Hoe reis je van Kopenhagen naar Amsterdam

Hoe reis je van Kopenhagen naar Amsterdam

Kopenhagen is de sprookjesachtige hoofdstad van Denemarken, waar geplaveide steegjes bestrooid met sneeuw of bloeiend met bloemen langs bohemienachtige cafés en middeleeuwse torens kronkelen. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, met zijn kanalen vol binnenvaartschepen en fascinerende Rijksmuseum, boordevol schilderijen van de beroemde Oude Meesters.

Beiden moeten op de must-do lijst staan voor reizigers die houden van Noord-Europa en dat is ook waarom we in deze gids de route bespreken om van de ene naar de andere stad te reizen. Deze gids geeft je een overzicht van de vliegtuigen, treinen en andere vervoermiddelen die je kan gebruiken om de 610 kilometer over de Noordzee van stad naar stad af te leggen, met informatie over hoeveel het je zal kosten en hoelang het zal duren.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Kopenhagen naar Amsterdam per vliegtuig1,5 u€20Boek Online
Van Kopenhagen naar Amsterdam per trein12 u€48Boek Online
Van Kopenhagen naar Amsterdam per bus14 u€41Boek Online

Van Kopenhagen naar Amsterdam per vliegtuig

Van Kopenhagen naar Amsterdam per vliegtuig
Het KLM-toestel laadt passagiers op om van de luchthaven in Kopenhagen naar Schiphol te gaan © Alfonso de Tomas / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 35min (alleen vlucht)
Prijs – €20+
Comfort – 4/5

Met een hoek van de Noordzee en het hele schiereiland Jutland als hindernis voor reizigers die van Denemarken naar Amsterdam willen, kan vliegen een voor de hand liggende keuze lijken. Het is zeker efficiënt want je vertrekt uit de ene stad en landt in de andere na iets meer dan 1,5 uur in de lucht. In totaal betekent dit dat de reis ongeveer drie of vier uur duurt, als je de extra tijd meerekent die nodig is om de terminals te bereiken, je bagage in te checken, door de beveiliging te gaan en al de rest.

Gelukkig is er een gevarieerde mix van maatschappijen die verbindingen voor deze route aanbieden. Wie weinig geld heeft, geeft misschien de voorkeur aan easyJet en Norwegian. Zij staan bekend om hun budgetaanbod en no-frill service. Er staan ook bekende luchtvaartmaatschappijen zoals KLM Royal Dutch op het menu. Zij zijn een goede optie als je een breed aanbod aan vertrektijden wil hebben – in de zomer bieden ze zo’n zeven of acht vluchten aan per dag van de ene hoofdstad naar de andere.

Van Kopenhagen naar Amsterdam per vliegtuig
Budget luchtvaartmaatschappij easyJet op Amsterdam Airport Schiphol © Andrey Zhorov / Shutterstock.com

Het vliegtuig is een snelle verbinding over de Noordzee die je naar Denemarken kan brengen na slechts 1,5 uur in de lucht.

Als je Kopenhagen met het vliegtuig verlaat, moet je eerst overstappen op de luchthaven in Kastrup. Om dat te doen, raden we je aan gebruik te maken van de sneltreinlijn die je rechtstreeks van het centrum van Kopenhagen naar de terminals brengt. De treinreis duurt slechts 15 minuten en kost 36 DKK (€4,60). Eenmaal op de grond in Nederland, kan je op de rechtstreekse treinverbinding stappen naar het Centraal Station dat zich in het hart van Amsterdam bevindt. Het zijn comfortabele dubbeldekkers of zelfs hogesnelheidslijnen, die je er in slechts 15 minuten naartoe brengen en meer dan 170 keer per dag rijden

Het is erg belangrijk om je vluchten van Kopenhagen naar Amsterdam lang van tevoren te boeken. Er worden dynamische prijsmodellen gebruikt door de meeste luchtvaartmaatschappijen, wat betekent dat de kosten van de tickets op en neer zullen gaan. De vliegtickets zijn bijna altijd duurder vlak voor het vertrek, dus je kan best ten minste 60-90 dagen voor vertrek online boeken via een service als 12Go.co.

Van Kopenhagen naar Amsterdam per trein

Van Kopenhagen naar Amsterdam per trein
De DB InterCity trein in Hamburg, na de eerste overstap © Altrendo Images / Shutterstock.com

Reistijd – 12 uur+
Prijs – Vanaf €48
Comfort – 4/5

Hoewel er treinen van de Deense hoofdstad naar Amsterdam rijden, zijn er geen treinen die rechtstreeks rijden. Passagiers die dit deel van Noord-Europa doorkruisen, zullen minstens twee keer moeten overstappen. Dat zorgt voor behoorlijk lange reistijden die vaak oplopen tot zo’n 12 uur. Aan de andere kant is het een leuke, milieuvriendelijke manier om te reizen, met mooie uitzichten op het Duitse platteland en eventuele extra stops in de buurt van het LEGOLAND® Billund Resort en de stad Odense, de toegangspoort tot het rustieke Funen (hoewel je minstens één dag moet uittrekken om die echt te zien).

Wij zouden zeggen dat het een goed idee is om op jacht te gaan naar één van de twee vertrektijden vanaf Københavns Hovedbanegård (het centraal station in Kopenhagen) waardoor je deze reis kan maken met slechts twee overstappen. Deze treinen vertrekken om 11:26u of 7:26u en gaan beide via Hamburg en Osnabrück, over de grens in Duitsland. De eerste verbinding betekent een aankomst in Amsterdam om iets na 19 uur. Met de latere verbinding bent je er pas om 23 uur.

Van Kopenhagen naar Amsterdam per trein
De tweede overstap is in het station van Osnabrueck © Fotomark85 / Shutterstock.com

De trein kan een comfortabele manier zijn om van Denemarken naar Amsterdam te reizen, zolang je maar meer dan 12 uur over hebt voor deze rit!

Het goede nieuws is dat je de hele dag in moderne en schone DB InterCity treinen of Deense IC treinen zal doorbrengen. Het zijn enkele van de beste regionale locomotieven in Europa. WiFi aan boord, efficiënte airconditioning en stopcontacten op de zitplaatsen zijn slechts enkele voorzieningen waar je gebruik van kan maken tijdens deze rit. Er zijn ook verschillende soorten zitplaatsen, waaronder open rijtuigen en gesloten compartimenten voor een beetje extra privacy. Zorg er wel voor dat je jouw eigen eten meeneemt voor het Deense deel van de rit naar Hamburg (er is geen restaurantwagon).

ICE trein zitplaatsen
2de klasse met twee-twee zitplaatsen en rechts een 1ste klasse wagon in twee-één zitplaatsen op de ICE-trein © Chris Redan / Shutterstock.com

Als je van tevoren boekt, kan je de kosten van de treinverbindingen tussen Kopenhagen en Amsterdam overdag flink verlagen. Het basistarief, vooraf geboekt, ligt rond de €50, wat een aardig koopje is voor meer dan 12 uur reizen. Om deze aanbiedingen te scoren, ga je naar 12Go.co en begin je te zoeken van zodra je weet op welke datum je wil reizen – voordelige tarieven zijn snel uitverkocht en kunnen vanaf 90 dagen voor de reisdag aangekocht worden.

Van Kopenhagen naar Amsterdam per bus

Van Kopenhagen naar Amsterdam per bus
Flixbus heeft buslijnen door heel Europa © Jarretera / Shutterstock.com

Reistijd – 14 uur+
Prijs – €41+
Comfort – 3/5

Over het algemeen moet de bus op deze route als reservekeuze worden beschouwd. Waarom? Om te beginnen bespaar je met een voordeeltarief waarschijnlijk maar €4,5 ten opzichte van een treinticket. Bovendien kan de reistijd oplopen tot meer dan 14 uur en moet je onderweg van de ene bus naar de andere overstappen. Het belangrijkste is het ongemak van de bus in vergelijking met vliegtuigen en treinen.

De bus is een goede back-up om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen, vooral tijdens het drukkere zomerseizoen.

Toch is er tijdens de drukke zomermaanden voor backpackers soms geen betere optie dan de lange-afstandsbussen. Treinkaartjes kunnen uitverkocht zijn en de prijzen van vliegtickets kunnen enorm stijgen, waardoor alleen deze optie nog overblijft. Het goede nieuws is dat het nog steeds mogelijk is om in één dag met de bus van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen. Als je bijvoorbeeld om 6:10u vertrekt met één van de Flixbusdiensten die vanuit de Deense hoofdstad vertrekken, kom je om iets voor 20:30u aan in de stad van de grachten, als er geen vertragingen zijn.

Station Amsterdam Sloterdijk
Flixbussen komen aan in het station Amsterdam Sloterdijk. Dit is een gemakkelijk te bereiken trein/metro/busstation dat veel verbindingen heeft met Amsterdam en andere plaatsen in Europa.

Hoewel treinen meestal worden beschouwd als meer comfortabel en vluchten veel sneller zullen zijn, bieden de grotere busmaatschappijen nog steeds een vrij behoorlijke service. Al hun bussen hebben verstelbare stoelen, airconditioning en grote ramen om van het uitzicht te genieten. Het enige wat misschien echt voor minder comfort zorgt, is de overstap op het station van Hamburg, om het laatste traject richting het station Amsterdam Sloterdijk af te leggen. Daarna kan je met het openbaar vervoer in ongeveer 22 minuten naar het centrum van Amsterdam reizen.


Of je nu met het vliegtuig naar Amsterdam vliegt of op een lange-afstandsbus stapt om Noord-Duitsland en Jutland te doorkruisen, deze reis belooft spannend te worden. Je gaat tenslotte de Tivoli en de Nyhavn-havens inruilen voor de levendigheid van de grachten en de coffeeshops op de Dam!


Van Kopenhagen naar Amsterdam FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen?

Als je heel vroeg een ticket kan boeken via 12Go.co, dan kan vliegen de goedkoopste manier zijn om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen. Budget-vriendelijke maatschappijen zoals easyJet bieden tickets aan die slechts €20 kosten. Voeg daarbij de prijs om van en naar de luchthavens aan beide kanten te komen en je hebt nog steeds deals die de bussen en de treinen verslaan! (Vergeet alleen niet dat ook ingecheckte bagage meestal extra kost)

Wat is de snelste manier om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen?

Er is geen vervoersmiddel dat het vliegen op deze route kan verslaan als het op snelheid aankomt. Kopenhagen en Amsterdam worden gescheiden door een stukje van de Noordzee en een hele strook West-Duitsland. Dat traject kan het snels afgelegd worden via de lucht, met vliegtuigen die reistijden van tussen de 3,5 en 4,5 uur in totaal bieden (dat is van stad naar stad, niet van vliegveld naar vliegveld!). Je kan vandaag nog naar 12Go.co gaan om de aanbiedingen en dienstregelingen van verschillende luchtvaartmaatschappijen te vergelijken.

Wat is de beste manier om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen?

We raden aan om te vliegen. Het is snel – de vlucht zelf duurt slechts 1,5 uur. Er zijn vele opties – meer dan 10 verschillende vertrektijden per dag. Het is goedkoop – boek ten minste 60 dagen van tevoren op 12Go.co want als je geluk hebt, kan je tickets vinden voor slechts €20 per persoon!

Is er een nachttrein van Kopenhagen naar Amsterdam?

Nu niet meer. Helaas is de nachttrein van Kopenhagen naar Amsterdam sinds 2017 niet meer in gebruik. Er zijn wel dagdiensten beschikbaar. Die verbinden de twee hoofdsteden via andere steden in Duitsland en doen er minimaal ongeveer 12 uur over van vertrek tot aankomst.

Hoeveel kost een treinkaartje van Kopenhagen naar Amsterdam?

Als je heel vroeg opzoek gaat via 12Go.co, kan je treinkaartjes van Kopenhagen naar Amsterdam kopen vanaf €48 per persoon. Dat is echt een koopje, vooral als je bedenkt dat deze treinkaartjes enkele dagen voor vertrek veel duurder zijn.

Kies ik best het vliegtuig of de trein om van Kopenhagen naar Amsterdam te reizen?

In dit geval is het waarschijnlijk beter om te vliegen. Ja, met de trein ben je zo in het centrum van Amsterdam, maar het hele traject duurt nog steeds meer dan 10 uur. De vlucht zelf duurt slechts 1,5 uur en is soms ook nog goedkoper! Als je extra op je ecologische voetafdruk wil letten of tijdens je reis van het uitzicht op het Duitse en Deense platteland wil genieten, is het misschien de moeite waard om de trein te nemen tussen deze twee steden.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: