Hoe reis je van Amsterdam naar Praag

Hoe reis je van Amsterdam naar Praag

Nu de Dam en het Vondelpark op je lijstje zijn afgevinkt, ben je waarschijnlijk op zoek naar de volgende geweldige Europese hoofdstad om op verkenning te gaan. Er is een kans dat die meer dan 710 kilometer verderop ligt, aan de oostelijke rand van Centraal-Europa. Daar ligt Praag, aan de oever van de rivier de Moldau, met de machtige torentjes van de Praagse Burcht (één van de grootste ter wereld), vol met stevige Slavische bierhallen en musea over de Joodse cultuur, Franz Kafka en nog veel meer.

Het zou niet al te moeilijk moeten zijn om er vanuit Amsterdam te geraken. Deze gids geeft een overzicht van alle mogelijkheden. Je vindt er de prijzen en reistijden per vliegtuig, trein en bus, en informatie over wat je kan verwachten tijdens deze route. We kunnen vertrekken…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Amsterdam naar Praag per vliegtuig1,5 u€31Boek Online
Van Amsterdam naar Praag per trein12,5 u€48Boek Online
Van Amsterdam naar Praag per bus13 u€39Boek Online

Van Amsterdam naar Praag per vliegtuig

Van Amsterdam naar Praag per vliegtuig
Czech Airlines taxiet op de luchthaven Amsterdam Schiphol © Mike Fuchslocher / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur (alleen vlucht)
Prijs – €31+
Comfort – 4/5

Aangezien de provincies van de Lage Landen en heel Duitsland tussen Amsterdam en Praag liggen, lijkt het een goed idee om voor deze reis het luchtruim te kiezen. En inderdaad, er zijn per dag gewoonlijk zo’n 10 rechtstreekse verbindingen tussen deze twee hoofdsteden (tenminste tijdens het hoogseizoen in de zomer). Het duurt slechts 1,5 uur om van start- naar landingsbaan te reizen, waardoor vliegen de snelste manier van reizen voor dit traject is.

Wat de vliegtuigen betreft, heb je de keuze uit drie verschillende maatschappijen. Er is het budgetgerichte easyJet. Er is Smartwings, dat een dochtermaatschappij is van Czech Airlines. En dan is er nog KLM Royal Dutch, de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland en waarschijnlijk de meest premium, met ruime economy-plaatsen en loyaliteitsbeloningen. Alles bij elkaar is er ongeveer om de twee uur een vertrek vanuit Amsterdam, beginnend om iets voor 7 uur ‘s ochtends en eindigend na 9 uur ‘s avonds.

Omdat Amsterdam en Praag zo ver uit elkaar liggen, is vliegen de snelste manier van reizen.

Wat de prijs betreft, is easyJet bijna altijd de goedkoopste optie. Zoek minstens 60 dagen voor vertrek op 12Go.co en je kan bij hen al deals voor ongeveer €31 per persoon vinden. KLM en Smartwings, daarentegen, kosten over het algemeen ongeveer het dubbele. Alle maatschappijen rekenen extra kosten aan voor ingecheckte bagage en snel boarden, dus reken op zo’n €25 extra als je van die opties gebruik wil maken.

Van Amsterdam naar Praag per vliegtuig
Een KLM-vliegtuig dat van Amsterdam komt en net geland is op de luchthaven van Praag © Rebius / Shutterstock.com

Alle vluchten van Amsterdam naar Praag vertrekken vanaf de grote luchthaven Schiphol. Het ligt iets ten zuidoosten van het centrum, maar je kan er gemakkelijk geraken met zeer regelmatige en comfortabele stadstreinen vanaf Amsterdam Centraal die iedere 15 minuten vertrekken. Eenmaal je geland bent op de luchthaven van Praag, kan je ervoor kiezen om bus 119 te nemen naar Nadrazi Veleslavin en dan de metro, of een directe taxi(€27)/Uber(€15).

Van Amsterdam naar Praag per trein

Van Amsterdam naar Praag per trein
De InterCity (ICE) trein van Deutsche Bahn vertrekt vanaf het Centraal station van Amsterdam © SkandaRamana / Shutterstock.com & Chris Redan / Shutterstock.com

Reistijd – 12,5 uur+
Prijs – €48+
Comfort – 3/5

Als reizen voor jou meer om de reis dan om de bestemming gaat, dan is het avontuur van de internationale treinen tussen Amsterdam en Praag misschien wel iets voor jou. Laten we duidelijk zijn – het wordt geen snelle reis van A naar B. In plaats daarvan doorkruis je heel Duitsland, maak je onderweg een tussenstop in Berlijn en ben je gemiddeld zo’n 12,5 uur onderweg op het spoor. Spannend? Geweldig. Laten we eens kijken naar de details…

Tijdens deze treinrit krijg je veel te zien van het platteland van Duitsland en doorkruis je de schilderachtige regio’s aan de Duits-Tsjechische grens.

De reis begint op Amsterdam Centraal, waar er om 7 of 9 uur ‘s ochtends een rechtstreekse treinverbinding is met Berlijn (je moet deze vroege treinen nemen om genoeg tijd over te houden voor de aansluitende verbinding naar Tsjechië in de namiddag). De reis naar de Duitse hoofdstad duurt ongeveer zes tot zeven uur en gaat door de breedte van Noord-Europa. Het is een mooie rit, met moderne en comfortabele Deutsche Bahn InterCity treinen met catering. Daarna stap je over op de volgende comfortabele EuroCity treinen van de Tsjechische spoorwegen naar Praag Hlavni, die 4u 20min duren en door het prachtige platteland van het zogenaamde Saksisch Zwitserland rijden.

Van Berlijn naar Praag per trein
De EC174 is een EuroCity trein die van Berlijn naar Praag rijdt

Als je de treinverbindingen goed plant, met de vroege trein uit Amsterdam en de latere trein uit Berlijn, kan je misschien ook nog een beetje sightseeing toevoegen aan je reis. Tenslotte ligt Berlijn Hbf op slechts een korte wandeling over de Spree rivier van het Reichstag gebouw en het Tiergarten park. Hoe dan ook, we raden je altijd aan om je treinritten ruim van tevoren te boeken via 12Go.co. De tarieven beginnen vanaf ongeveer €49 per stuk, maar ze kunnen aanzienlijk stijgen wanneer de reisdatum nadert.

Van Amsterdam naar Praag per bus

Van Amsterdam naar Praag per bus
Eén van de weinige voordelen van het nemen van de bus op deze route is de aankomst in het centrum van Praag (het Praha Florenc busstation) © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Reistijd – 13 uur
Prijs – €39+
Comfort – 2/4

Dankzij het continentale netwerk van de goedkope busmaatschappij Flixbus zijn er nu een paar rechtstreekse busverbindingen tussen de hoofdstad van Nederland en de hoofdstad van Tsjechië. In totaal duurt de reis 13 uur of meer, afhankelijk van het verkeer en andere vertragingen onderweg. Je kan kiezen voor de bus die om 10:20u bij daglicht vertrekt (voor wie graag uit het raam kijkt) of voor de nachtbus die om iets voor 22:00u vertrekt en de volgende ochtend om 10:40u in Praag aankomt.

Aangezien de prijzen van bussen tussen Amsterdam en Praag vaak hoger zijn dan die van vluchten en niet veel lager dan die van treinen, is dit niet zo’n populaire manier van reizen ten opzichte van de andere mogelijkheden die hier worden genoemd. Toch is het een goede back-up optie voor tijdens het hoogseizoen zoals de zomer, wanneer vliegtickets misschien niet beschikbaar zijn. Bussen vertrekken ook vanuit het centrum van Amsterdam, op station Sloterdijk of op de luchthaven Schiphol, waardoor ze een handige keuze zijn wanneer je met het vliegtuig in Nederland aankomt en zo snel mogelijk wil vertrekken richting Praag.


Amsterdam is één van de juweeltjes van de Lage Landen, met zijn hippe bars, coffeeshops en musea van wereldklasse. Praag lonkt met een boeiende literaire geschiedenis in het hart van Europa, samen met bierhallen en Slavische knoedelwinkels. Deze gids kan je helpen om beide te zien en te ervaren tijdens één reis, met snelle vluchten van stad naar stad of lange-afstandsbussen.


Van Amsterdam naar Praag FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Praag te reizen?

Gebruik 12Go.co om vroeg te boeken – zo’n 60-90 dagen voor vertrek – en je zal zien dat vliegen de goedkoopste manier is om van Amsterdam naar Praag te reizen. Dat is grotendeels te danken aan easyJet, die budgettickets aanbieden voor ongeveer €31, exclusief bagage. Als vliegen niet mogelijk is, kan je ook nog altijd voor de bus kiezen. De prijzen van bustickets beginnen ongeveer vanaf €38 per persoon, maar dan moet je wel bereid zijn om maar liefst 13 uur onderweg te zijn voordat je in Praag aankomt.

Wat is de snelste manier om van Amsterdam naar Praag te reizen?

Omdat er tussen Amsterdam en Praag meer dan 710 kilometer en de hele breedte van Duitsland ligt, is het vliegtuig altijd de snelste manier om te reizen. De vliegtijden op zich zijn ongeveer 1,5 uur, wat neerkomt op een totale reisduur van ongeveer vier uur als je de transfers, het inchecken en al de rest erbij optelt.

Wat is de beste manier om van Amsterdam naar Praag te reizen?

Wij zouden waarschijnlijk met het vliegtuig gaan. Het is de snelste en – vaak – de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Praag te reizen, toch als je heel vroeg boekt via 12Go.co. Daarnaast kiezen toch ook heel wat mensen voor de trein. Het duurt misschien meer dan 10 uur, maar het is een avontuur door het midden van Duitsland en de prachtige regio Saksen die in het oosten ligt.

Hoeveel kost een treinkaartje van Amsterdam naar Praag?

Als je met de trein van Amsterdam naar Praag wil, moet je twee kaartjes kopen. Het eerste is voor de rit naar Berlijn en het tweede is voor de reis naar de Tsjechische hoofdstad. De beste prijzen vind je wanneer je ruim van tevoren boekt, wat je kan doen via 12Go.co – reken op een prijs van ongeveer €49 per persoon

Hoelang duurt de treinreis van Amsterdam naar Praag?

Het is een hele reis, die je over de Nederlands-Duitse grens en door het hart van Saksen-Anhalt voert voordat je Berlijn Hbf binnenrijdt. Daarna neem je de trein zuidwaarts door Saksen naar Tsjechië. De eerste etappe duurt gemiddeld 6,5 uur. Het tweede traject duurt ongeveer vier uur, waardoor je in totaal een reistijd van ongeveer 12,5 uur hebt als je de overstap op het station meerekent.

Kan je best de trein of het vliegtuig nemen om van Amsterdam naar Praag te reizen?

Als je haast hebt en van tevoren een goede deal kan vinden bij één van de budgetmaatschappijen die 12Go.co aanbiedt, zouden we zeggen vliegen. Het is het enige vervoermiddel waarmee je vanuit Amsterdam in één ochtend of middag in Praag kan geraken. Als je liever avontuurlijk en langzaam reist, is de trein zeker de beste optie die je kan kiezen!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: