Hoe reis je van Edinburgh naar Londen

Hoe reis je van Edinburgh naar Londen

Als je hebt genoten van de haggis, de middeleeuwse Old Town en de stevige whisky proeverijen van de Schotse hoofdstad, maar fish and chips en iconische Big Ben toren van Londen nog graag wil ontdekken, dan is dit de gids die je nodig hebt. Onze gids bevat info over alle manieren waarop je de ene stad kan inruilen voor de andere.

Deze gids overloopt de lange treinroutes van het VK naar het zuiden, naar de Engelse hoofdstad en toont je wat je kan verwachten van de prijzen voor een vlucht. Je krijgt ook een idee van hoe lang elk vervoermiddel erover doet om deze 535 km in een rechte lijn door de ruggengraat van Groot-Brittannië af te leggen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Edinburgh naar Londen per vliegtuig1,5 u€37Boek Online
Van Edinburgh naar Londen per trein4,5 u€29Boek Online
Van Edinburgh naar Londen per nachttrein7,5 u€60Boek Online
Van Edinburgh naar Londen per bus11 u€14Boek Online
Van Edinburgh naar Londen per auto7 u€170

Van Edinburgh naar Londen per vliegtuig

Van Edinburgh naar Londen per vliegtuig
De boarding van het easyJet vliegtuig op Edinburgh Airport © Janusz Baczynski / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – €37+
Comfort – 5/5

Vergeet de Flying Scotsman, het is het vliegtuig dat het haalt op het gebied van snelheid. Ja, een vlucht van Edinburgh naar Londen is de snelste manier om deze reis te voltooien. Reken op een vluchtduur van ongeveer anderhalf uur enkele reis, wat neerkomt op een totale reisduur van drie tot vier uur als je de transfertijd naar en van de luchthaventerminals, het inchecken van je bagage en de rijen in de vertrekhal hebt meegerekend.

Gelukkig zijn er een heleboel verschillende vluchten die je kan nemen. In feite gaan er elke dag wel 30 verschillende vluchten van de Schotse hoofdstad naar de Engelse. Ze worden verdeeld tussen twee luchtvaartmaatschappijen: De Britse luchtvaartmaatschappij BA, en de budgetvriendelijke easyJet. De eerste is iets duurder, maar biedt soms even voordelige tarieven als zijn low-cost tegenhanger.

Een vlucht van Edinburgh naar Londen is de snelste en betrouwbaarste manier om in een paar uur van hoofdstad naar hoofdstad te reizen.

British Airways verzorgt het grootste deel van de vluchten en biedt verbindingen met grotere luchthavens zoals Heathrow en Gatwick. Zij vliegen ook op de Londen City Airport, de favoriete luchthaven voor pendelaars, vlak bij de banken en bedrijven van Canary Wharf. EasyJet heeft vluchten van ‘s middags tot ‘s avonds laat, met verbindingen naar Londen Luton, de low-cost luchthaven van Stansted Airport, en Londen Gatwick.

Van Edinburgh naar Londen per vliegtuig
London City Airport ligt op ongeveer 9,6 km van het centrum van Londen © JMAV / Shutterstock.com

Als je van plan bent om vanuit Schotland over de Pennines en de Dales naar Londen te vliegen, moet je vroeg boeken. Dat is de beste manier om de goedkoopste vliegtarieven te krijgen, die meestal online op 12Go.co te boeken zijn, zo’n 60-90 dagen voor vertrek. Vergeet niet dat je iets meer zal betalen als je bagage wil meenemen – zowel BA als easyJet rekenen nu extra kosten aan om je bagage in het laadruim te plaatsen.

Van Edinburgh naar Londen per trein

Van Edinburgh naar Londen per trein
LNER Azuma Trein © Serge Cornu / Shutterstock.com

Reistijd – 4u 20min
Prijs – €29+
Comfort – 4/5

Vanaf de perrons van het Edinburgh Waverley Station vertrekt meestal elk half uur een trein. Sommige brengen je naar Londen Euston op de West Coast Main Line, maar je kan beter wachten op de diensten van de LNER op de East Coast Main Line. Die zijn bijna een uur sneller en brengen je direct naar het grote en bruisende King’s Cross Station in het hartje van de Engelse hoofdstad met minder stops onderweg.

De LNER treinen zelf zijn moderne Azuma modellen. Ze hebben een ruime eerste klasse met beklede éénpersoons stoelen per twee en een comfortabele tweede klasse. Beide types rijtuigen hebben toegang tot een keuken en bar aan boord, maar in de eerste klasse wordt er ook aan tafel eten en wijn geserveerd. WiFi, airconditioning en stopcontacten zijn overal standaard.

Northumberland
Northumberland is een unitaire autoriteit en historisch graafschap in Noordoost-Engeland

De trein rijdt gedurende meer dan vier uur door een heel spectrum van Engelse en Schotse landschappen, inclusief heidevelden, kust en landbouwgrond.

De trip zelf biedt een aantal echte juweeltjes. Kijk hoe je zuidwaarts gaat langs de door de golven geteisterde kusten van het wilde Northumberland – je kan kastelen en ruïnes van abdijen zien. Daarna zie je het standbeeld van the Angel of the North voorbij suizen in de aanloop naar Newcastle. Dan gaat het verder over de heuvelachtige velden van County Durham en de mooie boerderijen van Cambridgeshire totdat de trein Londen nadert.

Zoals gewoonlijk is het heel belangrijk om treinkaartjes voor de verbindingen Edinburgh-Londen zo vroeg mogelijk te boeken. Om het eenvoudig te zeggen: het prijsverschil tussen tarieven ver vooraf en last-minute kan gigantisch zijn. Kijk minstens 90 dagen voordat je met de trein wil reizen op 12Go.co om te zien of je die voordelige €30-40 plaatsen kan vinden.

Van Edinburgh naar Londen per nachttrein

Van Edinburgh naar Londen per nachttrein
Een Caledonische Tweepersoonskamer en een Classic Room op de Caledonian Sleeper © Peter Mugridge

Reistijd – 7,5 uur
Prijs – €60 voor een zitplaats, €90+ voor een privé-sleeper
Comfort – 5/5

De beroemde Caledonian Sleeper verbinding tussen Edinburgh en Londen bestaat al sinds het midden van de jaren 1990. In 2019 werden er splinternieuwe Mark 5-wagons met tweepersoonsbedden, wastafels en dimverlichting aan de trein toegevoegd om de verbinding nieuw leven in te blazen. Vandaag kan je de trein boeken om je helemaal van Edinburgh naar het Euston Station te brengen, of zelfs om de Big Smoke van daarbuiten te bereiken, met opties die door Edinburgh gaan vanuit de Great Glen van Fort William en zelfs de hoofdstad van de Highlands in Inverness.

et vooraf geboekte kaartjes voor ongeveer €90+ per sleeper, zijn de slaapplaatsen niet goedkoop. Maar ze brengen je wel comfortabel naar Londen. De spoorweg is ook beroemd voor zijn uitzichten. Je reist over de hele lengte van de West Coast Main Line, die de bucolische Schotse laaglanden doorkruist voordat deze verder gaat door het Cumbrian Lake District en de Yorkshire Moors. Het nadeel? De slaaptreinen vertrekken om 1:30 uur in Edinburgh, dus het grootste deel van de reis is ‘s nachts.

Van Edinburgh naar Londen per bus

Van Edinburgh naar Londen per bus
National Express Coach buiten Londen © J_R Images / Shutterstock.com

Reistijd – 10u 50min
Prijs – €14+
Comfort – 3/5

National Express heeft maar liefst vier bussen per dag van Edinburgh naar Londen. Je stapt op bij het busstation van Edinburgh in het hartje van de stad – het ligt op loopafstand van Edinburgh Waverly aan de oostelijke rand van de New Town. Je komt aan in het London Victoria Coach Station, dat een goede verbinding heeft met de Londense metro via het Victoria Station (ongeveer 10 minuten lopen van waar de bussen aankomen).

Deze busritten zullen er in iets minder dan 11 uur opzitten. Dat maakt ze een veel langzamere optie dan de trein of het vliegtuig en het is ook de reden waarom veel van de bussen ‘s nachts rijden. Je zal er wel een lagere prijs voor betalen want de bustickets zijn al te koop vanaf €14. Zo heb je wat extra reisbudget over voor zakjes chips en een picknick in het Hyde Park.

Van Edinburgh naar Londen per auto

Van Edinburgh naar Londen per auto

Reistijd – 7 uur minimum
Prijs – €170 (schatting voor de autoverhuur)
Comfort – 4/5

Er staat een groot Brits avontuur op het menu voor reizigers die ervoor kiezen om de bagage in de kofferbak te gooien en de snelwegen naar het zuiden te nemen. De reis van Edinburgh naar Londen loopt door enkele van de mooiste delen van het land, meer dan 637 km van de Firth of Forth naar de Big Smoke.

Als je ervoor kiest om de route zelf te rijden, zie je Noordzeestranden, afgebrokkelde middeleeuwse kastelen en historische steden.

Je zou in één keer kunnen doorrijden om het hele traject in ongeveer zeven uur af te leggen, met een paar vertragingen rond Londen als je tijdens de spitsuren aankomt, maar dat zou echt zonde zijn. Wij raden je aan om er zeker een avontuur van enkele dagen van te maken. Mogelijke tussenstops zijn de adembenemende Northumberland Coast AONB, waar Whitby Abbey en het mystieke Lindisfarne Castle aan de horizon oprijzen. Er zijn ook de wilde North York Moors, en de erfgoedrijke stad York zelf, boordevol verhalen over Vikingen en Engelse koningen.

Als je geen eigen auto hebt, is het huren van een auto een optie. Ga naar Rentalcars.com om te zien wat dat kost. Waarschijnlijk komt je uit op iets van €170 voor 24 uur huur, inclusief de kosten voor een enkele reis van Edinburgh naar Londen.


Edinburgh en Londen hebben elk hun eigen unieke karakter. In de ene stad kan je stevige Schotse whisky drinken en door oude kastelen slenteren. In de andere zie je grootse monumenten zoals de Big Ben en geniet je van de felle lichten van West End. Maar waarom niet allebei? Het zou een makkie moeten zijn om tussen deze twee steden te reizen, met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen.


Van Edinburgh naar Londen FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Edinburgh naar Londen te reizen?

De bus is nog steeds de goedkoopste optie om van Edinburgh naar Londen te reizen. In feite is het zelfs goedkoper dan zelf rijden als je de gemiddelde benzinekosten meerekent. Tickets voor bussen van aanbieders zoals National Express beginnen vanaf ongeveer €14, maar je boekt ze best goed op tijd via 12Go.co om dit soort super lage koopjes te kunnen doen.

Wat is de snelste manier om van Edinburgh naar Londen te reizen?

Maak de stoelriemen vast en geniet van een vlucht vanuit de Schotse hoofdstad en je kan 1,5 uur later voet op Londense bodem zetten. Natuurlijk is dat niet het hele verhaal, want je reis wordt langer als je de tijd meetelt die nodig is om van en naar de luchthavens te komen. Het resultaat? De trein kan sneller zijn, vooral als je naar een luchthaven als Luton of Stansted wil vliegen, die op minstens een uur van het centrum van Londen liggen.

Hoe lang duurt de treinreis van Edinburgh naar Londen?

De trein van Edinburgh naar Londen doet er ongeveer 4u20 over. Hij rijdt over de hele lengte van de East Coast Main Line, van Schotland naar Zuid-Engeland. Er is ook een alternatief dat bijna zes uur duurt op de West Coast Main Line. Je kan alle dienstregelingen en tijden controleren met de online zoekfunctie op 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Edinburgh naar Londen?

Ze zijn veel goedkoper als je van tevoren boekt, dat is gewoon een feit. Je betaalt iets meer dan €27 voor een zitplaats als je jouw ticket meer dan 60 dagen voor vertrek reserveert. We raden je aan om dat op 12Go.co te doen als je jouw reisdata al weet, vooral omdat last-minute prijzen kunnen oplopen tot meer dan €140!

Is er een directe trein van Edinburgh naar Londen?

Ja. Er zijn er veel. Je moet niet overstappen, of je nu de tragere treinen naar het Euston Station neemt of de snellere treinen naar King’s Cross. Zorg er wel voor dat je jouw plaatsen lang van tevoren reserveert, want hoe dichter je bij jouw reisdatum komt, hoe hoger de prijzen. 12Go.co kan je daarbij helpen!

Is er een hogesnelheidstrein van Edinburgh naar Londen?

Treinen op de lijnen tussen Edinburgh en Londen halen topsnelheden van 200 km/u. Dat maakt ze relatief snel, maar niet het snelste dat Europa te bieden heeft. Toch kunnen ze je helpen om de reis van meer dan 530 km in slechts vier uur af te leggen! Niet slecht, toch?

Is het beter om van Edinburgh naar Londen te vliegen of de trein te nemen?

Alles bij elkaar, zouden wij zeggen: neem de trein! De reistijden zijn eigenlijk vergelijkbaar, met locomotieven die in sommige gevallen zelfs sneller zijn dan vluchten. Maar er zijn nog extra voordelen aan het reizen met de trein. Je hebt een ruime wagon met airconditioning, toegang tot een keuken aan boord, en je kan onderweg genieten van een aantal prachtige uitzichten op het Schotse en Engelse platteland.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: