Hur man reser från Madrid till Granada

Hur man reser från Madrid till Granada

Få vyer i Spanien är lika rörande som de honungsfärgade spirorna hos palatset Alhambra i Granada, som reser sig framför Sierra Nevadas snötoppade berg. Det är en plats som alla som älskar den Iberiska halvön måste besöka åtminstone en gång, och många resenärer flockas hit varje år för att uppleva den historiska och fantastiska staden djupt inne bland Andalusiens kullar.

Den här guiden kan hjälpa dig att göra samma sak. Den listar allt du behöver veta om att organisera den 350 kilometer långa resan från huvudstaden ned till södern, med information om tåg, flyg, bilar och mer. Nu sätter vi igång!

TransportTidPrisBiljetter
Madrid till Granada med snabbtåg3 h300 krBoka online
Madrid till Granada med buss4.5 h180 krBoka online
Madrid till Granada med flyg1 h350 krBoka online
Madrid till Granada med bil4 h1500 krBoka online

Madrid till Granada med snabbtåg

Madrid to Granada by high-speed train
Renfes snabbtåg AVE © V_E / Shutterstock.com

Tid – 3 h 17+ min
Pris – 300+ kr
Komfort – 5/5

Du kommer att kliva ut bland de karga topparna i de andalusiska bergen innan du hinner borsta bort smulorna från din frukostchurro med choklad om du tar Alta Velocidad Española (eller kort och gott AVE) från Madrid. Dessa snabba tåg färdas på hundratals kilometer räls för att ta dig till de historiska, moriska slotten och kullerstensgatorna på bara 3 timmar och 17 minuter i vissa fall. Det finns tre dagliga direktavgångar från Madrid Atocha, där den första går 7.30 på morgonen och den sista 19.35.

Du kommer att resa med det bästa som Spaniens nationella järnvägsbolag Renfe har att erbjuda hela vägen. Det rör sig om moderna vagnar med spetsig nos och antingen VIP Preferente (1:a klass) eller rymliga Turista (2:a klass). Man får dessutom tillgång till en matvagn ombord, som serverar varma måltider och till och med fylliga rödviner från Rioja. Vidare finns det klimatanläggning och breda fönster, så att man håller sig varm på vintern, sval på sommaren och underhållen när man tittar ut, oavsett vilken klass man väljer.

Minst tre snabbtåg av typen AVE sammankopplar nu Madrid med Granada, vilket hjälper resenärer att ta sig till mäktiga Alhambra på strax över tre timmar.

Det är alltid en god idé att boka dessa snabba förbindelser så tidigt som möjligt. Renfe har riktiga bra erbjudanden på biljetter som köps i förväg, och resan till Granada kan vara så billig som 300 kronor per person. Om du väntar med att boka kan du bli tvungen att betala betydligt mer än så, och ofta för exakt samma säte i Turista-klassen som såldes till nedsatt pris bara några veckor tidigare. Lyckligtvis låter 12Go.co dig söka efter och jämföra alla tidtabeller och tjänster som Spaniens järnvägar erbjuder.

Renfe AVE-tåg
Säten i Turista (andra klass) på ett Renfe AVE-tåg © V_E / Shutterstock.com

Rutten som tåget tar bjuder på en hel del vackra vyer genom fönstret. Du kommer att resa genom hjärtat av de andalusiska bergen och se vitmålade byar bland kullarna. De flesta av avgångarna gör även ett stopp i den storslagna och uråldriga staden Córdoba. Innan dess bär det dock av nedåt, när tåget lämnar Spaniens centralplatå och passerar de mytiska regionerna i Castilla-La Mancha, kort efter att ha rullat ut ur huvudstaden.

Madrid till Granada med buss

Madrid till Granada med buss

Tid – 4 ½ till 5 ½ timme
Pris – 180+ kr
Komfort – 4/5

Det är även möjligt att resa med buss från Madrid till Granada, vilket tar 4 ½–5 ½ timme utan stopp. Det nationella bussbolaget Alsa erbjuder flera avgångar mellan de två städerna, både under dagen och över natten. Det har dessutom otaliga indirekta bussrutter som involverar minst ett byte på vägen. Om du håller dig till direktavgångarna måste du ta dig till Madrid Estacion Sur – Södra station – i huvudstaden. Den är lätt att ta sig till eftersom tunnelbanan går direkt dit från Méndez Álvaro.

Håll utkik efter platser på Alsas bussar i premiumklass för att få lyxigast möjliga resa på vägarna mellan Madrid och Granada.

Efter att ha lämnat huvudstaden åker bussarna nästan rakt söderut, genom Getafe och sedan över slätterna i La Mancha. Efter runt två tredjedelar av resan korsar de sedan gränsen till Andalusien, där landskapen blir betydligt mer bergiga och karga, med undantag för skogar av olivträd och vita byar på sluttningarna. Det är vyer som dessa som får en att vilja resa på dagen.

Bussarna är i regel moderna, väl underhållna och bekväma. De har alltid luftkonditionering och säten som kan lutas tillbaka. En annan fördel med rutten från Madrid till Granada är att den trafikeras av Alsas premiumbussar. De har extra lyxigheter, som underhållningssystem med rörelsekänslig skärm, som de man har på långa flygresor, Wi-Fi ombord och eluttag i sätena. Detta är alternativet du ska satsa på om du vill resa i stil.

Madrid till Granada med flyg

Madrid till Granada med flyg
Madrid-Barajas Adolfo Suárez flygplats (MAD) © BlackFarm / Shutterstock.com

Tid – 1 timme (endast flygtid)
Pris – 350+ kr
Komfort – 4/5

Du är inte begränsad till att resa på marken från Madrids livliga torg till de fantastiska, arabeska trädgårdarna och palatsen i Granada. Det finns nämligen uppemot 30 flygavgångar per vecka, varav samtliga är från Spaniens nationella flygbolag, Iberia. Det tar bara 65 minuter att flyga söderut till Granadas flygplats, vilket innebär att det är ett av de snabbaste alternativen på listan. Men den totala restiden är givetvis längre än så, eftersom man måste ta sig till och från flygplatserna och dessutom gå genom säkerhetskontrollen.

Runt fyra direktflyg går från Madrid till Granada varje dag, samtliga med Spaniens flygbolag Iberia.

Och på tal om flygplatser så avgår resan från Madrid-Barajas Adolfo Suárez flygplats (MAD). Det är den största i huvudstaden, och man kan ta sig till den med buss 200 från stadskärnan eller Línea Exprés från tågstationen Atocha (30–40 minuter). Landningen sker sedan på den relativt lilla flygplatsen Federico García Lorca Granada. Den ligger väst om den faktiska staden, med bussförbindelser på runt 45 minuter för 4 € (40 kr).

Madrid till Granada med flyg
Iberia Regional flyger mellan Madrid och Granada © Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Ett bra pris på flyget från Madrid till Granada ligger på runt 360 kronor. Så pass billiga biljetter har du bättre chans att få minst 60 dagar innan avgång, så det är bra att börja söka på 12Go.co så fort du vet vilket datum du vill resa. I motsats kan du vänta dig att betala uppemot 900 kronor om du köper en biljett under högsäsongen eller i sista minuten! Tänk även på de extra avgifterna för att checka in bagage om du har stora väskor med dig.

Madrid till Granada med bil

Madrid to Granada by car

Tid – 4 h 10 min
Pris – 1500+ kr
Komfort – 4/5

Lyckligtvis är kostnaderna för att hyra bil i Spanien bland de lägsta i Europa. Ta en titt på RentalCars.com, där du kan boka 3-dagarspaket för bilhyra, inklusive hämtning i huvudstaden och lämning i Granada, för runt 1450–1800 kronor totalt. Det är tre hela dagar med egen bil, vilket innebär att du kan besöka fantastiska platser mellan de båda städerna. Kanske vill du ha lite extra tid att utforska kullerstensgatorna och de förtrollande tornen i Toledo? Kanske lite vandring i Sierra Nevada? Eller gör du en avstickare till Córdoba för att se medeltidsslott och broar från den romerska eran?

Kvällsvy av moskékatedralen och en romersk bro i Cordoba
Kvällsvy av moskékatedralen och en romersk bro i Cordoba

Poängen är att du för 540 kronor per dag får friheten att utforska de spanska vägarna. Dessa håller för övrigt väldigt hög kvalitet, har inte särskilt mycket trafik och bjuder på natursköna vyer från Madrid till Andalusien. Men var extra uppmärksam på vart i staden du ska hämta bilen och var du måste lämna den vid destinationen. Det är vanligt att detta sker vid flygplatserna, men det är även möjligt att arrangera så att det sker i stadskärnorna.


Madrid till Granada är en 350 kilometer lång resa från Spaniens hjärteland till dess södra utkanter. Kanske kan du känna doften av havssalt från Costa del Sol när du anländer, men stå emot, för det finns storslagna palats och moriska trädgårdar att utforska först!


Madrid till Granada – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Madrid till Granada?

Bussarna är det bästa sättet att spara några euro till tapas i Granadas livliga restauranger. Så länge du bokar i förväg på 12Go.co kan de kosta plånboksvänliga 180 kronor per person.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Madrid till Granada?

Snabbtåg är det bästa alternativet när man jämför restiden för alla transportmedel. Resan tar bara strax över tre timmar om man använder det snabba AVE-tåget, som till och med slår flyget eftersom det går från stadskärna till stadskärna istället för flygplats till flygplats.

Vilket är det bästa sättet att resa från Madrid till Granada?

För oss och tusentals andra resenärer varje år måste det vara snabbtåget. Det är snabbt och prisvärt (så länge du bokar på 12Go.co i god tid innan semestern), och erbjuder dessutom en bekväm resa genom fantastiska sektioner av den spanska landsbygden. Ta bara en Rioja från matvagnen och gör dig bekväm.

Vad kostar en tågbiljett från Madrid till Granada?

Priserna för de snabba AVE-tåg som trafikerar rutten från Madrid till Granada skiljer sig något, precis som flygpriserna. I regel blir de dyrare ju närmre resedatumet man kommer. Boka på 12Go.co minst 30 dagar i förväg för chansen att hitta erbjudanden på runt 295 kronor per person.

Hur lång är tågresan från Madrid till Granada?

Tåget är rätt snabbt och kan ta dig 350 kilometerna från Madrid till Granada på så lite som 3 timmar och 12 minuter. Det är faktiskt snabbare än att flyga om man räknar med hela processen på flygplatsen! Låter det lockande? Se till att boka dina biljetter till det spanska snabbtåget i förväg på 12Go.co för att få bästa möjliga erbjudande.

Går det något snabbtåg från Madrid till Granada?

Ja, det spanska järnvägsbolaget Renfe driver nu sina toppklassiga AVE-tåg tre gånger dagligen från Madrid till Granada. De kan resa i upp till 300 km/h och genomföra resan på strax över tre timmar!

Är det bättre att flyga från Madrid till Granada eller ta tåget?

Svaret är hyfsat självklart om man tar hänsyn till allt extra strul som kommer med att flyga: incheckning av väskor, säkerhetskontroller, transport till och från flygplatserna etc. Tågen är snabbare över lag (bara 3 timmar och 17 minuter från Madrids till Granadas stadskärna) och är betydligt bekvämare och mer natursköna, för att inte nämna att de har lägre koldioxidutsläpp!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: