Hur man reser från Milano till Florens

Hur man reser från Milano till Florens

Milano till Florens – det är en resa som garanterat kommer väcka vandringslusten. Först får du njuta av kyrkor med målningar av Leonardo da Vinci och äta saffranskryddad risotto i gammaldags, italienska kaféer; sedan beger du dig söderut mot Toscanas mytomspunna huvudstad. Där väntar renässansarkitektoniska mästerverk och ovärderliga reliker i Uffizigalleriet, samtidigt som den otroligt romantiska Arnofloden slingrar sig genom allt.

Den 240 kilometer lång resan från en stad till den andra är numer enkel att genomföra tack vare Italiens nätverk av snabbtåg och utmärkta vägar. Den här guiden kan hjälpa dig att planera resor med tåg, buss eller bil.

Boka onlineTransportTidPrisBiljetter
Milano till Florens med snabbtåg1.5 h300 krBoka online
Milano till Florens med vanligt tåg5 h230 krBoka online
Milano till Florens med buss4 h78 krBoka online
Milano till Florens med bil3.5 h620 krBoka online

Milano till Florens med snabbtåg

Milano till Florens med snabbtåg
Trenitalia Frecciarossa-tåg hämtar passagerare på tågstationen Milano Centrale © Zigres / Shutterstock.com

Tid – 1h 40 min
Pris – 300+ kr
Komfort – 5/5

I dessa tider kan man susa längs med Italiens ryggrad från Milano till Florens snabbare än man kan ta slut på en flaska Piedmont-rödvin och en tallrik pasta. Det är tack vare Italiens otroligt kvicka nätverk av snabbtåg, som erbjuder avgångar från huvudstaden i Lombardiet till huvudstaden i Toscana som bara tar 1 timme och 40 minuter. De går från 5.00 på morgonen till 23.20 på kvällen, med upp till 60 avgångar att välja bland.

Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg
Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg © Giovanni G / Shutterstock.com

Det viktiga här är att hålla utkik efter biljetter till tåg av modellen Frecciarossa (som används av det nationella tågbolaget Trenitalia) eller AGV (som används av det fristående bolaget Italo). Båda har snarlik bekvämlighetsnivå, men de flesta resenärer väljer Frecciarossa eftersom de har fler avgångar från Milano. De billigaste biljetter är i 2:a klass, eller Smart-klass som den kallas på Italo-tågen. De har alltid rymliga bordssäten och bra luftkonditionering.

Snabbtågen i Italien är utmärkta och hjälper dig att resa från da Vincis Nattvarden till Michelangelos David på under två timmar!

Inledningsvis går resan rakt över de södra delarna av den stora Poslätten. Här kan man vänta sig att se gott om rustika jordbruk och böljande vetefält. Dessa övergår sedan i skulpterade kullar som kröns av kyrkor när man närmar sig Bologna. Därifrån färdas man genom en serie tunnlar på vägen in i Toscana genom Apenninerna. Allt som allt är det en naturskön rutt med massor av vyer som håller en underhållen.

Italos smart-klassen
Smart-klassen har de billigaste sittplatserna på Italos EVO-tåg © Sorbis / Shutterstock.com

Priserna för snabbtågen kan vara oförutsägbara och det är obligatoriskt att boka. Att boka tidigt innebär dessutom att man kan hitta de mest plånboksvänliga priserna, eftersom man kan få tag på budget- eller superbudgetbiljetter. Dessa bör kosta runt 300 kronor, men kan öka till mer än det dubbla om man inte bokar tidigt. Kom ihåg att biljetter som köps i förväg inte tillåter ändringar av resedatum eller avbokning, så det är en risk man måste acceptera om man vill resa billigt.

Milano till Florens med vanligt tåg

Milano till Florens med vanligt tåg
Regionala tåg kräver minst ett byte i Bologna på resan från Milano till Florens © Michael715 / Shutterstock.com

Tid – 3–7 timmar
Pris – 230 kr
Komfort – 3/5

Bakom de supersnabba tågen från AGV och Le Frecce som susar genom Lombardiet ner till Toscana finns ett helt annat järnvägsnätverk som inhyser de så kallade regionala avgångarna. De är betydligt långsammare än sina 300 km/h snabba motsvarigheter, men kan vara ett bra reservalternativ om man bokar sent eller bara föredrar att resa i lugnare takt. Resan med dem lägger dock beslag på betydligt mer av ens semester – turen kan ligga på allt från tre till sju timmar och kräver nästan alltid byten.

De regionala tågen i Italien är långsammare, men något mer atmosfäriska eftersom de tar en till intressanta städer mellan Milano och Florens.

Fortfarande med? Bra, för det finns en del fördelar med att välja de regionala tågen. Först och främst blir man aldrig överraskad av priset. Säten på dessa rutter kostar alltid lika mycket. Det spelar ingen roll om man bokar 90 dagar i förväg eller två timmar man anländer till perrongen – det kostar alltid 25,5 euro (250 kronor). Vidare får man se betydligt mer av landet under resans gång. Byten i Bologna, Prato eller Parma är vanliga, och kanske får du tid att smyga ut från stationen för att ta en espresso på piazzan.

De regionala tågen är i regel hyfsat bekväma, men komforten skulle kunna vara bättre. De har fungerande fönster, luftkonditionering (fungerar vanligtvis i de flesta av vagnarna) och rymliga säten med gott om benutrymme. Det är inte det flådigaste resesättet, men det är en del av charmen. Var tågen tar en mellan Milano och Florens skiljer sig beroende på vilken avgång man väljer. Vi rekommenderar att söka i förväg på 12Go.co så att du får en uppfattning om vilka städer du kommer passera på vägen.

Milano till Florens med buss

Milano till Florens med buss
Flixbus bussar har inte samma bekvämlighetsnivå som snabbtågen, men de har fortfarande luftkonditionering och WiFi ombord © Julia Kuznetsova / Shutterstock.com

Tid – 4+ timmar
Pris – 73+ kr
Komfort – 3/5

Det råder inga tvivel om att bussförbindelserna mellan Milano och Florens är ett budgetvänligt alternativ att resa. Priserna med större bussbolag, som Flixbus, börjar på bara 70 kronor, vilket är en bråkdel av vad det kostar att ta snabbtåget i sydostlig riktning till renässansens hem. Men resesättet kommer givetvis även med vissa nackdelar, som längden på resan. Vanligtvis ligger den på runt 4–4 ½ timme. Bussarna har heller inte samma bekvämlighetsnivå som snabbtågen, men erbjuder fortfarande luftkonditionering och WiFi ombord, så det är långt ifrån outhärdligt.

En buss innebär en längre resa, men även mer pengar kvar i budgeten för gelato på Ponte Vecchio.

Det viktiga här är att söka och boka tidigt med 12Go.co. Det avgår fler bussar från Milano till Florens än du kan ana, och det gäller att välja en som är snabb och inte involverar några byten. Annars kan resan bli väldigt lång och ta över elva timmar, främst på bussar som går genom Alperna och till den italienska kusten innan de svänger av mot Florens.

Du ska även vara uppmärksam på var stationerna är i båda städerna. Om vi antar att du åker med Flixbus (det största bolaget), får du alternativet att börja resan vid Lampugnano, på den nordvästra sidan av Milano, eller vid San Donato M3, på den sydöstra utkanten. Den bästa ankomststationen i Florens är Piazzale Montelungo, ett stenkast från den gamla stadskärnan. Tyvärr går de flesta bussar till Villa Costanza, som ligger avsevärt längre bort.

Milano till Florens med bil

Milano till Florens med bil

Tid – 3h 40 min
Pris – Från 430 kr per dag för bilhyra, plus 180 kr för vägtull
Komfort – 4/5

Väganvisningarna för att köra mellan Milano och Florens är enkla. Det är bara att bege sig ut på motorväg A1 (E35) och följa den hela vägen från stad till stad. Lyckligtvis är detta en av de bäst underhållna och mest effektiva vägarna i hela Italien. Det finns massor av rastplatser och det är bra skyltat, så att navigera de enda egentliga korsningarna i Bologna är inga problem. Man måste dock betala vägtull, som kan ligga på upp till 180 kronor för hela resan.

Milano till Florens med bil
En väg i de avsides belägna bergen i Apuanerna.

Om du inte har fixat en bil än kan RentalCars.com hjälpa dig. Där är det lätt att söka efter erbjudanden från välkända globala kedjor, som Budget, Goldar och Avis. Bilhyra för att köra tur och retur brukar ligga på 430–600 kronor per dag, men det lär tillkomma en extra avgift för att lämna bilen i en annan stad än man hämtade den. Men det kan det vara värt för att få den extra friheten att utforska Italien så mycket man vill. På vägen mellan dessa två städer finns det fantastiska sevärdheter, vare sig man lockas till bergen i Apuanerna eller avsmakning av balsamvinäger i Modena.

Modena
Vacker landsbygd med höbalar och den medeltida byn Castelvetro di Modena.

Det går att klara av resan sydväst från Milano till Florens på under två timmar om man vill. Eller så kan du ta det långsamt och njuta av den italienska landsbygden. Vad du än väljer kommer din slutdestination vara en konstfylld, otroligt romantisk stad som är känd världen över. Ha så roligt.


Milano till Florens – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Milano till Florens?

Bussar är i toppen av listan om man arrangerar alla möjliga resesätt från Milano till Florens efter hur billiga de är. De är superbilliga, med priser från bara 70 kronor per person i vardera riktning. Det är bara en bråkdel av vad snabbtåget kostar, även om man bokar väl i förväg med 12Go.co.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Milano till Florens?

Snabbtågen lever upp till sitt namn på rutten från Milano till Florens. De går från stadskärna till stadskärna på så lite som 1 timme och 40 minuter, tack vare hastigheter på upp till 300 km/h. Vi rekommenderar att man bokar tidigt med 12Go.co – det är obligatoriskt att boka och platserna kan sälja slut.

Vilket är det bästa sättet att resa från Milano till Florens?

Snabbtågen är en riktig upplevelse. De har några av de snabbaste lokomotiven i Europa, med eleganta interiörer som inkluderar matvagnar med italienska viner. Vidare kan man hitta riktigt bra erbjudanden (runt 300 kronor per person) om man bokar långt innan man anländer till Italien med 12Go.co. De kan dessutom genomföra resan på bara 1 timme och 40 minuter!

Vad kostar en tågbiljett från Milano till Florens?

Kostnaden för en tågbiljett från Milano till Florens varierar, åtminstone med snabbtåget. Priserna börjar på runt 300 kronor per person, men det kan mer än fördubblas om man väntar länge med att boka. De regionala avgångarna har en annan prismodell. De kostar alltid 230 kronor per biljett, även om man köper den samma dag man reser.

Går det ett snabbtåg från Milano till Florens?

Ja, snabbtåget från Milano till Florens är faktiskt en av de mest använda rutterna i hela landet. Den går i sydostlig riktning genom Bologna och trafikeras av bekväma, moderna tåg som drivs av Italo och Trenitalia.

Hur lång tid tar tågresan från Milano till Florens?

Längden på tågresan mellan Milano och Florens beror helt på vilket tåg du vill resa med. Bokar du de snabba Italo- eller Trenitalia-tågen, kan hela resan genomföras på under två timmar. Vill du spara lite pengar kan du satsa på de regionala alternativen, men då blir restiden svår att slå fast. Den kan ligga på tre timmar, eller fem, eller kanske mer. Olika förbindelser leder till olika restider.

Är det bättre att flyga från Milano till Florens än att ta tåget?

Med tanke på att det inte finns några direktflyg från Milano till Florens, måste vi lägga vår röst på tåget. Och även om det finns flygförbindelser, är det knappast troligt att resan i luften slår snabbtågen från Italo och Le Frecces restid på 1 timme och 40 minuter. De har dessutom restaurangvagnar, bekväma säten och mindre miljöpåverkan!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: