Hoe reis je van Madrid naar Granada

Hoe reis je van Madrid naar Granada

Weinig bezienswaardigheden in Spanje zijn zo ontroerend als de honingkleurige torenspitsen van het Alhambra van Granada die oprijzen voor de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Het is een plaats die elke liefhebber van het Iberische schiereiland ten minste één keer zou moeten zien en dat is ongetwijfeld de reden waarom de reis naar deze historische en prachtige stad diep in de heuvels van Andalusië er een is die elk jaar door zoveel reizigers wordt gemaakt.

Deze gids kan je helpen om je bij hen aan te sluiten. Je vindt hier alle informatie over het organiseren van de 355 kilometer lange tocht van de hoofdstad naar het zuiden, met details over treinen, vliegtuigen, auto’s en nog veel meer. Laten we eraan beginnen…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Madrid naar Granada per hogesnelheidstrein3 u€30Boek Online
Van Madrid naar Granada per bus4,5 u€18Boek Online
Van Madrid naar Granada per vliegtuig1 u€35Boek Online
Van Madrid naar Granada per auto4 u€150Boek Online

Van Madrid naar Granada per hogesnelheidstrein

Van Madrid naar Granada per hogesnelheidstrein
De Renfe kogelneus AVE-hogesnelheidstrein © V_E / Shutterstock.com

Reistijd – 3u 17min+
Prijs – €30+
Comfort – 5/5

Je stapt onder de kartelvormige toppen van de Andalusische Sierras wanneer je ‘s morgens geniet van je churros als je vanuit Madrid de Alta Velocidad Española (kortweg AVE genoemd) neemt. Deze snelle locomotieven leggen honderden kilometers af om je naar de historische Moorse citadellen en geplaveide straten te brengen in slechts 3u 17min (in sommige gevallen). Er zijn drie rechtstreekse vertrekken vanuit Madrid Atocha per dag, de eerste om 7:30 uur ‘s ochtends en de laatste om 19:35 uur ‘s avonds.

Je reist de hele tijd met de beste treinen van Renfe (de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje). Het zijn moderne rijtuigen met kogelneus die beschikken over VIP Preferente (1ste) en ruime Turista (2de) klassen. Je krijgt ook toegang tot een restaurantwagon aan boord die warme maaltijden en zelfs rijke rode wijnen uit de Rioja-regio serveert. Alle wagons beschikken over klimaatregeling en grote ramen, dus het is warm in de winter, koel in de zomer en je kan van het uitzicht genieten, ongeacht welke klasse je kiest.

Ten minste drie hogesnelheidstreinen (AVE) verbinden Madrid nu met Granada, zodat reizigers het indrukwekkende Alhambra in iets meer dan drie uur kunnen bereiken.

Het is altijd een goed idee om zo vroeg mogelijk te boeken voor deze snelle verbindingen. Renfe doet geweldige aanbiedingen voor treinkaartjes die van tevoren worden gekocht, waardoor de kosten voor de rit naar Granada kunnen dalen tot €30 per persoon. Als je te laat bent, zal je veel meer moeten betalen voor precies dezelfde stoel in de Turista klasse die enkele weken eerder was afgeprijsd. Gelukkig kan je met 12Go.co alle vertrektijden en diensten van de Spaanse spoorwegen opzoeken en vergelijken.

Ave tourista
Turista (2de) klasse zitplaatsen op een Renfe AVE-trein © V_E / Shutterstock.com

De route die de trein neemt, zorgt voor een mooi uitzicht. Je rijdt door het hart van de Andalusische bergen en ziet de witgeschilderde dorpjes tegen de heuvels liggen. De meeste diensten maken ook een tussenstop in de grootse en oude stad Córdoba. Om dat te bereiken, laat je het centrale plateau van Spanje achter je, passeer je het mythische land van Castilla-La Mancha nadat je de hoofdstad hebt verlaten.

Van Madrid naar Granada per bus

Van Madrid naar Granada per bus

Reistijd – 4,5 -5,5 uur
Prijs – €18+
Comfort – 4/5

Het is ook mogelijk om met de bus van Madrid naar Granada te reizen zonder te stoppen in ongeveer 4,5-5,5 uur. De nationale busmaatschappij ALSA zorgt daarvoor. Zij bieden meerdere diensten aan tussen deze twee steden, zowel overdag als ‘s nachts. (Ze hebben ook talloze indirecte routes waarbij je minstens één keer moet overstappen). Als je kiest voor de non-stop verbindingen, moet je wel zelf je weg vinden naar het Madrid Estacion Sur – Zuid Station – in de hoofdstad om daar op te stappen. Dat is gemakkelijk te bereiken, met een directe verbinding via het metrostation Méndez Álvaro.

Zoek naar zitplaatsen in Premium-klasse op de bussen van ALSA voor de meest luxueuze rit op de wegen tussen Madrid en Granada.

Vanuit de hoofdstad rijden de bussen vrijwel rechtstreeks naar het zuiden, door Getafe en vervolgens over de vlakten van La Mancha. Nadat je twee derde van het traject hebt afgelegd, steek je de grens over naar Andalusië, waar het landschap merkbaar bergachtiger en ruwer wordt, met bossen olijfbomen en pueblos blancos die je op de hellingen ziet liggen. Ja – het zijn dat soort uitzichten die het de moeite waard maken om overdag te reizen.

Bussen zijn over het algemeen modern, goed onderhouden en comfortabel. Ze hebben altijd airconditioning en verstelbare stoelen. De route Madrid-Granada heeft bovendien het voordeel van de Premium-klasse van ALSA. Deze beschikken over extra’s zoals touch-screen entertainment schermen net zoals op langeafstandsvluchten, WiFi aan boord en stopcontacten in de stoelen. Kies zeker voor deze optie als je in stijl wil reizen.

Van Madrid naar Granada per vliegtuig

Van Madrid naar Granada per vliegtuig
Madrid-Barajas Adolfo Suárez Luchthaven (MAD) © BlackFarm / Shutterstock.com

Reistijd – 1 uur (enkel vlucht)
Prijs – €35+
Comfort – 4/5

Je hoeft niet over het vasteland te reizen om van de drukke pleinen van Madrid naar de prachtige Arabische tuinen en paleizen van Granada te komen. Er zijn meer dan 30 vluchten per week, allemaal aangeboden door de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje, Iberia. Ze doen er slechts 65 minuten over om naar het zuiden te vliegen naar de luchthaven van Granada, waardoor ze een eerste plaats delen voor de snelste optie. Natuurlijk zal de totale reistijd waarschijnlijk langer zijn, omdat deze reizen transfers naar de luchthavens en veiligheidscontroles vereisen.

Iedere dag verbinden ongeveer vier directe vluchten Madrid met Granada, met dank aan de Spaanse vliegtuigmaatschappij Iberia.

Over de luchthavens gesproken… je vertrekt op de grote luchthaven Madrid-Barajas Adolfo Suárez (MAD). Dat is de grootste luchthaven van de hoofdstad, die bereikbaar is met bus 200 vanuit het centrum of met de Línea Exprés vanaf het treinstation Atocha (30-40 minuten). Je zal landen op de relatief kleine luchthaven Federico García Lorca Granada. Het ligt ten westen van het centrum van de stad en is bereikbaar met openbare bussen die 45 minuten rijden en 4 euro per rit kosten.

Van Madrid naar Granada per vliegtuig
Iberia Regional vliegt tussen Madrid en Granada © Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Een goede deal voor een vlucht tussen Madrid en Granada kost rond de €37. Deze goedkope tarieven zijn meestal tot 60 dagen voor vertrek beschikbaar, dus het is een goed idee om op 12Go.co op zoek te gaan naar tickets van zodra je jouw reisdatum kent. Tijdens piekperiodes en voor tickets die op het laatste moment worden gekocht, is het niet ongewoon om meer dan €92 te betalen voor een zitplaats! Bovendien moet je extra betalen als je ingecheckte bagage wil meenemen.

Van Madrid naar Granada per auto

Van Madrid naar Granada per auto

Reistijd – 4u 10min
Prijs – €150+
Comfort – 4/5

Gelukkig is autoverhuur in Spanje een van de meest betaalbare in Europa. Kijk maar eens op RentalCars.com, waar je een auto voor drie dagen kunt huren, inclusief ophalen in de hoofdstad en afzetten in Granada, voor ongeveer €150-180 in totaal. Dat zijn drie hele dagen zelf rijden, wat betekent dat alle fantastische bezienswaardigheden die tussen deze twee steden liggen voor het grijpen liggen. Misschien wil je wat extra tijd om de geplaveide straten en de betoverende torens van Toledo te verkennen? Als je een sportieveling bent wil je misschien wel de Sierra Nevada bewandelen? Of wil je een omweg maken naar Córdoba voor middeleeuwse kastelen en bruggen uit het Romeinse tijdperk?

Avonduitzicht bij de Moskee-Kathedraal met Romeinse brug in Cordoba
Avonduitzicht bij de Moskee-Kathedraal met Romeinse brug in Cordoba

Het punt is dat je voor €55 per dag de vrijheid van de Spaanse wegen krijgt, die toevallig ook van zeer hoge kwaliteit zijn. Het is rustig op de weg en je kan genieten van prachtige, schilderachtig uitzichten op weg naar het zuiden, naar Andalusië. Het is belangrijk om goed op te letten waar het ophaalpunt voor je auto is en waar je hem aan de andere kant moet inleveren. Vaak zijn beide punten op de luchthavens, maar misschien wil je liever een plaats in het centrum kiezen, wat ook mogelijk is.


Van Madrid naar Granada is een 355 kilometer lange tocht van het hart van Spanje naar de zuidelijke rand. Als je eenmaal bent aangekomen, ruik je misschien het zout van de Costa del Sol al, maar weersta dat, want de grote paleizen en Moorse tuinen smeken je om eerst verkend te worden!


Van Madrid naar Granada FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Madrid naar Granada te reizen?

Bussen zijn de beste manier om extra euro’s uit te sparen voor wat tapas in de bruisende restaurantjes van Granada. Als je van tevoren reserveert op 12Go.co, kost een busticket maar €18,50 per persoon.

Wat is de snelste manier om van Madrid naar Granada te reizen?

De hogesnelheidstrein staat bovenaan als je alle manieren om van Madrid naar Granada te reizen in tijd met elkaar vergelijkt. Het is een reis van iets meer dan drie uur als je reist met de razendsnelle AVE-treinen, die sneller zijn dan het vliegtuig omdat dit de tijd is om van stadscentrum naar stadscentrum te reizen, niet van landingsbaan naar landingsbaan.

Wat is de beste manier om van Madrid naar Granada te reizen?

Voor ons, en voor duizenden andere reizigers, is dat zeker de hogesnelheidstrein. Een snelle, betaalbare (als je maar lang voor je vakantie boekt op 12Go.co) en comfortabele rit door een aantal prachtige delen van het Spaanse binnenland. Haal een Rioja in de restaurantwagon en maak je klaar om te vertrekken!

Hoeveel kost een treinkaartje van Madrid naar Granada?

De prijzen voor de snelle AVE-treinen op het traject tussen Madrid en Granada variëren, net zoals de vliegtarieven. Over het algemeen geldt dat hoe dichter bij de vertrekdatum, hoe duurder ze zijn. Boek op 12Go.co ten minste 30 dagen voor vertrek want dan kan je goede aanbiedingen vinden van ongeveer €30 per persoon.

Hoelang duurt de treinrit van Madrid naar Granada?

De trein is behoorlijk snel, want hij brengt je in slechts 3u 20min van Madrid naar Granada over de volle 355 kilometer. Dat is sneller dan vliegen, als je alle rompslomp op de luchthaven meetelt! Verleid? Zorg ervoor dat je alle treinkaartjes voor de Spaanse hogesnelheidslijnen van tevoren op 12Go.co boekt om de beste aanbiedingen te pakken te krijgen.

Rijdt er een hogesnelheidstrein van Madrid naar Granada?

Ja. De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij Renfe rijdt nu drie keer per dag met haar AVE-treinen van Madrid naar Granada. Ze kunnen maar liefst 300 km/u rijden en leggen de reis af in iets meer dan drie uur!

Neem je het best het vliegtuig of de trein om van Madrid naar Granada te reizen?

Het is niet echt een strijd als je alle extra rompslomp van het vliegen meerekent – bagagecontrole, beveiliging op de luchthaven en transfers aan beide kanten. Treinen zijn sneller (het duurt slechts 3u 17min van Madrid naar Granada, van centrum naar centrum), zeker comfortabeler en je kan genieten van het mooie uitzicht, en niet te vergeten je reist ook nog met een lagere ecologische voetafdruk!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: