Hur man reser från Paris till Barcelona

Hur man reser från Paris till Barcelona

Fram med pennan och gör dig redo att bocka av två resmål från listan av platser du bara måste besöka. Paris och Barcelona väntar nämligen på denna iberiska odyssé. De är två av de främsta städerna i världen och lockar med tapas, vin och toppklassiga sevärdheter, från Eiffeltornets järnbalkar till de tornande spirorna hos La Sagrada Familia. Finns det något att inte älska?

Den här guiden har all information du behöver för att genomföra den 820 kilometer långa resan söderut genom Frankrike och Pyrenéerna, hela vägen till den soldränkta kusten i Katalonien. Det är bara att njuta.

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Barcelona med snabbtåg6,5 h360 krBoka online
Paris till Barcelona med flyg2 h420 krBoka online
Paris till Barcelona med buss13 h320 krBoka online

Paris till Barcelona med snabbtåg

Paris till Barcelona med snabbtåg
TGV Duplex dubbeldäckade tåg är väldigt moderna och bekväma © Leonid Andronov / Shutterstock.com

Tid – 6,5 timme
Pris – 360+ kr
Komfort – 5/5

En allians mellan tågbolagen Renfe från Spanien och SNCF från Frankrike innebär att snabbtåg nu går direkt mellan Paris och Barcelona på regelbunden basis. Det sker faktiskt minst två dagliga avgångar året runt, och så många som fyra under de populära sommarmånaderna (maj–augusti). De kvicka lokomotiven kan nå otroliga 320 km/h på vissa sträckor av rutten och slutför den 1010 kilometer långa resan på under sju timmar. Riktigt imponerande.

Och om du fortfarande behöver övertygas om att detta transportmedel är värt att överväga på rutten till de livliga barerna i Las Ramblas, är tågen dessutom väldigt bekväma. Du kan se fram emot att borda ett dubbeldäckat och helt nytt TGV Duplex-tåg. De har moderna bekvämligheter, som WiFi och eluttag i sätena, och erbjuder sittplatser i andra klass och första klass på övre däck, som garanterar bra utsikt över den franska och spanska landsbygden under resans gång.

Andra klass på ett TGV Duplex-tåg
Andra klass på ett TGV Duplex-tåg skulle kunna vara första klass på andra tåg © RSA

Tågen är snabba och pålitliga, men framförallt väldigt roliga tack vare fantastiska vyer över den franska landsbygden.

Och på tal om utsikt så bjuds det på väldigt speciell sådan. Den börjar med de mjuka kullarna i Champagne och Bourgogne innan man kommer till soliga Languedoc-Roussillon. Resan går i utkanterna av Provence lavendelfält och genom våtmarkerna nära kusten i sydöstra Frankrike (håll utkik efter flamingos!). När man närmar sig gränsen kan det till och med vara möjligt att se de avlägsna, snöklädda topparna i Pyrenéerna, med vingårdar vid dess fötter.

Det är smart att planera i förväg och boka biljetter med 12Go.co i god tid innan du ska resa till Barcelona. Varför? Eftersom den dynamiska prissättningen gör att kostnaden kan variera kraftigt, från €39 (380 kr) till så mycket som €170 (1690 kr), och det är för precis samma sittplats i andra klass!

Paris till Barcelona med flyg

Paris till Barcelona med flyg
Barcelonas flygplats ligger 13 km utanför stadskärnan © Fotokon / Shutterstock.com

Tid – 1 h 50 min (endast flygtid)
Pris – Från runt 420 kr
Komfort – 4/5

Det finns massor av flyg mellan Paris och Barcelonas flygplatser. De erbjuder ett snabbt sätt att resa från stad till stad över Pyrenéerna och tar bara strax under två timmar. Utöver det måste man dock givetvis även tänka på tiden som krävs för att ta sig till flygplatsen och checka in väskorna. Men trots det är detta vanligtvis det snabbaste sättet att ta sig från Eiffeltornets skugga till La Sagrada Familias välvda innandömen.

Flygen kan vara billiga, avgår många gånger om dagen och låter dig landa i Barcelona efter mindre än två timmar i luften!

I dag finns det en rad olika budgetflygbolag på rutten. Vi har Ryanair, easyJet, Transavia och Vueling, för att nämna ett fåtal. De har generellt sett de billigaste biljetterna, med snittpriser på runt 420 kronor. Utöver dessa finns det även premiumalternativ, som domineras av Air France. Med dessa kan grundpriset ofta börja på runt 510 kronor, så ibland är det inte mycket skillnad mellan bolagen – men tänk på att alla har extra avgifter för incheckat bagage. Att boka tidigt är nyckeln till att få de bästa erbjudandena, så vi rekommenderar att du söker på 12Go.co direkt om du redan vet vilka datum du ska resa på.

Orlys flygplats i Paris
Orlys flygplats är den näst största i Paris © Leonid Andronov / Shutterstock.com

Det som verkligen påverkar ens val av flygbolag är vilken flygplats man lyfter från. Ryanair har avgångar från avlägsna Paris Beauvais, vilket är ett bra val om man har utforskat städer som Amiens och Rouen, eller stränderna i Normandie. Andra avgår från flygplatsen CDG, som är den största i huvudstaden och lätt att nå med RER-tågen. De flesta reser dock från Orlys flygplats, som är ungefär en timmes resa från centrala Paris med en expressbuss som kostar runt €10 (100 kr) per person. Ankomstflygplatsen är den stora Josep Tarradellas Barcelona-El Prat (BCN). Renfe-tågen går därifrån till innerstaden var 30:e minut eller så.

Paris till Barcelona med buss

Paris till Barcelona med buss
BlaBlaBus är ett Parisbaserat bussbolag som drivs av samåkningstjänsten BlaBlaCar

Tid – 13 till 20 timmar
Pris – 320 kr
Komfort – 2/5

Låt oss först reda ut en sak: bussresan mellan Paris och Barcelona är inte kort. De snabbaste förbindelserna tar över 13 timmar, medan de som inte går direkt från stad till stad kan ha restider på över 20 timmar. Det är mycket tid att spendera på vägarna istället för att smutta på sangria vid Medelhavet, eller hur? Fördelen är dock ett betydligt lägre pris – de billigaste bussarna kan ligga på under 350 kronor, vilket gör det till ett väldigt plånboksvänligt alternativ, speciellt om man har svårt att hitta bra erbjudanden för tåg och flyg.

Bussar kan hjälpa dig att spara några euro för utekvällar i Barcelona, men är inte det bekvämaste sättet att resa.

Det är alltid värt att jaga säten på de väletablerade långdistansbussarna först. Dessa inkluderar Flixbus och BlaBlaBus, som har utbredda nätverk i bland annat västra Europa. Båda använder sig av moderna bussar som generellt är pålitliga, har toaletter ombord och till och med erbjuder egna WiFi-anslutningar. Det är viktigt med tanke på att man kommer spendera mer än en halv dag i sätet på en rutt som är över 1000 kilometer lång!

Busstationen Barcelona Nord
Om du reser med buss kommer du att anlända till busstationen Barcelona Nord © Kiev.Victor / Shutterstock.com

Resan tar sin början i Paris på stationen vid Bercy, vilket bör säkerställa liten risk för förseningar på väg ut ur staden (den ligger behändigt belägen på den södra sidan av huvudstaden, med bra åtkomst till ringvägarna). I Barcelona kliver man av vid Barcelona Nord. Det är riktigt behändigt för sightseeing-hungriga resenärer som vill se det atmosfäriska gotiska kvarteret eller uppleva energin vid Las Ramblas, som båda ligger bara 15–20 minuters promenad från stationen.

Rutten från Paris till Barcelona är ett bra sätt att resa om man vill rada upp flera resmål i västra Europa som man måste besöka minst en gång i livet. Man får då byta vinbarer och ostdoftande bistros under Triumfbågen mot tapasbarer under träden i Las Ramblas. Det låter lockande, eller hur?


Paris till Barcelona – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Barcelona?

Bussar som bokas i förväg via tjänster som 12Go.co kan fortfarande överträffa både tågen och planen när det kommer till billiga biljetter på rutten från Paris till Barcelona. Är du ute i god tid så kan du behöva betala så lite som 310 kronor för den 1000 kilometer långa resan. Det bör ge dig några euro extra att spendera på sangria på kusten i Costa Brava!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Barcelona?

Att flyga är fortfarande det snabbaste sättet att byta Frankrike mot Spanien och sevärdheterna i Paris till den livliga atmosfären i Barcelona. Tiden man spenderar i luften är runt 1 timme och 50 minuter, vilket innebär att det tar runt 4–5 timmar totalt om man räknar in transport till flygplatsen och sedan till hotellet på slutdestinationen. Tänk dock på att flygpriserna är oberäkneliga, så hitta ett bra erbjudande på 12Go.co så snart du kan.

Vad kostar tåget från Paris till Barcelona?

Det franska tågnätverket har stora belöningar för den som är villig att boka långt i förväg. Priserna kan vara så låga som 360 kronor styck när biljetterna släpps (vanligtvis 90 dagar innan resedatumet). Kom ihåg det, för det kan sluta med att du blir tvungen att betala mer än 1500 kronor om du väntar för länge! 12Go.co kan hjälpa dig att undvika prisökningen med hjälp av en online-sökmotor och bokningstjänst för alla förbindelser mellan Paris och Barcelona.

Hur lång är tågresan från Paris till Barcelona?

Den tar nog inte lika lång tid som du tror, för tågen mellan dessa två storslagna städer är några av de snabbaste på kontinenten. Uppgraderingar av linjen söder om Perpignan låter dem till och med nå hastigheter på 320 km/h. Det innebär att hela resan från Paris till Barcelona kan avklaras på så lite som 6 ½ timme. Det är inte mycket längre än flyget när man räknar med incheckning, säkerhetskontroller och allt annat strul på flygplatsen.

Går det nattåg från Paris till Barcelona?

Inte längre. Dessa upphörde tyvärr under 2017. Men förtrösta ej, för de snabba SNCF-tågen är precis lika äventyrliga. De kan nå otroliga hastigheter på över 320 km/h på vissa sektioner av rutten, har restaurangvagnar ombord och erbjuder fantastiska vyer över den franska och spanska landsbygden. Gå till 12Go.co för att boka dem idag.

Är tågresan från Paris till Barcelona naturskön?

Vi kan säga så här: Se till att ha kameran fulladdad! Den första sektionen går genom centrala Frankrike och åker till och närmar sig till och med Alperna. Sedan bär det av österut mot kusten, med fantastiska vyer över Medelhavet, grästäckta dyner och grupper av flamingos som sprätter omkring i våtmarkerna. Den sista höjdpunkten är de karga Pyrenéerna, som ofta bjuder på lite snö på sina toppar.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: