Hoe reis je van Londen naar Parijs

Hoe reis je van Londen naar Parijs

Londen en Parijs zijn twee van de grote hoofdsteden van West-Europa. De ene strekt zich uit van de kronkelende rivier de Theems, langs de spookachtige Tower of London, helemaal tot aan de grootse gotische paleizen van Westminster. De andere wordt bekroond door de elegante, met ijzer gesmede spits van de Eiffeltoren, pronkt met fantastische cafés en barst van de onbetaalbare kunst en schatten (Louvre, we kijken naar jou!).

Tegenwoordig is het een koud kunstje om van de ene naar de andere stad te reizen. Je kan zelfs in Londen op de trein stappen en in minder dan 2,5 uur uitstappen op het Gare du Nord in Parijs. De reisafstand is iets meer dan 341 kilometer in een rechte lijn, langs Zuid-Engeland en doorheen het Kanaal.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Londen naar Parijs per trein2,5 u€48Boek Online
Van Londen naar Parijs per vliegtuig1.5 u€29Boek Online
Van Londen naar Parijs per bus8 u€14Boek Online
Van Londen naar Parijs per auto7 u€90

Van Londen naar Parijs per trein

Van Londen naar Parijs per trein
De Eurostar rijdt bijna elk uur van Londen naar Parijs © TungCheung / Shutterstock.com

Reistijd – 2,5 uur+
Prijs – €48+
Comfort – 5/5

Dankzij een knap staaltje ingenieurskunst heeft de Kanaaltunnel het sinds 1994 mogelijk gemaakt om met de trein van Londen naar Parijs te reizen. Sinds 2007 wordt dit traject afgelegd met de Eurostar hogesnelheidstrein, die je in iets meer dan twee uur van de Big Ben naar de Eiffeltoren kan brengen.

Er zijn maar liefst 15 vertrekken per dag, met de vroegste optie die uit de Big Smoke vertrekt voor 6 uur ‘s ochtends – dat is er één voor de pendelaars. Daarna is er meestal minstens elk uur een verbinding, behalve op kerstdag, wanneer de treinen niet rijden. Het beginstation is het grote Londen St Pancras, dat verbonden is met de metro van King’s Cross, en gemakkelijk bereikbaar is vanuit alle hoeken van de Engelse hoofdstad.

De standaard zitplaatsen in Eurostar treinen
De standaard zitplaatsen in Eurostar treinen

De treinen zijn snel, betrouwbaar en comfortabel, met een ritje door de Kanaaltunnel op weg naar Parijs.

Eén van de voordelen van een treinreis van Londen naar Parijs is dat je met één van de snelste treinen van Europa kan reizen. Op de landelijke gedeeltes van de lijn kan de trein snelheden tot 300 km/u halen. Eerst zie je de groene heuvels van Kent voorbijschuiven. Daarna ga je de Kanaaltunnel in voor een tocht van 20 minuten van Dover naar Calais. Aan de Franse kant gaat de route rechtstreeks zuidoostwaarts naar Lille en dan zuidwaarts richting Parijs, langs de landbouwvelden van de Hauts-de-France en vervolgens door de mooie riviervalleien van de Oise.

De Eurostar treinen zijn niet alleen snel en comfortabel, ze behoren nu ook tot de voordeligste vervoermiddelen naar Parijs. Maar om de beste koopjes te doen, moet je vroeg boeken via 12Go.co. Vroegboektarieven liggen rond de €49 enkele reis. Dat is niet te vergelijken met de €120 die je moet betalen als je kort voor je vertrek wil boeken.

Van Londen naar Parijs per vliegtuig

Van Londen naar Parijs per vliegtuig
Air France heeft de meest comfortabele vluchten naar de luchthaven Charles De Gaulle © EQRoy / Shutterstock.com

Reistijd – 1 tot 1,5 uur (alleen vlucht)
Prijs – €29
Comfort – 4/5

Er gaan meer vluchten van Londen naar de Franse hoofdstad dan er knapperige baguettes zijn in al die Parijse bakkerijen – oké, misschien niet zo veel. Maar toch, het zijn er veel. Tientallen vluchten vertrekken van de start- en landingsbanen van alle grote Londense luchthavens. De vlucht duurt tussen de 1u15 en 1u30 voordat deze landt in Parijs-Charles De Gaulle, de grootste en drukste internationale luchthaven van het land.

Een hele waaier aan luchtvaartmaatschappijen vliegen op deze route. De goedkoopste tickets zijn vaak voor budgetbewuste maatschappijen zoals easyJet en Vueling, maar je kan ook voor een duurder ticket gaan en kiezen voor een premium maatschappij zoals Air France of BA. Zij kunnen goede aanbiedingen hebben voor ingecheckte bagage en stoelen met meer beenruimte, waardoor je misschien op de prijs van een vlucht kunt besparen als je veel bagage wil meenemen.

De meeste vluchten vanuit Londen brengen je naar Charles De Gaulle, in Roissy, ongeveer 30 minuten rijden van het hartje van Parijs.

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden, ongeacht met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, en eentje daarvan is welke vertrekluchthaven in Londen je kiest. Het is mogelijk om van Heathrow of Gatwick te vliegen, die groter zijn en een betere verbinding hebben met het centrum van de stad. Of je kan vertrekken van Southend Airport of Stansted, waar de budgetvriendelijke maatschappijen meestal gevestigd zijn, maar waar je transfer naar de luchthaven een uur duurt vanaf het Victoria Station.

Vooraf boeken is de sleutel om goede aanbiedingen voor vluchten tussen Londen en Parijs te pakken te krijgen. Hoe dichter bij de gekozen reisdatums, hoe hoger de prijzen. Gebruik een service zoals 12Go om ten minste 90 dagen voor vertrek een plaats te reserveren en de prijzen zullen meestal het laagst zijn – ongeveer €29 zonder bagage is haalbaar.

Van Londen naar Parijs per bus

Van Londen naar Parijs per bus
Als je tijd over hebt dan is met de bus reizen de meest betaalbare optie © Kavalenkau / Shutterstock.com

Reistijd – 8 tot 10 uur
Prijs – €14
Comfort – 3/5

Met tickets vanaf €14 per enkele reis is de bus tussen Londen en Parijs ongetwijfeld de goedkoopste manier om te reizen. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Zo kan de reis wel 10 uur duren en bovendien hebben bussen meestal minder beenruimte en minder luxe dan vliegtuigen of treinen. Verwacht niet dat de WiFi altijd werkt, en wees er op voorbereid dat je je moet haasten om de beste plaatsen te bemachtigen wanneer je opstapt om de Big Smoke achter je te laten.

Maar hé, wie kan een ritje van €14 over het Kanaal naar de lichtstad nou afslaan? De route is ruwweg dezelfde als wanneer je op eigen wielen zou gaan. Je vertrekt vanuit Londen naar het zuiden, naar Dover, waar je gebruik maakt van de Eurotunnel-trein of de reguliere veerboten. Die doen er een half uur tot anderhalf uur over om in Frankrijk te geraken. Dan gaat het zuidwaarts door de mooie middeleeuwse stad Arras en via de A1 richting de hoofdstad. De totale afstand over de weg bedraagt 470 km.

Bussen van Londen naar Parijs vertrekken vanaf Victoria en doen er tussen de acht en tien uur over.

Het grootste deel van de bussen die vanuit Londen naar Parijs gaan, vertrekken vanaf het Victoria Station. Je vindt dit aan het einde van de straat bij de hoofduitgang van de Victoria Underground, tussen de chique wijken Chelsea en Pimlico. Busmaatschappijen zoals Megabus en Eurolines behoren tot de meest populaire namen die deze verbinding aanbieden. Om geld te besparen, kan je het beste van tevoren via 12Go.co zoeken en boeken.

Van Londen naar Parijs per auto

Van Londen naar Parijs per auto
Transmanche Ferries verbindt Newhaven in Groot-Brittannië met de Franse haven Dieppe © Maloff / Shutterstock.com

Reistijd – 7+ uur
Prijs – €90+
Comfort – 4/5

Dankzij een overvloed aan autoveerboten en de Eurostar-trein, is het mogelijk om je motoren warm te laten draaien en er een roadtrip naar Parijs van te maken. In totaal zit je zo’n vijf à zes uur achter het stuur. Maar dat is zonder de overtocht over het Kanaal, die meestal een uur of twee extra in beslag neemt.

Parijs is gemakkelijk te bereiken over de weg en per veerboot of trein vanuit Londen, maar er is ook een schilderachtige route die de moeite waard is om te overwegen, maar die wel wat langer kan duren.

Maar de echte reden waarom de meeste reizigers ervoor kiezen om deze rit met hun eigen benzinetank te doen, is het avontuur. Sla de overtocht naar Calais over en ga via het mooie kleine Newhaven naar Dieppe (ongeveer €34), een stad met winderige Normandische stranden die wordt bewaakt door een torenhoog 15e-eeuws kasteel. Je kan ook Arras bezoeken om de prachtige UNESCO-architectuur te bekijken, of het oude Rouen dat beroemd is voor zijn gotische kerken met filigraanversiering.

Wat de kosten betreft, moet je rekenen op €90-120 voor de rit. Maar vergeet niet dat dit bedrag voor de complete auto is. Je krijgt de vrijheid om pitstops te maken waar je maar wil, en je kan de hele familie meenemen op dit avontuur. Pas alleen op voor het beruchte verkeer van Parijs, en zorg ervoor dat je de juiste kant van de weg kiest wanneer je in Frankrijk aankomt!


Loire Vallei wijnen, zoute blauwe kazen, de torentjes van de Notre Dame, de romantische koepels van de Sacre Coeur, de bucket-list Eiffeltoren en het met cultuur gevulde Louvre – er is veel dat je naar Parijs lokt. Plan en boek je reis nu met behulp van onze tips over de verschillende vervoersmogelijkheden.


Van Londen naar Parijs FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Londen naar Parijs te reizen?

Busmaatschappijen zoals Megabus en Eurolines bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden reizen naar de lichtstad voor slechts €14 per enkele reis. Verbazingwekkend genoeg is de overtocht per veerboot of trein bij deze tarieven inbegrepen, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken dat je extra moet betalen om van Engeland naar Frankrijk te komen. Als je echte koopjes wil scoren, dan moet je ver van tevoren boeken via 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Londen naar Parijs te reizen?

De Eurostar raast met een snelheid van meer dan 300 km/u van Londen naar Parijs en is daarmee veruit de snelste verbinding. Het is zelfs sneller dan vliegen naar Charles De Gaulle, want je hoeft niet vroeger te komen om je bagage in te checken, en je wordt rechtstreeks naar het Gare du Nord in het hartje van de Franse hoofdstad gebracht.

Hoeveel kost de trein van Londen naar Parijs?

Kijk zo vroeg mogelijk op 12Go.co voor treinkaartjes van Londen naar Parijs als je graag een koopje wilt scoren. Door de dynamische prijzen op deze route betaal je slechts €50 voor een ticket vooraf, maar meer dan €120 voor een zitplaats op het laatste moment. Dat is een hele lading stokbrood en rode wijn!

Hoe lang duurt de treinrit van Londen naar Parijs?

Iets meer dan twee uur kost het tegenwoordig om met de trein van Londen naar Parijs te reizen. Dat is bijna sneller dan de vlucht en je hoeft niet eens naar de luchthaven te gaan en vervelende transfers aan beide kanten te nemen. Dat alles bij elkaar maakt dit een populaire reis, dus zorg ervoor dat je vroeg boekt via 12Go.co.

Is het goedkoper om van Londen naar Parijs te vliegen of de trein te nemen?

Dat hangt allemaal af van de aanbiedingen die je kan vinden! We raden je aan om vroeg te zoeken op 12Go.co. Vooraf online geboekte treinkaartjes kosten slechts €49 en vliegtickets kan je vinden vanaf €32, maar verwacht dat deze gemiddelde tarieven de pan uitrijzen naarmate je dichter bij je reisdatum komt.

Hoeveel kost een vliegticket van Londen naar Parijs?

De kosten van vluchten tussen Londen en Parijs variëren van €27 tot €140. De goedkoopste zijn meestal met low-cost maatschappijen zoals easyJet vanuit luchthavens zoals Southend of Stansted. De duurdere stoelen betekenen premium service met maatschappijen zoals BA, die meestal vanaf Gatwick of Heathrow vertrekken.

Hoeveel kost een busticket van Londen naar Parijs?

De bussen van Londen naar Parijs zijn de beste manier om te reizen als je meer euro’s over wil overhouden voor rode wijn aan de kant van het Canal Saint-Martin. Ze kunnen al gereserveerd worden vanaf €14, maar de kans is groter dat je tickets vindt rond de gemiddelde prijs van €23-32. Dat is nog altijd een stuk minder dan de prijs van een vlucht of treinrit, dus ga nu op zoek op 12Go.co om de beste prijzen te vinden.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: