Hur man reser från Bryssel till Brygge

Hur man reser från Bryssel till Brygge

Gör dig redo att förtrollas av Brygge. Du kommer få lämna storstadssuset i Bryssel bakom dig och istället leva dig in i en sagovärld av imponerande kyrkor, tornande spiror, kullerstensgator och porlande kanaler. Det anses vara en av de bäst bevarade medeltidsplatserna i hela Europa, med en god portion belgiska pommes och inbjudande irländska pubar (du kommer väl ihåg filmen In Bruges?) vid sidan om.

Lyckligtvis finns det flera behändiga sätt att resa de 88 kilometerna som skiljer de båda städerna åt. Den här guiden har allt du behöver veta om att boka dem.

TransportTidPrisBiljetter
Bryssel till Brygge med tåg1 h140 krBoka online
Bryssel till Brygge med buss1.5 h66 krBoka online
Bryssel till Brygge med taxi1.5 h1400 krBoka online
Bryssel till Brygge med organiserad utflykt8 h440 krBoka online
Bryssel till Brygge med bil1.5 h440 krBoka online

Bryssel till Brygge med tåg

Bryssel till Brygge med tåg
SNCB är det nationella tågbolaget i Belgien, här med ett tåg som anländer till Brygges tågstation © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Tid – <1 timme
Pris – 140 kr
Komfort – 4/5

Tåget är utan tvekan det populäraste resesättet för att ta sig från Bryssel till Brygge. Det drivs av SNCB på relativt snabba och pålitliga InterCity-spår, och kan ta en från plattformen vid Bryssels Midi till Brygge på strax under en timme. Det är tåget mot Oostende som avgår varje hel- eller halvtimme du ska hålla utkik efter, som stannar i Gent på vägen. Se till att du inte råkar boka en avgång som går genom staden Roesalare, eftersom den tar mer än dubbelt så lång tid!

Eftersom detta är en mycket populär rutt bland pendlare och backpackers som vill ta sig genom Belgien, finns det gott om avgångar varje dag. De börjar gå tidigt – alltså riktigt tidigt, innan 1:00 på natten!). Det sista tåget går dessutom sent, efter 23.00. Under rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen kan vagnarna bli rätt fulla, men vanligtvis läggs det till extra avgångar för att klara av ruschen.

Insidan på ett SNCB-tåg
Insidan på ett SNCB-tåg © SophieOst / Shutterstock.com

Många resenärer väljer att ta tåget för att åka i nordostlig riktning genom Belgien och komma till Brygge, vilket tar strax under en timme

Överraskande nog får man inte bättre pris genom att boka tidigt. Man betalar alltid det lokala standardpriset på 14,40 euro (145 kronor) för resan, oavsett om man bokar flera månader i förväg eller köper biljetten direkt på stationen. Med det sagt kan du använda 12Go.co för att boka biljetter online innan du ens kommer till Bryssel, för att på så sätt undvika potentiellt långa köer till biljettluckorna. Tänk även på att resenärer som planerar att bege sig till Brygge direkt från Eurostar-tåget kan köpa biljetter till vilken belgisk station de vill, som då inkluderar priset för resan vidare från Bryssel.

Man kan vänta sig vackra, om än odramatiska, vyer på vägen. Rutten går nordväst genom lågländerna mot hamnarna vid Nordsjön, och man åker förbi åkermark, skogar och dungar, såväl som söta belgiska byar och väderkvarnar. Håll även utkik efter de röda tegelstenstornen när du anländer till stationen i Gent.

Bryssel till Brygge med buss

Bryssel till Brygge med buss
Flixbus är ett tyskt bolag som är verksamt i hela Europa © Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Tid – 1 till 2 timmar
Pris – 66+ kr
Komfort – 3/5

Priset är i princip den enda anledningen att överväga bussen istället för tåget när man vill ta sig till Brygge. Bussarna tar längre tid, är över lag mindre bekväma och kan drabbas av kraftiga förseningar på vägen ut ur huvudstaden, speciellt under rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen. Med det sagt kan biljetter som bokas i förväg kosta så lite som 70 kronor, vilket kan göra det till ett lockande alternativ.

Det finns en sak som gör bussarna mellan Bryssel och Brygge till ett bra alternativ: priset.

Bussbolag som Flixbus är vanligtvis det främsta alternativet. De har ett stort nätverk av rutter över hela Europa och relativt moderna bussar med luftkonditionering och säten som kan lutas tillbaka, vilket låter en åka till UNESCO-staden på ett bekvämt sätt. Åkturen går längs motorvägen E40 i nordvästlig riktning, förbi Gent (de kan göra ett snabbt stopp där för att hämta ytterligare passagerare) och sedan vidare till Brygge. Det är inte en särskilt vacker resa, men man får skymtar av de böljande slätterna i lågländerna.

Kom alltid ihåg att kostnaden för biljetterna – den huvudsakliga fördelen med bussresor från Bryssel till Brygge – förändras över tid. Ju närmre avresedatumet man kommer, desto mindre chans att göra riktigt bra kap. Det är därför det är en väldigt bra idé att fixa sina biljetter i god tid innan semestern via 12Go.co.

Bryssel till Brygge med taxi

Bryssel till Brygge med taxi
Att ta en taxi ger mest flexibilitet © EQRoy / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme
Pris – Runt 1400 kr
Komfort – 5/5

Om du är villig att spendera några euro extra på resan från Bryssel till Brygge kan en privat taxi vara ett bra alternativ. Det kostar vanligtvis från 1300 till 1480 kronor för hela resan, som görs i en luftkonditionerad bil med massor av benutrymme. Färden tar 1–2 timmar, men det hänger mycket på trafiken. Den största bonusen är att man kan arrangera att bli hämtad var som helst och bli avlämnad var som helst, vilket gör det till ett perfekt val för personer med mycket bagage eller grupper av resenärer som kan dela på kostnaden.

Bryssel till Brygge med organiserad utflykt

Bryssel till Brygge med organiserad utflykt

Tid – Heldag
Pris – Från 430 kr
Komfort – 5/5

Med tanke på hur nära varandra Bryssel och Brygge faktiskt ligger (88 km fågelvägen) är det knappast överraskande att det finns gott om dagsutflykter och turer att tillgå. De vänder sig till historietörstande resenärer som snabbt vill resa in i och sedan ut från den världsarvsmärkta staden för att se det berömda klocktornet och den vackra, flamländska arkitekturen under ett och samma besök. Detta är med andra ord ett perfekt alternativ om du vill klämma in så mycket kultur och sightseeing i ditt besök som möjligt.

De goda nyheterna är att utflykter till Brygge vanligtvis inkluderar upphämtning var som helst i Bryssel. Det kan vara ditt hotell i närheten av sevärdheterna vid Grand-Place, flygplatsen eller tågstationen Midi – valet är helt och hållet ditt. Därifrån beger man sig ut ur huvudstaden för att börja utforska. Olika utflykter inkluderar olika aktiviteter, men gemensamma inslag inkluderar Gents vackra, gotiska gamla stad och promenadturer runt Brygges marknadstorg.

Bryssel till Brygge med bil

Bryssel till Brygge med bil
Staden Gent ligger halvvägs mellan Bryssel och Brygge

Tid – 1,5 timme
Pris – Från 440 kr
Komfort – 5/5

De som är ivriga att ta sig direkt från Bryssels flygplats till Brygge, eller de som vill utforska lite mer av Belgien i egen takt, bör överväga att hyra en bil. Man kan då genomföra resan på runt 1,5 timme, precis som med taxi. Men man får även större frihet att stanna var man vill och göra avstickare, så varför begränsa sig till att bara köra från A till B? Rutten följer motorvägen E40, som är välskött och erbjuder möjligheten att stanna i den livliga staden Gent eller mer avsides belägna platser, som lugna Aalst och Beernem.

Du behöver förmodligen betala runt 870 kronor för en hel dags bilhyra, med en extra avgift för att kunna lämna bilen i Brygge istället för Bryssel. Se alltid till att ta en titt på RentalCars.com för att hitta de bästa erbjudandena, som ofta inkluderar bra rabatter om man hyr i flera dagar.


Bryssel till Brygge är en snabb resa på runt 88 kilometer genom hjärtat av nordvästra Belgien. Men det är framförallt en biljett till en av Europas mest inlevelsefulla medeltidsstäder, där man kan dricka skummande trappist-öl i sekelgamla källare och åka båt på kanalerna förbi flamländska köpmannahus.


Bryssel till Brygge – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bryssel till Brygge?

Bussen är det mest kostnadseffektiva valet, men det är i princip den enda fördelen. Restiden kan vara upp till två timmar och bekvämlighetsnivån är inte lika hög som på tåget. Men om man bokar i förväg med 12Go.co får man utan tvekan mest för pengarna när man reser till medeltidsstaden Brygge från Belgiens huvudstad.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bryssel till Brygge?

Tåget är faktiskt snabbare än alla typer av vägtransport. Med det kan man kliva ut på perrongen i Brygge på under en timme. Håll utkik efter avgångarna mot Oostende, som du kan boka i förväg online via 12Go.co.

Vad kostar tåget från Bryssel till Brygge?

Tåget från Bryssel till Brygge har ett fast pris på 14,4 euro (145 kronor). Det är goda nyheter för resenärer som inte är sådär jättebra på att planera sina äventyr – biljetten kostar trots allt lika mycket på avresedagen som tre månader i förväg. Men vi rekommenderar fortfarande att boka biljetter online på 12Go.co för att underlätta resan.

Hur lång tid tar tågresan från Bryssel till Brygge?

Tågen avgår regelbundet till Brygge från Bryssels Midi. De flesta av dem tar runt en timme, men de snabbaste klarar av att genomföra resan på lite under 60 minuter. Inga tar dock längre än 70 minuter, förutom den förlängda rutten som går via Roesalare – ett alternativ som är bäst att undvika.

Hur lätt är det att resa från Bryssel till Brygge?

Väldigt, väldigt enkelt. Ärligt talat kommer resan vara avklarad innan du ens hunnit äta upp din belgiska våffla (okej, kanske inte riktigt så snabbt). Detta tack vare snabba tågförbindelser som bara tar en timme. Och om man inte kan ta tåget? Inga problem, det finns även bussar (det billigaste alternativet), privata taxibilar (bra för större grupper) och till och med organiserade utflykter som kan hjälpa en att ta sig från A till B.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: