Hoe reis je van Rotterdam naar Amsterdam

Hoe reis je van Rotterdam naar Amsterdam

Er is een soort Yin-Yang relatie tussen Rotterdam en Amsterdam. Het ene is industrieel, cool en trots op zijn stadsontwerp. Het andere is een UNESCO-werelderfgoedstad, met gezellige cafés en kunstwerken van oude meesters.

We laten je ontdekken welke beschrijving bij welke stad hoort, terwijl je de gemakkelijke tocht van slechts 56 kilometer aflegt. Het is een tocht die ieder jaar door talloze reizigers – backpackers, zakenmensen, pendelaars – wordt afgelegd, dus je kan een hele hoop vervoersopties verwachten en een reis die niet te veel tijd van je Lage Landen-avontuur in beslag zal nemen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Rotterdam naar Amsterdam per hogesnelheidstrein38 min€21Boek Online
Van Rotterdam naar Amsterdam per gewone trein40 min€18Boek Online
Van Rotterdam naar Amsterdam per bus50 min€5Boek Online
Van Rotterdam naar Amsterdam per auto1 u€27Boek Online
Van Rotterdam naar Amsterdam per taxi55 min€160Boek Online

Van Rotterdam naar Amsterdam per hogesnelheidstrein

Van Rotterdam naar Amsterdam per hogesnelheidstrein
De Thalys passeert ieder uur langs Rotterdam Centraal © Frans Blok / Shutterstock.com

Reistijd – 38 minuten
Prijs – €21+
Comfort – 5/5

Er is goed nieuws voor liefhebbers van hogesnelheidstreinen: Amsterdam en Rotterdam liggen allebei op de spoorlijn die wordt gebruikt door de Thalys treinen die oostwaarts door de Lage Landen rijden vanuit Parijs, Brussel en de Franse kust. Ze maken een pitstop in de tweede grootste stad van Nederland alvorens door te rijden naar de hoofdstad met een korte tussenstop op de luchthaven Schiphol. In totaal duurt de hele reis van het ene naar het andere station slechts 38 minuten.

De hogesnelheidsverbinding van Rotterdam naar Amsterdam is snel en gemakkelijk, en maakt ook een tussenstop op Schiphol Airport voordat deze in de stad aankomt.

De Thalys rijdt ieder uur door Rotterdam Centraal, van 8u06 ‘s ochtends tot iets na 22u00 ‘s avonds. Je kan deze niet missen. Let maar eens op de spitse neuzen van het voorste rijtuig en de iconische rood-grijze kleuren van de wagons. Eens je aan boord bent, zal je ontdekken dat dit erg comfortabele ritten zijn. Ze hebben twee verschillende klassen: Premium aan de top (verwacht maaltijdservice aan tafel); Standaard voor de meerderheid van de passagiers (twee-twee zitplaatsen, airconditioning en overal ruim voldoende beenruimte).

De reis zelf voert je over de speciale hogesnelheidslijn in noordwestelijke richting door het midden van Nederland. Het landschap onderweg is niet heel bijzonder, aangezien het grootste deel van de sporen langs industriële flatgebouwen loopt. Toch verloopt de rit snel en soepel met deze Thalys. We willen wel even zeggen dat het verstandig is om zo vroeg mogelijk te boeken als je met deze snelle treinen mee wil. De prijzen beginnen vanaf 21 EUR maar kunnen meer dan het dubbele kosten wanneer je ze te laat koopt. Bovendien is reserveren altijd verplicht.

Van Rotterdam naar Amsterdam per gewone trein

Van Rotterdam naar Amsterdam per gewone trein
Dubbeldekker InterCity treinen op Rotterdam Centraal © Peter Gudella / Shutterstock.com

Reistijd – 40 minuten tot 1 uur en 15 minuten
Prijs – €18
Comfort – 4/5

Hoewel de hogesnelheidstreinen de snelste van allemaal zijn, zijn ze niet veel sneller dan hun InterCity of Sprinter tegenhangers. Dit zijn de normale treinen die door de NS worden gerund. Ze doen er tussen de 40 minuten en 1u 15min over en ook tijdens deze reis hoef je niet over te stappen. Een voordeel is dat ze veel vaker vanuit Rotterdam vertrekken dan de Thalys – soms zit er zelfs maar vijf minuten tussen! Een ander pluspunt is dat er ook mogelijkheden zijn om tijdens de nacht te vertrekken, tot 23:00 uur of soms zelfs tot 01:00 uur.

De gewone trein is de populairste manier om van Rotterdam naar Amsterdam te reizen, maar bekijk de verschillende types om de trein te kiezen die het beste bij je past.

Verwacht niet dat deze treinen zo stijlvol of modern zijn als de hogesnelheidstreinen, maar dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Je hebt in principe de keuze uit twee soorten rijtuigen. Er zijn dubbeldekker IC-treinen of Sprinters met één verdieping. De eerste zijn de snelste, met reistijden van ongeveer 40 minuten en je kan voor de bovenste verdieping kiezen, waar je een goed uitzicht hebt over het Nederlandse landschap. Deze tweede treinen zijn iets langzamer omdat ze onderweg stoppen in kleinere dorpen en steden.

Van Rotterdam naar Amsterdam per gewone trein
Sprinter trein in Rotterdam Centraal © Hung Chung Chih / Shutterstock.com

De prijzen van de IC- en Sprinter-verbindingen zullen lager zijn, dat is zeker. De goedkoopste tarieven beginnen net onder de €18 per persoon, enkele reis. Dat stijgt wel naarmate je de reisdatum nadert, maar niet zo sterk als bij de hogesnelheidsverbindingen. Toch kan vroeg boeken via 12Go.co de zaken goedkoop en eenvoudig houden en je kan alle vertrektijden en verschillende dienstregelingen met elkaar vergelijken.

Van Rotterdam naar Amsterdam per bus

Van Rotterdam naar Amsterdam per bus
Flixbus heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en de meeste verbindingen van Rotterdam naar Amsterdam © dvoevnore / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten+
Prijs – €5+
Comfort – 3/5

Als je de euro’s goed in de gaten houdt om die Nederlandse stroopwafels en gezouten haring te kunnen betalen, is er waarschijnlijk geen betere manier om van Rotterdam naar Amsterdam te reizen dan met de bus. Het is veruit de goedkoopste manier om deze reis te maken, met vooraf gekochte tickets (meestal beschikbaar een paar maanden voor de gekozen reisdatum) die je kan reserveren via 12Go.co voor een portemonnee-vriendelijke €5. Prijzen variëren en stijgen naarmate je dichter bij de reisdatum komt, maar je zal zelden meer dan €10 betalen.

Bussen bieden veel waar voor je geld, samen met een groot aantal dagelijkse vertrekken vanuit het centrum van Rotterdam naar Sloterdijk in Amsterdam.

De busmaatschappij waar je op moet letten is Flixbus. Zij hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding en het grootste aantal verbindingen van stad naar stad. Ze vertrekken vanaf Rotterdam CS, dat vlak bij het centraal station ligt. Daarna rijden ze over de A4, soms met een tussenstop in Den Haag (nog zo’n geweldige Nederlandse stad die de moeite waard is als je de tijd hebt) en het enorme vliegveld Schiphol, voordat ze stoppen op station Sloterdijk in Amsterdam. Daar kan je een Sprinter trein nemen die je in 15 minuten rechtstreeks naar het hart van de hoofdstad brengt.

Omdat dit zo’n populaire intercity verbinding is, zijn er iedere dag talloze vertrektijden voor de bus. Er rijden er zelfs vier per uur, met nog meer diensten tijdens het drukke backpack- en reisseizoen in de zomer (mei tot augustus). De busrit duurt tussen de 40 minuten en 1,5 uur, afhankelijk van het aantal haltes op de route.

Van Rotterdam naar Amsterdam per auto

Van Rotterdam naar Amsterdam per auto
De snelste route tussen Rotterdam en Amsterdam is via de A4 © Frank Cornelissen / Shutterstock.com

Reistijd – 1 uur
Prijs – Ongeveer €30 per dag voor een huurauto
Comfort – 4/5

Moderne snelwegen verbinden alle grote steden in Nederland, dus het is ook mogelijk om een rit te plannen tussen Rotterdam en Amsterdam. Voor reizigers die graag hun eigen vrijheid hebben, is het een goede manier om te reizen, niet alleen omdat je kan stoppen waar je maar wil (en er zijn een aantal aantrekkelijke dingen te zien op dit traject), maar ook omdat huurauto’s betaalbaar zijn in deze streek (RentalCars.com biedt deals voor ongeveer de €60 voor twee volledige dagen).

De snelste route voert je noordwaarts vanaf Rotterdam naar de knooppunten met de A4. Dat is eigenlijk een goede plek voor een omweg naar Den Haag, een grote stad met paleizen in gotische stijl en parlementsgebouwen. Je kan ook doorrijden en een pauze inlassen in het mooie centrum van Leiden, waar de grachten langs Vlaamse huizen met bakstenen gevels lopen. Rijden in Amsterdam kan je het best beperken tot de rand van de stad, want de kern van de stad bestaat uit smalle grachten en geplaveide straten.

Van Rotterdam naar Amsterdam per taxi

Van Rotterdam naar Amsterdam per taxi
Taxi’s zijn de gebruikelijke manier van reizen voor zakenmensen en grotere groepen die meer flexibiliteit en comfort verkiezen © Attapon Thana / Shutterstock.com

Reistijd – 55 minuten
Prijs – €160+
Comfort – 5/5

Het zou niet al te moeilijk moeten zijn om auto met chauffeur te kunnen vinden die je naar de 16e-eeuwse grachten van Amsterdam brengt. De hoofdstad ligt op slechts 50 minuten rijden van Rotterdam en het is een gebruikelijke manier van reizen voor zakenmensen en grotere groepen. De echte bonus hier is dat je wordt opgehaald en afgezet waar je maar wil. Je kan rechtstreeks van hotel naar hotel gaan of een snelle verbinding van het centrum van Rotterdam naar de luchthaven op Schiphol regelen – jij hebt het voor het zeggen.

Het nadeel is duidelijk: de prijs. Een transfer als deze kost meestal zo’n €160 en dat kan nog oplopen wanneer je op het laatste moment boekt, tijdens de zomer- of kerstperiode wil reizen, of ‘s avonds laat wil vertrekken. Toch is het een optie die het overwegen waard is als je met een groep bent, omdat de prijzen gelden voor de hele auto, niet per persoon.


Rotterdam en Amsterdam zijn met elkaar verbonden door autosnelwegen, hogesnelheidstreinen en gewone treinen. Ze bieden een ticket van de vooruitstrevende design-stad van Nederland naar de historische hoofdstad vol met grachten. Dit is je kans om twee heel verschillende steden in één vakantie te combineren.


Van Rotterdam naar Amsterdam FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Rotterdam naar Amsterdam te reizen?

Flixbus heeft een aantal super-goedkope tarieven voor reizigers die van Rotterdam naar Amsterdam willen reizen. Als je er lekker vroeg bij bent en de drukte voor bent, kan je de goedkoopste stoelen bemachtigen voor slechts €5 voor de hele rit. Niet slecht, eh?

Wat is de snelste manier om van Rotterdam naar Amsterdam te reizen?

De Thalys hogesnelheidstrein biedt een snelle verbinding van Rotterdam naar de grachten en frietkramen rond het Centraal Station van Amsterdam. Ze kunnen het hele traject afleggen in slechts 38 minuten, waarmee ze de snelste optie zijn van alle vervoersmiddelen op deze lijst. Boek vroeg op 12Go.co als je de kortingsprijs van ongeveer €20 per persoon wil betalen.

Wat is de beste manier om van Rotterdam naar Amsterdam te reizen?

Alles bij elkaar genomen zijn de lokale treinverbindingen waarschijnlijk de beste keuze. Ze rijden regelmatiger dan de hogesnelheidstreinen, kosten minder en soms duurt het maar een paar minuten langer om je naar de Nederlandse hoofdstad te brengen. Bovendien brengen ze je rechtstreeks naar het Centraal Station, wat betekent dat ze de goedkope bussen overtroeven die je op plekken buiten de grachtengordel afzetten (niet ideaal als je meteen de bezienswaardigheden wil gaan bekijken!).

Hoeveel kost de trein van Rotterdam naar Amsterdam?

Niet alle treinen tussen Rotterdam en Amsterdam kosten evenveel. De snelste van het stel zijn de Thalys en Eurostar verbindingen. Deze beginnen vanaf ongeveer €20, maar kunnen flink in prijs oplopen als je niet van tevoren boekt via 12Go.co. Als alternatief kan je met de IC-treinen of de Sprinters reizen, deze prijzen beginnen ongeveer vanaf €17 per persoon.

Hoeveel kost een taxi van Rotterdam naar Amsterdam?

Dat varieert, maar een normaal prijskaartje voor een taxirit bedraagt ongeveer €160. Dat lijkt misschien veel, maar vergeet niet dat het voor de volledige rit en auto is, dus je kan het delen met je hele groep. Bovendien kan je een vertrek- en bestemmingspunt naar keuze kiezen, waardoor je nog meer kan besparen op het openbaar vervoer aan beide kanten.

Kan je met de trein van Amsterdam Airport naar Rotterdam?

Ja. Zowel de hogesnelheidstreinen van de Thalys als de lokale IC/Sprinter treinen verbinden Amsterdam Airport met Rotterdam. Let wel op wanneer je vlug iets gaat reserveren – bij sommige diensten moet je overstappen in Den Haag of Leiden. Je kan best de rechtstreekse treinen nemen, die je kan zoeken en reserveren op 12Go.co.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: