Hur man reser från London till Manchester

How to go from London to Manchester

Runt 330 kilometer separerar den engelska huvudstaden och den inofficiella huvudstaden i norr – en rutt som går genom hjärtat av Storbritannien. Att bege sig ut på denna resa innebär att man lämnar den livliga megastaden, vakad över av Big Ben och Shard, för att istället bege sig till en atmosfärisk stad bestående av gamla viktorianska kvarter som omvandlats till bohemiska nattlivscentraler.

Resan kan göras med tåg, bil eller till och med flyg, vilket innebär att det finns gott om avgångstider från smogens hemstad, från tidig morgon till sen kväll. Nedan tar vi en titt på de olika resesätten och deras för- samt nackdelar.

TransportTidPrisBiljetter
London till Manchester med tåg2 h260 krBoka online
London till Manchester med flyg1 h470 krBoka online
London till Manchester med buss4 h60 krBoka online
London till Manchester med bil4 h1100 kr

London till Manchester med tåg

London till Manchester med tåg
Avanti West Coast är bolaget som driver tågen från London till Manchester © Alex Daniels / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar
Pris – 260 kr
Komfort – 5/5

Järnvägen som går mellan London och Manchester är en av de mest vältrafikerade i hela Storbritannien. Många av resenärerna är personer som pendlar till jobbet såväl som turister som vill byta Westminister mot Northern Quarter. Fördelen med detta? Du kan vänta dig fler än 80 avgångar om dagen. De börjar gå så tidigt som 5.15 på morgonen och fortsätter nästan till midnatt. Rusningstimmarna är mitt på morgonen och mitten på eftermiddagen, då biljettpriserna skjuter i höjden och det kan vara svårt att hitta lediga platser.

Tåg mot Manchester avgår från London Euston. Detta är den huvudsakliga stationen för västkustlinjen och ligger behändigt nog bara några kvarter från St Pancras Station. Därtill har den anslutningar via Londons tunnelbana via den norra linjen och Victorialinjen. När du väl stigit ombord passerar tåget genom Home Counties och sedan Midlands, där det bjuds på gott om brittisk landsbygd och skogar. Strax över två timmar senare rullar man in på Manchester Piccadilly.

Säten i andra klass på ett av Avanti West Coasts tåg
Säten i andra klass på ett av Avanti West Coasts tåg

Snabba och regelbundna tåg mellan London och Manchester kan vara stämningsfulla och roliga samtidigt som de för tankarna till den viktorianska eran.

Tågen på rutten drivs i dagsläget av Avanti West Coast. De erbjuder två sätesklasser: första och andra. Prisskillnaden mellan de två kan vara ganska saftig, men fördelarna med att välja den dyrare inkluderar snabbt WiFi, eluttag vid sätet och gratis kaffe och te under resans gång.

Som tumregel brukar tågbiljetter från London till Manchester var tillgängliga att köpa på 12Go.co runt tre månader innan resdagen. Det är då man kan få det billigaste priset, som brukar ligga på bara 260 kronor och upp. Vi rekommenderar att man köper dem så tidigt som möjligt – det dröjer inte länge för de billiga sätena att sälja slut och priserna att chockhöjas, ibland till över 1600 kronor!

London till Manchester med flyg

London till Manchester med flyg
Ett British Airways-plan taxar vid Manchesters internationella flygplats © Jremes84 / Shutterstock.com

Tid – 1 timme
Pris – 450-850 kr
Komfort – 4/5

British Airways driver fortfarande flera direktflyg mellan London och Manchester. Vissa går från den stora flygplatsen Heathrow på den sydvästra sidan av huvudstaden, men det finns även alternativ från mer centralt belägna London City Airport. Du kan vänta dig cirka fem avgångar om dagen, där den första går runt 6.45.

Trots att restiden för tåget ofta är lite snabbare från stad till stad, är flyget fortfarande ett snabbt alternativ. Den totala restiden ligger på runt tre timmar om man räknar med incheckning och resor till samt från flygplatsen. En viktig poäng är att man flyger direkt till Manchesters flygplats, vilket är perfekt om man beger sig norrut för att flyga vidare eller vill utforska reservat, som Peak-distriktets nationalpark eller kusten i norra Wales.

Flyg är ett utmärkt alternativ för resenärer som vill utforska regionen i norr, från Peak-distriktet till dalarna i Yorkshire.

Men tro inte att du kan stega in på flygplatsen och få en budgetbiljett – priset för biljetter som köps samma dag man ska åka är oftast väldigt mycket dyrare än om man bokar i förväg. Vi rekommenderar faktiskt att ta en titt på 12Go minst 90 dagar i förväg, då man ofta kan se platser på rutten för 500–600 kronor. Men kom ihåg att det inte inkluderar incheckat bagage med British Airways, så du måste betala extra om du har mycket packning.

London till Manchester med buss

London till Manchester med buss
Bussresan tar dubbelt så lång tid som tåget men är mycket billigare © J_R Images / Shutterstock.com

Tid – 4 till 5 timmar
Pris – 60+ kr
Komfort – 3/5

Om du är villig att offra benutrymmet på tåget och snabbheten hos flyget för att spara några pund till pints på pubarna i Northern Quarter i Manchester, då är bussen troligen ett bra val. De avgår från Victoria Station tiotals gånger under dagen och det tar vanligtvis 4,5 timmar att åka till den självutnämnda huvudstaden i norr – detta på grund av stopp vid Manchesters flygplats och Stockport på vägen.

Större bolag att hålla utkik efter inkluderar National Express och Megabus. Båda använder moderna, luftkonditionerade bussar med säten grupperade två och två samt toaletter ombord. Express anses vara det lyxigare alternativet medan Megabus biljetter tenderar att förbli billiga längre. Och på tal om priset ska du se till att boka tidigt. Kostnaden ökar avsevärt när avresedatumet närmar sig. 12Go.co är den perfekta platsen att titta på, med enkla jämförelser av biljettpriser från flera olika bussbolag som avgår från London vid olika tider.

London till Manchester med bil

London till Manchester med bil

Tid – 4 timmar
Pris – 1100 kr plus bensin
Komfort – 4/5

I ärlighetens namn har bilturen från London till Manchester lite för många frestelser på vägen för att man ska kunna genomföra resan på bara fyra timmar. Med det sagt är det gångbart om man undviker att göra stopp och sätter plattan i mattan (givetvis med hänsyn till hastighetsbegränsningarna!) på M40 eller M1. Om du å andra sidan har tid kan du planera in picknick i lantliga Chiltern Hills, promenader genom den medeltida stadskärnan i Oxford och vistelser i de skogsklädda dalarna i Cannock Chase.

Med tanke på hur snabbt tåget är och hur många flygavgångar det finns, är äventyr den vanligaste anledningen till att man kör från London till Manchester. Låter det lockande? Du kan ta en titt på priserna för att hyra bilar på RentalCars.com, men du kan vänta dig runt 1100 kronor per dag, inklusive kostnaden för att bara resa i en riktning från en flygplats i London till Manchesters flygplats.


Ta tåget, hoppa på ett flyg eller kör själv från London till Manchester. Färden lär bli en minnesvärd resa genom Storbritanniens hjärta, förbi dalgångar, hedar och skogar. Och slutdestinationen? En grådaskig, skojfylld stad med livliga barer och en spännande industriell historia.


London till Manchester – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från London till Manchester?

Bussar är färdmedlet man sparar mest med. De kan kosta bara några tior mer än en påse chips och en öl på en av Englands mysiga pubar; med andra ord kan man räkna med att betala 60–150 kronor. För att få de bästa erbjudandena ska du gå till 12Go.co långt i förväg och boka budgetbussarna från bolag som Megabus.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från London till Manchester?

Det är lätt att tro att de kvicka 1-timmesflygen från London till Manchester är det snabbaste alternativet. Men när man räknar med tiden det tar att resa till flygplatsen och sedan från flygplatsen till Manchesters kärna, då handlar det snarare än 3–4 timmar totalt. Det innebär att tågen – som tar strax över två timmar – vanligtvis är det snabbaste alternativet.

Vad kostar tåget från London till Manchester?

Det beror på hur bra du planerar din resa innan det är dags för avfärd. De som bokar tidigt får utan tvekan de bästa erbjudandena, med bred marginal. Ta en titt på 12Go.co runt tolv veckor innan du planerar att hoppa på tåget i Euston för att hitta priser på runt 260 kronor. Om du köper senare kan biljetten gå på 1600 kronor eller ännu mer!

Hur tar jag mig från London till Manchester med tåg?

Det är enkelt. Gå till 12Go.co och fyll i dina resedatum. Därefter är det bara att välja avgångstiden som passar dig och boka biljetterna. Själva resan bör gå väldigt smidigt. Det sker inga stopp eller byten, och dessutom finns det upp till 88 avgångar mellan de två städerna att välja bland per dag. Du kan även använda dig av digitala biljetter som sparas på din smartphone. Behändigt, eller hur?

Är det bättre att flyga från London till Manchester än att ta tåget?

Den huvudsakliga skillnaden mellan att flyga och att ta tåget från London till Manchester är var man kliver av. Flyget tar dig inte helt oväntat till Manchesters flygplats, som är perfekt belägen om man sedan vill ta sig till det vackra Peak-distriktet. Tåget går i sin tur till själva staden, där pubar, nattklubbar och pulserande fotbollsarenor väntar. Tågen är dessutom miljövänligare och kan vara billigare om man bokar långt i förväg från 12Go.co.

Vad kostar flyget från London till Manchester?

Det beror helt på hur bra du är på att leta reda på bra erbjudanden. De billigaste biljetterna kostar vanligtvis cirka 500 kronor. Dessa hittar man vanligtvis runt 60–90 dagar innan man beger sig upp i skyn, så det gäller att vara redo att trycka på köpknappen på 12Go.co. Kom även ihåg att incheckade väskor kostar extra hos British Airways, så de riktigt billiga priserna får man inte om man reser med extra bagage.

Vad kostar en bussbiljett från London till Manchester?

Det låter nästan för bra för att vara sant för budgetresenären, men bussbiljetter från London till Manchester kostar från runt 60 kronor. Kompromissen är givetvis att resan tar 4–5 timmar och inte är lika bekväm som andra alternativ. För att få de lägsta priserna av alla rekommenderar vi att du tar en titt på 12Go.co så snart du vet vilka datum du ska resa på.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: