Hur man reser från Köpenhamn till Amsterdam

Hur man reser från Köpenhamn till Amsterdam

Köpenhamn är den sagolika huvudstaden i Danmark, där kullerstensgränder täckta av snö eller fulla med blommor slingrar sig förbi bohemiska kaféer och medeltida torn. Amsterdam är i sin tur Nederländernas huvudstad, med båtfyllda kanaler och fantastiska utställningar på Rijksmuseum, fyllda till brädden med målningar från de vördade gamla mästarna.

Båda bör finnas på att-göra-listan hos varje resenär som älskar Nordeuropa. Och det är av just den anledningen vi har sammanställt den här guiden för hur man tar sig från den ena staden till den andra. Vi ska ta upp detaljer om flyg, tåg och andra transportmedel du kan använda för att ta dig de 610 kilometerna över Nordsjön, med information om hur mycket de kostar och hur lång tid de tar.

TransportTidPrisBiljetter
Köpenhamn till Amsterdam med flyg1 ½ h200 krBoka online
Köpenhamn till Amsterdam med tåg12 h490 krBoka online
Köpenhamn till Amsterdam med buss14 h410 krBoka online

Köpenhamn till Amsterdam med flyg

Köpenhamn till Amsterdam med flyg
Passagerare bordar ett KLM-plan vid Köpenhamns flygplats för att resa till Amsterdams Schiphol © Alfonso de Tomas / Shutterstock.com

Tid – 1 h 35 min (endast flygtid)
Pris – 200+ kr
Komfort – 4/5

Eftersom ett hörn av Nordsjön och halvön Jylland ligger mellan Danmark och Amsterdam, kan flyget verka som ett självklart val. Och visst är det effektivt: Du lyfter från den ena staden och landar i den andra efter bara lite mer än 90 minuter i luften. Det innebär att resan tar 3–4 timmar totalt om man räknar med den tid som krävs för att ta sig till och från flygplatserna, checka in väskorna, gå igenom säkerhetskontrollen och allt annat.

Lyckligtvis finns det en rad olika bolag som trafikerar rutten. De som vill resa billigt kan sätta siktet på easyJet och Norwegian. De är kända för sina budgetvänliga erbjudanden och resor utan krusiduller. Men det finns även aktörer som KLM Royal Dutch, Nederländernas nationella flygbolag, på menyn. Det är ett bra alternativ om du vill ha ett större urval av avgångstider, eftersom de erbjuder 7–8 avgångar från huvudstad till huvudstad om dagen på sommaren.

Köpenhamn till Amsterdam med flyg
Budgetflygbolaget easyJet landar vid Amsterdams flygplats Schiphol © Andrey Zhorov / Shutterstock.com

Flyget är en snabb genväg över Nordsjön som kan ta dig till Amsterdam efter bara 90 minuter i luften.

Att lämna Köpenhamn med flyg innebär att du först måste fixa transport till flygplatsen i Kastrup. För att göra det rekommenderar vi att du drar nytta av tåglinjen som går direkt från Köpenhamns innerstad till terminalerna. Det tar bara 15 minuter och kostar 36 DKK (50 kr). När du väl landat i Nederländerna kan du hoppa på direkttåget till stationen Centraal i hjärtat av Amsterdam. Det är vanligtvis ett bekvämt, dubbeldäckat tåg eller till och med ett snabbtåg som bara tar 15 minuter och avgår över 170 gånger om dagen.

Det är väldigt viktigt att boka ditt flyg från Köpenhamn till Amsterdam långt innan du planerar att resa. De flesta flygbolag använder sig av dynamiska prismodeller, vilket innebär att biljettpriset går upp och ner, men nästan alltid är dyrare nära resedatumet. Det är i regel smart att köpa biljetter online med en tjänst som 12Go.co minst 60–90 dagar i förväg.

Köpenhamn till Amsterdam med tåg

Köpenhamn till Amsterdam med tåg
DB InterCity-tåget i Hamburg, där det första bytet sker © Altrendo Images / Shutterstock.com

Tid – 12+ timmar
Pris – Från 490 kr
Komfort – 4/5

Även om det går att åka tåg från den danska huvudstaden till Amsterdam, finns det inga som går direkt. Passagerare som färdas på denna rutt i Nordeuropa måste faktiskt byta tåg minst två gånger. Det resulterar i en rätt lång restid som ofta hamnar på över tolv timmar. Å andra sidan är det ett roligt, miljövänligt sätt att resa som framförallt bjuder på vackra vyer av den tyska landsbygden. Man kan även göra ett valfritt stopp vid LEGOLAND® Billund Resort och staden Odense, som är porten till rustika Fyn (men du behöver minst en dag för att verkligen uppleva dessa).

Vår rekommendation är att försöka resa med en av två avgångar från Københavns Hovedbanegård (den huvudsakliga stationen i Köpenhamn), som låter dig genomföra resan med bara två byten. De avgår antingen 7.26 eller 11.26 och färdas via Hamburg och Osnabrück, som båda ligger i Tyskland. Den tidigare avgången innebär att du anländer till Amsterdam strax efter klockan 19.00, medan den senare anländer vid 23.00.

Köpenhamn till Amsterdam med tåg
Det andra bytet sker vid tågstationen i Osnabrück © Fotomark85 / Shutterstock.com

Tåget kan vara ett bekvämt sätt att resa från Amsterdam till Danmark, så länge du har tolv timmar att undvara!

De goda nyheterna är att hela dagen kommer att spenderas på ett modernt tåg från DB InterCity eller danska IC-tåg. De är några av de bästa i hela Europa, och ombord finns bland annat Wi-Fi, effektiv klimatanläggning och eluttag i sätena. Det bjuds dessutom på en rad olika sittplatser, inklusive vagnar med öppen planlösning och mindre kupéer som är lite mer privata. Se bara till att ta med dig egen mat för resan från Danmark till Hamburg, eftersom det inte finns någon restaurangvagn.

ICE-tåg säten
Ett ICE-tåg med säten i 2:a klass grupperade två och två, och på högersidan 1:a klass med säten grupperade två och ett © Chris Redan / Shutterstock.com

Att boka i förväg kan hjälpa dig att få ett bättre pris på tågen som under dagtid rullar mellan Köpenhamn och Amsterdam. Baspriset om man bokar i förväg ligger på runt 50 € (510 kr), vilket är ett riktigt bra erbjudande för en resa på över tolv timmar. För att få ett så pass bra pris ska du gå till 12Go.co och börja söka så snart du vet vilket datum du vill anlända till Nederländerna – nedsatta biljetter säljer slut snabbt och släpps 90 dagar innan avgång.

Köpenhamn till Amsterdam med buss

Köpenhamn till Amsterdam med buss
Flixbus har bussrutter över hela Europa © Jarretera / Shutterstock.com

Tid – 14+ timmar
Pris – 410+ kr
Komfort – 3/5

Man bör i regel se på bussen som ett reservalternativ på denna rutt. Varför? Till att börja med brukar man som mest spara runt 45 kronor jämfört med tåget, även om man bokar långt i förväg. Vidare kan restiden landa på över 14 timmar, och man måste dessutom byta buss på vägen. Som grädde på moset är bussen förhållandevis obekväm jämfört med flyg och tåg.

Ha bussen som ett bra reservalternativ när du ska resa från Köpenhamn till Amsterdam, speciellt under den populära sommarsäsongen.

Men under de populära backpacker-månaderna på sommaren är långdistansbussarna ibland det bästa alternativet man har att tillgå. Tågen kan bli slutsålda och flygen vara dyra, vilket innebär att bussarna är det enda man har att välja på. De goda nyheterna är att det går att ta sig från Köpenhamn till Amsterdam med buss på en enda dag. Om du till exempel tar Flixbus avgång från den danska huvudstaden klockan 6.10, anländer du till kanalernas stad strax innan 20.30 på kvällen, såvida det inte sker några förseningar.

Amsterdam Sloterdijk station
Flixbus anländer till stationen Amsterdam Sloterdijk. Det är en station för tåg/tunnelbana/buss, med goda förbindelser till Amsterdam och Europa.

Tågen anses vanligtvis vara bekvämare medan flygen är bra mycket snabbare, men de större bussbolagen erbjuder faktiskt helt okej service. Alla deras fordon har säten som kan lutas tillbaka, luftkonditionering och stora fönster att titta ut genom. Den bökigaste delen av resan är med andra ord att behöva byta buss vid Hamburgs station och att sedan ta sig från Amsterdam Sloterdijk till själva stadskärnan (det tar runt 22 minuter med kollektivtrafiken).


Vare sig du färdas i skyn och susar ner till Amsterdam eller hoppar på en långdistansbuss för att färdas genom Jylland och norra Tyskland, bjuder denna resa på gott om spänning. Det handlar trots allt om att byta Tivoli och hamnarna i Nyhavn mot de livliga kanalerna och kaféerna i Amsterdam!


Köpenhamn till Amsterdam – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Köpenhamn till Amsterdam?

Om du lyckas knipa en biljett tidigt med 12Go.co kan flyget faktiskt vara det billigaste sättet att ta sig till Amsterdam från Köpenhamn. Budgetinriktade bolag som easyJet erbjuder biljetter för så lite som 190 kronor. Lägger man till kostnaderna för att ta sig till och från flygplatserna så får man fortfarande ett bättre pris än för bussarna och tågen! Tänk bara på att incheckade väskor vanligtvis kostar extra.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Köpenhamn till Amsterdam?

Det finns inget resesätt som slår flyget på den här rutten när det kommer till hastighet. Köpenhamn och Amsterdam separeras av Nordsjön och en stor del av västra Tyskland. Denna färd genomförs därför bäst med flyg, som erbjuder restider på 3 ½–4 ½ timme totalt (stad till stad, inte flygplats till flygplats!). Du kan gå till 12Go.co för att jämföra de olika erbjudandena och tidtabellerna för olika flygbolag redan idag.

Vilket är det bästa sättet att resa från Köpenhamn till Amsterdam?

Vi rekommenderar att flyga. Det är snabbt, med en restid i luften på bara 90 minuter; det är regelbundet, med fler än tio avgångar om dagen; och det är billigt – boka på 12Go.co minst 60 dagar i förväg för att fynda biljetter för så lite som 190 kronor per person, om du har tur!

Går det något nattåg från Köpenhamn till Amsterdam?

Inte längre. Tyvärr lade man ner nattåget från Köpenhamn till Amsterdam under 2017. Det finns dock tåg som går på dagen. De sammankopplar de båda huvudstäderna via andra städer i Tyskland och tar runt tolv timmar från avgång till ankomst på den kortaste rutten.

Vad kostar en tågbiljett från Köpenhamn till Amsterdam?

Om du är ute riktigt tidigt och söker på 12Go.co kan kostnaden för tågbiljetterna mellan Köpenhamn och Amsterdam vara så låga som 490 kronor per person. Det är ett riktigt kap, speciellt med tanke på att de kan bli betydligt dyrare ju närmre avresedatumet man kommer.

Är det bättre att flyga från Köpenhamn till Amsterdam eller att ta tåget?

För just denna resa är det förmodligen bättre att flyga. Ja, att resa med tåg tar dig direkt till stadskärnan i Amsterdam, men det tar en bra bit över tio timmar. Flyget är bara i luften i 90 minuter och kan faktiskt vara billigare än tåget! Men om du är angelägen om att hålla nere dina koldioxidutsläpp eller bara vill njuta av vyerna på den danska och tyska landsbygden, kan det vara värt att överväga järnvägen mellan de båda storstäderna.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: