Hoe reis je van Barcelona naar Valencia

Hoe reis je van Barcelona naar Valencia

Barcelona mag dan wel de grote Neo-Gotische kathedraal La Sagrada Familia hebben en de levendige bars van Las Ramblas, in Valencia vind je één van de beroemdste wetenschappelijke musea van Europa, prachtige stadsparken, en – natuurlijk – die legendarische gekruide rijst die we paella noemen.

Gelukkig hoef je tijdens je volgende vakantie in Spanje niet tussen deze twee steden te kiezen, want je kan ze gemakkelijk combineren in één reis. Bekijk gewoon de opties in deze gids, die je zal helpen om de 355 kilometer tussen de betoverende steden af te leggen, soms zelfs in slechts 2,5 uur van begin tot einde.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Barcelona naar Valencia per trein2,5 u€16Boek Online
Van Barcelona naar Valencia per bus4 u€6Boek Online
Van Barcelona naar Valencia per vliegtuig1 u€33Boek Online
Van Barcelona naar Valencia per auto4 u€68Boek Online

Van Barcelona naar Valencia per trein

Van Barcelona naar Valencia per trein
De EuroMed treinen worden gerund door het staatsbedrijf Renfe © MeriPopps / Shutterstock.com

Reistijd – 2,5-3,5 uur
Prijs – €16+
Comfort – 4/5

Er zijn een paar verschillende treindiensten die de twee kuststeden Barcelona en Valencia met elkaar verbinden. De snelste zijn die van de EuroMed treinen, die soms de hele reis langs de Spaanse kust in slechts 2,5 uur kunnen afleggen. De kans is groter dat je reistijd rond de drie uur zal liggen, wat overeenkomt met de reistijd van de Talgo treinen. Hoe dan ook, de trein is waarschijnlijk de snelste manier om hier van A naar B te reizen.

Hoewel ze langzamer gaan en veel meer haltes maken, blijven de Talgo’s de meest populaire door hun aankomststation in Valencia. Dat is het hoofdstation Estacio del Nord (Noordstation), dat je precies op de grens brengt van de bruisende Ciutat Vella en de beroemde museumgebieden van de Turia Tuinen. De EuroMed treinen rijden naar de perrons van Joaquin Sorolla, een station ten zuiden van de stad maar dicht bij de bohemienachtige koffiebars en gallerijen van het coole Russafa district.

Van Barcelona naar Valencia per trein
De Talgo treinen worden ook gerund door Renfe © Martyn Jandula / Shutterstock.com

De treinen hebben iedere dag meerdere vertrekken van Barcelona naar Valencia en de prijzen zijn altijd voordelig als je van tevoren boekt.

Het landschap onderweg is misschien niet het meest spectaculaire dat het Iberisch schiereiland te bieden heeft, maar het is zeker wel mooi. Het gedeelte door Catalonië bestaat grotendeels uit landbouwgrond en vlaktes, maar er komen enkele hoogtepunten wanneer de trein zuidwaarts buigt om de Costa del Azahar met haar zonovergoten kust te bereiken. Daar kan je misschien een voorproefje zien van het soort gouden stranden en turquoise zeeën die je verderop langs de kust in de provincie Valencia te wachten staan.

De prijzen voor de Spaanse treinen kunnen variëren, maar de algemene regel is dat ze goedkoper zijn naarmate je langer van tevoren boekt. Dat betekent dat je best zo snel mogelijk opzoek moet gaan naar online koopjes van zodra die beschikbaar zijn, wat meestal zo’n 60 dagen voor de reisdatum is. Je kan dat heel gemakkelijk doen – ga gewoon naar 12Go.co en zoek op de juiste datum.

Van Barcelona naar Valencia per bus

Van Barcelona naar Valencia per bus
De comfortabele Supra-klasse bussen van ALSA rijden van Barcelona naar Valencia © Matyas Rehak / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 4 uur
Prijs – €6+ per persoon
Comfort – 3/5

Wil je wat euro’s besparen voor je tapasavonden en sangria aan de kust van Spanje? Dan is de bus het vervoermiddel waar je naar op zoek bent. Deze brengt je van Barcelona helemaal naar Valencia voor maar €6 per persoon. Deze koopjes zijn beschikbaar voor degenen die lang voor ze aankomen in de stad van de flamenco en matadors boeken via 12Go.co, voordat de tarieven de hoogte ingaan. Maar zelfs laatkomers die tickets kopen op de dag van de reis zullen meestal minder betalen voor een busticket dan voor een treinkaartje.

Je kan online alle beschikbare diensten bekijken tussen de twee steden. De meest regelmatige diensten worden aangeboden door de nationale busmaatschappij van Spanje, ALSA. Zij hebben bussen die vertrekken vanaf het grote Barcelona Estación Nord (Noordstation) en de luchthaventerminals in El Prat (voor het geval je meteen door wil reizen naar Valencia nadat je in Catalonië bent geland). Het aankomstpunt is de bushalte Valencia Estacion, dat ligt op 20 minuten wandelen van het hart van de historische Ciutat Vella.

Van Barcelona naar Valencia per vliegtuig

Van Barcelona naar Valencia per vliegtuig
Een Vueling vliegtuig dat vertrekt op de luchthaven Josep Tarradellas Barcelona-El Prat © Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Reistijd – 1 uur (alleen vlucht)
Prijs – €33+
Comfort – 4/5

Hoewel Barcelona en Valencia slechts door een paar honderd kilometer sprankelende Spaanse kustlijn van elkaar worden gescheiden, kan je de reis toch door de lucht maken. Dat is te danken aan de enkele vlucht die de budgetmaatschappij Vueling aanbiedt. De vlucht duurt slechts 60 minuten op dagen zonder vertragingen, vertrekt meestal om 16:30 uur en landt om 17:30 uur op het tarmac in het land van de paella, net op tijd voor een Rioja op het plein.

Er is een enkele vlucht van Barcelona naar Valencia die je in ongeveer vier uur van stadscentrum naar stadscentrum brengt.

Natuurlijk zal de totale reistijd veel langer zijn dan het uur van het opstijgen tot de landing. Je moet rekening houden met de transfers naar de luchthaven El Prat in Barcelona en van de luchthaven Valencia naar de stad aan de andere kant. Het eerste vliegveld heeft een gunstige verbinding met het stadscentrum door de vele rechtstreekse luchthavenbussen en de snelle Renfe treinen die er vanaf Barcelona Sants slechts 30 minuten over doen. In Valencia kan je vanaf de terminals met de metro naar de oude stad, wat ongeveer €3,90 per enkele reis kost.

De kosten van de vlucht kunnen verrassend laag zijn, maar dat is het voordeel van reizen met een budgetvriendelijke luchtvaartmaatschappij als Vueling. Je betaalt waarschijnlijk ongeveer €32-50 als je van tevoren boekt via 12Go.co. Het nadeel is dat er geen ingecheckte bagage of sportuitrusting is inbegrepen, dus als je veel bagage meeneemt, bereid je dan voor op een extra toeslag van minstens €20 per persoon.

Van Barcelona naar Valencia per auto

Van Barcelona naar Valencia per auto
Het uitzicht vanaf het kasteel van Peniscola, iets voorbij de helft van Barcelona naar Valencia.

Reistijd – 4 uur
Prijs – €45-65 om 72 uur een auto te huren
Comfort – 5/5

De uitstekende E-15 snelweg verbindt Barcelona rechtstreeks met Valencia, waardoor dit een geweldige optie is voor iedereen die zelf de weg op wil. De route brengt je langs de prachtige Costa Dorada en vervolgens de Costa del Azahar, waardoor er twee bijzonder toplocaties worden toegevoegd voor liefhebbers van alles wat zon, zand en zee betreft. Ja, er zijn talloze stranden om van te genieten, variërend van de baai met het kasteel van Peniscola tot de rotsachtige baaien van Tarragona.

Hopelijk zorgt dat ervoor dat je geen spijt zal krijgen van het huren van een auto, zeker als je weet dat de autoverhuur in Spanje tot de goedkoopste van heel Europa behoort. In feite kan je al een auto huren voor €23 per dag, exclusief de verplichte extra kosten voor het reizen in een enkele richting van Barcelona naar Valencia. Ga gewoon naar RentalCars.com om de beste aanbiedingen te zoeken en te reserveren. Ophaal- en inleverpunten zijn waarschijnlijk op de lokale luchthavens in beide steden, maar je kan ook meer centrale locaties kiezen zoals Plaça de Catalunya.

De straten van Valencia
Een mooie straat in Valencia die de moderne Spaanse architectuur laat zien © FrimuFilms / Shutterstock.com

Er ligt een echt Spaans avontuur te wachten op de weg van Barcelona naar Valencia. Je reist tussen de sierra’s en de zonovergoten costa’s van de Middellandse Zee en ruilt een stad met grote gotische kathedralen in voor een andere die doordrenkt is met regionale cultuur en geurt naar pittige paella.¡Arriba!


Van Barcelona naar Valencia FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Barcelona naar Valencia te reizen?

De goedkoopste manier om van Gaudi’s grote stad naar de futuristische wetenschapsmusea van Valencia te reizen is zonder twijfel de bus. Het kost slechts €6 per persoon. Je moet wel ruim van tevoren boeken om er zeker van te zijn dat je dit soort tarieven kan krijgen, maar het is gemakkelijk dankzij de online zoekmachine van 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Barcelona naar Valencia te reizen?

De trein verslaat op dit traject zelfs het vliegtuig. Ze kunnen je in slechts 2,5 uur van het centrum van Barcelona naar de rand van de doolhofachtige oude stad in Valencia brengen. Sommige doen er tot 3,5 uur over of net iets meer, maar dat is nog steeds sneller dan met het vliegtuig, omdat je geen transfer naar de terminals nodig hebt en niet door de bagagecontrole en wat al niet meer hoeft.

Wat is de beste manier om van Barcelona naar Valencia te reizen?

Wij zouden zeggen dat het de trein is, maar alleen als je erin slaagt om van tevoren voordelige tarieven te pakken te krijgen van ongeveer €16,50 per persoon (12Go.co kan je daarbij helpen). Zo niet, dan zou je kunnen overwegen om te vliegen, wat ook echt goedkoop kan zijn, of de bus te nemen om de kosten echt laag te houden. Je kan ook altijd een auto huren als je er een echt Spaans avontuur van wil maken.

Is er een hogesnelheidstrein van Barcelona naar Valencia?

Geen hogesnelheidstrein, maar wel veel gewone treinen. Ze razen misschien niet met 300 kilometer per uur over de lijn, maar ze leggen de reis wel af in minder dan drie uur in totaal. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor de langzamere diensten van de Talgo treinen. Die reistijden zijn langer, maar je komt wel aan op een station dichter bij het centrum van Valencia.

Hoeveel kost een treinkaartje van Barcelona naar Valencia?

Het varieert, maar je kan het best opzoek gaan naar de vroegboektarieven. Hierbij kunnen de prijzen dalen tot ongeveer €16,50 per zitplaats in de trein. Om deze te bemachtigen, moet je minstens 60 dagen vóór je reisdatum op 12Go.co naar treinkaartjes beginnen te zoeken.

Hoelang duurt de busrit van Barcelona naar Valencia?

Het duurt niet zo heel lang. De bus heeft ongeveer vier uur nodig om Catalonië te verlaten en de Costa del Azahar over te steken op de route van stad naar stad. Dat is ongeveer even lang als vliegen, als je alle transfers naar de terminals en de wachttijden in de vertrekhal meerekent!

Is het de moeite waard om zelf van Barcelona naar Valencia te rijden?

Als je hunkert naar goudkleurige stranden en helderblauwe zeeën, dan ja… zeker. De hoofdweg tussen de twee steden loopt langs een prachtige kustlijn, met hoge kastelen boven de Middellandse Zee en bars direct aan het water. Bovendien heeft RentalCars.com een aantal geweldige aanbiedingen voor huurauto’s die slechts €23 per dag kosten.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: