Hur man reser från Rotterdam till Amsterdam

Hur man reser från Rotterdam till Amsterdam

Det finns en typ av yin/yang-relation mellan Rotterdam och Amsterdam. En är industriell, häftig och stolt över sin storstadsdesign; den andra är ett Unesco-världsarv med mysiga kaféer och konst av de gamla mästarna.

Du får själv upptäcka vilken som är vilken efter en 56 kilometer lång resa från stad till stad. Det är en tripp som görs av otaliga resenärer – backpackers, affärsresande och pendlare – varje år, så du kan vänta dig gott om transportmedel och en resa som inte lägger beslag på alltför mycket tid under dina rundresor i lågländerna.

TransportTidPrisBiljetter
Rotterdam till Amsterdam med snabbtåg38 min190+ krBook Online
Rotterdam till Amsterdam med vanligt tåg40 min170 krBook Online
Rotterdam till Amsterdam med buss50 min51+ krBook Online
Rotterdam till Amsterdam med bil1 h260 krBook Online
Rotterdam till Amsterdam med taxi55 min1500 krBook Online

Rotterdam till Amsterdam med snabbtåg

Rotterdam till Amsterdam med snabbtåg
Thalys-tågen passerar genom Rotterdam Centraal varje timme © Frans Blok / Shutterstock.com

Tid – 38 minutes
Pris – 190+ kr
Komfort – 5/5

Goda nyheter för alla som älskar snabbtåg: Både Amsterdam och Rotterdam ligger på linjen som används av Thalys-tågen, som går österut genom lågländerna från Paris, Bryssel och den franska kusten. De stannar i Nederländernas näst största stad innan de åker vidare mot huvudstaden, med ett kort stopp vid flygplatsen Schiphol på vägen. Totalt tar resan 38 minuter från station till station.

Snabbtågen från Rotterdam till Amsterdam är snabba och behändiga, och stannar dessutom vid flygplatsen Schiphol innan de kommer till staden.

Thalys-tågen passerar genom Rotterdam Centraal varje timme, med start klockan 8.06 och fram till strax efter 22.00. De går inte att missa. Håll bara utkik efter lokens spetsiga nosar och den ikoniska röda designen. Ombord är dessa tåg otroligt bekväma. De erbjuder två olika klasser: Premium är bäst (där du kan vänta dig bordsservering), medan Standard vänder sig till majoriteten av passagerarna, med säten grupperade två och två, luftkonditionering och gott om benutrymme.

Själva resan går på en öronmärkt snabbtågslinje som tar en nordväst genom centrala Nederländerna. Resan bjuder inte direkt på iögonfallande vyer, utan går för det mesta genom industriell slättmark. Med det sagt erbjuder Thalys-tågen en snabb och smidig resa. Det är smart att boka så tidigt som möjligt om du vill resa med snabbtågen. Priserna börjar från €21 (200 kr), men kan mer än fördubblas om man köper dem för sent. Reservationer är dessutom obligatoriska.

Rotterdam till Amsterdam med vanligt tåg

Rotterdam till Amsterdam med vanligt tåg
Dubbeldäckade InterCity-tåg på Rotterdam Centraal © Peter Gudella / Shutterstock.com

Tid – 40–75 minuter
Pris – 170 kr
Komfort – 4/5

Snabbtågen må vara de snabbaste varianterna, men de är inte avsevärt snabbare än InterCity- och Sprinter-tågen. Dessa är vanliga tjänster som drivs av Nederlandse Spoorwegen (NS). De tar allt från 40 minuter till 1 timme och 15 minuter, men slutför resan utan byten. En bonus är att de avgår från Rotterdam mycket oftare än Thalys-tågen – ibland är avgångarna bara fem minuter isär! Ett annat plus är att de går under hela natten, så sent som 23.00 och så tidigt som 1.00.

De vanliga tågen är ett populärt sätt att resa från Rotterdam till Amsterdam, men ta en titt på de olika typerna för att välja det som passar bäst för dig.

Vänta dig inte att tågen ska vara lika eleganta eller moderna som snabbtågen. Med det inte sagt att de är dåliga, och det finns två typer av vagnar att välja mellan. De första är de snabbaste, med en restid på runt 40 minuter, och dessutom ett övre däck varifrån man får bra utsikt över den holländska landsbygden. De andra är långsammare eftersom de gör stopp i mindre byar och småstäder på vägen.

Rotterdam till Amsterdam med vanligt tåg
Sprinter-tåg på Rotterdam Centraal © Hung Chung Chih / Shutterstock.com

Priserna är lägre för IC- och Sprinter-tågen, det är en sak som är säker. Priserna börjar på strax under 170 kronor per person, enkel resa. Priset ökar dock i takt med att man närmar sig resedatumet, men inte på samma dramatiska sätt som snabbtågen. Att boka tidigt via 12Go.co gör dock att det hela blir billigt och smidigt, och det låter en dessutom jämföra alla olika avgångstider och tidtabeller.

Rotterdam till Amsterdam med buss

Rotterdam till Amsterdam med buss
Flixbus har de mest prisvärda och regelbundna avgångarna från Rotterdam till Amsterdam © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 50+ minuter
Pris – 51+ kr
Komfort – 3/5

Om du håller ett nära öga på hur mycket du spenderar för att ha råd med holländska stroopwafels och saltad sill finns det förmodligen inget bättre sätt att resa från Rotterdam till Amsterdam än med buss. Det är med bred marginal det billigaste sättet att genomföra resan, och vissa biljetter som bokas i förväg (vanligtvis ett par månader innan resedatumet) via 12Go.co kan kosta så lite som 50 kronor. Priserna varierar och ökar ju närmre man kommer resedatumet, men man behöver sällan betala mer än 85 kronor.

Bussarna utlovar hög prisvärdhet såväl som gott om dagliga avgångar från Rotterdams kärna till Sloterdijk i Amsterdam.

Ett bolag att hålla utkik efter är Flixbus. De erbjuder mest för pengarna och de mest regelbundna avgångarna från stad till stad. De går från Rotterdam CS, som ligger bredvid tågstationen. Därefter bär det av till motorväg A4, och stopp kan göras i Haag (en annan fantastiska, holländsk stad som är värd att utforska om du har tid) och den gigantiska flygplatsen Schiphol, innan man anländer till stationen Sloterdijk i Amsterdam. Där kan man ta ett Sprinter-tåg direkt till hjärtat av huvudstaden på 15 minuter.

Eftersom detta är en så pass populär förbindelse mellan städerna kan man vänta sig gott om dagliga bussavgångar. Det går faktiskt så många som fyra i timmen, och fler läggs till under den populära backpacker- och semestersäsongen på sommaren (maj till augusti). Resan tar allt från 40 till 90 minuter med bussen beroende på vilka stopp som görs på vägen.

Rotterdam till Amsterdam med bil

Rotterdam till Amsterdam med bil
Den snabbaste rutten från Rotterdam till Amsterdam är motorväg A4 © Frank Cornelissen / Shutterstock.com

Tid – 1 timme
Pris – Runt 250 kr per dag för bilhyra
Komfort – 4/5

Moderna motorvägar går mellan storstäderna i Nederländerna, så det är möjligt att planera en rutt från Rotterdam till Amsterdam. För resenärer som gillar att ha frihet är detta ett väldigt bra alternativ, inte bara för att man kan stanna var man vill (och det finns många lockande attraktioner på vägen), utan även för att det kan vara väldigt prisvärt att hyra bil i dessa trakter (RentalCars.com har erbjudanden på runt 590 kronor för två hela dagar).

Den snabbaste rutten går norrut från Rotterdam till motorväg A4. Det är faktiskt en bra plats att göra en avstickare till Haag på – en storslagen stad med palats och parlamentsbyggnader i gotisk stil. Alternativ kan man skippa detta stopp och spara bensträckaren till Leidens vackra kärna, där kanaler flödar jämte flamländska hem. När man kör i Amsterdam är det bäst att hålla sig till utkanterna, eftersom stadskärnan präglas av smala kanaler och kullerstensgator.

Rotterdam till Amsterdam med taxi

Rotterdam till Amsterdam med taxi
Taxi är ett vanligt sätt för affärsresande och större grupper att få mer flexibilitet och bekvämlighet © Attapon Thana / Shutterstock.com

Tid – 55 minuter
Pris – 1500+ kr
Komfort – 5/5

Det bör inte vara särskilt svårt att hitta en förare som kan köra en till 1500-talskanalerna i Amsterdam. Huvudstaden är bara 50 minuter med bil från Rotterdam, och det är ett vanligt alternativ bland affärsresande och större grupper. Den största fördelen är att man kan hämtas var som helst och släppas var man vill. Man kan åka direkt från hotell till hotell eller snabbt resa från kärnan av Rotterdam till flygplatsen Schiphol – det är helt upp till dig.

Nackdelen är uppenbar: priset. En resa som denna kostar vanligtvis runt 1500 kronor, men priset kan enkelt bli högre om man bokar i sista minuten, vill resa under högsäsongen på sommaren eller julen, eller behöver resa sent på kvällen. Men det kan fortfarande vara ett alternativ värt att överväga eftersom priset gäller för hela bilen, inte per person.


Rotterdam och Amsterdam sammanbinds av snabba vägar, snabbtåg och vanliga tågtjänster. De erbjuder biljetter från den toppmoderna, designgalna staden i Nederländerna till den historiska huvudstaden och dess skvalpande kanaler. Det är en chans för dig att inkludera två väldigt olika städer på en enda semester.


Rotterdam till Amsterdam – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Rotterdam till Amsterdam?

Flixbus har superbilliga erbjudanden för resenärer som vill åka från Rotterdam till Amsterdam. Om du bokar riktigt tidigt, innan alla andra, kan du få de billigaste platserna och bara behöva betala 50 kronor för hela resan. Inte illa, eller hur?

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Rotterdam till Amsterdam?

Thalys snabbtåg erbjuder kvicka resor från Rotterdam till kanalerna och pommes frites-stånden vid Centraal-stationen. De gör resan på bara 38 minuter, vilket gör dem till det snabbaste resesättet på hela listan. Boka tidigt på 12Go.co om du vill få det rabatterade priset på runt 180 kronor per person.

Vilket är det bästa sättet att resa från Rotterdam till Amsterdam?

Över lag är de lokala tågförbindelserna förmodligen det bästa valet. De avgår oftare och snabbtågen, kostar mindre och tar ibland bara ett par minuter längre till den holländska huvudstaden. Vidare tar de en direkt till Centraal-stationen, vilket innebär att de är bättre än de billiga bussarna, som släpper en utanför Kanalringen (inte särskilt behändigt om man vill ägna sig åt sightseeing direkt).

Vad kostar tågen från Rotterdam till Amsterdam?

Alla tåg som går från Rotterdam till Amsterdam kostar inte lika mycket. De snabbaste av dem är Thalys och Eurostar. Priserna för dessa börjar på 180 kronor, men kan öka avsevärt om man inte bokar i förväg med hjälp av 12Go.co. Alternativt kan man ta IC- eller Sprinter-tågen, som kostar från 160 kronor per person.

Vad kostar en taxi från Rotterdam till Amsterdam?

Det varierar, men vanligtvis ligger priset för resan på runt 1500 kronor. Det kanske låter högt, men tänk på att det är för hela bilen och resan, så man kan dela kostnaden med alla i gruppen. Vidare kan man välja exakt var man vill bli hämtad och lämnad, vilket innebär att man sparar in kostnaden för att ta sig till och från stationerna med kollektivtrafik.

Kan man ta tåget från Amsterdams flygplats till Rotterdam?

Ja, både Thalys snabbtåg och de lokala IC/Sprinter-tågen stannar vid flygplatsen Schiphol. Men undvik att spontanboka – vissa avgångar kräver att man byter tåg i Haag eller Leiden. Då är direkttågen mycket bättre, som du kan söka efter och boka på 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: