Hur man reser från Amsterdam till Brygge

Hur man reser från Amsterdam till Brygge

Vill du ta en paus från livet och rörelsen i Amsterdam? Vill du se en av Europas mest hyllade medeltidsstäder? Är du sugen på att gå vilse bland sagolika kyrktorn och kullerstensgator? Då kan den perfekta platsen för dig finnas på andra sidan gränsen i Belgien: Brygge.

Denna stad är utnämnd till världsarv av Unesco och är fotografens och historieälskarens dröm, med Game of Thrones-liknande torn och fantastisk, flamländsk design så det räcker och blir över. Den ligger dessutom bara 170 kilometer från Amsterdam, åtminstone fågelvägen. I den här guiden går vi igenom alla dina alternativ för att resa dit från den holländska huvudstaden, med information om tåg, bussar och mer. Häng med!

TransportTidPrisBiljetter
Amsterdam till Brygge med tåg3 h300 krBoka online
Amsterdam till Brygge med flyg och taxi/tåg4 h870 krBoka online
Amsterdam till Brygge med buss4 h160 krBoka online
Amsterdam till Brygge med organiserad utflykt11 h820 krBoka online

Amsterdam till Brygge med tåg

Amsterdam till Brygge med tåg
För att skynda dig västerut till Brygges porlande kanaler kan du överväga att ta den snabba Thalyslinjen från Amsterdam Centraal © Harry Beugelink / Shutterstock.com

Tid – 2 h 45 min
Pris – Från 300 kr
Komfort – 4/5

Tack vare hur effektiv järnvägen i både Belgien och Nederländerna är finns det flera sätt att ta sig från Amsterdam till Brygge med tåg. Tillsammans erbjuder de ungefär en avgång var 60:e minut från stationen Centraal i huvudstaden. När det kommer till restid kan den ligga på allt från 2 timmar och 45 minuter till 4 timmar, beroende på vilka avgångar man väljer och hur mycket man är villig att betala för biljetten.

För att skynda dig västerut till Brygges porlande kanaler kan du överväga den snabba Thalyslinjen till Antwerpen. Därifrån tar du sedan InterCity-tåget till Gent och ytterligare ett IC-tåg till slutdestinationen. Allt som allt tar det 2 timmar och 40 minuter, men det innebär som sagt att du måste göra två byten. Ett enklare val är att resa med Thalyståget till Bryssel och sedan göra ett byte till ett IC-tåg till Brygge. Alternativt finns det långsammare, och billigare, regionala IC-avgångar som kör hela vägen, men det innebär att resan tar strax över fyra timmar.

Det finns flera olika sätt att resa från Amsterdam till Brygge med tåg, antingen med InterCity-avgångarna eller de snabba Thalystågen.

Du kan använda det behändiga sökverktyget på 12Go.co för att få en uppfattning om alla tågförbindelser mellan Amsterdam och Brygge. Det låter dig även jämföra prisskillnaderna och hitta de bästa priserna online i förväg – biljetterna kan då kosta en bråkdel av det fulla priset. Detta är framförallt hjälpsamt med snabbtågen från Thalys, som faktiskt kräver att man bokar biljetter.

Amsterdam till Brygge med tåg
Belgiskt InterCity-tåg som anländer till Brygge © ShapikMedia / Shutterstock.com

Och på tal om Thalystågen så är dessa det lyxigaste alternativet på rutten. En resa med dem är dessutom en sann upplevelse eftersom de når hastigheter på 300 km/h. De stoltserar med lyxig inredning och är otroligt bekväma, så fokusera på avgångar med dessa om du vill resa till Brygge i stil. Med det inte sagt att de billigare IC-tågen är dåliga, för det är de inte. De har klimatanläggning ombord och säten grupperade två och två för gott om benutrymme. Det är ett bra resesätt i mellanklassen.

Amsterdam till Brygge med flyg och taxi/tåg

Amsterdam till Brygge med flyg och taxi/tåg
KLM använder små flygplan för den korta resan mellan Amsterdam och Bryssel © StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Tid – 4 till 5 timmar
Pris – Från 870 kr
Komfort – 3/5

Det finns faktiskt inga flyg från Amsterdam till Brygge. Men eftersom destinationen ligger så pass nära Bryssels flygplats (bara 112 km på motorväg E40), är det möjligt att flyga över gränsen mellan Nederländerna och Belgien när man reser till den historiska medeltidsstaden. KLM har fyra avgångar per dag från Schiphol till Bryssel med start klockan 6.45. Flyget tar bara 45–50 minuter i luften, vilket innebär att du kan kliva ut på kullerstensgatorna lagom till frukost.

Ett flyg från Amsterdam till Bryssel kan utgöra den första delen av resan till Brygge, men var beredd på byten och höga kostnader.

Det finns några saker som är värda att ha i åtanke när man flyger till Bryssel för att ta sig till Brygge. Först och främst kan det vara en lite strulig resa. Inledningsvis måste man ta tåget till Schiphols flygplats och därefter gå genom säkerhetskontrollen. Efter landning måste man sedan fixa transport fram till Brygge. Lyckligtvis finns det ett IC-tåg som går direkt dit från Bryssels flygplats – det tar 90 minuter och kostar bara strax över 20 € (200 kr). En privat taxi är också ett bra alternativ, men den lär kosta minst 1250 kronor, enkel resa.

Resultatet är att restiden kan landa på över fyra timmar. Och inte bara det, för du måste även byta från tåg till flyg och sedan tillbaka igen för att ta dig till Brygge från Amsterdam. Priserna lär dessutom inte vara i närheten av de för tåget. Du kan räkna med att få betala minst 630 kronor bara för flyget! Fördelen? Det här alternativet är förmodligen värt att överväga om du flyger till Schiphols flygplats och vill ta dig till Brygge utan att behöva resa genom Amsterdams innerstad.

Amsterdam till Brygge med buss

Amsterdam till Brygge med buss
Flixbus har en rad olika bussavgångar, dag som natt, som går direkt från Amsterdam till Brygge. © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 4 till 6 timmar
Pris – 160 kr
Komfort – 3/5

Det välkända, europeiska bussbolaget Flixbus har många avgångar som går direkt från Amsterdam till Brygge under hela dagen och natten. De som inte kräver något byte är de snabbaste och tar allt från fyra till sex timmar, beroende på vilka stopp som görs på vägen. Den tidigaste avgångstiden från Amsterdam är vanligtvis runt 8.45, medan den sista bussen rullar iväg runt 19.30.

Direktbussen från Amsterdam till Brygge erbjuder en bra balans mellan restid och pris.

Flixbus har bekväma bussar med sköna säten som kan lutas tillbaka, fönster med solskydd och luftkonditionering som vanligtvis fungerar bra. Det har dessutom ett effektivt system för e-biljetter, vilket innebär att du kan underlätta saker och ting genom att boka i förväg via 12Go.co. Det är vanligt att avgångarna från Amsterdam till Brygge involverar stopp i små och stora städer på vägen, så vänta dig att få se platser som Bryssel och Gent innan resan är över.

Amsterdam Sloterdijk station
Flixbus avgår från Amsterdam Sloterdijk, som är en station för tåg/tunnelbana/buss och lätt att ta sig till

Den överväldigande majoriteten av avgångarna som erbjuds av Flixbus går från den stora knutpunkten Amsterdam Sloterdijk. Den ligger i den nordvästra utkanten av stadens historiska kärna, runt sex minuter och 2,40 € (24 kr) med tåg från Amsterdam Centraal. I Brygge anländer man vid tågstationen, runt 25 minuters promenad från stadens Unesco-område (som de flesta turister vill ta sig till).

Amsterdam till Brygge med organiserad utflykt

Amsterdam till Brygge med organiserad utflykt

Tid – Heldag
Pris – Från runt 820 kr per person
Komfort – 4/5

Trots att den ligger i ett helt annat land är Brygge fortfarande ett alternativ för dagsutflykter från Amsterdam. Men tro inte att det blir en kort dag. Resan från stad till stad (vanligtvis med en luftkonditionerad buss eller minibuss) tar bara den runt tre timmar. Det innebär att du kan räkna med att vara borta totalt 11–12 timmar, vilket vanligtvis inkluderar guidade promenader genom Brygges historiska kärna och lite egen tid att utforska sevärdheter och kyrkor, för att inte glömma resan tillbaka till Amsterdam.


Du kan enkelt byta de livliga barerna och kanalturerna i Amsterdam mot Brygges rika och förtrollande historia. Hoppa bara på ett flyg, ett tåg eller en buss för att resa från den ena staden till den andra på 3–4 timmar. Du kommer mumsa på belgiska pommes på det berömda Markttorget innan du hinner vinka farväl till Holland!


Amsterdam till Brygge – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Amsterdam till Brygge?

Bussarna är vanligtvis det billigaste resesättet mellan Amsterdam och Brygge. De kan kosta så lite som 160 kronor för hela resan, och då behöver man inte byta buss på vägen. För att få de bästa erbjudandena rekommenderar vi att du börjar leta riktigt tidigt online på 12Go.co, innan de rabatterade biljetterna säljer slut.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Amsterdam till Brygge?

Den snabbaste tågförbindelsen (Thalyståget från Antwerpen kombinerat med IC-tågen till Gent och sedan till Brygge) tar bara 2 timmar och 45 minuter totalt. Det gör detta till det snabbaste sättet att ta sig från A till B på rutten. Se bara till att dubbelkolla tidtabellerna och priserna för tågen med 12Go.co, och boka snabbtåget så långt i förväg du kan för att få bästa möjliga pris.

Vilket är det bästa sättet att resa från Amsterdam till Brygge?

Bussen är ett bra val om man vill resa enkelt. Man behöver inte byta fordon på vägen om man väljer Flixbus regelbundna expressavgångar, och resan kan ta så lite som fyra timmar. Tågen är i regel givetvis lite bekvämare, speciellt om man lyckas boka plats på den flådiga Thalyslinjen till Antwerpen eller Bryssel. I slutänden är valet helt upp till dig.

Går det något direkttåg från Amsterdam till Brygge?

Nej, tyvärr finns det i dagsläget inga direkttåg mellan Amsterdam och Brygge. Det bästa man kan hoppas på är en resa med bara ett byte, vanligtvis i Bryssel. Den snabbare rutten via Antwerpen och Gent tar dig dock från stad till stad på under tre timmar totalt.

Kan man göra en dagsutflykt från Amsterdam till Brygge?

Det kan man faktiskt. De tenderar att ha fullspäckade scheman – att vara borta i tolv timmar är inte ovanligt! Det är trots allt vad som krävs för att kunna resa hela vägen till Unesco-staden från Nederländernas huvudstad, njuta av sevärdheterna, delta i de guidade promenaderna och verkligen uppleva destinationen.

Vad kostar en tågbiljett från Amsterdam till Brygge?

Det billigaste priset för en tågresa är runt 300 kronor per person. För att få ett så pass billigt erbjudande måste du förmodligen boka i förväg med 12Go.co. Det kan även vara en bra idé att fokusera på resor med de billigare InterCity-tågen, snarare än Thalys.

Är det bättre att flyga från Amsterdam till Brygge eller ta tåget?

Du bör definitivt satsa på tåget. Det går att flyga på denna rutt, men du kommer bara att komma så långt som till Bryssels flygplats. Det är över 100 kilometer från Brygge, vilket innebär att du måste organisera transport till slutdestinationen, vilket kommer att ta precis lika lång tid (om inte ännu mer) än att bara ta tåget från start till slut.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: