voor de 2de klasse, of Smart Class, zoals ze genoemd worden op de Italo treinen. Er zijn altijd ruime zitplaatsen met tafels voor je beschikbaar en er is overal goede airconditioning aanwezig.

De verbindingen van de hogesnelheidstreinen in Italië zijn uitstekend, waardoor je in minder dan twee uur van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci naar David van Michaelangelo reist!

Het begin van de rit gaat dwars door de zuidelijke stroken van de uitgestrekte Povlakte. Het is een van de broodmandjes van Italië, dus verwacht veel rustieke boerderijen en golvende graanvelden te zien. Wanneer je Bologna nadert, veranderen ze in gebeeldhouwde heuvels met kerken. Vanaf daar rij je regelmatig door tunnels om Toscane te bereiken via de Apennijnen. Kortom, het is best een mooie rit en er is zeker veel te zien Onderweg.

Smart class biedt de goedkoopste zitplaats in Italo's EVO-trein
Smart class biedt de goedkoopste zitplaats in Italo’s EVO-trein © Sorbis / Shutterstock.com

De prijzen voor de hogesnelheidstreinen kunnen onvoorspelbaar zijn en reserveren is verplicht. Vroeg boeken is de beste manier om de meest portemonneevriendelijke tarieven te krijgen, zeker wanneer de economy of super-economy tickets in de aanbieding zijn. De prijzen liggen rond de €31, maar kunnen daarna oplopen tot meer dan het dubbele. Vergeet niet dat je met een voorverkoopticket de reisdatum niet kunt wijzigen of annuleren, maar dat risico zal je moeten nemen om het goedkoop te houden.

Van Milaan naar Florence per gewone trein

Van Milaan naar Florence per gewone trein
Met de regionale treinen moet je minstens één keer overstappen in Bologna als je van Milaan naar Florence reist © Michael715 / Shutterstock.com

Reistijd – 3-7 uur
Prijs – €24
Comfort – 3/5

Naast de supersnelle AGV’s en Le Frecce treinen die door Lombardije naar Toscane razen, is er ook nog een heel ander netwerk van spoorwegen dat de zogenaamde regionale diensten aanbiedt. Deze zijn veel langzamer dan hun kompanen die 300 km/u halen, maar ze kunnen een goede back-up optie zijn als je laat boekt of gewoon liever wat rustiger reist. Het zal wel heel wat meer tijd van je vakantie in beslag nemen – de gemiddelde reis duurt drie tot zeven uur, en je zal bijna altijd moeten overstappen.

De regionale treinen van Italië zijn langzamer maar een beetje sfeervoller en passeren interessante steden tussen Milaan en Florence.

Nog steeds aan boord? Goed, want er zijn een paar interessante voordelen aan deze regionale treinen. Ten eerste, ze zullen je nooit verrassen als het om de prijs gaat. Zitplaatsen op deze lijnen kosten altijd hetzelfde. Het maakt niet uit of je 90 dagen van tevoren boekt of twee uur voordat je naar het perron gaat, je betaalt altijd €24 voor de rit. Bovendien zal je veel meer van het land zien als je op deze manier reist. Overstappen in Bologna, Prato of Parma zijn normaal en misschien heb je nog net voldoende tijd om het station uit te glippen voor een espresso op het plein.

Over het algemeen zijn regionale treinen comfortabel, maar ze zijn niet de meest comfortabele. Ze hebben functionerende raampjes, airconditioning (die in de meeste wagons werkt) en brede stoelen met veel beenruimte. Het is niet super chique, dat is waar, maar dat is juist een deel van de charme. Waar de treinen overal passeren tussen Milaan en Florence hangt af van de verbindingen die je kiest. We raden je aan om van tevoren op 12Go.co te zoeken, zodat je een idee krijgt van de steden die je onderweg zal passeren.

Van Milaan naar Florence per bus

Van Milaan naar Florence per bus
Flixbussen hebben niet hetzelfde comfort als de snelle treinen, maar bieden wel airconditioning en WiFi aan boord © Julia Kuznetsova / Shutterstock.com

Reistijd – 4 uur+
Prijs – €8+
Comfort – 3/5

Er bestaat geen twijfel over dat de busverbinding tussen Milaan en Florence een budgetvriendelijke manier van reizen aanbiedt. De goedkoopste prijzen bij grote busmaatschappijen zoals Flixbus zijn slechts €8 per persoon, wat een fractie is van wat het kost om met de hogesnelheidstrein in zuidoostelijke richting naar de bakermat van de Renaissance te reizen. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, zoals de reisduur, die meestal tussen de 4 en 4,5 uur ligt. Bussen hebben niet hetzelfde comfort als de snelle treinen, maar bieden wel airconditioning en WiFi aan boord, dus het is nog niet zo slecht.

Een bus betekent een langere reis, maar je houdt ook meer geld over voor een ijsje op de Ponte Vecchio.

De sleutel hier is om vroeg te zoeken en te boeken met behulp van 12Go.co. Er zijn meer busdiensten van Milaan naar Florence dan sneeuwvlokjes in sneeuwbol van de Dolomieten. Je gaat waarschijnlijk op zoek naar de snelste route, zonder overstappen. Anders staat er je misschien een serieus lange reis van meer dan 11 uur te wachten, met bussen die door de Alpen rijden en de Italiaanse kust passeren, voor ze richting Florence gaan.

Je moet ook goed opletten waar de busstations zich in beide steden bevinden. Als je met Flixbus boekt (de meest toonaangevende busmaatschappij), kan je de reis beginnen in Lampugnano aan de noordwestkant van Milaan of in San Donato M3 aan de uiterste zuidoostkant. De beste aankomstplaats in Florence is Piazzale Montelungo, op slechts een paar passen van het oude centrum. Jammer genoeg gaan de meeste bussen naar Villa Costanza, wat iets verder van het centrum ligt..

Van Milaan naar Florence per auto

Van Milaan naar Florence per auto

Reistijd – 3u 40 min
Prijs – Vanaf €44 per dag voor de huur van een auto, plus €20 voor wegentol
Comfort – 4/5

De routebeschrijving is gemakkelijk voor automobilisten die tussen Milaan en Florence rijden. Neem gewoon de A1 (E35) snelweg en volg deze helemaal van de ene stad naar de andere. Gelukkig is dit een van de best onderhouden en meest efficiënte wegen van heel Italië. Er zijn veel rustplaatsen en uitstekende verkeersborden, zodat je in Bologna gemakkelijk de juiste richting kunt kiezen. Je moet wel tol betalen, die in totaal ongeveer €20 bedraagt voor de hele rit.

Van Milaan naar Florence per auto
De weg in de afgelegen bergen van de Apuaanse Alpen.

Als je zelf geen auto hebt, kan je terecht op RentalCars.com. Je kan er eenvoudig aanbiedingen van bekende verhuurbedrijven zoals Budget, Goldcar en Avis vinden. De tarieven van de verhuur liggen altijd rond de €44-62 per dag voor een standaard driedeursauto, maar er zal waarschijnlijk ook een extra vergoeding gevraagd worden wanneer je de auto in een andere stad wil inleveren. Maar dat hoort er allemaal bij om jezelf de extra vrijheid te geven om Italië naar hartelust te verkennen. Op de weg tussen deze twee topsteden liggen een aantal prachtige bezienswaardigheden, of je nu wordt aangetrokken door de afgelegen bergen van de Apuaanse Alpen of de balsamico-proeverijen van Modena.

Modena
Een schilderachtig landschap met hooirollen en het middeleeuwse dorp Castelvetro di Modena.

Je kan de reis naar het zuidoosten, van Milaan naar Florence, in minder dan twee uur afleggen als je dat wil. Of je kan het rustig aan doen en genieten van het Italiaanse binnenland. Hoe dan ook, je bestemming is een stad vol kunst, super romantisch en beroemd over de hele wereld. Mooi.


Van Milaan naar Florence FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Milaan naar Florence te reizen?

De bus staat bovenaan de lijst als je alle mogelijke manieren van vervoer van Milaan naar Florence op prijs rangschikt. Ze houden het supergoedkoop, met tickets vanaf €7,50 per persoon, per enkele reis. Dat is slechts een fractie van wat de hogesnelheidstreinen kosten, zelfs als je ruim van tevoren boekt via 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Milaan naar Florence te reizen?

De hogesnelheidstreinen doen hun naam eer aan op de lijn van Milaan naar Florence. Ze gaan van stadscentrum naar stadscentrum in slechts 1u 40min, wat betekent dat je onderweg snelheden van 300 km/u haalt. We raden je aan om vroeg te reserveren via 12Go.co – reserveren is verplicht en plaatsen kunnen uitverkocht geraken.

Wat is de beste manier om van Milaan naar Florence te reizen?

De hogesnelheidstreinen zijn een echte belevenis. Het zijn enkele van de snelste locomotieven in Europa, met chique interieurs en eetwagons die voorzien zijn van Italiaanse wijnen. Bovendien zijn ze heel voordelig (ongeveer €31 per persoon) als je lang voor aankomst in Italië boekt via 12Go.co. Deze treinen slagen erin om de hele reis in slechts 1u 40min af te leggen!

Hoeveel kost een treinkaartje van Milaan naar Florence?

De kosten van een treinkaartje van Milaan naar Florence variëren, ten minste voor de hogesnelheidsdiensten. De starttarieven liggen rond de €31 per persoon, maar dit kan oplopen tot het dubbele of meer als je te laat bent met boeken. Regionale diensten hebben een ander prijsmodel. Deze kaartjes kosten altijd €24 per persoon, ongeacht het tijdstip van je aankoop.

Is er een hogesnelheidstrein van Milaan naar Florence?

Jep. De hogesnelheidslijn van Milaan naar Florence is een van de meest gebruikte lijnen van het land. Deze brengt je rechtstreeks naar het zuidoosten via Bologna met de comfortabele, moderne treinen van Italo of Trenitalia.

Hoelang duurt de treinrit van Milaan naar Florence?

De tijd die je tussen Milaan en Florence op de rails doorbrengt, hangt af van de trein die je kiest. Boek de snelste Italo of Trenitalia diensten en de hele reis kan worden afgerond in minder dan twee uur. Bespaar wat geld en ga voor de regionale opties, maar dan is de reistijd wel onbekend. Misschien ben je er in drie uur, misschien vijf, misschien meer. De verschillende verbindingen hebben ook allemaal verschillende reistijden.

Is het beter om van Milaan naar Florence te vliegen of de trein te nemen?

Aangezien er geen rechtstreekse vlucht van Milaan naar Florence is, zullen we de trein moeten nemen. En zelfs als er een vlucht zou zijn, is het niet waarschijnlijk dat een vliegreis een kortere totale reistijd heeft dan de 1u 40min van de hogesnelheidslocomotieven van Italo en Le Frecce. De trein is gewoon niet te overtreffen, zeker als je rekening houdt met de eetwagons aan boord, de comfortabele stoelen en de lagere koolstofvoetafdruk!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: