Hur man reser från Edinburgh till London

Hur man reser från Edinburgh till London

Om du har njutit av haggis, den medeltida gamla stan och whiskeyprovningar i den skotska huvudstaden och nu längtar efter Londons fish and chips såväl som Big Ben, då är denna guide för dig. Den har all information om hur du tar dig från stad till stad.

Vi ska gå igenom långdistanstågen som går söderut genom Storbritannien och ner till den engelska huvudstaden, såväl som hur mycket flyget faktiskt kostar. Vi berättar även hur lång tid varje transportmedel tar på den 535 km långa resan – fågelvägen – längs Storbritanniens ryggrad.

TransportTidPrisBiljetter
Edinburgh till London med flyg1,5 h340 krBoka online
Edinburgh till London med tåg4,5 h280 krBoka online
Edinburgh till London med nattåg7,5 h570 krBoka online
Edinburgh till London med buss11 h130 krBoka online
Edinburgh till London med bil7 h1600 kr

Edinburgh till London med flyg

Edinburgh till London med flyg
Bordning på ett easyJet-flyg vid Edinburghs flygplats © Janusz Baczynski / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme
Pris – 340+ kr
Komfort – 5/5

Glöm Flying Scotsman, för det är flyget som vinner när det kommer till hastighet. Japp, att flyga från Edinburgh till London är det snabbaste sättet att genomföra denna resa. Du kan vänta dig flygtider på runt 1,5 timme enkel väg, vilket i slutänden innebär en resa på totalt runt 3–4 timmar om man räknar med tiden det tar att åka till och från flygplatserna, incheckning och köer.

Lyckligtvis finns det massor av olika flyg att ta. Så många som 30 olika avgångar går faktiskt från den skotska huvudstaden till den engelska varje dag. De är främst uppdelade mellan två flygbolag: Storbritanniens nationella flygbolag British Airways och budgetvänliga easyJet. Det förstnämnda tenderar att vara lite dyrare, men har ibland biljetter som ligger på samma nivå som sin billigare rival.

En flygning från Edinburgh till London är det snabbaste och säkraste sättet att ta sig från huvudstad till huvudstad på bara några timmar.

British Airways står bakom majoriteten av avgångarna, och de landar på flera olika större flygplatser, som Heathrow och Gatwick. De flyger även till storfavoriten London City Airport, som ligger precis vid Canary Wharfs många banker och verksamheter. EasyJet har i sin tur flygningar från lunchtid och fram till sent på kvällen till London Luton, budgetnavet Stansted Airport och London Gatwick.

Edinburgh till London med flyg
London City Airport ligger bara runt 9,6 kilometer från Londons kärna © JMAV / Shutterstock.com

En sak att komma ihåg om du planerar att flyga över Penninerna och dalarna till London från Skottland är att boka tidigt. Det är hemligheten bakom att få de bästa flygpriserna, som vanligtvis kan bokas online på 12Go.co runt 60–90 dagar innan avgång. Du ska även vara beredd att betala lite mer om du vill ta med dig bagage – både BA och easyJet tar nu extra betalt för att checka in bagage.

Edinburgh till London med tåg

Edinburgh till London med tåg
LNER Azuma-tåget © Serge Cornu / Shutterstock.com

Tid – 4 h 20 min
Pris – 280+ kr
Komfort – 4/5

Vanligtvis avgår ett tåg från plattformarna vid Edinburgh Waverley-stationen runt varje halvtimme. Vissa tar en till London Euston på västkustens huvudlinje, men det är värt att vänta på LNER-tågen, som trafikerar östkustens huvudlinje. De är nästan en timme snabbare och tar en till den stora och livliga King’s Cross-stationen i hjärtat av den engelska huvudstaden, med färre stopp på vägen.

LNER-tågen är moderna Azuma-modeller med en rymlig första klass där bekväma säten står grupperade en och en eller två och två, såväl som en bekväm andra klass. Båda vagntyperna har tillgång till restaurang och bar ombord, men i första klass blir man serverad vid sätet och får även tillgång till vin. WiFi, luftkonditionering och eluttag är standard i hela tåget.

Northumberland
Northumberland är en lokal myndighet och ett historiskt grevskap i nordöstra England

Tågen går genom flera brittiska och skotska landskap under fyra timmar, inklusive ljunghed, kust och jordbruksmark.

Själva resan bjuder på några riktiga höjdpunkter. Se till att vända blicken söderut mot de vågiga stränderna på Northumberlands kust – där kan du få syn på slott och ruinerna av kloster. Därefter får du bevittna Ängeln i norr-statyn när du närmar dig Newcastle. Avslutningsvis bär det av till de rullande kullarna i grevskapet Durham och de vackra jordbruken i Cambridgeshire i takt med att tåget kommer närmre London.

Som vanligt är det väldigt viktigt att boka tågbiljetter för resan Edinburgh–London så tidigt som möjligt. Enkelt sagt är prisskillnaden mellan att boka i förväg och i sista minuten astronomisk. Ta en titt på 12Go.co minst 90 dagar i förväg för att se om du kan knipa de riktigt billiga biljetterna på runt 300–400 kronor.

Edinburgh till London med nattåg

Edinburgh till London med nattåg
En kaledonisk dubbelkupé och en klassisk kupé på det kaledoniska nattåget © Peter Mugridge

Tid – 7,5 timme
Pris – 600 kr för sittplats, 900+ kr för privat sovkupé
Komfort – 5/5

Det berömda kaledoniska nattåget har sammankopplat Edinburgh med London sedan mitten av 90-talet. De splitternya Mark 5-vagnarna med dubbelsängar, handfat i kupén och dimmerlampor lades till 2019, vilket blåste nytt liv i tjänsten. Idag kan tåget ta en ända från Edinburgh till Euston Station, och man kan till och med påbörja resa från längre bort än så, såsom Great Glen i Fort William och högländernas huvudstad, Inverness.

Förbokade biljetter är tillgängliga för runt 900 kronor per kupé, så sovplatserna är inte billiga. Men det kan det vara värt, för de låter en resa till London med hög bekvämlighet och bjuder dessutom på vackra vyer. Man reser längs västkustens huvudlinje, som korsar de skotska lågländerna innan den slingrar sig mellan Lake District i Cumbria och Yorkshires ljungheder. Nackdelen? Nattåget avgår från Edinburgh klockan 1.30, så allt utanför fönstret kommer att vara mörkt.

Edinburgh till London med buss

Edinburgh till London med buss
National Express-buss utanför London © J_R Images / Shutterstock.com

Tid – 10 h 50 min
Pris – 130+ kr
Komfort – 3/5

National Express har så många som fyra avgångar om dagen från Edinburgh till London. Man går ombord vid Edinburghs huvudsakliga busstation i hjärtat av staden, en kort promenad från Edinburgh Waverly i den östra utkanten av New Town. Man anländer till London vid Victoria Coach Station, som har goda anslutningar till Londons tunnelbana via Victoria Station (runt tio minuters promenad från busstationen).

Enligt tidtabellen ska dessa bussar ta lite under elva timmar, vilket gör dem betydligt långsammare än tåg och flyg. Det är därför många av dem går på natten. Det kommer dock till ett betydligt lägre pris. Vissa bussar har faktiskt biljetter för så lite som 140 kronor. Det bör lämna lite extra pengar i plånboken för picknick i Hyde Park.

Edinburgh till London med bil

Edinburgh till London med bil

Tid – 7 timmar minimum
Pris – 1600 kr (ungefärlig kostnad för hyrbil)
Komfort – 4/5

Ett stort brittiskt äventyr väntar de som väljer att kasta bagaget i bakluckan och ge sig ut på motorvägarna söderut. Resan från Edinburgh till London går genom några av de vackraste områdena i landet och löper över 637 km från Firth of Forth till den brittiska huvudstaden.

Väljer du att köra rutten själv får du se Nordsjöns stränder, ruiner av medeltida slott och historiska städer.

Man kan köra för full rulle och beta av hela resan på runt sju timmar, även om vissa förseningar är att vänta i London om man anländer under rusningstrafik. Men att resa på det sättet skulle vara synd, och vi rekommenderar att man gör det hela till ett flera dagar långt äventyr. Enkla stopp inkluderar den fantastiska kusten vid Northumberland – ett AONB, eller ” område av utomordentlig naturlig skönhet” – med Whitby Abbey och mystiska Lindisfarne Castle vid horisonten. Här finns även de vilda ljunghederna i North York såväl som den anrika staden York, som är full av berättelser om vikingar och engelska kungar.

Om du inte har en egen bil finns det möjlighet att hyra en. Gå till Rentalcars.com för att kolla upp hur mycket det kostar. Det brukar vanligtvis ligga på runt 1750 kronor per 24 timmar, inklusive kostnaden för att resa enkel väg från Edinburgh till London.


Edinburgh och London har egna unika karaktärer. I den enda kan man njuta av potent, skotsk whisky och vandra runt i uråldriga slott; i den andra får man se storslagna monument, som Big Ben, och bevittna ljuskavalkaden i West End. Men varför inte bocka av båda? Att resa mellan dem är lätt som en plätt, med massor av olika resesätt att välja bland.


Edinburgh till London – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att ta sig från Edinburgh till London?

Bussen är det billigaste alternativet för att ta sig från Edinburgh till London. Det är faktiskt ännu billigare än att köra själv om man räknar med priset för bensin. Bussbiljetter med bolag som National Express kostar från 130 kronor eller så, och det är smart att boka tidigt med 12Go.co för att knipa de riktigt bra erbjudandena.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Edinburgh till London?

Spänn fast dig och njut av flygningen från den skotska huvudstaden, som låter dig landa i London efter bara 90 minuter. Det är dock inte hela sanningen, eftersom resan blir längre om man räknar med tiden det tar att färdas till och från flygplatserna. Det fina i kråksången är att tågen därför kan vara snabbare om man överväger att flyga från flygplatser som Luton eller Stanstead, som ligger minst en timme från centrala London.

Hur lång tid tar tågresan från Edinburgh till London?

Tåget från Edinburgh till London tar runt 4 timmar och 20 minuter. Det färdas längs hela östkustens huvudlinje från Skottland till södra England. Det finns även ett alternativ som tar nästan sex timmar eftersom det går längs västkustens huvudlinje. Du kan ta en titt på alla tidtabeller med online-sökverktyget på 12Go.co.

Vad kostar tågbiljetten från Edinburgh till London?

De är mycket billigare om du bokar i förväg, så mycket kan vi säga. Du kan faktiskt komma undan med att betala så lite som 260 kronor för ditt säte om du köper biljetten mer än 60 dagar i förväg. Vi rekommenderar att du gör det på 12Go.co om du redan vet vilka datum du vill resa på, framförallt eftersom sista minuten-priserna kan överskrida 1300 kronor!

Finns det något direkttåg mellan Edinburgh och London?

Ja, massor. Man behöver inte byta tåg på vägen, oavsett om man väljer de långsammare tågen till Euston Station eller de snabbare varianterna till King’s Cross. Se till att boka platser i god tid i förväg, för priserna blir högre ju närmre avresedatumet man kommer. 12Go.co kan hjälpa dig med det!

Går det något snabbtåg mellan Edinburgh och London?

Tåg på rutten mellan Edinburgh och London har topphastigheter på 200 km/h. Det gör dem relativt snabba, men inte bland de snabbaste som Europa har att erbjuda. De klarar dock fortfarande av att göra den 530 kilometer långa resan på bara fyra timmar! Inte illa, eller hur?

Är det bättre att flyga från Edinburgh till London än att ta tåget?

I slutänden skulle vi rekommendera att ta tåget! Restiderna är faktiskt snarlika, och i vissa fall är tågen till och med snabbare än flygen. Men det finns även vissa andra fördelar med att välja järnvägen. Man får en rymlig vagn med luftkonditionering, tillgång till restaurangvagnen och vyer över den skotska och engelska landsbygden.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: