Hoe reis je van Eindhoven naar Amsterdam

Hoe reis je van Eindhoven naar Amsterdam

Je doorkruist het hart van West-Nederland op weg van Eindhoven naar Amsterdam. De reis neemt je meer dan 105 kilometer mee in noordelijke richting, van de thuisbasis van de grote voetbalclub PSV en de elektronicagigant Philips naar de hoofdstad van het land, die op de UNESCO-lijst staat.

Het is een reis die veel reizigers zullen maken, vooral nu veel goedkope luchtvaartmaatschappijen vanuit heel Europa naar Eindhoven Airport vliegen. De reis van Eindhoven naar Amsterdam kan ook een plezier zijn, want het is rijden door de tulpenvelden, langs de moerassen en dijken, en voorbij de historische steden van Gelderland en Utrecht. Fijne reis…

TransportReisduurPrijsTickets
Van Eindhoven naar Amsterdam per vliegveldbus1:45u€23Boek Online
Van Eindhoven naar Amsterdam per gewone bus1:30 u€10Boek Online
Van Eindhoven naar Amsterdam per trein1:20 u€23Boek Online
Van Eindhoven naar Amsterdam per taxi1:30 u€120Boek Online
Van Eindhoven naar Amsterdam per auto1:30 u€80

Van Eindhoven naar Amsterdam per vliegveldbus

Van Eindhoven naar Amsterdam per vliegveldbus
Neem de AirExpressBus op Eindhoven Airport © Ivo Antonie de Rooij, W.Kulczycki / Shutterstock.com

Reisduur – 1u 45min
Prijs – €23
Comfort – 4/5

Als je, net zoals vele anderen, wil weten hoe je vanuit Eindhoven naar Amsterdam komt omdat je van plan bent om naar Eindhoven Airport te vliegen met een van de talloze goedkope vluchten die daar nu vanuit heel Europa aankomen, dan is de speciale luchthavenshuttle waarschijnlijk de beste keuze. Deze rijdt elke dag van de week een snelle, gemakkelijke route, direct van de terminals naar de hoofdstad van Nederland.

Er is slechts één halte onderweg, in de hippe studentenstad Utrecht, en de reis duurt in totaal 1u45 van begin tot einde. Dat betekent dat je dezelfde ochtend als je bent geland op Eindhoven Airport, nog uit de bus kunt stappen en op de kades van de Prins Hendrikkade voor het station Amsterdam Centraal kan staan.

De busterminal op Amsterdam Centraal
De busterminal op Amsterdam Centraal

De AirExpressBus is een handige manier om rechtstreeks van de terminals van Eindhoven Airport naar het bruisende hart van Amsterdam te reizen.

Met de toepasselijke naam AirExpressBus verzorgen zij de dienst. Ze stemmen hun vertrektijden af op de aankomsttijden van populaire vliegverbindingen. Dat betekent minder routes op dinsdag en woensdag, maar veel meer in het weekend. De vroegste bus vertrekt meestal om 9:30 uur vanaf Eindhoven Airport en de laatste om 16:00 uur.

Omdat er maar één busmaatschappij is, kunnen de plaatsen snel uitverkocht zijn. We raden je dus altijd aan vooraf te reserveren als je in het hoogseizoen reist (in de zomer of rond Kerstmis). Reken op ongeveer €23 voor een enkele reis naar Amsterdam, of iets minder dan €40 voor een retourticket. Let er ook op dat je op de plattegrond onder parkeergarage nummer 1 het perron D markeert – daar vertrekken de bussen van buiten de luchthaventerminals.

Van Eindhoven naar Amsterdam per gewone bus

Van Eindhoven naar Amsterdam per gewone bus
Flixbus heeft buslijnen die door heel Europa rijden © Jarretera / Shutterstock.com

Reisduur – 1u 25min
Prijs – €10+
Comfort – 3/5

Scoor vroegboektickets bij een bedrijf zoals Flixbus en je zou kunnen reizen op de goedkoopste manier die wij aan je kunnen voorstellen. Het duurt iets minder dan 1,5 uur van begin tot einde, en de ritten worden uitgevoerd met grote, moderne bussen met toiletten aan boord, stopcontacten bij iedere zitplaats en WiFi. En dat alles voor een gemiddelde prijs van slechts €10 als je ze van tevoren koopt via 12Go.co. Niet slecht, hè?

De opstapplaats is aan de JF Kennedylaan aan de noordkant van het centrum van Eindhoven, terwijl de uitstapplaats ofwel aan de zuidelijke Amsterdamse Bijlmer is of aan de Sloterdijk, gelegen net ten noordwesten van Amsterdam Centraal. De reis gaat over de A2 in noordelijke richting door Nederland en passeert het hartje van de Lage Landen. Sommige diensten rijden zelfs zonder tussenstop.

Van Eindhoven naar Amsterdam per trein

Van Eindhoven naar Amsterdam per trein
Eindhoven Centraal station © BYonkruud / Shutterstock.com

Reisduur – 1u 20min
Prijs – €23+
Comfort – 4/5

Om met de trein van Eindhoven naar Amsterdam te reizen, moet je eerst naar het grote station Eindhoven Centraal zien te geraken. Dat is gemakkelijk vanuit het centrum – het is een korte wandeling van 10 minuten langs de koffieterrasjes en biercafés op het grote marktplein in het noorden. Vanaf het vliegveld moet je op buslijn 401 of 145 stappen. Er gaat meestal minstens elke 10 minuten een bus en de rit duurt in totaal ongeveer 20 minuten.

Eenmaal op het station moet je op zoek gaan naar de normale intercitytrein naar Amsterdam Centraal. Deze vertrekken meerdere keren per uur, van 6:32 uur ‘s ochtends tot net voor middernacht. De standaardprijs voor een treinkaartje begint bij iets minder dan €23 per enkele reis, maar je kan er zeker van zijn dat de kosten hoger worden als je niet vooraf hebt gereserveerd en op de dag zelf een kaartje wil kopen. Daarom raden wij je aan om 12Go.co te gebruiken van zodra je jouw reisdata weet.

De trein is een comfortabele manier om van Eindhoven naar Amsterdam te reizen, terwijl je geniet van het schilderachtige Hollandse platteland tussen deze twee steden.

Het kan zijn dat je tijdens de rit in Utrecht moet overstappen op een andere trein, hoewel veel treinen rechtstreeks naar Amsterdam gaan. Het kan een mooie rit zijn, dwars door het bucolische achterland van Gelderland en de moerassige watergebieden van Noord-Brabant, dan door de beboste bloemenweiden van de provincie Utrecht voordat je de buitenwijken van Amsterdam bereikt.

Van Eindhoven naar Amsterdam per trein
De Intercity dubbeldekker trein © S-F / Shutterstock.com

De treinen zijn meestal dubbeldekkers van het Nederlandse intercitymodel met zo’n 7 à 9 wagons. Er is goede airconditioning en veel zitplaatsen in beide klassen, samen met brede ramen om te genieten van het landschap dat voorbij rolt. Als het mooi weer is, raden we je aan één van de zitplaatsen boven te nemen – het uitzicht is er iets beter.

Van Eindhoven naar Amsterdam per taxi

Van Eindhoven naar Amsterdam per taxi
Nederlandse taxi’s in Amsterdam © DutchMen / Shutterstock.com

Reisduur – 1u 30min
Prijs – €120+
Comfort – 5/5

De belangrijkste reden waarom reizigers voor een privé-taxi van Eindhoven naar Amsterdam kiezen, is omdat ze onmiddellijk willen vertrekken van het vliegveld richting de coffeeshops en de grachten van Amsterdam. Het is een handige optie waarbij er een chauffeur voor je klaarstaat op het moment dat je uit de bagagehal komt. (Je kan ook gewoon een chauffeur vragen om te vertrekken vanuit Eindhoven stad, met een pick-up bij je hotel of B&B).

Als je van tevoren een taxi boekt, kan je de hele reis van Eindhoven Airport naar Amsterdam in slechts 90 minuten afleggen.

Het andere grote voordeel van taxi’s is het comfort van de rit. Ze zijn een aangenamere manier om te reizen dan overvolle bussen, vooral tijdens de hete Nederlandse zomer. Ze beloven ook de reis naar het noorden in minder tijd af te leggen – zonder onverwacht verkeer duurt de reis ongeveer 90 minuten, helemaal tot in het centrum van Amsterdam!

Wat niet zo geweldig is aan taxi’s, is de prijs. Ze zijn meestal meer dan vijf keer zo duur als de bus of de trein, en in drukke maanden zoals juli en augustus kunnen ze zelfs nog duurder zijn. Vergeet echter niet dat de prijs van een taxi voor het hele voertuig is, dus je kan geld besparen door de prijs te verdelen over iedereen van je reisgezelschap.

Van Eindhoven naar Amsterdam per auto

Van Eindhoven naar Amsterdam per auto
Brug over de Lek rivier op de A2 autosnelweg tussen Eindhoven en Amsterdam © Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Reisduur – 1u 30min
Prijs – €80+
Comfort – 5/5

Een stapje verder dan een privé-transfer zijn vier eigen wielen! RentalCars.com kan je helpen met het reserveren van een huurauto in Eindhoven voor de reis naar Amsterdam. De kosten zouden vergelijkbaar moeten zijn met die van een taxi, rond de €80-100 in totaal. Dat is de dagprijs inclusief de kosten voor een enkele reis, aangezien je van het uiterste zuiden van Nederland naar het uiterste noorden gaat.

Over van het zuiden naar het noorden gaan gesproken… dat is waar het echte plezier van dit vervoermiddel ligt. Zonder een vast schema of route, ben je vrij om onderweg te stoppen waar je maar wil. Denk bijvoorbeeld aan een kopje koffie aan de gracht in de eigenzinnige en coole creatieve stad Utrecht. Of je kan een omweg plannen langs de brede rivier de Lek. Of misschien wil je liever de vreemde Loonse en Drunense duinen zien die zich vanuit de stad Tilburg uitstrekken? Dat is natuurlijk helemaal aan jou.


Veel reizigers maken nu de reis van Eindhoven naar Amsterdam, vooral dankzij de toename van goedkope vluchten die op Eindhoven Airport landen. Daarom zijn er zoveel opties om de reis van A naar B te voltooien, of je nu op zoek bent naar budget besparend busvervoer of de hele weg zelf wil rijden.


Van Eindhoven naar Amsterdam FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Eindhoven naar Amsterdam te reizen?

Busmaatschappijen zoals Flixbus kunnen je de beste zitplaatsen bieden op het traject Eindhoven-Amsterdam. Hun tickets beginnen bij een portemonneevriendelijke €10. Boek je ticket online via 12Go.co voor de beste koopjes, en vergeet niet dat je extra moet betalen voor de lokale bus of taxi naar de opstapplaats als je op Eindhoven Airport aankomt.

Wat is de snelste manier om van Eindhoven naar Amsterdam te reizen?

Als je echt haast hebt om van Eindhoven Airport naar de Dam te komen, raden we je aan om een privé-taxi te nemen of zelf een auto te huren. De hele rit van Eindhoven naar Amsterdam kan in 90 minuten worden afgelegd, als er niet teveel verkeer is op weg naar de hoofdstad. Vanuit Eindhoven zelf is de trein sneller, met een reistijd van slechts 1u20.

Hoeveel kost een treinkaartje van Eindhoven naar Amsterdam?

Kaartjes voor de trein van Eindhoven naar Amsterdam beginnen vanaf ongeveer €23 per persoon. Dat zijn de voordeeltarieven, die je kan vinden door op 12Go.co te zoeken lang voordat je in Nederland aankomt. Voor aankopen op de dag zelf betaal je ongeveer het dubbele, en nog meer als je in Eerste Klasse wil reizen.

Hoe lang duurt de treinrit van Eindhoven naar Amsterdam?

Het is de bedoeling dat de trein vanuit Eindhoven slechts 1u20 over de rails rijdt naar Amsterdam Centraal. Dat zal ongetwijfeld langer worden op de diensten met een tussenstop of overstap in Utrecht. Via 12Go.co kan je alle reistijden en dienstregelingen bekijken, en vergeet niet dat je de goedkoopste kaartjes een tijdje van tevoren moet boeken.

Hoeveel kost een busticket van Eindhoven naar Amsterdam?

Er zijn al bustickets voor ongeveer €23 die je van Eindhoven Airport helemaal naar Amsterdam brengen. Het is echter niet de goedkoopste optie, want maatschappijen zoals Flixbus bieden verbindingen naar de Nederlandse hoofdstad voor slechts €10, vertrekkende vanaf de JF Kennedylaan dichter bij het hart van de stad.

Hoeveel kost een taxi van Eindhoven Airport naar Amsterdam?

Reis in stijl naar de coffeeshops en pannenkoekenhuizen op de Dam door een privé-taxi te huren. Als je van tevoren boekt, kan de prijs rond de €120 liggen. Dat klinkt misschien veel, maar dat zijn de kosten voor de hele auto, dus de prijzen per persoon dalen als je reisgenoten hebt die met je mee willen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: