Hur man reser från Amsterdam till Bryssel

Hur man reser från Amsterdam till Bryssel

Byt stroopwafels mot pommes med majonnäs; lämna Damtorget och kom till Grand-Place; dissa Van Gogh i favör för Manneken Pis – det är vad resan från Amsterdam till Bryssel handlar om. Den är runt 205 kilometer lång om man åker landvägen och tar en genom blomsterfälten och de väderkvarnsprydda lågländerna i Nederländerna innan man anländer till Belgien. Det är en av de mest vältrafikerade rutterna i norra Europa och populär bland allt från pendlare till backpackers.

Den här guiden går igenom alla transportmedel man har att välja bland på vägen från Dam till EU:s centrum. Här finns tips om tåg, bussar, flyg och bilar, med information, restider och mer.

TransportTidPrisBiljetter
Amsterdam till Bryssel med snabbtåg2 h880 krBoka online
Amsterdam till Bryssel med vanligt tåg3 h350 krBoka online
Amsterdam till Bryssel med buss3 h97 krBoka online
Amsterdam till Bryssel med flyg45 min1100 krBoka online
Amsterdam till Bryssel med bil2,5 h180 kr

Amsterdam till Bryssel med snabbtåg

Amsterdam till Bryssel med snabbtåg
Thalys snabbtåg färdas i upp till 300 km/h © Hit1912 / Shutterstock.com

Tid – Mindre än 2 timmar
Pris – 880 kr
Komfort – 5/5

Några av Europas snabbaste och mest effektiva tåglinjer sammankopplar de båda huvudstäderna Amsterdam och Bryssel. Även vana tågresenärer lär bli överraskade över hur snabbt man kan genomföra den 200 kilometer långa resan på det snabba Thalyståget. Efter mindre än två timmar kan man kliva av på plattformen i Bryssel Midi efter att ha susat över lågländerna i hastigheter på upp till 300 km/h!

Och resan är inte bara bra för att den går väldigt fort; man kan även njuta av yttersta lyx ombord. Alla vagnar har klimatkontroll, rymliga säten med bord och WiFi-uppkoppling. Det finns en trio av klasser att välja bland: Andra, Komfort och Premium. De som betalar lite extra för de dyraste biljetterna blir serverade öl och vin i sin stol, och får gott om utrymme – så man kan resa i sina nyinköpta holländska träskor om man vill.

Sittplatser inuti ett av Thalystågen
Sittplatser inuti ett av Thalystågen

De snabba Thalystågen från Dam till Bryssel kostar mer, men de är verkligen bekväma och snabba!

Det är även värt att nämna hur stabila de snabba Thalystågen är. De färdas i nästan 300 km/h på moderna järnvägar och bjuder in resenärer att njuta av slingrande floder, blomsterodlingar och rullande europeiska lågländer från fönstret, och utan allt gungande och skramlande som andra tåg lider av.

Visst får man betala extra för alla dessa fördelar. En biljett på snabbtåget från Amsterdam till Bryssel kostar i snitt 920 kronor. Det är alltid bättre att boka i förväg med hjälp av tjänster som 12Go.co för att se till att man får ett säte.

Amsterdam till Bryssel med vanligt tåg

Amsterdam till Bryssel med vanligt tåg
InterCity-tågen är långsammare än Thalys,men biljetterna kostar hälften så mycket © S-F / Shutterstock.com

Tid – Mindre än 3 timmar
Pris – 350-440 kr
Komfort – 4/5

För runt hälften av kostnaden för en biljett på snabbtåget kan man ta det vanliga InterCity-tåget som går från Amsterdam till Bryssel upp till tio gånger dagligen. De börjar gå så tidigt som 7.25, och efter det avgår de i princip varje timme. Avgångsstationen är samma som för Thalys – Amsterdam Centraal. Man anländer dock till Bryssels Central istället för Bryssel Midi, vilket är goda nyheterna om man är ute efter sightseeing och har bokat hotell i närheten av fantastiska Grand-Place.

Det vanliga tåget är lite långsammare än sin snabba bror, men släpper av dig vid Bryssels Central, närmare stadens hjärta.

InterCity-tågen ökade hastigheten lite under 2018, då tågspåren uppgraderades, vilket kortade ner restiden till lite under tre timmar. Det huvudsakliga som saktar ner dem är att de måste stanna i andra holländska och belgiska städer. Men man kan faktiskt dra nytta av det, för det är möjligt att köpa biljetter som låter en hoppa av och på. En kaffe på torget i Antwerpen på vägen, någon?

Passagerare som vill boka denna resa kan välja mellan bredare, rymligare säten i 1:a klass eller sitta två och två i 2:a klass. Både är bekväma och kommer med stora fönster som låter en se de holländska väderkvarnarna under resans gång. Att boka tidigt låter en slippa en massa strul på tågstationen, och biljetter kan införskaffas flera månader i förväg med tjänster som 12Go.

Amsterdam till Bryssel med buss

Amsterdam till Bryssel med buss
BlaBlaBus trafikerar bussrutter över hela Europa © NeydtStock / Shutterstock.com

Tid – 3 till 5 timmar
Pris – 100-130 kr
Komfort – 3/5

Bussar erbjuder ett pålitligt och regelbundet alternativ för att byta kanalernas stad mot den chokladtoppade våfflans hemort. Det går massor av bussar varje dag, från tidig morgon till sen kväll, och det går att välja mellan en hel uppsjö olika bolag. Du kan vänta dig att spendera runt tre timmar på vägarna totalt, men vissa rutter kan ta upp till fem timmar eftersom de inkluderar flera stopp på vägen.

Bussar åker hela tiden mellan Amsterdam och Bryssel, och de kommer garanterat låta dig spendera mer pengar på våfflor och belgisk choklad.

Välrenommerade företag med bussar inkluderar BlaBlaBus och Flixbus. Deras fordon tenderar att vara bekväma och moderna, och är utrustade med WiFi-uppkoppling, personliga eluttag och säten som kan lutas tillbaka. De tar en antingen till Gare de Bruxelles-Nord eller Bryssel-Södra (även kallad Bryssel Midi), varav båda ligger en kort resa med taxi eller lokalbuss från hjärtat av historiska Bryssel och berömda Grand-Place.

Vi rekommenderar att söka efter bussar så långt i förväg som möjligt. Det är normalt att biljetter görs tillgängliga blir tillgängliga mellan fyra och sex veckor innan resan, men priserna höjs ofta strax innan resedatumet. Använd sökfunktionen på 12Go.co för att få de bästa erbjudandena och jämföra priser för olika datum. Du kan vänta dig att betala runt 100 kronor för en standardbiljett, vilket gör detta till ett av de billigaste resesätten av alla från Amsterdam till Bryssel.

Amsterdam till Bryssel med flyg

Amsterdam till Bryssel med flyg
Schiphols flygplats ligger en kort åktur från stadskärnan © VanderWolf / Shutterstock.com

Tid – 45 minuter (endast flyg)
Pris – Från 1100 kr
Komfort – 4/5

Eftersom det bara är 200 kilometer mellan Dam och Bryssel kanske du tror att det inte finns något behov av en flygrutt. Men KLM Royal Dutch håller inte med. De erbjuder en avgång från Schiphols flygplats till Bryssels dito som kostar runt 1100–1500 kronor, och flyget går vanligtvis på morgonen.

I luften tar resan bara 45 minuter, men det innebär inte att det är det snabbaste resesättet från stad till stad. Om man lägger till tiden det tar att åka till flygplatsen, minst en timme för att checka in och sedan den sista biten från Bryssels flygplats in till stan, blir restiden snarare runt tre timmar.

Med det sagt kan flyget vara ett väldigt bekvämt alternativ. Det är även pålitligt och ett bra val om snabbtåget Thalys är fullbokat. Det är dessutom perfekt om man vill resa direkt till Bryssels flygplats för att ta sig vidare ut i Europa eller världen.

Amsterdam till Bryssel med bil

Amsterdam till Bryssel med bil

Tid – 2,5 timme
Pris – Allt från 200 till 1800 kr
Komfort – 5/5

Dags för en biltur! Om du väljer att köra själv kan du rulla genom lågländerna från Amsterdam till Bryssel i din egen takt. Det är möjligt att beta av resan på strax över två timmar, men det finns många lockande stopp på vägen. Vi har till exempel våtmarkerna i nationalparken Biesbosch – perfekt för fågelskådning – de stämningsfulla jazzkvarteren i Antwerpen och de avslappnande omgivningarna i Kalmthoutse Heide. Varför inte göra det till en dagsutflykt?

När det kommer till att få tag på en bil finns det flera alternativ. Vissa resenärer har redan tillgång till egen bil, vilket är perfekt. Men de flesta lär vilja hyra något, så gå till RentalCars.com för att jämföra de bästa priserna. Vanligtvis kan man räkna med att betala runt 1800 kronor per dag, med extra avgifter för att korsa gränsen och lämna tillbaka bilen på en annan plats. Vill man spara lite kan man välja en tjänst för bildelning, som BlaBlaCar. Det kan kosta så lite som 200 kronor, men man måste dela fordonet med andra resenärer, så det kan bli svårt att få till ett stopp för att spana på holländska vattenfåglar.


Resan från Amsterdam och Bryssel kan göras på under två timmar om man vill genom att susa förbi tulpanodlingarna på ett Thalyståg. Annars kan man ta sig tid att utforska fantastiska städer som Rotterdam och atmosfäriska Antwerpen på vägen. Valet är ditt…


Amsterdam till Bryssel – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att ta sig från Amsterdam till Bryssel?

Bussar ger fortfarande mest för pengarna på rutten från Amsterdam till Bryssel. Priserna per säte med populära busstjänster som BlaBlaBus ligger på runt 100 kronor. Det är ett riktigt kap med tanke på att en tågbiljett med Thalys kan gå lös på nästan 900 kronor. För att se till att du får det billigaste priser ska du ta en titt på erbjudandena på 12Go.co minst fyra veckor innan avresa.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Amsterdam till Bryssel?

Thalys snabbtåg klarar av att genomföra resan från Amsterdam till Bryssel på under två timmar. Deras hastighetsmätare når otroliga 300 km/h på vissa delar av rutten. Det gör dem till det snabbaste alternativet för att resa mellan de båda huvudstäderna, för till och med flyget tar runt tre timmar om man räknar med incheckning och resor till och från flygplatsen. En varning: snabbtågen är populära, så försök att boka dina biljetter i god tid via 12Go.co.

Vad kostar en tågbiljett från Amsterdam till Bryssel?

Priset för en biljett som tar dig från Dam till Belgiens huvudstad kan variera kraftigt. Detta eftersom snittpriset för ett säte på Thalys snabbtåg ligger på runt 900 kronor, men bokningar på det vanliga InterCity-tåget kan göras för så lite som 350 kronor. Du kan jämföra och boka båda alternativen med online-tjänster som 12Go.co.

Hur lång tid tar tåget från Amsterdam och Bryssel!

Väljer du de kvicka Thalysvagnarna kan du räkna med en restid på strax under två timmar från Amsterdams Central till Bryssel Midi. Satsar du istället på InterCity-tågen kommer restiden att vara närmre tre timmar från start till slut, men du kommer då kunna kliva av vid Bryssels Central, varifrån det är lätt att gå till det huvudsakliga turistområdet vid Grand-Place.

Går det något snabbtåg från Amsterdam till Bryssel?

Japp. Håll utkik efter Thalystågen, som trafikerar rutten mellan Amsterdam och Bryssel. De avgår antingen varje eller varannan timme, och resan tar runt 113 minuter. Under högsäsongen – midsommar, jul och nyår – är det smart att boka biljetter i förväg med tjänster som 12Go.co, eftersom det snabbt blir fullbokat.

Hur lång tid tar bussresan från Amsterdam till Bryssel?

Bussarna tar vanligtvis runt tre timmar från Amsterdam till Bryssel. Populära bolag som Flixbus och BlaBlaBus erbjuder direktresor där man inte behöver byta buss eller genomlida alltför många stopp på vägen mellan huvudstäderna. Det är bäst att boka biljetter till dem online och i förväg, så ta en titt på 12Go.co för att se de olika alternativen.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: