Hoe reis je van Londen naar Brussel

How to go from London to Brussels

Er zijn tal van leuke en snelle manieren om van Londen naar Brussel te reizen. Je kan ‘s middags onder de gotische toppen van de Big Ben fish and chips eten, om vervolgens voor 16:00 uur te genieten van een wafel met chocolade terwijl je op de Grote Markt staat. Sommigen zullen het luchtruim kiezen voor een korte vlucht naar de hoofdstad van België. Anderen daarentegen willen langzaam reizen, met de veerboot- en treinverbindingen waarbij de reis belangrijker is dan de bestemming.

Wat je ook kiest, in deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om tickets te boeken en op weg te gaan op de 305 kilometer lange route naar het thuisland van het bier en de dubbelgebakken frieten.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Londen naar Brussel per trein2 u€48Boek Online
Van Londen naar Brussel per trein en boot17 u€120Boek Online
Van Londen naar Brussel per vliegtuig1,25 u€49Boek Online
Van Londen naar Brussel per bus7 u€14Boek Online

Van Londen naar Brussel per trein

Van Londen naar Brussel per trein
Twee treinen van Eurostar staan te wachten op het perron van London St. Pancras © Pieter Beens / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur
Prijs – Vanaf €48
Comfort – 5/5

De spoorlijn van Londen naar Brussel is een snelle en avontuurlijke manier om de oversteek te maken van de Big Smoke naar de grootste stad van België. De reis duurt iets meer dan twee uur met de snelle Eurostar, die op sommige delen van het traject een topsnelheid haalt van meer dan 300 km/u. Yep – je kan best je hoofd niet uit het raampje steken!

Je reis begint in het kloppende hart van Centraal Londen, in het reusachtige internationale treinstation van St Pancras. Probeer daar ten minste een uur voor vertrek te zijn, want je hebt 30 minuten nodig om de internationale incheckprocedure af te ronden. De eerste etappe van de lijn gaat rechtstreeks zuidwaarts naar de White Cliffs of Dover, die je helaas niet te zien krijgt voordat je de Kanaaltunnel binnenrijdt voor de overtocht naar Frankrijk. Vervolgens raas je iets meer dan een uur oostwaarts, langs uitgestrekte korenvelden en galerijbossen, voorbij Lille en tot aan de grens. Daarna rij je in een rechte lijn door naar Brussel-Zuid.

Standaard zitplaatsen in een van Eurostar treinen
Standaard zitplaatsen in een van Eurostar treinen

De Eurostar raast door Noord-Europa om de reis naar Brussel in slechts twee uur af te leggen.

Vergeet niet dat je aankomststation niet helemaal in het hartje van de Belgische hoofdstad ligt. De Eurostar-tickets omvatten wel een gratis aansluitende treinreis naar het centraal station van Brussel (wat slechts vijf minuten duurt), dat op wandelafstand ligt van de toeristische trekpleister de Grote Markt. De treinen zijn comfortabel en hebben een knap interieur met ruime, open zitplaatsen en grote tafels, en niet te vergeten twee eet- en drinkwagons.

En de prijs? Wel… dat is moeilijk te zeggen. Passagiers die heel vroeg boeken kunnen treinkaartjes vinden voor slechts €48 enkele reis. Deze koopjes zijn maar tijdelijk want de tarieven zijn aanzienlijk hoger wanneer je op de dag zelf boekt. Als je de reis in Business of Premier klasse wil maken, beginnen de tickets vanaf €120 en kan je genieten van extra beenruimte en comfortabelere stoelen.

Van Londen naar Brussel per trein en boot

Van Londen naar Brussel per trein en boot
De Stena Line Hollandica in de haven van de Hoek van Holland © Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Reistijd – 17 uur+
Prijs – €120+
Comfort – 4/5

Soms gaat het meer om de reis zelf en dat is precies waarom je zou kunnen overwegen om de lange weg naar Brussel te nemen. Op deze route betekent dit dat je de overtocht door de Kanaaltunnel moet inruilen voor de vintage veerboten die tussen Essex en de Lage Landen varen. Je kan die verbinding combineren met treinen naar de kust vanuit Londen en aan de andere kant van het water neem je treinen door Nederland en Oost-België.

Reis met de klassieke veerboot over de Noordzee naar Nederland en ga vervolgens met de trein naar Brussel voor een avontuurlijke ervaring.

Toch even een waarschuwing: Dit is zeker niet de snelste manier om te reizen. De hele reis zal waarschijnlijk minstens 17 uur duren. Maar het is nauwelijks een sleur, want een groot deel van deze reis breng je door op de luxe nachtboot van Stena Line, die van Harwich naar de Hoek van Holland vaart. Die biedt aan alle passagiers tweepersoonscabines met bedden en TV’s, zodat je fris en monter in Europa aankomt.

Je kan de treinen naar Harwich International vrij laat nemen vanuit Londen om de boot te halen. Na de tocht met de veerboot moet je de metro nemen naar station Schiedam, waar de treinen naar Brussel vertrekken. Er zijn maar een paar aansluitingen die je kan nemen, dus het is verstandig om vooraf tickets te kopen voor elk deel van deze reis via 12Go.co. De prijs voor dit hele traject ligt waarschijnlijk rond de €120, inclusief die comfortabele privé-cabine op de veerboot.

Van Londen naar Brussel per vliegtuig

Van Londen naar Brussel per vliegtuig
Brussels Airlines op de luchthaven van Heathrow © pim pic / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 15min
Prijs – €49+
Comfort – 4/5

Er zijn ten minste twee premium luchtvaartmaatschappijen die een vliegverbinding van Londen naar Brussel aanbieden: De Britse luchtvaartmaatschappij BA en de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Beide maatschappijen vertrekken van de uitgestrekte terminals van London Heathrow aan de zuidwestkant van de stad en komen ongeveer 1u 15min tot 1u 20min later aan op de belangrijkste luchthaven van Brussel. Natuurlijk zal de totale reistijd iets meer zijn dan dat, met een uur wachten bij vertrek, bagagecontroles en transfers (gebruik de snelle Heathrow Express als dat mogelijk is!) om rekening mee te houden.

De basistarieven beginnen meestal rond de €49. Dat is voor vooraf aangekochte zitplaatsen, die je 60-90 dagen vóór je reisdatum moet gaan zoeken. BA en Brussels Airlines rekenen nu ook extra kosten aan voor bagage. Dit is ongeveer €40 bij beide airlines, hoewel je ook voor een andere klasse kan kiezen met extra’s zoals maaltijden aan boord, meer beenruimte en inclusief bagage.

Van Londen naar Brussel per bus

Van Londen naar Brussel per bus
BlaBlaBus biedt busritten aan in heel Europa © NeydtStock / Shutterstock.com

Reistijd – 7-15 uur+
Prijs – €14+
Comfort – 3/5

Ja, er zijn bussen die van Londen helemaal tot Brussel rijden. Ze zijn een van de goedkoopste opties voor reizigers met een klein budget. De tarieven beginnen al vanaf €14 voor de volledige rit. Dat omvat bagage (meestal één grote en één kleine per persoon) en een gegarandeerde zitplaats aan boord. Jammer genoeg is een snelle overtocht naar het land van bier en chocolade er niet bij inbegrepen – zelfs de snelste overtocht duurt meer dan zeven uur.

We raden je zeker aan om de verschillende opties op 12Go.co te bekijken voordat je boekt want er zijn enorme tijdsverschillen tussen de aangeboden diensten. De populaire busmaatschappij Flixbus bijvoorbeeld biedt voordelige tickets aan, maar heeft routes met haltes in Parijs-Charles De Gaulle, waardoor het minstens 15 uur duurt voor je in Brussel bent. BlaBlaBus daarentegen is sneller, met een rechtstreekse verbinding door de Lage Landen van zodra de bus van de veerboot is.

Het Victoria busstation in Londen
Het Victoria busstation in Londen © Chrispictures / Shutterstock.com

Over het algemeen zijn de bussen comfortabel en goed uitgerust. Ze hebben verstelbare stoelen en veel beenruimte, wat goed nieuws is voor mensen die ‘s nachts willen reizen (BlaBlaBus vertrekt vanaf het Victoria Coach Station om 22:00 uur en komt om 6:15 uur in Brussel aan). Er is meestal ook een toilet aan boord, WiFi-verbinding en goede airconditioning.


Voordat je de Engelse ales kunt laten vallen en aan de Belgische trappistenbieren kan beginnen of de kathedraal van Westminster kan inruilen voor het EU-parlement, moet je een ticket naar Brussel zien te bemachtigen. Gelukkig zijn er op dat vlak heel wat opties, variërend van vliegtuigen tot hogesnelheidstreinen.


Van Londen naar Brussel FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Londen naar Brussel te reizen?

De bussen die vertrekken vanuit Londen Victoria naar Brussel zijn waarschijnlijk de goedkoopste manier van reizen. Je moet de lagere kosten echter afwegen tegen een reistijd van minstens zeven uur enkele reis. Als je besluit om met de bus te gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren boekt via 12Go.co om de beste aanbiedingen te vinden.

Wat is de snelste manier om van Londen naar Brussel te reizen?

De trein is eigenlijk de snelste route naar de chocolatiers en bierhuizen van de hoofdstad van België. Dankzij de supersnelle Eurostar-lijn kan je in slechts twee uur van de ene naar de andere stad reizen. De prijzen variëren nogal, dus probeer vroeg opzoek te gaan naar treinkaartjes op 12Go.co.

Wat is de beste manier om van Londen naar Brussel te reizen?

Dat hangt van jou af, maar de meeste reizigers genieten het meest van de Eurostar-ervaring. Om te beginnen is het maar twee uur van A naar B. De treinen zijn comfortabel, schoon en er zijn eetwagons, je kan dus gewoon gaan zitten en genieten van de rit. Oh, en het is niet eens heel duur, vooral als je erin slaagt om vooraf kaartjes te scoren via 12Go.co.

Kan ik met de trein van Londen naar Brussel?

Yep. De overgrote meerderheid van de passagiers gaat voor de Eurostar. Deze rijdt door de Kanaaltunnel om naar Noord-Frankrijk te gaan, passeert dan langs Lille en komt al na 2 uur rijden aan in Brussel. Er is ook een trein-veerboot-trein verbinding. Deze duurt een hele nacht, maar het is wel echt een avontuur.

Hoeveel kost de trein van Londen naar Brussel?

De prijzen voor de Eurostar trein van Londen naar Brussel beginnen vanaf ongeveer €48 per persoon. Dat is ruwweg vergelijkbaar met de prijzen van een vlucht, zonder de extra kosten van de bagage. Je moet er wel rekening mee houden dat de treintarieven meer dan verdubbelen als je te laat bent voor deze vroegboektarieven. Daarom raden we je aan om naar 12Go.co te surfen en zo ver mogelijk van tevoren te boeken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: