Hur man reser från Paris till Rom

Hur man reser från Paris till Rom

Ta dig mellan två av Europas mest romantiska, konstnärliga och historiska städer genom att resa från Frankrikes huvudstad till Italiens. Det är en resa som låter dig byta Paris stadssiluett, dominerad av Eiffeltornet och Sacre Coeur, till Roms sju kullar, toppade med siluetten av Peterskyrkan och med antika Colosseum som kronan på verket.

Lockad? Då måste du läsa den här guiden. Den har all information du behöver om de olika sätten att ta sig från den ena staden till den andra. Den innehåller detaljer om de nattåg, korta flygrutter och billiga bussar som kan ta dig de 1094 kilometer som separerar dessa två resmål, som man bara måste besöka.

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Rom med snabbtåg8,5 h550 krBoka online
Paris till Rom med nattåg13,5 h550 krBoka online
Paris till Rom med flyg2 h310 krBoka online
Paris till Rom med buss20 h300 krBoka online

Paris till Rom med snabbtåg

Paris till Rom med snabbtåg
Det snabba TGV-tåget tar dig hela vägen till Turin, där du måste byta till ett annat tåg. © Leonid Andronov / Shutterstock.com

Tid – 8 ½ timme
Pris – 550 kr
Komfort – 5/5

Snabba TGV- och Frecciarossa-tåg står först på tur och kan ta dig från Paris till Rom på under tio timmar. På vägen får man lov att byta i vackra Turin. Man kan till och med planera resan så att man kan stanna några timmar i staden och se den berömda Mole Antonellianaspiran och de storslagna kungliga palatsen, innan man bordar tåget igen och reser söderut mot den eviga staden. Hur som helst är det ett riktigt äventyr som går tvärs över Europa.

Inledningsvis rullar man iväg från den franska huvudstaden på en av fyra TGV-avgångar mot Turin Porta Susa. Tågen är moderna, luftkonditionerade och erbjuder rymliga, bekväma säten i första och andra klass, med breda fönster. Dessa kommer väl till pass när man kommer till Bourgogne och Savoie, där de snötäckta topparna i Alperna höjer sig över de berömda skidorterna Chamonix och Brides-les-Bains.

Paris till Rom med snabbtåg
Frecciarossa-tågen från Trenitalia kan köra i hastigheter på upp till 300 km/h © Polonio Video / Shutterstock.com

Susa genom västra Europa och beundra de skimrande Alperna när du lämnar Frankrike på de fräscha snabbtågen.

Efter det åker man in under berget via järnvägstunneln Frejus (en gång i tiden världens längsta tunnel!) och ut i Oulx – ett område som präglas av barrskogar och avsides belägna bergsstäder under karga bergstoppar. Till slut når man Turin Porta Susa. Kom ihåg att hoppa av där, för det är inte den sista stationen. Det är däremot en behändig plats att göra bytet till det snabba Frecciarossa-tåget på och fortsätta färden söderut. Detta andra tåg tar strax under tre timmar och avgår upp till 30 gånger om dagen. De är precis lika bekväma som sina franska motsvarigheter, vilket gör dem till ett bra alternativ för att vinka farväl till Alperna och korsa Italiens hjärteland genom Piedmont, Toscana och Umbrien.

Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg
Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg © Giovanni G / Shutterstock.com

Att boka i förväg är extremt viktigt på denna rutt – och det menar vi verkligen. Priserna följer en tydlig uppåtgående kurva i takt med att man kommer närmre resedatumet. De som söker på 12Go.co långt innan de ska resa från Paris till Rom kan komma undan med att betala så lite som 550 kronor; de som väntar längre kan utan vidare behöva betala tredubbelt eller ännu mer!

Paris till Rom med nattåg

Paris till Rom med nattåg
Thellos nattåg går från Paris till antingen Milano eller Venedig © Eyesonmilan / Shutterstock.com

Tid – 13 ½+ timme
Pris – 550+ kr
Komfort – 4/5

Eftersom Paris och Rom ligger 1094 kilometer från varandra kan det vara logiskt att spendera en del av resan sovande. Det är där nattåget från Thello kommer in i bilden. Det går från den franska huvudstaden till städer i norra Italien en gång om dagen. De flesta tar detta tåg direkt till antingen Milano eller Venedig, men man kan även byta till det italienska Frecciarossa-tåget för att ta sig söderut till Colosseum och Vatikanen.

När det kommer till bekvämlighet håller Thello inte riktigt samma nivå som TGV. Man får en sovkupé, men bäddarna är kompakta och enkla. Med det sagt kan man spara in en hotellnatt under resans gång samtidigt som biljetterna inte är särskilt dyra – från strax över 250 kronor. För det får man en plats i ett av de större rummen med sex bäddar. För de lyxigare, privata sovkupéerna kan priserna stiga till över 4100 kronor!

Bäddar i ett en kupé för sex personer på Thello-nattåget
Bäddar i ett en kupé för sex personer på Thello-nattåget

Thello-nattåget kan ta en så långt som till Milano, där man hoppar på ett annat tåg mot Rom på morgonen.

Man får lov att offra de fantastiska vyerna över Alperna eftersom hela resan görs i mörker. Man lämnar Paris bakom sig runt klockan 19.15 och anländer till vackra Milan Centrale klockan 6.00. Där har man 1 ½ timme på sig att byta till Frecciarossa-tåget mot Rome Termini, så man får åtminstone se Toscanas vingårdar och de karga topparna hos de italienska Apenninerna från sätet. Ankomsten till huvudstaden sker runt klockan 10.40.

Se till att köpa dina biljetter i tid för att få det så kallade Smart-priset för Thello-nattåget. Dessa biljetter kostar ofta mindre än hälften av en vanlig biljett. Och glöm heller inte att boka den andra delen av resan från Milano till Rom så tidigt som möjligt, för den kan garanterat ta en stor del av resebudgeten i anspråk om man väntar för länge. Du kan söka efter och köpa båda via online-portalen på 12Go.co.

Paris till Rom med flyg

Paris till Rom med flyg
easyJet har vanligtvis de billigaste flygen från Paris till Rom © NickolayV / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar (endast flyg)
Pris – 310+ kr
Komfort – 4/5

Att hitta ett flyg från Paris till Rom borde vara lika enkelt som att hitta en frasig baguette och en flaska Bordeaux i den franska huvudstaden. Det finns inte mindre än sex individuella flygbolag som erbjuder direktflyg på rutten. Det innebär upp till 15 avgångar om dagen, med start på morgonen klockan 6.40 och fram till sent på kvällen – det sista flyget avgår nästan klockan 22.00.

Men alla flygavgångar är inte stöpta i samma form. Vissa lyfter från gigantiska Paris-Charles de Gaulle, medan andra går från mindre Paris Orly eller till och med budgetflygplatsen Beauvais. Att välja mellan dem har stor påverkan på hur lång tid man spenderar på resande fot. Detta eftersom Charles de Gaulle kan nås på bara 35 minuter från Gare du Nord, medan det kan ta 60–80 minuter att ta sig till de andra.

Att flyga är det enda sättet att genomföra resan från Paris till Rom på bara en morgon eller eftermiddag.

Man måste även besluta vilket flygbolag man vill resa med. Budgeten spelar ofta en stor roll för det, där bolag som easyJet, Ryanair och Vueling erbjuder de billigaste sätena, men utan några som helst extran. Att betala extra för resor med Air France eller Alitalia innebär att man serveras ett mellanmål ombord, får billigare incheckning av bagage och kan resa från behändigt belägna Charles de Gaulle.

Flygtiden ligger på runt två timmar, och i princip alla avgångar från Paris till Rom landar på Leonardo da Vinci International Airport i Fiumicino, oavsett varifrån de lyfter. Det är flygplatsen i den eviga staden med bäst förbindelser, i form av direktgående snabbtåg som avgår var 15:e minut till Rome Termini.

Paris till Rom med buss

Paris till Rom med buss
Bussbiljetter för BlaBlaBus rutter är väldigt prisvärda © Chris93

Tid – 20–25 timmar
Pris – 300+ kr
Komfort – 2/5

Gå inte ombord på en buss från Paris till Rom utan en riktigt bra roman – hela resan tar 20 timmar eller mer från start till slut! Det gör detta till det mest tidskrävande resesättet från huvudstad till huvudstad. Men med längre restid kommer även riktigt låga priser. Bussarna har faktiskt biljetter för så lite som 290 kronor om man bokar långt i förväg.

Bussen till Rom är ett budgetmedvetet val, med billiga biljettpriser, men resetider som kan ligga på 20 timmar, enkel väg!

Rutten går vanligtvis längs snabba, franska motorvägar i sydostlig riktning mot Alperna. Därefter passerar man genom tunneln till Italien, efter ett stopp i skidorten Chamonix, varpå det bär av till Turin. Där väntar ofta ett bussbyte för att resa söderut mot Rom, som man anländer till efter att ha släppt av passagerare på platser som Florens och Pisa.

Sätena på BlaBlaBus
Sätena på BlaBlaBus-bussarna är överraskande bekväma med tanke på priset

I dessa tider tenderar bussarna att vara bekväma och rena, med bra klimatanläggning och till och med gratis snacks på vissa avgångar. Men trots det rekommenderar vi att man håller sig till beprövade namn i branschen – Flixbus och BlaBlaBus är två av de främsta. Utöver det ska du alltid använda 12Go.co för att jämföra priserna på bussar, flyg och tåg från Paris till Rom. Det finns en chans att prisskillnaden inte är särskilt stor jämfört med att flyga eller ta tåget, trots att bekvämligheten är betydligt högre på dessa.

Det är sällan man får bocka av så pass många sevärdheter vid en resa från A till B som med denna. I en enda tripp kan man njuta av Eiffeltornet och Colosseum, konstfyllda Louvren och fascinerande museer i Vatikanen. Allt du behöver göra är att boka.


Paris till Rom – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Rom?

I regel är långdistansbussarna fortfarande det billigaste alternativet för att resa på denna rutt, men knappast med tillräckligt för att rättfärdiga restiden på 20 timmar. Vi rekommenderar alltid att man kollar upp kostnaden för flyget på 12Go.co innan man nöjer sig med bussen. Ibland kan det faktiskt vara ännu billigare och tar bara 1 ½ timme från start till landning.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Rom?

Flyget. Det finns inget annat sätt att slutföra den här resan på bara några timmar. Den totala restiden ligger på runt 4–5 timar, inklusive 2 timmar i luften. Det är bra mycket snabbare än att spendera hela natten på ett tåg eller lägg uppemot 20 timmar på bussen.

Vad kostar en tågbiljett från Paris till Rom?

Om du bokar tidigt på 12Go.co kan du faktiskt bli positivt överraskad av priset för snabbtågen från TGV och Frecciarossa som går genom Frankrike och Italien. Priset för de som är ute i god tid kan för båda tågen ligga på runt 550 kronor. Men om du väntar för länge kan priserna skjuta i höjden och landa på uppemot 1700 kronor eller mer.

Hur lång är tågresan från Paris till Rom?

Ta TGV:s snabbtåg på den franska sidan och byt till Frecciarossa-tågen i Italien. På så sätt kan du spendera så lite som 8 ½ timme på de europeiska järnvägarna under resan från Paris till Rom. Så snabbt går det med tåg som kan nå 300 km/h! Alternativa rutter, såsom Thellos nattåg, kan behöva 13–15 timmar för att nå Rome Termini.

Är det bättre att flyga från Paris till Rom eller att ta tåget?

Har du bråttom? Flyg – det är snabbare och ofta billigare. Om du råkar ha tid över kan du ta tåget. Resan är ett riktigt äventyr. Det finns gott om vyer över Alperna i Haute Savoie och snötäckta toppar när man korsar gränsen från Frankrike till Italien. Därefter reser man vidare genom Europas stövel och ser vingårdar och rustika jordbruk glida förbi vid horisonten i Toscana och Umbrien.

Vad kostar en flygbiljett från Paris till Rom?

Det beror helt på vilket flygbolag du reser med och vilken flygplats du lyfter från. Vanligtvis kan man dock vänta sig att betala 290–680 kronor för en enkel biljett till den eviga staden. Priset blir dock garanterat högre ju närmre man kommer resedatumet, så se till att ta en titt på 12Go.co så snart du har bestämt dig för att det bär av till Colosseum i år.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: