Hur man reser från Florens till Rom

How to travel from Florence to Rome

Förbered dig på en uppsjö av konst och kultur när du reser från den berömda huvudstaden i Toscana till den eviga staden. Det är inte bara en resa genom Italiens hjärteland; det är en resa från renässansens epicentrum till en av de mest uråldriga metropolerna i Europa. Du får byta synen av den snidade och muskulöse David av Michelangelo mot den hisnande kupolen på Peterskyrkan; och mästerverken på Uffizigalleriet mot de kusliga ruinerna av Colosseum och det romerska forumet. Dessutom finns det mer pasta och pizza att sluka på vägen än du någonsin kan klämma i dig. I den här guiden går vi igenom alla resesätt på den 225 kilometer långa resan, inklusive snabba tåg och till och med korta flygningar. Häng med.

TransportTidPrisBiljetter
Florens till Rom med snabbtåg1,5 h180 krBoka online
Florens till Rom med vanligt tåg5 h170 krBoka online
Florens till Rom med buss3 h79 krBoka online
Florens till Rom med flyg1 h700 krBoka online
Florens till Rom med bil3 h350 krBoka online

Florens till Rom med snabbtåg

Florens till Rom med snabbtåg
Snabbtågen från Trenitalia är både bekväma och prisvärda © Simona Bottone / Shutterstock.com

Tid – 1 ½ timme
Pris – Från 180 kr
Komfort – 5/5

Några av de snabbaste tågen på kontinenten går på den huvudsakliga järnvägslinjen från Florens till Rom. De kan köra i otroliga 300 km/h på rutten, vilket innebär att man kan vinka farväl till Ponte Vecchio och rulla in på den storslagna stationen Termini på strax under 1 ½ timme. Om du blinkar kan du till och med missa topparna hos Apenninerna, de rullande chiantivingårdarna och bergsstäderna i Umbrien som visar upp sig på vägen!

Tjänsten drivs av både Trenitalia och Italo. De använder sig av toppmoderna tåg från Frecciargento, Frecciarossa och EVO, varav samtliga har det skulpterade utseendet som påminner om en gevärskula. Inuti har vagnarna en öppen planlösning med bord och luftkonditionering. I 1:a klass inkluderar fördelarna bättre benutrymme och till och med en välkomstdrink (som kan vara italiensk Prosecco!). Allt detta kompletteras med restaurangvagnar som serverar ciabatta, pasta, öl, vin, kaffe – allt du kan tänka dig.

Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg
Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg © Giovanni G / Shutterstock.com

Det är något riktigt spännande med att flyga fram bland vingårdarna och de karga bergen i centrala Italien på ett snabbtåg!

Florens ligger behändigt längs Italiens huvudsakliga rälsnätverk. Det rör sig om linjen som går från norr till söder och passerar storstäder som Milano och Venedig, vilket innebär att tågen mot Rom går hela tiden. Ibland avgår faktiskt två snabbtåg i timmen från perrongerna vid Santa Maria Novella, med start tidigt på morgonen och fram till sent på kvällen.

Den dynamiska prissättningen på Italiens nätverk av snabbtåg innebär att de som bokar tidigt belönas med de bästa erbjudandena. Det är faktiskt stor skillnad mellan de superbilliga biljetterna – som bokas långt i förväg – och basbiljetterna som bokas samma dag man reser. Det är därför vi starkt rekommenderar att ta en titt på tjänster som 12Go.co om du planerar en resa under de kommande fyra månaderna, eftersom det är så långt i förväg man kan boka.

Florens till Rom med vanligt tåg

Florens till Rom med vanligt tåg
Regionale-tåg står parkerat vid tågstationen Ostiense i Rom © TK Kurikawa / Shutterstock.com

Tid – Upp till fem timmar
Pris – 170+ kr
Komfort – 3/5

Förekomsten av de raketliknande snabbtågen Frecciargento och EVO har inte utrotat Italiens traditionella Regionale-tåg. Man kan faktiskt fortfarande använda sig av flera olika förbindelser för att resa från Florens och hela vägen till Rom på den äldre linjen. Men ett varningens ord: de kan ta evigheter. Tidtabellen kanske säger “upp till fyra timmar”, men med 16 stopp i rustika byar och småstäder på vägen kan det enkelt bli längre än så. Baspriset är dessutom ungefär samma som du hade betalat för snabbtåget om du bokat i förväg!

Få en skymt av gammaldags tågresande genom att välja den långsamma tågförbindelsen mellan Florens och Rom.

Med det sagt är det ett alternativ värt att ha i åtanke om du inte lyckats få en rabatterad biljett till snabbtåget eller om du vill träffa och mingla med de italienska lokalborna under resans gång. Det är faktiskt det fina i kråksången med att resa så här: att slingra sig fram jämte avsides belägna kullar och vingårdar i Toscana samtidigt som man ser medeltida spiror i utkanten av Arezzo och fåglar flyga över den molnfria himlen i Umbrien innan man anländer till Rom.

Regionale-tågen har nyligen fått ett välbehövligt ansiktslyft. Det finns både slutna kupéer och sittplatser med öppen planlösning. De kommer dessutom med toaletter i vagnarna och klimatanläggning, även om den är ökänt opålitlig. Kom ihåg att det kan vara svårt att boka dessa online i förväg, så ett besök vid biljettluckan på stationen kan krävas.

Florens till Rom med buss

Florens till Rom med buss
Flixbus har bussrutter över hela Europa © Jarretera / Shutterstock.com

Tid – 2 h 50 min
Pris – Från 70 kr
Komfort – 4/5

Runt tre timmar får man spendera på bussen mellan Florens och Rom. Men var beredd på att det kan bli betydligt längre, speciellt nära huvudstaden. Trafiken in och ut ur stadskärnan kan bli ofattbar under rusningstimmarna, speciellt efter ringvägen E80 som går runt staden. Med det sagt är busspriserna vanligtvis lägre än för tågen, så man kan spara några euro till romerska pizzor och pecorinopasta genom att välja detta resesätt.

När det kommer till bolag väljer de flesta nuförtiden att resa med välkända Flixbus. Det är känt för sina billiga priser och moderna bussar med WiFi och eluttag i sätet. Avgångarna är så frekventa att de går nästan var 15:e minut på sommarmorgnarna. Irriterande nog måste man ta sig stationen vid Villa Costanza, som ligger i slutet av spårvagnslinje 1 i Florens.

Florens till Rom med flyg

Florens till Rom med flyg
Ett av Alitalias Airbus-plan landar i Rom © InsectWorld / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter
Pris – 700+ kr
Komfort – 4/5

Italiens nationella flygbolag Alitalia erbjuder så många som fyra direktflyg från Florens till Rom om dagen under sommarmånaderna. Själva flygningen tar bara 50 minuter, men incheckning och transport till flygplatsen gör att totallängden på resan ligger på 3–4 timmar. Ja, det innebär att det tar längre tid än tåget, så det är egentligen bara ett bra alternativ för de som anländer med flyg till Florens flygplats och vill ha ett behändigt sätt att resa vidare till huvudstaden.

Ankomsten sker vid gigantiska Leonardo da Vinci International Airport (FCO), som ligger i den västra utkanten av Rom, närmare havet än Peterskyrkan. Den har dock regelbundna tågförbindelser till Terministationen, som tar runt 30 minuter och kostar 80–170 kronor beroende på vilken klass man väljer. Som vanligt är det viktigt att boka tidigt om man vill få ett bra pris för flyget, så se till att fixa dina sittplatser minst 90 dagar innan avfärd.

Florens till Rom med bil

Florens till Rom med bil

Tid – 3 timmar (vid direktresa)
Pris – 350+ kr
Komfort – 5/5

Några av Italiens mest berömda regioner ligger på vägen mellan Florens och Rom. Det borde göra det ännu mer lockande att köra sträckan själv. Då kan man stanna för att i lugnan ro äta lunch och utforska de förtrollande småstäderna som man vill. Alternativt kan man bara ta Autostrada A1 (E35) från en stad till nästa och beta av resan från A till B på bara tre timmar.

Att ha en bil är ett säkert sätt att göra resan från Florens till Rom till ett oförglömligt, italienskt äventyr.

De goda nyheterna är att det finns riktigt bra erbjudanden på hyrbilar i Italien. För en dags hyra kan man behöva betala så lite som 340 kronor för ett mindre fordon med tre dörrar. Utöver det kräver många bolag inte någon extra avgift om man bara vill köra enkel väg och lämna bilen i Rom. Det är riktigt goda nyheter för de som planerar en pizzafylld biltur från Florens till Rom. RentalCars.com är en bra plats för att jämföra de olika erbjudandena från marknadsledande företag och lokala aktörer, inklusive stora namn som Hertz, Dollar och Thrifty.

När det kommer till själva rutten är det omöjligt att lista alla fantastiska platser man kan inkludera på resplanen. De som är intresserade av att se klassiska Toscana, imponerande slott och varma källor kan med fördel ta en omväg via Val d’Orcia. Andra kanske vill svänga av mot Sabinakullarna, där sjön Lago Trasimeno ger vika för de undangömda byarna i Lazio. Det finns även landsvägar som leder till vykortsvackra platser som Bagnoregio och Orvieto.


Det bör inte vara några större problem att lämna den romantiska floden Arno och de pastellmålade juvelerarbutikerna vid Ponte Vecchio i favör för Rom. Det är en stad som pulserar med liv, fantastiska monument och några av världens bästa museer. Flyg, tåg, bussar och hyrbilar står till ditt förfogande, så det är bara att välja!


Florens till Rom – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Florens till Rom?

Bussarna är nästan alltid det billigaste sättet för resenärer som vill byta Florens mot Rom. De kan kosta under 80 kronor, vilket är riktigt prisvärt med tanke på att de billigaste tågen kostar det dubbla. Man får dock lägga till några euro för spårvagnsresan till stationen i Villa Costanza. Det är i utkanten av Florens, varifrån merparten av de populära Flixbus-avgångarna går från.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Florens till Rom?

Tågen är snabbare än till och med flygen när det kommer till att skyndsamt resa från Florens till Rom. Ja, flygtiden är bara 50 minuter, men allt som allt lär det ta minst tre timmar om man räknar med transport till flygplatsen och allt annat.

Vad kostar en tågbiljett från Florens till Rom?

Prisskillnaden mellan att boka biljetter i förväg och att köpa dem samma dag kan vara riktigt stor för de italienska tågen. På rutten från Florens till Rom kan resenärer som bokar ekonomisäten i god tid innan de anländer till pizzans hemland få betala mindre än 175 kronor. De som väntar till sista minuten kan i sin tur få punga ut över 430 kronor! Därför är det så viktigt att boka din biljett i förväg med 12Go.co?

Hur lång är tågresan från Florens till Rom?

De supersnabba Frecciargenti-, Frecciarossa och EVO-tågen klarar av att genomföra resan från Florens till Rom i ett nafs. Det känns ärligt talat som att man flyger från när vagnarna når hastigheter på 300 km/h! I snitt tar resan 1 ½ timme, men den kan gå ännu snabbare beroende på hur många stopp som görs på vägen.

Finns det ett snabbtåg från Florens till Rom?

Ja, merparten av avgångarna från Florens till Rom är faktiskt av höghastighetstypen. De avgår minst en gång i timmen, och ibland två gånger. Restiden ligger på runt 1 ½ timme i vardera riktning. Försök att boka dina biljetter så tidigt som möjligt om du vet att du vill ta tåget till Colosseum, för priserna ökar avsevärt veckorna innan avresedatumet. Online-sökverktyget från 12Go.co kan hjälpa dig med det.

Hur lång är bussresan från Florens till Rom?

Bussarna kan vanligtvis ta en från vingårdarna i norra Toscana till de historiska sevärdheterna i Rom på runt tre timmar, men ibland tar det längre tid. Du kan vänta dig stora förseningar om du vill resa i rusningstrafik, då trafikstockningar gör det svårare att ta sig till stationen i huvudstaden.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: