Hur man reser från Barcelona till Madrid

Hur man reser från Barcelona till Madrid

Varje rundresa i Spanien bör inkludera både Barcelona och Madrid. En är hem till de spetsiga tornen hos Gaudis Sagrada Família, kantas av somriga stränder och präglas av art deco-teatrarna i Las Ramblas; den andra är landets hedonistiska huvudstad, där nattlivets puls pumpar längs gatorna och spökena av spanska kungar, drottningar och legendariska författare gömmer sig i palatsen.

Att ta sig från den enda till den andra bör lyckligtvis inte vara svårt. Allt från järnvägar till flygrutter hjälper varje år tusentals resenärer att genomföra denna resa, som sträcker sig runt 500 kilometer på den Iberiska halvön, från kust till centralt högland.

TransportTidPrisBiljetter
Barcelona till Madrid med tåg2,5 h300 krBoka online
Barcelona till Madrid med flyg1,5 h260 krBoka online
Barcelona till Madrid med buss6 h170 krBoka online
Barcelona till Madrid med bil6 h430 kr

Barcelona till Madrid med tåg

Barcelona till Madrid med tåg
Tågrutten mellan Barcelona och Madrid bjuder på vackra vyer © V_E / Shutterstock.com

Tid – 2,5+ timme
Pris – 300+ kr
Komfort – 5/5

Det förmodligen populäraste sättet att byta Kataloniens havsstad mot den livliga spanska huvudstaden är tåget. Nuförtiden klarar de snabba Renfe AVE-tågen de flesta dagar av att genomföra resan minst två gånger i timman. De avgår från Barcelona Sants i kvarteret norr om Placa d’Espanya och anländer till fantastiska Madrid Atocha efter bara 2,5 timme – se till att ta dig tid att utforska ankomststationen, som bjuder på en inomhusdjungel och sköldpaddor!

Ave-tågen håller över lag väldigt hög standard och resenärer kan välja mellan tre klasser. Standard andraklass har en blandning av bords- och dubbelsäten. Det finns även Turista Plus-klassen, som kommer med extra benutrymme. Avslutningsvis kan man välja premiumvarianten Preferente, som har måltidsservice och tillgång till lounger på stationerna. Varje klass åtnjuter klimatkontroll och en matvagn ombord – en Rioja på vägen kanske?

Sätena på snabbtågen Renfe AVE är väldigt bekväma
Sätena på snabbtågen Renfe AVE är väldigt bekväma © Kapustin Igor, Freelanceservice / Shutterstock.com

Tågen är ett pålitligt och snabbt sätt att resa från Barcelona till Madrid, men se till att boka i förväg för att få billiga biljetter.

Att hitta billiga erbjudanden för de spanska tågen kan vara en utmaning. Eftersom bokningar är 100 % obligatoriska rekommenderar vi alltid att man köper biljetter så långt i förväg som möjligt. De blir oftast tillgängliga två månader innan avresedatumet, men det kan variera. Hur som helst är skillnaden i pris väldigt stor – det kan gå från 320 kronor till så mycket som 2300 kronor på avresedagen!

Något som gör tåget extra charmigt är att det helt enkelt är ett bra sätt att se landsbygden. Man passerar genom provinserna Katalonien, Aragon och La Mancha (håll utkik efter Don Quixotes väderkvarnar på kullen!). På vägen ser man dammiga bergskedjor och rustika, vitputsade byar, och allt från vagnar med stora, öppna fönster som låter en insupa allt.

Barcelona till Madrid med flyg

Barcelona till Madrid med flyg
Iberia-planen har vanligtvis tillgång till de bästa gaterna vid Barajas flygplats © NYC Russ / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme (endast flyg)
Pris – 260+ kr
Komfort – 4/5

Inrikesflyg kan ta dig från Barcelona till Madrid på mindre än 90 minuter. Det sker vanligtvis två avgångar om dagen med Spaniens nationella flygbolag Iberia, klockan 7.20 och 20.05, såväl som en med Air Europa runt klockan 11.00. Båda flygbolagen avgår från Barcelona-El Prat, som är stadens största flygplats. Man kan ta sig dit från stationen Barcelona Sants med Renfetågen på bara 25 minuter.

Att flyga från Barcelona till Madrid är ett behändigt och snabbt alternativ, men kom ihåg att du även måste resa till och från flygplatsen i vardera ände.

Ankomsten till flygplatsen sker vid den gigantiska flygplatsen Madrid-Barajas Adolfo Suárez. Det är den största i hela Spanien och en av de största på kontinenten sett till ytan. Man kan sedan ta sig från flygplatsen till tapasbarerna i Madrids innerstad genom att ta flygbussen, som går 24 timmar om dygnet och tar 40 minuter till Atocha (kostnad: 50 kronor). Alternativt kan man ta en taxi (du lär få betala runt 320 kronor för hela bilen).

Precis som med andra rutter i Europa tenderar flygpriserna att bli dyrare om man bokar sent. Därför är det viktigt att man börjar leta efter biljetter tidigt om man vill resa från Barcelona till Madrid med flyg. 12Go.co kan hjälpa dig att jämföra och köpa biljetter i förväg med både Iberia och Air Europa. Lycklig flygresa!

Barcelona till Madrid med buss

Barcelona till Madrid med buss
BlaBlaBus och Flixbus är två av de populäraste bolagen för bussresor mellan Barcelona och Madrid

Tid – 6 till 8 timmar
Pris – 170+ kr
Komfort – 3/5

Buss är fortfarande ett av de billigaste resesätten på rutten mellan Barcelona och Madrid. Ja, det tar en hel morgon eller eftermiddag att komma fram (restiden brukar ligga på 6–8 timmar från start till slut), men biljetterna börjar på budgetvänliga 180 kronor. Det kan hjälpa en att spara reskassan till sangria och patatas bravas när man kommit fram till huvudstaden.

Spara några euro till flamencoshowerna i Madrid genom att ta bussen, som kan kosta så lite som 180 kronor.

Bege dig till 12Go.co för att jämföra alla olika bussbolag som erbjuder resor på denna rutt. Beprövade aktörer som Flixbus och BlaBlaBus är populära, men man kan även titta på Spaniens egna ALSA. Se till att säkerställa att bussresan inte inkluderar några byten, eftersom man sparar både tid och pengar genom att åka direkt. Med det sagt är korta stopp i småstäder som Zaragoza och Lleida vanliga med de flesta av alternativen.

Sätena på BlaBlaBus
Sätena på BlaBlaBus-bussarna är överraskande bekväma med tanke på priset

Bussarna är mestadels bekväma och rena och vanligtvis har de allt från luftkonditionering och säten som kan lutas tillbaka till inbyggda bord och – ibland – eluttag. Vägarna de följer är AP-2 och E-90 som går västerut genom landet. Var beredd på vackra vyer vid foten av bergen i La Mancha och de torra bergstopparna i Montserrat när du lämnar Barcelona.

Barcelona till Madrid med bil

Barcelona till Madrid med bil
Att resa med bil ger dig bättre möjligheter att stanna på vägen © Alberto Zamorano / Shutterstock.com

Tid – 6 timmar
Pris – 430+ kr
Komfort – 5/5

Att bege sig ut på de spanska motorvägarna och köra runt på landsbygden mellan Barcelona och Madrid är inte det snabbaste eller billigaste sättet att resa, men det är mycket möjligt att det är det mest äventyrliga. För att få ut det mesta av det måste man dock ha tillräckligt med tid för att göra flera stopp på vägen. Det innebär att man fördubblar eller till och med tredubblar kostnaden för hyrbilen, som visserligen är relativt billiga i den här delen av Europa – räkna med runt 450 kronor per dag om du reser i en riktning. Vill du kolla priser är RentalCars.com bra för att jämföra erbjudanden på hyrbilar.

Om du har tid och önskan att utforska det vackra landskapet som rullar från Pyrenéerna och ner på de centrala platåerna kring Madrid, då ska du göra dig redo för några riktigt fantastiska platser. Du kan bege dig till härliga Zaragoza, där honungsfärgade katedraltorn höjer sig över Ebrofloden och den slående gamla staden. Man kan titta in i avsides belägna Serrania de Cuenca för att se vidsträckta barrskogar och djupa klyftor som knappt några turister besöker. Man kan även hålla sig till kustvägarna. De är visserligen längre, men de bjuder på vackra stränder från Costa Brava till apelsinodlingarna i Valencia. Valet är ditt!


Det finns en hel tapasmeny av resesätt för att ta sig från Barcelona till Madrid. Du kan hoppa på de spanska snabbtågen eller ta till himlen för att flyga mellan de två städerna. Alternativt finns det billiga bussar och välskötta vägar med massor av fantastiska platser som väntar på den äventyrliga.


Barcelona till Madrid – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Barcelona till Madrid?

Bussarna bjuder vanligtvis på de bästa erbjudandena för resenärer som är ivriga att byta Kataloniens huvudstad mot Spaniens största metropol. Boka din plats i förväg på 12Go.co så kanske du lyckas komma undan med att betala så lite som 180 kronor för hela den sju timmar långa resan!

Vilket är det snabbaste sättet att ta sig från Barcelona till Madrid?

Det är ett nära lopp mellan tåg och flyg. Beger man sig ut på järnvägen kan man dra nytta av de snabba tjänsterna från Renfe. Deras tåg går från stad till stad och betar av resan snabbare än man hinner avnjuta en spaghettiwestern (2–2,5 timme är normalt). Själva flyget går snabbare än så – runt 1,5 timme i luften – men du måste även ta dig till El Prat i Barcelona och sedan resa från flygplatsen i Madrid till de centrala delarna av staden.

Finns det något snabbtåg från Barcelona till Madrid?

Ja, tåglinjen mellan Barcelona och Madrid trafikeras faktiskt av otroligt snabba tåg som kan komma upp i 300 km/h. De tar resenärerna de 500 kilometer som separerar städerna på mindre än 2,5 timme. Låter det lockande? Se till att boka tidigt med 12Go.co, för kostnaden för biljetterna skjuter i höjden ju närmare avresedatumet man kommer.

Vad kostar en tågbiljett från Barcelona till Madrid?

Det finns stora belöningar att hämta för de som planerar sina tågresor mellan Barcelona och Madrid i god tid i förväg. Tidigt bokade, rabatterade biljetter kan faktiskt kosta så lite som 320 kronor. Trevligt, eller hur? Men var medveten om att det är en bråkdel av priset om du köper biljetter samma dag du ska resa (2300 är normalt), så var förberedd och boka din plats via 12Go.co.

Hur lång tid tar tågresan från Barcelona till Madrid?

De flesta av tågen susar genom landet från Medelhavet till Madrid på under 2,5 timme. Det är riktigt snabbt med tanke på att städerna ligger över 500 kilometer från varandra. Detta tack vare AVE-tågen som drivs av Renfe, som kan gå i upp till 300 km/h!

Är det bättre att flyga från Barcelona till Madrid än att ta tåget?

Tåget är förmodligen bekvämare och roligare, speciellt eftersom man kan gå ombord i hjärtat av Barcelona. Det är även snabbare än att flyga om man räknar med tiden det tar att åka till flygplatsen, checka in sitt bagage och annat. Vidare släpper man ut mindre koldioxid genom att resa med tåg, och biljetter som bokas runt 60 dagar i förväg kostar ungefär lika mycket som flyget. Valet är självklart!

Hur lång tid tar bussresan från Barcelona till Madrid?

Du måste öronmärka runt sju timmar för att få denna bussresa avklarad. Med det sagt finns det ofta bra erbjudanden att hitta med sökverktyget på 12Go.co, vilket innebär att hela resan kan kosta mindre än 180 kronor enkel väg. Vyerna är dessutom fantastiska och inkluderar bergen i La Mancha (Don Quixotes hemvist) och de vilda bergskedjorna i själva Barcelona (hem till det UNESCO-märkta klostret Montserrat).

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: