Hur man reser från Madrid till Valencia

Hur man reser från Madrid till Valencia

Resan från Madrid till Valencia tar en rakt över västra Spaniens hjärta. Här vankas dammiga berg och platser där en viss Don Quixote brukade vandra, och resan kan bli till en 305 kilometer lång odyssé på flera dagar, fylld med flamencodans och manchegoost. Eller så kan du genomföra resan på bara 1 ½ timme, vilket är vad många resenärer gör om de verkligen pinar efter de soldränkta stränderna på fantastiska Costa del Azahar och de apelsindoftande kullarna i Valencia.

Vilken typ av resa du än är ute efter, ska du se till att läsa den här guiden för att få all information om de olika resesätten, som inkluderar allt från snabbtåg till billiga bussar.

TransportTidPrisBiljetter
Madrid till Valencia med snabbtåg1,5 h220 krBoka online
Madrid till Valencia med regionaltåg6 h270 krBoka online
Madrid till Valencia med flyg1 h200 krBoka online
Madrid till Valencia med buss4 h180 krBoka online
Madrid till Valencia med bil3,5 h1300 krBoka online

Madrid till Valencia med snabbtåg

Madrid till Valencia med snabbtåg
AVE-snabbtåget vid stationen Joaquin Sorolla, Valencia © Alfonso de Tomas / Shutterstock.com

Tid – 1 ½ timme
Pris – Runt 220 kr
Komfort – 5/5

Man kan faktiskt få åka med ett av de supersnabba Renfe AVE-tågen på järnvägen mellan den spanska huvudstaden och mudejar-spirorna i kustregionen Valencia. Det är därför tågen lyckas genomföra resan på bara 1 ½ timme, vilket gör det till det snabbaste transportmedlet på den här listan, med bred marginal. Utöver att vara snabbt är det även ett riktigt bekvämt sätt att resa, framförallt om man väljer klassen AVE Preferente. Där får man massor av benutrymme och lädersäten, medan standardklassen AVE Turista i sin tur erbjuder eluttag i sätena och breda fönster.

Snabbtåget AVE är ett fantastiskt sätt att resa, inte bara tack vare sin hastighet, utan även för de fantastiska vyerna.

Det roliga med att resa med tåg börjar redan innan man bordat, tack vare den förtrollande stationen Madrid Atocha. Där inne hittar man botaniska trädgårdar, höga palmer och till och med ett härbärge för sköldpaddor! Därifrån går resan genom provinsen La Mancha, mellan höglandsslätter med olivodlingar och soldränkta fält. När man kommit förbi Cuenca blir landskapen lummigare och mer öde, med gott om barrskogar och rullande dalgångar. När tåget närmar sig Medelhavet börjar det slingra sig fram mellan ödsliga berg, där vitputsade småbyar är det enda som syns på horisonten. Det är riktigt häftigt.

Renfe AVE-tåg
Säten i Turista (andra klass) på ett Renfe AVE-tåg © V_E / Shutterstock.com

Om vi är tvungna att nämna en nackdel med tåget så är det förmodligen kostnaden för resan. Biljetter kan köpas för runt 220 kronor, men det är bara om man börjar söka efter dem långt i förväg med en tjänst som 12Go.co. Priset kan därefter stiga dramatiskt om man köper dem närmare resedatumet, ofta till över det tredubbla. Tänk även på att AVE-tågen anländer till stationen Estacion Joaquin Sorolla i Valencia, som ligger en bit söderut från stadens historiska kärna, minst 20 minuters promenad från den huvudsakliga marknadsplatsen.

Madrid till Valencia med regionaltåg

Madrid till Valencia med regionaltåg
Regionaltåg på tågstationen i Valencia © FrimuFilms / Shutterstock.com

Tid – 6–7 timmar
Pris – 270+ kr
Komfort – 3/5

Om du märker att alla billiga biljetter till snabbtågen har sålt slut, men fortfarande är fast besluten att uppleva Spanien via järnvägen, kan de regionala avgångarna vara din räddare i nöden. De erbjuder inte samma snabba resa ner till Valencia från Madrid – restiden är faktiskt nästan sju timmar! – men de är fortfarande ett roligt sätt att resa genom Castile-La Mancha och bergen ned till kusten. Var dock beredd på en hel del stopp på vägen och vagnar som inte alls är lika bekväma som AVE-varianterna. Men vyerna är helt enastående!

För att boka regionaltåg rekommenderar vi att man är ute i god tid. Priserna chockhöjs sällan när man närmar sig resedatumet, till skillnad från snabbtåget, men det är alltid bättre att boka, så att man undviker att behöva köa på stationen. Man kan vänta sig snittpriser på runt 260 kronor per person, enkel resa. Ja, du läste rätt, det är dyrare än om man bokar AVE i förväg, så detta bör egentligen bara vara ett reservalternativ.

Madrid till Valencia med flyg

Madrid till Valencia med flyg
Iberia Regional lyfter från flygplatsen Madrid-Barajas Adolfo Suárez, på väg till Valencia © Soos Jozsef / Shutterstock.com

Tid – Runt 1 timme
Pris – Från 200 kr
Komfort – 4/5

Ja, flyget från Madrid till Valencia tar bara 60 minuter i luften. Med det sagt ska du inte tro att det är det snabbaste sättet att ta sig från stad till stad. Om man räknar med tiden det tar att ta sig till flygplatsen Madrid-Barajas Adolfo Suarez från huvudstadens kärna, checka in väskorna, köa i avgångsterminalen och sedan ta sig till sitt hotell på destinationen, blir den totala restiden längre än vad tåget klarar av.

Flyget tar dig genom den molnfria, spanska skyn till staden Valencia på bara en timme.

Men det går inte att förneka att det här är ett bra sätt att resa i sydostlig riktning till den soldränkta provinsen Valencia. Det finns faktiskt massor av fördelar. Till att börja med kan det vara riktigt billigt. Biljetter som köps i förväg på 12Go.co kan ibland kosta så lite som 200 kronor per person (säg hej till en extra tillbringare med sangria!). Utöver det finns det runt sju dagliga avgångar under högsäsongen på sommaren, vilket innebär att man kan välja att resa tidigt på morgonen, mitt på dagen eller till och med sent på kvällen.

Det finns två huvudsakliga konkurrenter som har avgångar på denna rutt. Den populäraste är förmodligen Iberia. Det är ett premiumflygbolag (och Spaniens nationella flygbolag), men man måste fortfarande betala runt 150 kronor extra för incheckat bagage. Det andra alternativet är att välja budgetbolaget Air Europa. De tenderar att vara billigare, men erbjuder inte lika många dagliga avgångar.

Madrid till Valencia med buss

Madrid till Valencia med buss

Tid – 4–5 timmar
Pris – 180+ kr
Komfort – 3/5

Bussar bjuder på ett riktigt äventyr. De tar en på en 4–5 timmar lång resa över Spaniens centrala platå, och på vägen stannar de i mysiga byar med terrakottatak, omgivna av olivodlingar. De utgör dessutom ett prisvärt alternativ till tågen, med biljetter för runt 170–260 kronor under merparten av året.

Du lär hitta ett flertal olika bussbolag som trafikerar rutten, och de flesta avgår från stationen Mendez Alvaro i huvudstaden. Den ligger på den södra sidan av staden och är lätt att ta sig till med de vanliga stadstågen från Madrid Atocha. Behändigt nog kan man även hoppa på vissa avgångar vid den internationella flygplatsen Madrid-Barajas Adolfo Suárez. Väl framme i Valencia lär man bli avsläppt på den huvudsakliga stationen, som ligger nära stadskärnan på den norra sidan av Turiaträdgårdarna.

Madrid till Valencia med bil

Madrid till Valencia med bil
E-901 är den snabbaste vägen från Madrid till Valencia © Elzloy / Shutterstock.com

Tid – 3 ½ timme
Pris – 1300+ kr
Komfort – 4/5

Att hyra en bil kan göra resan från den spanska huvudstaden ned till kusten till ett riktigt äventyr. Det är förmodligen inte det bästa alternativet om man bara vill ta sig från A till B; men om man vill upptäcka saker, som det vilda inlandet i La Mancha, bergen i ödsligt belägna Serrania de Cuenca och de naturliga bassängerna och vattenfallen i parken Chera-Sot (samtliga rekommenderas!), då är detta det perfekta valet.

Man kan genomföra hela resan längs väg E-901 på så lite som 3 ½ timme. Men för att göra det till en riktig odyssé rekommenderar vi att man öronmärker 3–4 dagar. Lyckligtvis kan RentalCars.com hjälpa dig att förhandsboka ett riktigt bra erbjudande, som kan kosta så lite som 1200 kronor för tre hela dygn under den populära sommarsäsongen. Var dock beredd på att betala lite extra om du bara reser i en riktning (från Madrid till Valencia, men inte tillbaka).


Bara 305 kilometer skiljer de livliga flamencobarerna i Madrid från de morinspirerade tornen i Valencia. Ta en titt på den här guiden för att se hur du kan genomföra resan med bil, tåg, buss eller till och med flyg. Vi ses i paellaköken!


Madrid till Valencia – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Madrid till Valencia?

Bussar är transportmedlet du ska välja om du vill spara lite pengar när du reser från Madrid till Valencia. De har biljetter från runt 170 kronor. För att få de bästa erbjudandena rekommenderar vi att du bokar tidigt, men även att du kontrollerar 12Go.co för att jämföra priserna för bussen (som tar upp till fem timmar) med dem för tåget (som bara tar 1 ½ timme) – ibland är de snarlika.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Madrid till Valencia?

Gör dig redo att uppleva ett av Spaniens supersnabba AVE-tåg på rutten från Madrid till Valencia. De kan nå otroliga 300 km/h, vilket innebär att de tar dig till destinationen på så lite som 1 ½ timme.

Vilket är det bästa sättet att resa från Madrid till Valencia?

För oss faller valet på snabbtåget. Det susar fram från metropolen till kusten på så lite som 1 ½ timme. Det gör det till det snabbaste sättet att resa till Valencia, men det är dessutom superbekvämt, bjuder på fantastiska vyer av den spanska landsbygden och kan till och med vara riktigt billigt om man bokar i god tid i förväg via 12Go.co.

Vad kostar en tågbiljett från Madrid till Valencia?

Det beror helt på vilket tåg du vill resa med och hur långt i förväg du bokar. I regel brukar de billigaste sätena på snabbtåget Renfe AVE kosta runt 220 kronor, men då måste du boka dem minst 60 dagar i förväg via 12Go.co. Regionaltågen är långsammare, med priser på runt 260 kronor, men som sällan blir jättedyra.

Hur lång är tågresan från Madrid till Valencia?

Tack vare de snabba AVE-lokomotiven som nu trafikerar rutten från Madrid till Valencia, kan restiden i snitt ligga på bara 1 ½ timme. De långsammare regionaltågen är inte lika kvicka och kan ta uppemot sju timmar!

Finns det ett snabbtåg från Madrid till Valencia?

Ja, och det är ett av de bästa sätten att resa från stad till stad. Gå till 12Go.co idag och sök efter alternativ på dina resedatum. Det är Renfe AVE-tågen du ska hålla utkik efter, som bara tar 1 ½ timme. De når hastigheter på 300 km/h på rutten, så du lär inte hitta en snabbare biljett till den spanska kusten.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: