Hur man reser från London till Bryssel

Hur man reser från London till Bryssel

Det finns massor av roliga och snabba sätt att resa från London till Bryssel. Vissa låter dig mumsa på fish and chips under Big Bens gotiska arkitektur runt lunchtid, för att sedan kliva ut på storslagna Grand-Place med en chokladtoppad våffla i hand innan klockan slagit 16.00. Somliga väljer att ta till skyarna för att snabbt flyga till Belgiens huvudstad, medan andra tar det lite långsammare med färje- och tågförbindelser som prioriterar resan snarare än målet.

Vad du än föredrar har denna guide informationen du behöver för att boka biljetter och bege dig ut på den 300 kilometer långa resan till ölets och de dubbelfriterade pommes fritens hemstad.

TransportTidPrisBiljetter
London till Bryssel med tåg2 h460 krBoka online
London till Bryssel med tåg och båt17 h1100 krBoka online
London till Bryssel med flyg1.25 h470 krBoka online
London till Bryssel med buss7 h140 krBoka online

London till Bryssel med tåg

London till Bryssel med tåg
Två Eurostar-tåg väntar vid perrongen på London St. Pancras © Pieter Beens / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar
Pris – Från 460 kr
Komfort – 5/5

Tågförbindelsen mellan London och Bryssel bjuder på en snabb men äventyrlig resa från smogens hemstad till Belgiens största stad. Det tar bara strax över två timmar med det snabba Eurostar-tåget, som kan färdas i uppemot 300 km/h på vissa sektioner av rutten. Det är alltså inte tal om att sticka ut huvudet genom fönstret, gott folk!

Resan börjar i centrala Londons bultande hjärta, vid den kolossala, internationella tågstationen St. Pancras. Försök att komma dit minst en timme innan avgång, eftersom man behöver 30 minuter för att gå igenom den internationella incheckningen. Den första delen av resan går söderut till de vita klipporna i Dover, som man dessvärre inte får se innan man rullar ner i kanaltunneln för resan till Frankrike. Därefter susar man förbi vetefält och vackra skogar under strax över en timme, genom Lille och över gränsen till Bryssels Midi.

Standardplatser på Eurostars tåg
Standardplatser på Eurostars tåg

Eurostar-tåget susar fram över norra Europa och genomför resan till Bryssel på bara två timmar.

Kom ihåg att ankomsten inte sker i själva hjärtat av den belgiska huvudstaden. Det är dock normalt att Eurostar-biljetterna inkluderar en ytterligare tågresa till Bryssels centralstation (vilket bara tar runt fem minuter) utan extra kostnad. Den ligger i sin tur på gångavstånd till turistfavoriten Grand-Place. När det kommer till bekvämlighet kan du vänta dig väldigt eleganta interiörer på tåget, med breda säten, öppen planlösning och stora bord, för att inte glömma två restaurangvagnar.

Och priset? Det är lite svårt att säga. Passagerare som bokar väldigt tidigt kan få biljetter för så lite som 470 kronor, enkel väg. Men dessa erbjudanden är inte tillgängliga länge och priserna höjs avsevärt om man köper biljett samma dag man ska resa. För resor i Business- eller Premier-klass kostar biljetterna från 1200 kronor, men kommer med mer benutrymme och bekvämare säten.

London till Bryssel med tåg och båt

London till Bryssel med tåg och båt
Stena Line Hollandica i hamnen vid Hoek van Holland © Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Tid – 17+ timmar
Pris – 1100+ kr
Komfort – 4/5

Ibland är det resan som är målet, vilket är anledningen till att det kan vara värt att ta den långa rutten till Bryssel. På den byter man ut kanaltunneln mot vintage-färjor som går mellan Essex och lågländerna. Man kan sedan matcha denna resa med tåg till kusten från London och sedan genom Nederländerna och östra Belgien på andra sidan.

Det finns ett äventyrligt inslag i en resa som tar en på en klassisk färjetripp över Nordsjön till Nederländerna, innan man beger sig mot Bryssel.

Ett varningens ord: Det här är inte på långa vägar det snabbaste sättet att resa. Hela resan lär faktiskt förmodligen ta minst 17 timmar. Men den är långt ifrån tråkig, för en stor del av den spenderas på Stena Lines lyxiga övernattningsbåt som går från Harwich till Hoek van Holland. Den erbjuder dubbelrum med sköna sängar och TV-apparater för alla passagerare, så man stiger iland utvilad och redo att resa vidare.

När det kommer till tåget kan man ta även sena avgångar mot tågstationen Harwich International från London. Efter båten hoppar man sedan på ett lokaltåg till stationen Schiedam, varifrån tågen avgår mot Bryssel. Eftersom resan inkluderar några byten är det smart att boka biljetter för varje del av den i förväg via 12Go.co. Prismässigt lär totalpriset landa på runt 1130 kronor, inklusive en privat, bekväm hytt på färjan.

London till Bryssel med flyg

London till Bryssel med flyg
Brussels Airlines vid Heathrows flygplats © pim pic / Shutterstock.com

Tid – 1 1/4 timme
Pris – 470+ kr
Komfort – 4/5

Det finns minst två premiumflygbolag med avgångar från London till Bryssel: det brittiska nationella flygbolaget British Airways och Belgiens egna Brussels Airlines. Båda avgår från den stora flygplatsen Heathrow på den sydvästra sidan av staden, och anländer till Bryssels huvudsakliga flygplats runt 75–80 minuter senare. Den totala restiden blir dock givetvis något längre än så om man räknar med runt en timmes väntan i avgångsterminalen, incheckning av väskor och resor till och från flygplatsen (använd snabba Heathrow Express om du kan!).

Grundpriset brukar börja på runt 470 kronor. Men det är om man bokar i förväg, och man måste börja leta runt 60–90 dagar innan avfärd för att få de bästa erbjudandena. British Airways och Brussels Airlines tar numer även extra betalt för incheckat bagage. Det kostar vanligtvis runt 400 kronor för en enkelresa, men man kan även välja at resa i en annan klass som redan inkluderar incheckat bagage, och dessutom mer benutrymme och mat på planet.

London till Bryssel med buss

London till Bryssel med buss
BlaBlaBus driver bussrutter över hela Europa © NeydtStock / Shutterstock.com

Tid – 7–15+ timmar
Pris – 140+ kr
Komfort – 3/5

Ja, det går bussar från London hela vägen till Bryssel. De är bland de billigaste alternativen för resenärer som vill genomföra resan till ett så lågt pris som möjligt. Priserna kan ligga på så lite som 130 kronor för hela resan, och det inkluderar bagage (vanligtvis en stor en och en mindre väska per person) och en garanterad sittplats ombord. Något som inte inkluderas är tyvärr en snabb resa till ölets och chokladens land – även de snabbaste bussarna kan ta uppemot sju timmar.

Vi rekommenderar starkt att ta en titt på de olika alternativen på 12Go.co innan man bokar. Det kan finnas enorma skillnader i restid hos de olika alternativen. Populära Flixbus skyltar till exempel med väldigt billiga biljetter, men har rutter som inkluderar stopp i Paris-Charles De Gaulle, vilket innebär att det dröjer minst 15 timmar innan man anländer till Bryssel. BlaBlaBus är å andra sidan snabbare, med en rutt som går rakt över lågländerna så fort bussen kör av färjan.

Busstationen Victoria i London
Busstationen Victoria i London © Chrispictures / Shutterstock.com

Allt som allt är bussarna bekväma och välutrustade. De har säten som kan lutas tillbaka och gott om benutrymme, vilket är goda nyheter om man vill beta av resan över natten (BlaBlaBus har avgångar från busstationen Victoria klockan 22.00, som anländer till Bryssel 6.15). Det finns även toalett ombord, WiFi-uppkoppling och bra luftkonditionering.


Innan du dissar engelska ales och börjar dricka trappisteröl, eller byter vyerna över katedralen i Westminster mot EU-parlamentet, måste du boka biljetter till Bryssel från London. Lyckligtvis finns det gott om alternativ att välja bland, inklusive allt från flyg till snabbtåg.


London till Bryssel – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från London till Bryssel?

Bussarna som går från London Victoria till Bryssel är förmodligen det billigaste resesättet. Du måste dock tänka på att det lägre priset även kommer med en restid på minst sju timmar. Om du beslutar dig för att välja bussen ska du se till att boka i förväg med 12Go.co för att hitta de bästa erbjudandena.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från London till Bryssel?

Tågen är faktiskt det snabbaste sättet att ta sig till chokladen och ölen i Belgiens huvudstad. Nuförtiden är det en supersnabb Eurostar-linje som man kan använda för att resa från stad till stad på bara två timmar. Priserna skiljer sig mycket, så försök att boka tidigt med hjälp av 12Go.co.

Vilket är det bästa sättet att resa från London till Bryssel?

Det är helt upp till dig att avgöra, men de flesta resenärer gillar Eurostar-upplevelsen bäst. Till att börja med tar det bara två timmar att resa från A till B, och tåget är dessutom bekvämt, rent och fullt med matvagnar som gör det enkelt att njuta av resan. Det är dessutom relativt prisvärt, speciellt om man lyckas boka biljetter i förväg på 12Go.co.

Kan jag ta tåget från London till Bryssel?

Ja, Eurostar-tåget är vad majoriteten av alla passagerare väljer. Det använder sig av kanaltunneln för att ta sig till norra Frankrike, innan det rullar vidare genom Lille och sedan till Bryssel på bara två timmar. Det finns även resa med kombinationen tåg-färja-tåg. Det tar hela natten, men kan vara ett äventyr i sig självt.

Vad kostar tåget från London till Bryssel?

Priset på det huvudsakliga tåget på Eurostar-linjen från London till Bryssel börjar på runt 460 kronor per person. Det är jämförbart med flyget, speciellt om man räknar med de extra avgifterna för incheckat bagage. Men var försiktig, för tågpriserna kan mer än fördubblas om man väntar för länge med att boka. Därför rekommenderar vi alltid att du går till 12Go.co och bokar så tidigt som möjligt.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: