Hur man reser från Rom till Venedig

Hur man reser från Rom till Venedig

Ingen rundresa i Italien är fullständig utan ett besök i både Rom och Venedig. I den berömda huvudstaden kan man gå under de hisnande valven vid Kolosseum och se den bubblande Trevifontänen. Längre norrut lockar Canal Grande, som slingrar sig runt den fantastiska Markuskyrkan, med gondoler och pastellmålade palazzos i bakgrunden.

Redo att uppleva den italienska kulturen? Härligt! Den här guiden går igenom alla metoder för att ta sig de 400 kilometer som separerar städerna, från Italiens supersnabba tåg till klassiska bussrutter.

TransportTidPrisBiljetter
Rom till Venedig med snabbtåg4 h280 krBoka online
Rom till Venedig med flyg1 h550 krBoka online
Rom till Venedig med buss8 h140 krBoka online
Rom till Venedig med bil5.5 h1000 kr

Rom till Venedig med snabbtåg

Rom till Venedig med snabbtåg
Trenitalias Frecciarossa är ett av två snabbtåg © Matee Nuserm / Shutterstock.com

Tid – 3 h 45 min
Pris – 280 kr
Komfort – 5/5

Det råder ingen tvekan om att snabbtågen Frecciarossa och Italo är ett av de mest spännande sätten att resa genom Italien. De avgår från Roms imponerande Termini-station otaliga gånger per dag, med gott om anslutningar till städerna i norr. Vissa går mot Milano, andra mot Turin, men många styr även kosan mot Venedigs kanaler och palazzos. Från start till slut tar resan bara 3 timmar och 45 minuter.

Två bolag trafikerar i dagsläget rutten, och de erbjuder i princip samma sak. Vi har statsägda Trenitalia och privata Italo. Det första har eleganta tåg med fyra individuella klasser, från Standard (den billigaste) till Executive (perfekt för affärsresande som måste hålla sig uppkopplade). Det andra har moderna vagnar med mattklädda golv och massor av benutrymme. Den huvudsakliga skillnaden är maten, där Trenitalia är den vassare, med en meny av varma måltider och italienska viner.

Italo snabbtåg
Italo är det andra bolaget med snabbtåg som går mellan Rom och Venedig © Dmytro Stoliarenko / Shutterstock.com

Snabbtågen kan färdas i 300 km/h genom Italiens mitt för att ta dig till Venedig.

Järnvägen går norrut mot Florens och sedan till Bologna, innan man till slut tar sig över Poslätten till randen av Adriatiska havet. Det innebär att den mest natursköna delen av resan är den inledande färden genom Lazio och Toscana, där man kan se siluetten av Apenninerna och Arezzos vingårdar. Se även till att hålla utkik efter avgången som anländer till stationen Santa Lucia i Venedig – den ligger närmast de största sevärdheterna.

Möjligheten att få billiga biljetter till denna rutt hänger helt på att man är ute i god tid. Prismodellen liknar flygbolagens, så köp samma dag som man ska resa kan kosta otroligt mycket jämfört med om man bokar några månader i förväg. De bästa erbjudandena kan ligga på runt 300 kronor för hela resan, och man kan boka dem online på 12Go.co.

Rom till Venedig med flyg

Rom till Venedig med flyg
Alitalia flyger direkt mellan Rom och Venedig med sitt Airbus A320 © GB-Photographie / Shutterstock.com

Tid – 1 h 5 min
Pris – 550+ kr
Komfort – 4/5

Om du inte gillar att resa på järnvägen kanske ett flyg kan vara det bästa sättet för att ta sig till Canal Grande. Det involverar givetvis lite mer ansträngning eftersom man måste ta sig till Roms stora Leonardo da Vinci-flygplats (FCO) och sedan till slutdestinationen från Marco Polo-flygplatsen i Venedig. Det resulterar i en total restid på någonstans runt fyra till fem timmar (ja, tåget är snabbare från stad till stad!).

Att flyga till Venedig går snabbt, men det kan inte slå tåget vad gäller restid och pris, så kolla alltid vilka möjligheter du har i förväg.

När det kommer till flygbolag är det Italiens officiella flygbolag Alitalia som gäller. Det är ett certifierat 3-stjärnigt flygbolag från Skytrax, så det kommer med lite extra bekvämligheter jämfört med de europeiska budgetflygbolagen. Själva flygresan går snabbt och tar bara runt en timme efter att man lyft från Rom. Du bör alltid boka biljetterna från 12Go.co så tidigt som möjligt, för även om priserna kan gå både upp och ner, skjuter de oftast i höjden i sista minuten. De bästa erbjudandena lär även vara Light-varianter, vilket innebär att man måste betala 250 kronor extra för incheckat bagage.

Alilagunas vattenbussar
Du kan enkelt ta dig till centrala Venedig med Alilagunas vattenbussar © Roman Sigaev / Shutterstock.com

Att ta sig till flygplatsen i Rom bör inte vara några problem. Det går direkttåg från den gigantiska Termini-stationen var 15:e minut under dagen, och den 32 minuter lång resan kostar 140 kronor enkel väg. I Venedig finns det andra alternativ. Den mest äventyrliga förbindelsen till gamla stan är utan tvekan Alilagunas vattenbussar. De avgår direkt utanför flygplatsen och går över lagunen, så man får chansen att se kupolerna och renässanspalatsen närma sig. De kostar 150 kronor per person. Det går även en direktbuss till PIazzale Roma som bara kostar 80 kronor.

Rom till Venedig med buss

Rom till Venedig med buss
MarinoBus erbjuder billiga och bekväma bussresor till Venedig © WikiMarcoR

Tid – 8 till 12 timmar
Pris – 140+ kr
Komfort – 3/5

Om du oroar dig mer över budget än restid på din Italienresa är bussen definitivt värd att överväga. Om du bokar dessa långdistansbussar långt i förväg kan du hitta priser så låga som 140 kronor för hela resan från A till B. Det lämnar mer pengar i fickan till prosecco på Venedigs torg jämfört med snabbtåget och flyget, vars priset börjar på minst det dubbla.

Bussar är det budgetvänliga alternativet på denna rutt och kan vara så billiga som 140 kronor om man bokar i god tid innan Venedigsemestern.

Detta kommer givetvis med vissa uppoffringar. Restiden på bussen kan till exempel ligga på allt från åtta till tolv timmar, vilket inte direkt är optimalt med tanke på att tåget kan slutföra resan på strax under fyra timmar. Vidare kommer inte ens de moderna fordonen från ledande bolag – som Flixbus – bjuda på en resa med samma bekvämlighetsnivå som de andra alternativen (det finns till exempel varken bar eller mat ombord!).

Busstationen Roma Tiburtina
Busstationen Roma Tiburtina © Gennaro Leonardi / Shutterstock.com

Å andra sidan är det värt att påpeka att bussarna går direkt från Rom till Venedig (det görs stopp, men man måste inte byta buss). De avgår vanligtvis från stationen Roma Tiburtina på den östra sidan av huvudstaden. De anländer sedan till Tronchetto (den bästa platsen för att ta sig vidare till Venedigs gamla stad) eller den nya stadsdelen Mestre på Italiens fastland.

Rom till Venedig med bil

Rom till Venedig med bil
Om du reser med bil kan du utforska många fantastiska platser på vägen © Roman Babakin / Shutterstock.com

Tid – 5,5 timme
Pris – 1000 kr
Komfort – 4/5

Är du på äventyrligt humör? Du kan lämna den eviga staden och köra genom Italiens hjärtland på egen hand. Allt du behöver göra är att ordna en hyrbil från RentalCars.com, om du inte redan har en egen bil. Ge dig sedan ut på autostrade i nordlig riktning. Vägarna är mestadels av utomordentlig kvalitet i landet och tillåter hastigheter på upp till 130 km/h. Det innebär att man kan köra de 530 kilometerna på motorvägen som separerar de båda städerna på bara 5,5 timme.

Men vi skulle inte göra på det sättet. Vi hade öronmärkt ett par dagar för att utforska de fantastiska sevärdheterna och platserna som väntar på rutten. De inkluderar den charmiga bergsstaden Orvieto i Umbrien, de glittrande sjöarna i Trasimeno, det rika konstarvet i Florens och till och med bergskedjan Apenninerna. Kostnaden för en hyrbil för att se allt detta kan ligga på runt 1000 kronor, men du måste betala mer för att lämna bilen på en annan plats än du hämtade den.


Venedigs vindlande kanaler, livliga torg, romantiska gondoler och glasbruk väntar i slutet av denna resa längs med Italiens ryggrad. Du har massor att se fram emot under resan!


Rom till Venedig – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Rom till Venedig?

Skippa tåget och hoppa över flyget, för bussen är vad du ska satsa på om du vill spara pengar till Venetoviner. Bussen kan kosta så lite som 140 kronor, men det gäller bara om du bokar i förväg, så se till att gå till 12Go.co och börja söka på dina resedatum direkt!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Rom till Venedig?

Låt dig inte luras av den snabba flygtiden på 1 timme och 5 minuter, för tågen är i slutändan det snabbaste sättet att ta sig från stad till stad. Det är givetvis bara när man räknar med tiden det tar att ta sig till och från flygplatserna och checka in väskorna, så om du ska till Dolomiterna eller vinländerna norr om Venedig – snarare än dess kanaltäckta kärna – kan flyget fortfarande vara snabbare.

Vilket är det bästa sättet att resa från Venedig till Rom?

Likt de flesta italienska lokalbor skulle vi satsa på tåget. Det är inte bara ett snabbt sätt att ta sig från Kolosseum till Canal Grande, utan bör heller inte kosta särskilt mycket om man bokar biljetter i förväg på 12Go.co (runt 300 kronor är normalt). Vidare är vagnarna rymliga och luftkonditionerade, med matvagnar ombord som serverar italienska rödviner. Skål!

Vad kostar en tågbiljett från Rom till Venedig?

Biljetter till tågen som susar fram i 300 km/h från Rom till Venedig börjar på runt 300 kronor. Det är om man bokar i förväg, och dessa priser är bara tillgängliga en kort period, runt 60 till 90 dagar innan avresedatumet. Efter det kan man få betala det dubbla eller till och med tredubbla för samma säte! Du förstår säkert varför vi rekommenderar att söka på 12Go.co så tidigt som möjligt.

Finns det ett snabbtåg från Rom till Venedig?

Ja, och det är ett fantastiskt sätt att resa mellan städerna. Allt börjar med fantastiska vyer av Apenninerna och kullarna i Toscana, följt av stopp i Florens och Bologna innan man korsar floden Po inför ankomsten till Venedig. Resan tar totalt runt 3,5–4,5 timme och tågen kan nå hastigheter på 300 km/h.

Kan man göra en dagsutflykt från Rom till Venedig?

Det kan man, men de flesta researrangörer använder sig av snabbtågen för att ta en till kanalerna. Det innebär att priserna för paketen kan variera, precis som de gör med själva tågen. Man kommer dessutom att följa ett tajt schema, eftersom själva resan till Venedig bara den tar nästan fyra timmar. Kom ihåg att det finns massor av palats, imponerande kyrkor fulla med målningar från konstnärer som Tintoretto, glasbruk i Murano och massor av annat att göra under dagen!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: