Hoe reis je van Amsterdam naar Londen

Hoe reis je van Amsterdam naar Londen

Slechts 360 kilometer scheiden Amsterdam en Londen in een rechte lijn. Maar als je de kaart bekijkt, zie je dat er ook een stuk Noordzee en de hele Theemsmonding tussen beide ligt. Dat betekent dat gewoon in de auto stappen en van A naar B reizen niet mogelijk is.

Toch kan je de 16e-eeuwse grachten en fraaie Vlaamse herenhuizen in slechts een paar uur verruilen voor de grote bezienswaardigheden van Westminster en de beroemde speelhuizen van West End. Dat is te danken aan vluchten, bussen en treinen, die je zonder al te veel gedoe van de hoofdstad van Nederland naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk kunnen brengen. Hier kan je lezen hoe…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Amsterdam naar Londen per vliegtuig1,5 u€30Boek Online
Van Amsterdam naar Londen per hogesnelheidstrein4 u€71Boek Online
Van Amsterdam naar Londen met de trein en veerboot12 u€50Boek Online
Van Amsterdam naar Londen per bus8 u€23Boek Online

Van Amsterdam naar Londen per vliegtuig

Van Amsterdam naar Londen per vliegtuig
Schiphol Airport ligt 17 km ten zuidwesten van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam © Elisabeth Aardema / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 20 min
Prijs – €30+
Comfort – 4/5

Er zijn meer directe vliegverbindingen tussen Amsterdam en Londen per dag dan het aantal tulpen in een bosje bloeiende Nederlandse bloemen. Serieus, het zijn er meer dan 50! Dat betekent vertrekmogelijkheden in de vroege ochtend vanaf 6 uur, zodat je op tijd in de Big Smoke bent om naar je werk te gaan. Het betekent opties om te vertrekken op de middag, in de vroege namiddag, en zelfs ‘s avonds laat, met sommige vliegtuigen die niet voor middernacht in Londen aankomen.

Over het algemeen zijn de budget-tickets van easyJet het goedkoopst van allemaal. Ze zijn regelmatig geprijsd aan een verleidelijke €31 als je ze ongeveer 90 dagen voordat je afreist boekt. Vluchten met de premiummaatschappij British Airways kosten meestal €41. De duurste opties zijn die met de Nederlandse vliegmaatschappij KLM, maar zelfs die beginnen al vanaf €70 of zo. Alle bovengenoemde maatschappijen rekenen nu extra voor ruimbagage, dus als je je klompen en Amsterdamse sneeuwbollen mee terug naar Londen wil nemen, moet je misschien €18-28 extra betalen.

Van Amsterdam naar Londen per vliegtuig
London City Airport ligt op ongeveer 9,6 km van het centrum van Londen © JMAV / Shutterstock.com

Er is een overvloed aan vluchten tussen Amsterdam en Londen, aangeboden door maar liefst drie grote Europese luchtvaartmaatschappijen.

Alle vliegverbindingen vertrekken vanaf de enorme luchthaven van Amsterdam, Schiphol. Het is één van de grootste in Europa, een belangrijke luchthaven met uitgestrekte terminals en tal van voorzieningen – van chill-out ruimtes tot VIP-lounges en champagnebars. Niet alle vluchten gaan echter naar dezelfde luchthaven in Londen. Dat is een cruciaal punt, en je zal moeten beslissen waar je het beste kunt landen. EasyJet vliegt op Gatwick, aan de zuidkant van de hoofdstad, maar ook op Luton en Stansted – op minstens een uur rijden van het centrum van Londen. BA en KLM brengen je naar Heathrow of London City, die beide goede verbindingen hebben met Paddington en Canary Wharf.

De vlucht zelf duurt meestal ongeveer 1u20, maar er zijn ook routes die maar 1u10 duren, of je hebt routes van 1,5 uur. Het hangt allemaal af van welke luchthaven je als bestemming hebt gekozen. Vroeg boeken is de beste manier om een goede prijs te scoren, dus kijk op 12Go.co van zodra je jouw reisdata kent.

Van Amsterdam naar Londen per hogesnelheidstrein

Van Amsterdam naar Londen per hogesnelheidstrein
De Eurostar internationale trein op Amsterdam centraal station © Hollandfoto / Shutterstock.com

Reistijd – 4 tot 5 uur
Prijs – €71+
Comfort – 5/5

Tegenwoordig rijdt er een hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen, waardoor de reistijd per trein kan worden teruggebracht tot een verbluffende vier of vijf uur. Er was een tijd dat je onderweg in Brussel moest overstappen, maar nu niet meer. De Eurostar heeft nu drie rechtstreekse verbindingen per dag naar het St Pancras International Station in the Big Smoke. En het beste hiervan? Tickets hebben nog steeds dezelfde prijs als vroeger. Mooi.

De reis gaat langs de kust van de Lage Landen in zuidwestelijke richting vanaf De Dam. De rivieren en waterrijke gebieden van Zuid-Holland vormen het decor, maar al snel zal je de landelijke velden van Oost-België doorkruisen. Er is een korte stop in Brussel voor de oversteek naar Noord-Frankrijk en de ingang van de Kanaaltunnel in Calais. De reis onder de zee duurt ongeveer 30 minuten en dan kom je aan in Kings Cross in het hartje van Londen.

Standaard zitplaatsen in een van Eurostar treinen
Standaard zitplaatsen in een van Eurostar treinen

Reis in stijl met de comfortabele Eurostar treinen, die nu rechtstreeks van Amsterdam naar Londen rijden.

Met korte reistijden en zonder overstappen is de Eurostar hogesnelheidstrein nu een echte concurrent voor de vluchten. Veel reizigers verkiezen deze verbinding omdat het ongeveer even lang duurt als de reis met het vliegtuig (rekening houdend met de transfers naar de terminals), en omdat je meteen in het hartje van de grote stad bent. Bovendien kan je tijdens je reis genieten van de moderne, comfortabele Eurostar rijtuigen. Ze zijn voorzien van airconditioning, een ruime Premier Class met bediening aan tafel, en eetwagons aan boord.

Je kan je tickets voor deze hogesnelheidstrein best lang van tevoren boeken. De verschillende prijzen voor deze route zorgen ervoor dat het basistarief al snel duurder wordt. Probeer een paar maanden van tevoren een plaats te reserveren via een service zoals 12Go.co en je zal zien dat de reis je misschien maar rond de €71 zal kosten.

Van Amsterdam naar Londen met de trein en veerboot

Van Amsterdam naar Londen met de trein en veerboot
Na het nemen van de Intercity-trein naar station Schiedam stap je over op een korte metrorit naar de haven van de Hoek van Holland © S-F / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 12 uur
Prijs – €50
Comfort – 3/5

Een combinatie van treinen en veerboten kan je ook van het Venetië van het Noorden naar de drukte van de Londense stad brengen. Het is meer een avontuurlijke manier van reizen, vooral omdat er een paar overstappen aan de Nederlandse kant bij komen kijken. Het zal echter meestal goedkoper zijn dan de Eurostar hogesnelheidstrein, terwijl je toch vroeg in Centraal Londen aankomt na een goede nachtrust op de overzeese veerboot.

Maak gebruik van de regelmatige veerbootdiensten ’s nachts van de Hoek van Holland naar Harwich om je reis van Amsterdam naar Londen af te ronden.

Je neemt eerst de InterCity-trein van Amsterdam naar het stadje Schiedam. Vervolgens stap je snel over op de urban metrolijn om bij de veerhaven te komen. Daar stap je over op de ruime en comfortabele boot Stena Hollandica, die alle passagiers voorziet van een eigen slaapplek met één- of tweepersoonsbedden. De volgende ochtend moet je alleen maar van het dek op de trein overstappen en de vroege dienst van Harwich naar Londen Liverpool Street nemen. Bingo: Rond 9 uur loop je het station uit in de schaduw van de Gherkin wolkenkrabber.

Van Amsterdam naar Londen met de veerboot
Luchtfoto van de Stena Line Hollandica in de haven van de Hoek van Holland © Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Het is mogelijk om al je tickets voor deze route online en van tevoren te zoeken en te boeken. Dat is een goed idee om de kosten laag te houden, maar ook een manier om overstappen en transfers probleemloos te laten verlopen, vooral wanneer het gaat om het overstappen op de veerboot in de haven van de Hoek van Holland.

Van Amsterdam naar Londen per bus

Van Amsterdam naar Londen per bus
Als je voldoende tijd hebt dan is met de bus reizen de meest betaalbare optie © Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Reistijd – 8 tot 13 uur
Prijs – €23+
Comfort – 3/5

Er zijn heel wat busmaatschappijen die je van de Wallen van De Dam naar de kronkelende Theems in Londen kunnen brengen. Meestal stoppen ze onderweg ook in andere grote steden in de Lage Landen, zodat je onderweg misschien een glimp kan opvangen van de middeleeuwse klokkentorens van Brugge en de jazzbars van Antwerpen. Alle moderne bussen zijn goed uitgerust met airconditioning, toiletten aan boord en verstelbare stoelen, dus er is niet al te veel verschil met het comfort van de trein.

De bussen zijn goedkoop: ze kosten slechts €23 voor de hele reis van Amsterdam naar Londen.

Dit gezegd zijnde, doen bussen er wel langer over dan de treinen. Bussen doen er tot 13 uur over om van stad naar stad te reizen, via een combinatie van weg en spoor of veerboot. Sommigen bereiken Engeland via de Kanaaltunnel naar Dover. Anderen gebruiken de Noordzee-veerboten vanuit de havens aan de kust van Nederland en België.

Welke route je neemt, hangt grotendeels af van de maatschappij die je kiest, en er zijn er genoeg. Populaire namen zijn onder meer de goedkope lange-afstandsmaatschappij Eurolines, de vloot van BlaBlaBus en het Portugese Rede Expressos. Het is een goed idee om de prijzen van al deze maatschappijen te vergelijken via 12Go.co voordat je gaat boeken. Je kan enkele van de meest portemonneevriendelijke tarieven verwachten van alle vervoerswijzen die in deze gids worden vermeld, met tickets vanaf €23 of zo!

Als je eenmaal klaar bent met het eten van mayo en het bezichtigen van de geweldige tentoonstellingen van het Rijksmuseum, waarom denk je er dan niet over na om de Noordzee over te steken en de pracht van Londen op te snuiven? Het zou gemakkelijk moeten zijn, met treinen, vliegtuigen, veerboten en bussen die klaar staan om je erheen te brengen.


Van Amsterdam naar Londen FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Londen te reizen?

Met de bus van Amsterdam naar Londen reis je misschien niet zo comfortabel als met het vliegtuig of de trein, maar je bespaart er wel veel geld mee. Dat komt omdat de prijzen beginnen vanaf €23 voor de grote bussen die door Noord-Europa naar de Engelse hoofdstad rijden. Check de tijden en reserveer nu je zitplaats via 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Amsterdam naar Londen te reizen?

Vliegreizen bieden je waarschijnlijk de snelste totale route van Amsterdam naar Londen aan. Maar schrijf de treinen niet af, want je kan nu een Eurostar nemen helemaal van Centraal naar St Pancras, wat ongeveer 4,5 uur duurt. Dat is bijna net zoveel als met het vliegtuig, als je de tijd om bij de terminals te komen meerekent. Je kan de tijden voor beide vervoersmiddelen gemakkelijk vergelijken met de zoekmachine van 12Go.co.

Is er een rechtstreekse trein van Amsterdam naar Londen?

Ja die is er sinds 2020. De Eurostar reed vroeger alleen tot Brussel, maar heeft onlangs Amsterdam toegevoegd aan de lijst van bestemmingen die rechtstreeks bereikbaar zijn vanaf het Londense St Pancras Station. Dat is goed nieuws, want zo wordt de totale reistijd van stad naar stad teruggebracht tot 4,5 uur. Je moet wel op voorhand reserveren, want treintickets worden duurder naarmate je dichter bij de reisdata komt. Gebruik daarvoor 12Go.co.

Hoe lang doet de Eurostar erover om van Amsterdam naar Londen te reizen?

Met de Eurostar trein reis je in ongeveer 4,5 uur van de grachten van Amsterdam naar de Gotische kathedraaltorens en de bruisende wijken van Londen. Dat is eigenlijk behoorlijk snel, zeker als je bedenkt dat vliegtuigen er 1,5 uur over doen en bussen meer dan 12 uur!

Hoeveel kost een treinticket van Amsterdam naar Londen?

We zeggen altijd dat je zo vroeg mogelijk moet boeken als je de rechtstreekse trein van Amsterdam naar Londen wil nemen. Er is een dynamisch prijsmodel van kracht, wat betekent dat de tarieven op en neer gaan, maar over het algemeen gaan ze omhoog naarmate de reisdatum nadert. Het is verstandig om meer dan 60 dagen van tevoren op 12Go.co te boeken, want dan zijn de basistarieven in de aanbieding voor slechts €73 per persoon.

Is het beter om van Amsterdam naar Londen te vliegen of de trein te nemen?

Waarom verlaag je jouw koolstofuitstoot niet en blijf je op vaste grond? De Eurostar trein van Amsterdam naar Londen doet er in totaal slechts 4,5 uur over (ongeveer dezelfde tijd als vliegen wanneer je de reistijd van deur tot deur telt). De trein is ook comfortabel en modern, met een maaltijdservice aan boord. Bovendien is het tarief vergelijkbaar met de kosten van tickets bij premium luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en KLM. Oh, en dan hebben we het nog niet eens over het prachtige uitzicht in België en Noord-Frankrijk dat je er gratis bij krijgt.

Hoe lang duurt de busrit van Londen naar Amsterdam?

Bussen zijn waarschijnlijk de langzaamste manier om van de Nederlandse hoofdstad naar de Engelse te gaan. Je bent meer dan 10 uur onderweg, en sommige opties duren zelfs 13 uur voordat je het Victoria Coach Station binnenrijdt. Aan de andere kant is dit de goedkoopste manier van reizen, met tarieven die op sommige dagen dalen tot slechts €23!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: