Hur man reser från Amsterdam till London

Hur man reser från Amsterdam till London

Bara 360 kilometer skiljer Amsterdam från London fågelvägen. Men om man tittar på kartan blir man snabbt varse att en bit av Nordsjön och Themsens flodmynning separerar de två. Det innebär att det inte är möjligt att bara hoppa in i bilen och köra från A till B.

Men man kan byta 1500-talskanalerna och de vackra flamländska radhusen mot sevärdheterna i Westminister och de berömda teatrarna på West End med bara några timmars resa. Det är flyg, bussar och tåg som gäller, och samtliga kan ta dig från Nederländernas huvudstad till Storbritanniens huvudstad utan större problem. Så här gör man…

TransportTidPrisBiljetter
Amsterdam till London med flyg1.5 h300 krBoka online
Amsterdam till London med snabbtåg4 h700 krBoka online
Amsterdam till London med tåg och färja12 h490 kr
Amsterdam till London med buss8 h220 krBoka online

Amsterdam till London med flyg

Amsterdam till London med flyg
Amsterdams flygplats Schiphol ligger 17 km sydväst om den holländska huvudstaden © Elisabeth Aardema / Shutterstock.com

Tid – 1h 20 min
Pris – 300+ kr
Komfort – 4/5

Det går massor av dagliga flyg mellan Amsterdam och London; och vi menar verkligen massor, för de är över 50! Det innebär att det finns avgångar så tidigt som klockan 6.00 på morgonen, så att man kommer till smogens hemvist lagom till att jobbet börjar. Det innebär även att man kan välja att resa vid lunchtid, tidigt på eftermiddagen eller till och med sent på kvällen, och vissa plan landar inte i London förrän strax innan midnatt.

I regel är det budgetflygbolaget easyJet som har de billigaste biljetterna. De är regelbundet prissatta 310 kronor runt 90 dagar innan avfärd. Med det sagt kan premiumbolaget British Airways ofta erbjuda biljetter för så lite som 410 kronor. Det dyraste alternativet tenderar i sin tur att vara Nederländernas nationella flygbolag KLM, men även dessa biljetter kan kosta så lite som 700 kronor. Alla ovan nämnda flygbolag tar extraavgifter för incheckat bagage, så att släpa med träskor och snöglober av Amsterdam till London kan kosta en runt 180–280 kronor.

Amsterdam till London med flyg
London City Airport ligger bara runt 9,6 km från Londons kärna © JMAV / Shutterstock.com

Det finns många olika flyg mellan Amsterdam och London, och så många som tre stora flygbolag att välja bland.

Alla flyg avgår från Amsterdams gigantiska flygplats Schipol. Det är en av de största flygplatserna i Europa och ett stort nav, med massor av terminaler och gott om bekvämligheter – från vilorum till VIP-lounger och champagnebarer. Alla flygningar går dock inte till samma flygplats i London. Det är viktigt att tänka på eftersom du måste bestämma var du vill landa. EasyJet går till Gatwick på den södra sidan av huvudstaden, men även till Luton och Stansted – minst en timmes åktur från centrala London. BA och KLM kan i sin tur flyga dig till Heathrow eller London City, som har smidiga anslutningar till Paddington respektive Canary Wharf.

Själva flygningen tar vanligtvis runt 80 minuter, men vissa rutter kan ta så lite som 70 eller så mycket som 90 minuter. Allt beror på vilken flygplats du valt. Att boka tidigt är ett bra sätt att få bra erbjudanden, så se till att ta en titt på 12Go.co så snart du vet vilket datum du ska resa från Dam.

Amsterdam till London med snabbtåg

Amsterdam till London med snabbtåg
Eurostars internationella tåg vid Amsterdams centralstation © Hollandfoto / Shutterstock.com

Tid – 4 till 5 timmar
Pris – 700+ kr
Komfort – 5/5

I dessa tider finns det höghastighetsräls hela vägen från Amsterdam till London, vilket innebär att restiden med tåg sänkts till otroliga 4–5 timmar. En gång i tiden var man tvungen att byta tåg i Bryssel, men inte längre. Eurostar har nu tre avgångar till St Pancras International Station i London varje dag. Och det bästa? Biljetterna kostar lika mycket som tidigare, vilket är trevligt.

Resan går sydväst från Amsterdam längs lågländernas kust. De inledande vyerna är av våtmarkerna i södra Holland, men kort därefter byts de ut mot de lantliga fälten i östra Belgien. Det sker ett kort stopp i Bryssel innan tåget vår vidare över gränsen till norra Frankrike och ingången till Channeltunneln i Calais. Det tar runt 30 minuter att åka genom den, och efter det bär det av direkt till King’s Cross i hjärtat av London.

Standardsäten i ett av Eurostars tåg
Standardsäten i ett av Eurostars tåg

Res i stil på bekväma Eurostar-tåg, som nu går direkt från Amsterdam till London.

Med korta restider och inget behov av att byta tåg är Eurostars snabbtåg en riktigt konkurrent till flyget. Många resenärer föredrar detta resesätt eftersom det tar ungefär lika lång tid som ett flyg (eftersom man måste ta sig till och från flygplatserna) och dessutom låter en kliva av i storstadens hjärta.

Det är definitivt värt att boka biljetter till snabbtåget långt i förväg. Priserna varierar på rutten och basbiljetterna blir snabbt dyrare. Försök att boka plats några månader i förväg med hjälp av en tjänst som 12Go.co, så kanske du kommer undan med att betala runt 750 kronor.

Amsterdam till London med tåg och färja

Amsterdam till London med tåg och färja
Efter att ha tagit Intercity-tåget till Schiedams station är det bara att ta en kort tunnelbanetur till hamnen Hoek van Holland © S-F / Shutterstock.com

Tid – Runt 12 timmar
Pris – 490 kr
Komfort – 3/5

En kombination av tåg och färjor kan också hjälpa dig att åka norra Europas Venedig till livliga London. Det är ett lite mer äventyrligt sätt att resa, i huvudsak eftersom det involverar några byten på den holländska sidan. Men det kan faktiskt vara billigare än Eurostars snabbtåg samtidigt som det låter en anlända till Centrala London tidigt efter en god natts sömn på färjan.

Många använder den reguljära nattfärjan för att åka från Hoek van Holland till Harwich och slutföra resan från Amsterdam till London.

Man börjar med att hoppa på InterCity-tåget från Amsterdam till småstaden Schiedam. Där gör man ett snabbt byte till tunnelbanan till färjehamnen. Där går man ombord den rymliga och bekväma Stena Hollandica-båten, som ger alla passagerare privata sovplatser med antingen en eller två bäddar. Följande morgon är det bara att byta från färja till tåg genom att ta det tidiga tåget från Harwich till London Liverpool Street. Bingo: du kan promenera ut från stationen i skuggan av Gherkin-skyskrapan runt klockan 9.00.

Amsterdam till London med färja
Vy från luften av Stena Line Hollandica i hamnen Hoek van Holland © Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Det är möjligt att söka efter och boka alla dina biljetter online och i förväg för denna rutt. Det är en bra idé för att hålla kostnaderna nere, men är även ett bra sätt att fixa byten och anslutande resor på ett enkelt sätt, speciellt när det kommer till att byta till färjan i hamnen Hoek van Holland.

Amsterdam till London med buss

Amsterdam till London med buss
Om du inte har bråttom är bussen det billigaste alternativet © Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Tid – 8 till 13 timmar
Pris – 220+ kr
Komfort – 3/5

Det finns massor av bussbolag som står redo att ta dig från Amsterdams kanaler till Londons Themsen. Resan inkluderar ofta stopp i andra större städer i lågländerna, så man kan få en skymt av klocktornen i Brygge och jazzbarerna i Antwerpen på vägen. Alla moderna bussar tenderar att vara välutrustade, med luftkonditionering, toaletter ombord och säten som kan lutas tillbaka, så det är inte särskilt stor skillnad i komfort jämfört med tågen.

Bussar är billiga, med priser så låga som 230 kronor för hela resan från Amsterdam till London.

Med det sagt tar bussarna längre tid än tågen – det kan ta upp till 13 timmar att åka från stad till stad med en kombination av buss och tåg eller färja. Vissa tar sig till England med kanaltunneln till Dover medan andra använder färjorna på Nordsjön från hamnar på Nederländernas eller Belgiens kust.

Rutten man tar beror till stor del på vilket bolag man väljer, och det finns många att välja bland. Populära namn inkluderar det billiga långdistansbolaget Eurolines, BlaBlaBus-flottan och portugisiska Rede Expressos. Det är en god idé att jämföra priser för dem alla på 12Go.co innan du bokar. Du kan vänta dig plånboksvänliga priser för alla transportmedel som nämns i denna guide, med biljetter från bara 230 kronor!

När du är klar med dina majonnästoppade pommes och har njutit av Rijksmuseum, varför inte ta dig över Nordsjön för att se alla härligheter i London? Det bör bli en enkel resa tack vare alla tåg, flyg, färjor och bussar som väntar på dig.


Amsterdam till London – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Amsterdam till London?

Reser du med buss från Amsterdam till London så kanske du inte får samma bekväma resa som med flyg eller tåg, med du lär spara en hel del pengar. Detta eftersom priserna börjar på så lite som 230 kronor för de stora bussar som går genom norra Europa till den brittiska huvudstaden. Ta en titt på tidtabellerna och boka ditt säte direkt på 12Go.co.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Amsterdam till London?

Flyg är oftast det snabbaste sättet att ta sig från Amsterdam till London. Men avfärda inte tågen, för man kan nu ta ett Eurostar-tåg hela vägen från Centraal till St Pancras, vilket tar runt 4,5 timme. Det är nästan samma tid som för flyget om man inkluderar tiden det tar att resa till och från flygplatserna. Du kan enkelt jämföra tider för båda transportmedlen med bokningstjänsten på 12Go.co.

Finns det ett direkttåg från Amsterdam till London?

Ja, sedan år 2020. Eurostar brukade bara åka så långt som till Bryssel, men de lade nyligen till Amsterdam till sin lista över destinationer som man kan resa till från Londons St Pancras-station. Det är goda nyheter, för det sänker den totala restiden från stad till stad till runt 4,5 timme. Men det är definitivt rekommenderat att boka i förväg, för tågbiljetterna blir dyrare ju närmre avresedatumet man kommer. Använd 12Go.co för det.

Hur lång tid tar Eurostar från Amsterdam till London?

Runt 4,5 timme är allt som krävs för att Eurostars direkttåg ska ta dig från kanalerna i Amsterdam till de gotiska katedralspirorna och livliga distrikten i London. Det är faktiskt riktigt snabbt, speciellt med tanke på att flyget tar 1,5 timme och bussarna kan ta över 12!

Vad kostar en tågbiljett från Amsterdam till London?

Vi rekommenderar alltid att man bokar så tidigt som möjligt om man vill ta direkttåget från Amsterdam till London. Rutten har en dynamisk prismodell, vilket innebär att priserna går upp och ner, men vanligtvis skjuter i höjden om man bokar för sent. Att boka på 12Go.co mer än 60 dagar i förväg är det bästa, eftersom det är då grundpriset för biljetterna kan ligga på så lite som 750 kronor per person.

Är det bättre att flyga från Amsterdam till London än att ta tåget?

Varför inte sänka dina koldioxidutsläpp och hålla dig på marken? Eurostar-tåget från Amsterdam till London tar trots allt bara 4,5 timme (ungefär lika lång tid som att ta sig från dörr till dörr med flyg). Det är dessutom bekvämt och modernt, med matservice ombord. Vidare är priset jämförbart med kostnaden för biljetter med premiumflygbolag som British Airways och KLM. För att inte tala om de vackra vyer av Belgien och norra Frankrike som man får helt gratis.

Hur lång tid tar bussresan från London till Amsterdam?

Bussen är förmodligen det långsammaste sättet att ta sig från den holländska huvudstaden till den brittiska. Man får spendera 10+ timmar på vägarna, och vissa alternativ tar upp till 13 timmar för att komma fram till Victoria Coach Station. Å andra sidan är detta det billigaste alternativet, med priser så låga som 230 kronor vissa dagar!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: