Hoe reis je van Madrid naar Valencia

Hoe reis je van Madrid naar Valencia

De reis van Madrid naar Valencia gaat dwars door het hart van West-Spanje. Tussen stoffige sierra’s en het land waar een zekere Don Quichot vroeger rondzwierf, zou het een meerdaagse odyssee van 305 kilometer kunnen zijn, gevuld met flamencodansen en smaken van Manchego-kaas. Of je kan het in minder dan 1,5 uur afwerken, wat veel reizigers zullen doen die hunkeren naar het zonovergoten zand van de prachtige Costa del Azahar en de naar sinaasappel geurende heuvels van de provincie Valencia.

Wat voor soort reis je ook wil maken, lees deze gids voor alle informatie over de verschillende manieren om deze reis te maken, van hogesnelheidstreinen tot voordelige bussen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Madrid naar Valencia per hogesnelheidstrein1,5 u€23Boek Online
Van Madrid naar Valencia per regionale trein6 u€27Boek Online
Van Madrid naar Valencia per vliegtuig1 u€20Boek Online
Van Madrid naar Valencia per bus4 u€18Boek Online
Van Madrid naar Valencia per auto3,5 u€130Boek Online

Van Madrid naar Valencia per hogesnelheidstrein

Van Madrid naar Valencia per hogesnelheidstrein
De AVE hogesnelheidstrein in het station Joaquin Sorolla, Valencia © Alfonso de Tomas / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – Ongeveer €23+
Comfort – 5/5

Je rijdt met één van de supersnelle Renfe AVE treinen op het spoor tussen de Spaanse hoofdstad en de Mudejarspitsen van Valencia vlakbij de kust. Zo slagen de treinen erin om de reis in slechts 1,5 uur af te leggen, waarmee het verreweg het snelste vervoermiddel op deze lijst is. Behalve snel is het ook echt een comfortabele manier van reizen, met de AVE Preferente klasse voor de echte jet setters – denk aan veel beenruimte en lederen stoelen – en de standaard AVE Turista – met stekkers in de stoelen en ramen met wijds uitzicht – die voor het grijpen liggen.

De AVE hogesnelheidstrein is een fantastische manier om te reizen, niet alleen omwille van de snelheid maar ook door het geweldige uitzicht.

Het plezier van met de trein gaan, begint al voordat je aan boord stapt, dankzij het betoverende station Madrid Atocha. Binnen vind je bloeiende botanische tuinen, hoge palmbomen en zelfs een schildpaddenreservaat! Van daaruit slinger je door de provincie La Mancha, tussen hooglandvlaktes bezaaid met olijfbomen en zonovergoten velden. Voorbij Cuenca wordt het landschap weelderiger en meer verlaten, met dennenbossen en golvende valleien in overvloed. Als je de Middellandse Zee nadert, kronkel je door afgelegen siërra’s waar alleen de contouren van witgekalkte pueblo’s aan de horizon te zien zijn. Het is behoorlijk indrukwekkend.

Ave tourista
Turista (2de) klasse zitplaatsen op een Renfe AVE-trein © V_E / Shutterstock.com

Als we een nadeel van de trein moesten kiezen, zouden het waarschijnlijk de kosten van de reis zijn. Treinkaartjes kosten €23 per persoon, maar dat is alleen wanneer je lang van tevoren op jacht gaat naar de goedkoopste zitplaatsen met een service zoals 12Go.co. De prijzen kunnen stijgen wanneer je dichter bij je reisdatum koopt, vaak worden de treinkaartjes tot meer dan drie keer zo duur. Houd er ook rekening mee dat de AVE treinen aankomen op het Estacion Joaquin Sorolla in Valencia, dat zich verder ten zuiden van het historische centrum van de stad bevindt, op minstens 20 minuten lopen van de grote markt.

Van Madrid naar Valencia per regionale trein

Van Madrid naar Valencia per regionale trein
De regionale treinen op het station van Valencia © FrimuFilms / Shutterstock.com

Reistijd – 6-7 uur
Prijs – €27+
Comfort – 3/5

Als alle goedkope tarieven van de hogesnelheidstreinen zijn uitverkocht, maar je vastbesloten bent om Spanje te ontdekken via het spoor, dan kunnen de regionale diensten je redding zijn. Ze bieden helaas niet dezelfde snelle verbinding van Madrid naar Valencia – de reistijd ligt rond de zeven uur! Maar ze zijn nog steeds een boeiende en leuke manier om door Castilië-La Mancha en de sierra’s naar de kust te reizen. Verwacht wel veel stops onderweg en rijtuigen die niet zo comfortabel zijn als de AVE alternatieven, maar het uitzicht is wel adembenemend mooi!

Als je de regionale treinen wil nemen, raden wij je aan om ook deze tijdig te reserveren. De prijzen van deze treinen gaan niet zo snel de hoogte in als bij de snellere verbindingen, maar het is altijd beter om vooraf te reserveren zodat je niet in de rij hoeft te staan op het station. Je kan op deze langzamere route tarieven verwachten van ongeveer €27 per persoon per enkele reis. (Yep – dat is meer dan de AVE treinkaartjes die je ver van tevoren boekt, dus dit is alleen maar een back-up plan).

Van Madrid naar Valencia per vliegtuig

Van Madrid naar Valencia per vliegtuig
Iberia Regional stijgt op van de Madrid-Barajas Adolfo Suárez Airport op weg naar Valencia © Soos Jozsef / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 1 uur (alleen vlucht)
Prijs – Vanaf €20
Comfort – 4/5

Ja, de vluchten van Madrid naar Valencia duren slechts 60 minuten in de lucht. Maar denk niet dat ze daarmee het snelste ticket van stad naar stad zijn. Met de extra tijd die je nodig hebt om van het centrum van de hoofdstad naar de luchthaven Madrid-Barajas Adolfo Suárez te reizen, je koffers in te checken, in de rij te gaan staan bij het vertrek en vervolgens naar je hotel aan de andere kant te gaan, heb je in feite te maken met een totale reistijd die langer is dan wat de trein te bieden heeft.

Vliegtuigen brengen je door het wolkenloze Spaanse luchtruim naar de stad Valencia in slechts één uur.

Maar het valt niet te ontkennen dat dit een goede manier is om in zuidoostelijke richting naar het zonovergoten land van de provincie Valencia te gaan. Er zijn veel voordelen. Om te beginnen kan het een echt koopje zijn. Tickets die ruim van tevoren op 12Go.co gekocht worden, zijn soms te koop voor een portemonneevriendelijke €20 per persoon (hallo, extra kan sangria!). Daarnaast zijn er ongeveer zeven vertrekken per dag tijdens de zomermaanden van het hoogseizoen, wat betekent dat je kan kiezen tussen reizen in de ochtend, rond de middag of zelfs ‘s avonds laat.

Er zijn twee belangrijke concurrenten die verbindingen op deze route aanbieden. De populairste is waarschijnlijk Iberia. Dat is een premium maatschappij (de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje), maar je zal wel ongeveer €15,50 extra moeten betalen voor je ruimbagage. De andere optie is het budgetmodel van Air Europa. Die zijn over het algemeen goedkoper, maar hebben niet zoveel dagelijkse vluchten in hun aanbod.

Van Madrid naar Valencia per bus

Van Madrid naar Valencia per bus

Reistijd – 4-5 uur
Prijs – €18+
Comfort – 3/5

De bussen beloven een echt avontuur te worden. Ze nemen je mee op een vijf uur durende tocht over de centrale hoogvlakte van Spanje, waarbij je langs schilderachtige dorpjes komt met terracotta dakpannen die omringd worden door olijfgaarden. Ze bieden ook een betrouwbaar betaalbaar alternatief voor de trein, met tickets die het grootste deel van het jaar tussen €18-27 liggen.

Er zullen waarschijnlijk een aantal verschillende busmaatschappijen op deze route rijden, maar ze vertrekken bijna allemaal vanaf het Mendez Alvaro station in de hoofdstad. Het ligt aan de zuidkant van de stad, maar is gemakkelijk te bereiken met de reguliere stadstreinen vanaf Madrid Atocha. Het is ook handig dat sommige diensten direct van de terminals van de internationale luchthaven Madrid-Barajas Adolfo Suárez vertrekken. Als je in Valencia aankomt, word je waarschijnlijk afgezet op het hoofdstation, dat dicht bij het centrum ligt aan de noordkant van de Turia Tuinen.

Van Madrid naar Valencia per auto

Van Madrid naar Valencia per auto
De E-901 is de snelste weg van Madrid naar Valencia © Elzloy / Shutterstock.com

Reistijd – 3,5 uur
Prijs – €130+
Comfort – 4/5

Een auto huren kan de reis van de Spaanse hoofdstad naar de kust omtoveren naar een echt avontuur. Het is waarschijnlijk niet de beste optie als je gewoon rechtstreeks van A naar B wil gaan. Maar als je dingen wil ontdekken zoals de wilde binnenlanden van La Mancha, de bergen van de afgelegen Serrania de Cuenca en de natuurlijke zwembaden en watervallen van het Chera-Sot park (allemaal geweldig), dan is dit de perfecte keuze.

Je kan de hele rit over de E-901 in slechts 3u30 afleggen. Maar om er een echt avontuur van te maken, zijn er volgens ons drie of vier dagen nodig. Gelukkig kan RentalCars.com je helpen met het boeken van een voordelige aanbieding, die in het populaire zomerseizoen iets zal kosten van een portemonneevriendelijke €127 voor de volle drie dagen. Wees er wel op voorbereid dat je een beetje extra zal moeten betalen als je in één richting reist (van Madrid naar Valencia maar niet terug).


Er ligt slechts 306 kilometer tussen de flamencobars van Madrid en de Moorse torens van Valencia. Bekijk deze gids om te zien hoe je dat kunt overbruggen met de auto, trein, bus of zelfs het vliegtuig. We zien je in de paella-keukens!


Van Madrid naar Valencia FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Madrid naar Valencia te reizen?

Bussen zijn de beste manier om van Madrid naar Valencia te reizen als je wat geld wil besparen. Ze hebben tickets die beginnen vanaf €18. Om de beste deals te krijgen, raden we je aan vroeg te boeken, maar kijk ook op 12Go.co om de prijs van de bus (die er tot vijf uur over doet) te vergelijken met de prijs van de trein (die er slechts 1u 35min over doet) – soms verschillen ze niet veel van elkaar.

Wat is de snelste manier om van Madrid naar Valencia te reizen?

Maak je klaar voor één van Spanjes supersnelle AVE treinen op de route van Madrid naar Valencia. Deze treinen halen snelheden van 300 km/u, wat betekent dat ze je soms in minder dan 1u 35 min naar je bestemming brengen.

Wat is de beste manier om van Madrid naar Valencia te reizen?

Wij kiezen de hogesnelheidstrein. Ze razen in slechts 1u 35min van de metropool naar de kust, wat de snelste manier is om Valencia te bereiken. Daarnaast zijn ze ook supercomfortabel, bieden ze een prachtig uitzicht op het Spaanse platteland en kunnen ze zelfs heel goedkoop zijn als je ruim van tevoren boekt via 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Madrid naar Valencia?

Dat hangt allemaal af van welke trein je wil nemen en hoe ver van tevoren je boekt. Om je een idee te geven: de goedkoopste plaatsen op de hogesnelheidstreinen van Renfe AVE kosten je ongeveer €23, maar je moet minstens 60 dagen van tevoren op 12Go.co boeken om deze plaatsen te bemachtigen. Voor regionale treinen die veel trager zijn, schommelen de prijzen rond de €27, maar ze zullen zelden veel duurder worden wanneer de reisdatum nadert.

Hoelang duurt de treinrit van Madrid naar Valencia?

Dankzij de kogelachtige AVE treinen die nu op de route van Madrid naar Valencia rijden, bedraagt de gemiddelde reistijd slechts 1u 35min. Langzamere regionale treinen zijn niet zo snel – deze doen er tot wel zeven uur over!

Is er een hogesnelheidstrein van Madrid naar Valencia?

Ja, en het is zeker één van de beste manieren om van stad naar stad te reizen. Ga vandaag nog naar 12Go.co en zoek treinkaartjes voor jouw reisdatum. Je kan het best op zoek gaan naar de ritten die 1u 35min duren met de Renfe AVE treinen. Ze halen snelheden van 300 km/u op de lijn, dus er is eigenlijk geen snellere route naar de Spaanse kust.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: