Hoe reis je van Amsterdam naar Brussel

Hoe reis je van Amsterdam naar Brussel

Stroopwafel inruilen voor frieten met mayo, De Dam inruilen voor de Grote Markt, Van Gogh inruilen voor Manneken Pis – dat is waar het bij de trip van Amsterdam naar Brussel allemaal om draait. Over de weg is het iets meer dan 205 kilometer, door de bloemenvelden en de met windmolens gevulde laagvlakten van Nederland, voordat je België binnenrijdt. Het is ook één van de meest afgelegde routes in Noord-Europa, populair bij iedereen, van pendelaars tot backpackers.

Deze gids geeft een overzicht van alle vervoermiddelen waaruit je kan kiezen op weg van de Dam naar het epicentrum van de EU. Er staan tips in over treinen, bussen, vliegtuigen en auto’s, met informatie over prijzen, reistijden, en meer.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Amsterdam naar Brussel per hogesnelheidstrein2 u€89Boek Online
Van Amsterdam naar Brussel per gewone trein3 u€35Boek Online
Van Amsterdam naar Brussel per bus3 u€10Boek Online
Van Amsterdam naar Brussel per vliegtuig45 min€110Boek Online
Van Amsterdam naar Brussel per auto2.5 u€18

Van Amsterdam naar Brussel per hogesnelheidstrein

Van Amsterdam naar Brussel per hogesnelheidstrein
De Thalys hogesnelheidstrein rijdt met een snelheid van 300 kilometer per uur © Hit1912 / Shutterstock.com

Reistijd – Minder dan 2 uur
Prijs – €89
Comfort – 5/5

Enkele van de snelste en meest efficiënte treinverbindingen van Europa verbinden de twee hoofdsteden Amsterdam en Brussel. Zelfs mensen die regelmatig de trein nemen, zullen verbaasd zijn over de snelheid waarmee de 200 kilometer lange reis met de razendsnelle Thalys kan worden afgelegd. Ja, in minder dan twee uur ben je op de perrons van Brussel-Zuid, nadat je met een snelheid van maar liefst 300 km/u door de Lage Landen bent geraasd!

En het is niet alleen de snelheid van de reis die het een makkie maakt. Je zal ook genieten van het toppunt van luxe aan boord. Alle rijtuigen zijn voorzien van klimaatregeling, ruime zitplaatsen met tafel en WiFi-verbindingen. Er zijn drie reisklassen waaruit je kan kiezen: Second, Comfort en Premium. Wie het duurste tarief betaalt, krijgt bier- en wijnservice aan tafel en genoeg beenruimte om die Nederlandse klompen te dragen als je dat zou willen.

Zitplaatsen in één van de Thalys treinen
Zitplaatsen in één van de Thalys treinen

De hogesnelheidstreinen van Thalys van De Dam naar Brussel kosten meer, maar ze zijn comfortabel en snel!

Daar komt nog de relatieve stabiliteit van de hogesnelheidstreinen van de Thalys bij. Met een snelheid van bijna 300 km/u op moderne spoorlijnen nodigen zij passagiers uit om vanuit het raam te genieten van een beeld van kronkelende rivieren, bloemenkwekerijen en Europese laagvlaktes, en dat allemaal zonder het gebruikelijke wiebelen en ratelen van de wagon.

We moeten het toegeven, je betaalt extra voor al die bovenstaande voordelen. De gemiddelde prijs voor een kaartje voor de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel ligt rond de €89 per persoon. Het is altijd beter om van tevoren te boeken om zeker te zijn van je reservering, met behulp van een service zoals 12Go.co.

Van Amsterdam naar Brussel per gewone trein

Van Amsterdam naar Brussel per gewone trein
De InterCity-treinen zijn langzamer dan de Thalys, maar de kaartjes kosten maar de helft © S-F / Shutterstock.com

Reistijd – Minder dan 3 uur
Prijs – €35-45
Comfort – 4/5

De InterCity-verbinding tussen Amsterdam en Brussel, die tot 10 keer per dag rijdt, kost ongeveer de helft minder dan de hogesnelheidstrein. Ze vertrekken al om 7:25 uur, met daarna bijna elk uur een vertrekmogelijkheid. Het station van vertrek is hetzelfde als dat van de Thalys – Amsterdam Centraal. Maar je komt aan in Brussel Centraal in plaats van Brussel Zuid, wat goed nieuws is als je op sightseeing-missie bent en een hotel hebt geboekt in de buurt van de prachtige Grote Markt.

De gewone trein is iets trager dan de hogesnelheidstrein, maar brengt je naar Brussel Centraal, dichter bij het hart van de stad.

De InterCity-treinen kregen in 2018 een snelheidsboost toen ze op snellere sporen gezet werden. Dat verkortte de totale reistijd tot een kleine drie uur. Wat ze vooral vertraagt, zijn de stops in andere Nederlandse en Belgische steden. Maar dat kan je in je voordeel gebruiken, want je kan kaartjes kopen waarmee je kan in- en uitstappen. Iemand tussendoor zin in een kopje koffie op het Antwerpse marktplein?

Passagiers die met deze diensten willen reizen, kunnen kiezen tussen de bredere, ruimere stoelen van de 1e klasse en de tweezitsstoelen van de 2e klasse. Beide zijn comfortabel genoeg en hebben brede ramen zodat je de krakende Nederlandse windmolens kan zien passeren tijdens de rit. Vroeg boeken kan helpen om problemen op het station te voorkomen, met tickets die maanden van tevoren verkrijgbaar zijn bij aanbieders zoals 12Go.

Van Amsterdam naar Brussel per bus

Van Amsterdam naar Brussel per bus
BlaBlaBus heeft buslijnen in heel Europa © NeydtStock / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 5 uur
Prijs – €10-13
Comfort – 3/5

Bussen bieden een betrouwbare en regelmatige mogelijkheid om de stad van de grachten in te ruilen voor de thuisbasis van de wafels met chocola. Er zijn elke dag veel verbindingen, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, en je kan kiezen uit een echte Hollandse bloemenpracht van verschillende maatschappijen. Verwacht in totaal ongeveer drie uur onderweg te zijn, hoewel sommige trajecten tot vijf uur duren, inclusief meerdere stops onderweg.

Er rijden voortdurend bussen tussen Amsterdam en Brussel, en je zal er zeker veel geld mee kunnen besparen voor wafels en Belgische pralines.

BlaBlaBus en Flixbus zijn de best beoordeelde busmaatschappijen. Hun bussen zijn over het algemeen comfortabel en modern, met WiFi-verbinding aan boord, persoonlijke stekkers en verstelbare stoelen. Ze brengen je naar het Noordstation of Zuidstation van Brussel (ook bekend als Brussel-Midi), die beide een korte taxi- of busverbinding hebben met het hart van het historische Brussel en de beroemde Grote Markt.

We raden je aan om zo vroeg mogelijk te zoeken naar bussen. Het is normaal dat tickets tussen vier en zes weken voor vertrek beschikbaar zijn, maar de prijzen pieken meestal vlak voor de vertrekdatum. Gebruik de zoekfunctie op 12Go.co om de beste aanbiedingen te vinden en vergelijk de tarieven voor verschillende data. Reken op ongeveer €10 voor een standaardticket, waarmee dit één van de goedkoopste verbindingen is tussen Amsterdam en Brussel.

Van Amsterdam naar Brussel per vliegtuig

Van Amsterdam naar Brussel per vliegtuig
De luchthaven Schiphol ligt vlak bij het stadscentrum © VanderWolf / Shutterstock.com

Reistijd – 45 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €110+
Comfort – 4/5

Met slechts 200 km tussen De Dam en Brussel, denk je misschien dat er geen behoefte is aan een eigen vliegverbinding. Nou… KLM Royal Dutch denkt daar anders over. Zij hebben een dagelijkse verbinding van Schiphol Airport naar Brussels Airport. De prijs is gemiddeld €110-130 en de vlucht vertrekt meestal halverwege de ochtend.

De vliegtijd bedraagt slechts 45 minuten, maar daarom is het nog niet de snelste verbinding van de ene stad naar de andere stad. Vergeet niet de tijd die nodig is om de terminals te bereiken met de trein vanaf Amsterdam Centraal, minstens één uur om in te checken op de luchthaven, en het laatste stuk van BRU naar het centrum van Brussel, en je zal zien dat de totale reistijd eerder in de buurt van drie uur ligt.

Dat gezegd hebbende, het vliegtuig kan een comfortabele manier zijn om te reizen. Het is ook betrouwbaar, en een goede keuze als de Thalys hogesnelheidstrein helemaal volgeboekt is. Het is ook perfect als je rechtstreeks naar Brussels Airport wil reizen, voor verdere verbindingen naar elders in Europa en de rest van de wereld.

Van Amsterdam naar Brussel per auto

Van Amsterdam naar Brussel per auto

Reistijd – 2,5 uur
Prijs – Ongeveer vanaf €18 tot €180
Comfort – 5/5

Tijd voor een roadtrip! Kies je eigen auto en cruise door de Lage Landen van Amsterdam naar Brussel op het tempo dat jij bepaalt. Het is mogelijk om de trip in iets meer dan twee uur af te leggen, maar er zijn zeker te veel verleidelijke stops onderweg om daar voor te kiezen. Je kan de vogelrijke gebieden van het prachtige Nationaal Park de Biesbosch, de stemmige jazzwijken van Antwerpen en het rustige platteland van de Kalmthoutse Heide verkennen. Waarom zou je er geen hele dag van maken?

Als het op het vinden van een auto aankomt, heb je een aantal opties. Sommige reizigers zullen toegang hebben tot hun eigen auto. Perfect. Anderen zullen een auto moeten huren. Ga naar RentalCars.com om de beste prijzen te vergelijken. Normaal gesproken betaal je ongeveer €180 om een auto voor één dag te huren, met toeslagen voor het passeren van landsgrenzen en het inleveren van de auto op een andere locatie. Om te besparen, kan je overwegen om je auto te delen met een service zoals BlaBlaCar. Dat kost misschien maar €18, maar je reist dan wel met anderen samen, dus stoppen om Nederlandse watervogels te spotten staat dan misschien niet op het programma.


De reis tussen Amsterdam en Brussel kan worden afgelegd in minder dan twee uur als je dat zou willen, zoefend over de tulpenvelden op een Thalys trein. Of je neemt er de tijd voor en verkent onderweg prachtige steden zoals het bruisende Rotterdam en het sfeervolle Antwerpen. De keuze is aan jou…


Van Amsterdam naar Brussel FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Brussel te reizen?

Bussen bieden nog steeds de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de reis tussen Amsterdam en Brussel. De prijzen voor een zitplaats bij een populaire busdienst zoals BlaBlaBus liggen rond de €10. Dat is een koopje als je het vergelijkt met de bijna €89 die de Thalys kost. Om zeker te zijn van de laagste tarieven, moet je ten minste vier weken voor je reis de aanbiedingen op 12Go.co bekijken.

Wat is de snelste manier om van Amsterdam naar Brussel te reizen?

De hogesnelheidstreinen van Thalys leggen het traject tussen Amsterdam en Brussel af in minder dan twee uur. Ze hebben snelheidsmeters die op sommige delen van de lijn een wervelende 300 kilometer per uur halen. Dat maakt ze tot de snelste optie om tussen de twee hoofdsteden te reizen, want zelfs vliegen duurt rond de drie uur als je het inchecken en instappen meerekent. Wees gewaarschuwd: Hogesnelheidstreinen zijn populair, dus probeer je tickets van tevoren te reserveren via 12Go.co.

Hoeveel kost een treinticket van Amsterdam naar Brussel?

De prijs van een treinticket van De Dam naar de Belgische hoofdstad kan sterk verschillen. De gemiddelde prijs van een zitplaats in de Thalys hogesnelheidstrein ligt rond de 89 euro. Met de gewone InterCity-trein kan je al vanaf 35 euro reserveren. Je kan beide mogelijkheden vergelijken en boeken via onlinediensten zoals 12Go.co.

Hoe lang duurt de treinrit van Amsterdam naar Brussel?

Kies voor de Thalys en je reist in iets minder dan twee uur van Amsterdam Centraal naar Brussel Zuid. Neem je de InterCity-treinen, dan duurt de reis van begin tot eind drie uur, maar je kan wel uitstappen in Brussel-Centraal, vanwaar je naar de belangrijkste toeristische en sightseeing-buurt rond de Grote Markt kan lopen.

Is er een hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Brussel?

Yep. Je hebt de Thalys treinen die het traject tussen Amsterdam en Brussel afleggen. Ze rijden elk uur of om de twee uur en leggen de reis af in ongeveer 113 minuten. Tijdens het hoogseizoen – midzomer, Kerstmis, Nieuwjaar – is het altijd verstandig om vooraf te reserveren via bijvoorbeeld 12Go.co, want tickets kunnen snel uitverkocht zijn.

Hoe lang duurt de busrit van Amsterdam naar Brussel?

Bussen doen er meestal zo’n drie uur over om van Amsterdam naar Brussel te rijden. Populaire maatschappijen zoals Flixbus en BlaBlaBus bieden directe verbindingen aan zonder overstappen of te veel stops tussen de hoofdsteden. Je kan het best online en vooraf boeken, dus kijk op 12Go.co om de verschillende mogelijkheden te vergelijken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: