Hur man reser från Barcelona till Valencia

Hur man reser från Barcelona till Valencia

Barcelona har den stora, nygotiska katedralen La Sagrada Familia och de livliga barerna i Las Ramblas. Valencia bjuder i sin tur på några av de mest berömda vetenskapsmuseerna i Europa, fantastiska stadsparker och, givetvis, den legendariska risrätten paella.

Lyckligtvis behöver du inte välja mellan de två under din nästa resa till Spanien, för det är lätt att inkludera dem på samma resplan. Ta en titt på alternativen i den här guiden, som hjälper dig att resa de 350 kilometerna mellan de båda städerna, ibland på så lite som 2 ½ timme.

TransportTidPrisBiljetter
Barcelona till Valencia med tåg2,5 h150 krBoka online
Barcelona till Valencia med buss4 h52 krBoka online
Barcelona till Valencia med flyg1 h310 krBoka online
Barcelona till Valencia med bil4 h650 krBoka online

Barcelona till Valencia med tåg

Barcelona till Valencia med tåg
EuroMed-tågen drivs av det statsägda företaget Renfe © MeriPopps / Shutterstock.com

Tid – 2 ½–3 ½ timme
Pris – 150 kr
Komfort – 4/5

Det finns ett par olika tåg som trafikerar rutten mellan kuststäderna Barcelona och Valencia. De snabbaste är EuroMed-modellerna, som ibland kan beta av hela resan längs den spanska kusten på bara 2 ½ timme. Men det är troligare att resan tar runt tre timmar, vilket även är vad Talgo-tågen tar. Hur som helst lär tåget vara det snabbaste sättet att ta sig från A till B i detta fall.

Även om de går långsammare och gör fler stopp, är Talgo-tågen mer eftertraktade tack vare ankomststationen i Valencia. Det är den stora Estacio del Nord (norra stationen), som ligger rätt i Ciutat Vella, nära de berömda museiområdena vid Turiaträdgårdarna. EuroMed-tågen går i sin tur till Joaquin Sorolla – en station till söder om den huvudsakliga staden, men nära de bohemiska kaféerna och gallerierna i det häftiga distriktet Russafa.

Barcelona till Valencia med tåg
Talgo-tågen drivs också av Renfe © Martyn Jandula / Shutterstock.com

Det finns flera dagliga tågavgångar från Barcelona till Valencia, och alla har konkurrenskraftiga priser om man bokar i förväg.

Naturen på vägen kanske inte är den mest dramatiska den Iberiska halvön har att erbjuda, men den är fortfarande trevlig. Sektionen genom Katalonien består till stor del av jordbruksmark och slätter, men det finns även höjdpunkter när tåget svänger sydvästerut mot solstänkta Costa del Azahar. Där kan man få en skymt av de gyllene stränder och turkosa vatten som väntar längre ner på kusten i Valencia.

Priserna för de spanska tågen varierar, men i regel är de billigare ju tidigare man bokar. Det innebär att det är smart att försöka hitta bra erbjudanden så snart biljetterna släpps på internet, vilket vanligtvis är runt 60 dagar innan resedatumet. Det är lätt att göra – gå bara till 12Go.co och börja söka.

Barcelona till Valencia med buss

Barcelona till Valencia med buss
Bekväma bussar i Supra-klass drivs av ALSA och är tillgängliga från Barcelona till Valencia © Matyas Rehak / Shutterstock.com

Tid – Runt 4 timmar
Pris – 50+ kr per person
Komfort – 3/5

Vill du spara dina euro till tapaskvällar och sangria på spanska kusten? Då är bussen transportmedlet du bör satsa på. Det tar dig från Barcelona hela vägen till Valencia för så lite som 50 kronor per person. Detta vrakpris är tillgängligt för de som bokar långt innan de anländer till flamencons hemland via 12Go.co, innan priserna börjar stiga. Men även om man lämnar biljettköpet till samma dag man ska resa lär man inte behöva betala mer för bussen än för tåget.

Nu är det möjligt att söka efter och hitta alla tillgängliga förbindelser mellan de båda städerna på internet. De mest frekventa drivs av spanska ALSA, som är verksamt över hela Spanien. De har bussar från den stora stationen Estacíon Nord (norra stationen) i Barcelona och flygplatsen i El Prat (ifall du vill resa direkt till Valencia efter att du landat i Katalonien). Ankomsten sker vid busstationen Valencia Estacion, som ligger en njutbar, 20 minuter lång promenad från hjärtat av historiska Ciutat Vella.

Barcelona till Valencia med flyg

Barcelona till Valencia med flyg
Utsikt från slottet Peníscola, lite längre än halvvägs till Valencia från Barcelona. © Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Tid – 1 timme (endast flygtid)
Pris – 310+ kr
Komfort – 4/5

Även om det bara ligger några hundra kilometer av gnistrande spansk kust mellan Barcelona och Valencia kan man fortfarande genomföra resan i luften. Detta tack vare en enda flygförbindelse, som erbjuds av budgetbolaget Vueling. Det tar bara 60 minuter utan förseningar, avgår vanligtvis 16.30 och landar i paellans hem runt 17.30, just i rättan tid för en Rioja på torget.

Det går ett enda flyg från Barcelona till Valencia, som kan ta dig från stadskärna till stadskärna på totalt runt fyra timmar.

Den totala restiden är givetvis betydligt längre än den timme flyget tar från start till landning. Man måste tänka på resan till flygplatsen El Prat i Barcelona och därefter från Valencias flygplats till staden. Den första har behändiga förbindelser från stadskärnan, med många flygbussar och snabba Renfe-tåg som bara tar 30 minuter från Barcelona Sants. I Valencia kan man göra resan till gamla stan från flygplatsen med tunnelbanan, som bör kosta runt €3,90 (39 kr) enkel väg.

Kostnaden för flyget kan vara överraskande lågt, vilket är en av fördelarna med att resa med budgetflygbolag som Vueling. Priset lär förmodligen ligga på runt 300–470 kronor om du bokar i förväg via 12Go.co. Nackdelen är att detta inte inkluderar incheckade väskor eller sportutrustning, så om ni har mycket packning kan ni vänta er att betala minst 170 kronor extra per person.

Barcelona till Valencia med bil

Barcelona till Valencia med bil
Utsikt från slottet Peníscola, lite längre än halvvägs till Valencia från Barcelona.

Tid – 4 timmar
Pris – 430–600 kronor för 72 timmars bilhyra
Komfort – 5/5

Den utmärkta motorvägen E15 sammankopplar Barcelona med Valencia direkt, vilket gör den till det bästa alternativet för den som planerar att köra själv. Rutten tar en längs med vackra Costa Dorada och sedan Costa del Azahar, som är två förstklassiga destinationer för dem som älskar sol, sand och hav. Det finns otaliga stränder på vägen, inklusive den slottsprydda bukten vid Peniscola och de steniga vikarna i Tarragona.

Förhoppningsvis innebär det att du inte kommer ångra att du hyrde bil, speciellt med tanke på att Spanien är ett av de billigaste länderna i Europa när det kommer till bilhyra. Du kan faktiskt hitta ett fordon för så lite som 210 kronor per dygn, exklusive de obligatoriska avgifterna för att bara resa i en riktning från Barcelona till Valencia. Titta bara in hos RentalCars.com för att söka efter och hitta de bästa erbjudandena. Hämtning och lämning av bilen görs vanligtvis vid de lokala flygplatserna i de båda städerna, men man kan även organisera det på andra centrala platser, som Plaça de Catalunya.

Vackra gator i Valencia
Vackra gator i Valencia som demonstrerar den moderna spanska arkitekturen © FrimuFilms / Shutterstock.com

Ett riktigt spanskt äventyr väntar på vägen från Barcelona till Valencia. Man reser mellan bergen och den soldränkta kusten mot Medelhavet, och byter en stad med storslagna, gotiska katedraler mot en som genomsyras av regional kultur och doftar av paella. ¡Arriba!


Barcelona till Valencia – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Barcelona till Valencia?

Det billigaste sättet att ta sig från Gaudis storslagna stad till de futuristiska vetenskapsmuseerna i Valencia är otvivelaktigt bussen. Den kostar så lite som 50 kronor per person. Man måste dock boka långt i förväg för att få så pass låga priser, men det är enkelt tack vare online-sökmotorn på 12Go.co.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Barcelona till Valencia?

Tågen slår till och med flyget på den här rutten. De kan ta dig från stadskärnan i Barcelona till utkanten av Valencias labyrintliknande gamla stad på så lite som 2 ½ timme. Vissa tar upp till 3 ½ eller lite mer, men de slår fortfarande flyget eftersom man inte måste ta sig till och från flygplatserna, checka in väskor eller gå genom säkerhetskontroller.

Vilket är det bästa sättet att resa från Barcelona till Valencia?

Vi skulle nog säga tåget, men bara om du lyckas boka i förväg för att få det rabatterade priset på runt 150 kronor per person (12Go.co kan hjälpa dig med det). Annars kanske du ska överväga att flyga, som faktiskt kan vara riktigt billigt. Du kan även ta bussen om du verkligen vill komma undan billigt, eller bilen för att få ett riktigt äventyr vid den spanska kusten.

Går det något snabbtåg från Barcelona till Valencia?

Inget snabbtåg, men gott om vanliga tåg. De susar längs spåret i 300 km/h, så de klarar av att genomföra resan på under tre timmar. Med det sagt kan det vara värt att välja de långsammare Talgo-tågen. De tar längre tid, men släpper av en vid en station nära Valencias stadskärna.

Vad kostar en tågbiljett från Barcelona till Valencia?

Det varierar, men håll utkik efter prissänkningar genom att vara ute i god tid. Man kan då hitta biljetter för runt 150 kronor styck. För att få dem ska du se till att söka på 12Go.co minst 60 dagar innan ditt avresedatum.

Hur lång är bussresan från Barcelona till Valencia?

Den är inte alltför lång. Runt fyra timmar räcker för att bussen ska kunna lämna Katalonien och korsa Costa del Azahar på rutten från stad till stad. Det är ungefär lika länge som flyget om man räknar med transport till och från flygplatserna och väntetiden i avgångsterminalen.

Är det värt att köra från Barcelona till Valencia?

Om du suktar efter gyllene stränder och klarblå hav så är det absolut det. Den huvudsakliga vägen mellan de båda städerna går vid den mycket vackra kusten, med högt belägna slott som vakar över Medelhavet och kaféer precis vid vattnet. RentalCars.com har dessutom riktigt bra erbjudanden på hyrbilar, som kan kosta så lite som 210 kronor om dagen.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: