Hur man reser från Bryssel till Paris

Hur man reser från Bryssel till Paris

Paris och Bryssel är grannar. De ligger bara 257 kilometer från varandra – en sträcka i norra Europa som präglas av valmotäckta Flanders Fields och de vindlande floderna i Ardennes skogar. Alla typer av resenärer färdas mellan städerna, och allt från affärsresande till backpackers blandas på tågen, flygen och bilarna som trafikerar rutten.

Den här guiden är ett måste att läsa om du vill ansluta dig till dem på resan från de chokladtoppade våfflorna till Eiffeltornet och de otroliga konstsamlingarna i Louvren.

TransportTidPrisBiljetter
Bryssel till Paris med snabbtåg1.5 h270 krBoka online
Bryssel till Paris med vanligt tåg3 h310 krBoka online
Bryssel till Paris med budgettåg2 h85 krBoka online
Bryssel till Paris med flyg1 h1300 krBoka online
Bryssel till Paris med buss4 h130 krBoka online

Bryssel till Paris med snabbtåg

Bryssel till Paris med snabbtåg
Thalys-tåg på den belgiska landsbygden © Komelin / Shutterstock.com

Tid – 1 h 22 min
Pris – 270 kr
Komfort – 5/5

Tåget har blivit förstahandsvalet för resan från Bryssel till Paris. Det finns otroligt kvicka snabbtåg som låter dig kliva ner på perrongen vid Gare du Nord i ljusets stad efter bara 1 timme och 25 minuter. Det ger dig knappt tillräckligt med tid för att njuta av den kalla belgiska öl som säljs i kafébaren ombord, men ett glas bör du hinna njuta medan du susar över gränsen till majsfältens och de gröna kullarnas land, alltså regionen Pas-de-Calais.

Snabbtåget till Paris är det alternativ på rutten som står ut, med restider på under 1 ½ timme och otroligt bekväma vagnar.

Dessa snabba förbindelser drivs av Thalys. De avgår från stationen Midi i Bryssel i området Sain-Gilles och gör inte ett enda stopp på vägen till Paris. Du kan välja mellan många olika dagliga avgångar, med tåg som går varje timme eller till och med halvtimme. Men du måste se till att boka tidigt. Det är inte bara obligatoriskt, utan det finns även stor efterfrågan på platserna – Thalys-tågen är trots allt snabbare än flygen.

Sittplatser inuti ett av Thalystågen
Sittplatser inuti ett av Thalystågen

Och på tal om att boka i förväg så är det även viktigt rent budgetmässigt. En dynamisk modell för prissättningen innebär att Thalys tåg blir betydligt dyrare ju närmre avresan man kommer. Se alltid till att boka så pass tidigt att du kan ta del av erbjudandena på 270 kronor. Om inte, kan det sluta med att du behöver betala över 870 kronor för exakt samma säte i standardklass.

Bryssel till Paris med vanligt tåg

Brussels to Paris by normal train
Mons är ett av många stopp där man får byta tåg på vägen till Paris © Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Tid – 3–4 timmar
Pris – 310+ kr
Komfort – 4/5

Man måste inte använda Thalys för att resa från Bryssel till Paris. Problemet är att de billigaste priserna för de vanliga tågen, som man får om man bokar tidigt, är dyrare än Thalys-tågen. Därför bör man endast överväga detta alternativ om snabbtåget är helt slutsålt. Alternativt att man har en Eurail-biljett och inte vill betala den extra avgiften på €20 (195 kr) för att använda snabbtåget.

Lokaltågen är ett bra alternativ för de som har Eurail- eller InterRail-biljetter, eftersom man då slipper avgiften på €20 för att använda Thalys.

Resan är inte alls lika enkel på de vanliga tågen. Det här är regionala förbindelser, vilket innebär att de är framtagna för att betjäna småstäder i Belgien och Frankrike mellan de båda huvudstäderna. Därför måste man byta tåg på vägen – minst tre gånger faktiskt. Först i den charmiga staden Mons i regionen Walloon. Därefter korsar man gränsen till Aulnoye, varpå man kan ta direkttåget till Gare du Nord.

Totalt tar detta äventyr från stad till stad vanligtvis 3–4 timmar. Man måste dock kontrollera att alla förbindelser faktiskt matchar, för det finns bara två förbindelser från Bryssel, och alternativen i Aulnoye är ännu mer begränsade. I regel är lokaltågen bekväma och rena, men vänta dig inte säten som kan lutas bakåt eller gourmetmat ombord, till skillnad från Thalys-tågen.

Bryssel till Paris med budgettåg

Bryssel till Paris med budgettåg
Izys budgettåg i Bryssel © Bjorn Keith / Shutterstock.com

Tid – Strax över två timmar
Pris – Från 85 kr
Komfort – 3/5

Det finns ett annat tågbolag på rutten från Bryssel till Paris som kan vara värt att känna till: Izy. Detta är budgetalternativet till Thalys och de regionala tågen, med priser från plånboksvänliga 85 kronor. Ja, du läste rätt. Men för att få dessa otroligt låga priser måste man boka i förväg (vi rekommenderar minst 60 dagar). Och du måste även ha rätt förväntningar när det kommer till bekvämlighet…

Sittplatser på ett av Izy-tågen på väg till Paris
Sittplatser på ett av Izy-tågen på väg till Paris

Izy är ett budgettågbolag som har väldigt billiga biljetter på runt 85 kronor för resan från Bryssel till Paris.

Izy-tågen är renoverade TGV-tåg som har gjorts om för att matcha ett enklare resesätt. De som har de billigaste biljetterna får antingen bara ståplats eller ett nedfällbart säte. Man kan lägga mer på ett standardsäte, men då ökar kostnaden till över 270 kronor, och då kan man lika gärna välja de snabba Thalys-tågen.

Man måste även vara medveten om de märkliga avgångstiderna. Det finns i regel ett par mellan 8.00 och 9.20, följt av två till vid 15.28 och 15.52. Men dessa tider förändras beroende på säsongen, så du kan vänta dig färre Izy-avgångar när backpacker-säsongen är över i slutet av sommaren.

Bryssel till Paris med flyg

Bryssel till Paris med flyg
Ett plan från Brussels Airlines som taxar vid Bryssels flygplats © M.J.J. de Vaan / Shutterstock.com

Tid – 55 minuter
Pris – 1300-2600 kr
Komfort – 4/5

När det kommer till en så här pass kort resa från stad till stad är det inte riktigt logiskt att ta flyget, varken tidsmässigt eller ekonomiskt. De är dyra och kommer nästan garanterat vara långsammare än Thalys-tågen om man räknar med resan till och från flygplatserna. Med det sagt kan det vara det rätta valet för resenärer som bara vill ta sig till Paris för att därifrån flyga vidare, eller de som vill använda staden för att ta sig till de andra regionerna i norra centrala Frankrike.

Det finns bara ett flygbolag som trafikerar rutten: Brussels Airlines. Priset brukar ligga på runt 2150 kronor, vilket innebär att det inte är det bästa valet för backpackers som vill spara pengar. Planet avgår från den stora flygplatsen i Bryssel (BRU) och landar vid Charles de Gaulle (CDG) efter bara 55 minuter i luften. De flesta avgår tidigt på morgonen, så du kan vänta dig att dela kabin med massor av affärsresande.

Bryssel till Paris med buss

Brussels to Paris by bus
BlaBlaBus och Flixbus är två av de mest välkända bussbolagen för resor mellan Bryssel och Paris © NeydtStock / Shutterstock.com

Tid – 4–6 timmar
Pris – 130+ kr
Komfort – 4/5

Det faktum att Paris och Bryssel ligger rätt nära varandra innebär att man kan välja bussen utan att behöva genomlida en extremt lång resa på flera dagar. De flesta av bussarna som trafikerar rutten låter dig glida in i staden i skuggan av Eiffeltornet på runt fem timmar, men det finns även snabbare avgångar som klarar av att göra hela resan på mindre än fyra.

Bussar är billiga alternativ för resan från Bryssel till Paris, med biljetter som kan köpas i förväg för bara 130 kronor.

Välkända bolag som Flixbus och BlaBlaBus erbjuder tillsammans runt 20 avgångar per dag. De har bussar som går på morgonen, eftermiddagen och natten, så man kan stiga ombord klockan 2.00 och slippa kostnaden för en hotellnatt eftersom man anländer till ljusets stad strax efter klockan 6.00. Alla tidtabeller och biljettkostnader hos olika bolag kan jämföras på 12Go.co.

Sätena på BlaBlaBus
Sittplatserna på BlaBlaBus-bussarna är överraskande bekväma med tanke på priset

Något du måste besluta är vilken station du vill resa från i Bryssel. Bussarna avgår från antingen Gare de Bruxelles-Nord eller Bryssels södra station (Även kallad Bryssel Midi), som ligger i helt motsatta ändar av staden. Vanliga ankomststationer är Bercy Seine, som ligger söder om berömda Ile de la Cite (Paris huvudsakliga område för sevärdheter), och Saint-Denis universitet, som ligger i nära anslutning till Paris tunnelbana.

Promenera längs floden Seine och shoppa tills du blir knäsvag på Champs Elysée, titta in på Louvren för att träffa Mona Lisa och ät utsökta croissanter på kaféerna i det latinska kvarteret – listan med lockelser i Paris kan göras lång. Det finns verkligen massor av anledningar att boka en biljett dit från Bryssel idag!


Bryssel till Paris – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bryssel till Paris?

Budgettågen som erbjuds av Izy är faktiskt det billigaste alternativet för de som vill ta sig från Bryssel till Paris. Man måste dock vara på hugget och boka väldigt tidigt, då priserna för ståplatser eller nedfällbara säten bara ligger på 85 kronor, enkel resa.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bryssel till Paris?

Thalys-tågen susar mellan Bryssel och Paris i hastigheter på 300 km/h. Det innebär att man kan resa från huvudstad till huvudstad på så lite som 1 timme och 22 minuter, och det utan att ens se skymten av ett flygplan. Det kan vara hög efterfrågan på biljetterna till detta resesätt, så se till att ta en titt på 12Go.co och boka dina så snart du kan.

Vad kostar en tågbiljett från Bryssel till Paris?

Om du tar de billiga Izy-tågen kan du komma undan med att betala så lite som 85 kronor för att komma till Paris eleganta boulevarder och vinbarer. Men de vanliga tågen såväl som Thalys-tågen är vanligtvis lite dyrare. Båda har priser från strax över 270 kronor, men man måste boka väldigt tidigt via 12Go.co för att få så pass bra erbjudanden.

Hur lång är tågresan från Bryssel till Paris?

De kvicka Thalys-tågen kan korsa gränsen mellan Belgien och Frankrike och släppa av dig vid Gare du Nord på bara 1 timme och 20 minuter. Wow! Andra tåg är inte lika snabba, såsom budgetalternativet Izy, som tar strax över 2 timmar totalt.

Är det bättre att flyga från Bryssel till Paris eller ta tåget?

Det råder ingen tvekan om saken: Tåget är det bättre alternativet. Det finns flyg, men de kan verkligen lägga beslag på reskassan (snittpriset ligger på mellan 1750 och 2600 kronor!). Med tanke på hur snabbt Thalys-tågen färdas är de dessutom mycket snabbare, speciellt om man räknar från stadskärna till stadskärna. Och då har vi inte ens pratat om de lägre koldioxidutsläppen och den vackra franska landsbygd man får bevittna.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: