Hoe reis je van Parijs naar Berlijn

Hoe reis je van Parijs naar Berlijn

Talloze reizigers maken elk jaar de trip van Parijs naar Berlijn. De reden? Het is een uitstapje dat je laat genieten van twee van Europa’s – nee, ‘s werelds! – meest geweldige hoofdsteden. Je begint met een wandeling door het Louvre op zoek naar de Mona Lisa en eindigt met een glimp van de neoklassieke Brandenburger Tor. Je ruilt de fijne Bordeaux wijnen in de bistro’s in voor het schuimige Duitse bier van de coole bars van Friedrichshain.

Laat je niet afschrikken door de 877 km die deze twee metropolen van elkaar scheidt. Ze zijn eigenlijk heel goed met elkaar verbonden en deze gids kan je helpen om de trein, het vliegtuig of de voordelige bus te regelen die nodig is om je van A naar B te brengen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Parijs naar Berlijn per vliegtuig2 u€29Boek Online
Van Parijs naar Berlijn per hogesnelheidstrein8 u€38Boek Online
Van Parijs naar Berlijn per nachttrein13 u€98Boek Online
Van Parijs naar Berlijn per bus17 u€20Boek Online

Van Parijs naar Berlijn per vliegtuig

Van Parijs naar Berlijn per vliegtuig
EasyJet stijgt op vanaf de luchthaven Paris Orly (ORY) © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 45min (alleen vlucht)
Prijs – Ongeveer €29+
Comfort – 4/5

Een voor de hand liggende manier om snel van Parijs naar Berlijn te reizen is per vliegtuig. Aangezien dit twee van de belangrijkste hoofdsteden van het continent zijn, zou het niet moeilijk moeten zijn om rechtstreekse vluchten tussen beide te vinden. Zowel de budgetmaatschappij easyJet als de premiummaatschappij Air France bieden het hele jaar door lijnvluchten aan. Ze hebben meestal ongeveer 10 vertrekken per dag, met de vroegste rond 6:05 uur en het laatste vertrekt vanuit de lichtstad om 21:05 uur.

Het belangrijkste verschil tussen de routes is de luchthaven van vertrek. Sommige vertrekken van de luchthaven Orly (ORY), zo’n 15 km ten zuiden van de Eiffeltoren. Andere vertrekken van het grotere Paris-Charles De Gaulle aan de noordelijke rand van de stad. De eerste kan worden bereikt met de RER en de Orlyval treinen en dat kost ongeveer €12 per persoon, voor een rit die in totaal ongeveer één uur duurt. De laatste is verbonden met het station Gare du Nord in het centrum van Parijs met directe metro’s in de binnenstad die er 30-35 minuten over doen en €9,50 kosten.

Van Parijs naar Berlijn per vliegtuig
Air France vliegt vanaf de luchthaven Paris-Charles de Gaulle, Easyjet gebruikt beide luchthavens © EQRoy / Shutterstock.com

Duizenden mensen vliegen ieder jaar van Parijs naar Berlijn, waarbij ze profiteren van de betaalbare vliegtickets tussen deze twee grote hoofdsteden.

De vluchten naar Berlijn landen op de luchthaven Brandenburg, waar je een directe busverbinding naar het centrum kan nemen voor slechts €2,80.

Vluchten zijn nogal onvoorspelbaar als het op prijzen aankomt. Soms vind je megadeals voor verbindingen van Parijs naar Berlijn die minder dan €18,50 per persoon kosten. In andere gevallen stijgen de prijzen tot meer dan€90 per enkel ticket (meestal in de zomer en rond de kerstperiode). Vroeg boeken via een service zoals 12Go.co is de beste manier om de goedkopere tickets te kunnen bemachtigen, maar het helpt ook om je te richten op budgetmaatschappijen zoals easyJet.

Van Parijs naar Berlijn per hogesnelheidstrein

Van Parijs naar Berlijn per hogesnelheidstrein
De DB ICE 3 hogesnelheidstreinen worden ingezet tussen Parijs en Berlijn © Chris Redan & travelview / Shutterstock.com

Reistijd – 8u 15min
Prijs – €38+
Comfort – 5/5

Tegenwoordig rijden er hogesnelheidstreinen van Parijs naar Berlijn en zelfs verder. Ze kunnen je helpen om deze reis van hoofdstad naar hoofdstad in iets meer dan acht uur af te leggen. Er zijn jammer genoeg geen rechtstreekse verbindingen, dus reken op een overstap en een pauze in een station ergens onderweg. Je maakt gebruik van zowel de Franse SNCF als de Duitse DB, die beide over het algemeen stipte en comfortabele ritten aanbieden – in feite behoren ze tot de meest stipte en comfortabele spoorwegmaatschappijen in Europa!

Er zijn eigenlijk een paar verschillende routes die je oostwaarts naar Berlijn kunnen brengen. Ofwel gaat het om een snelle TGV Duplex of een Duitse ICE trein rechtstreeks vanuit Parijs, gevolgd door een DB ICE trein voor de rest van het traject. Of, het kan een reis van twee ICE treinen zijn. Het grootste verschil is waar je de overstap maakt. TGV’s die ‘s ochtends vroeg vertrekken, gaan naar Frankfurt Hauptbahnhof, waar je kan overstappen op treinen naar Berlijn die net voor 15:30 uur aankomen. Andere treinen gaan via Mannheim en komen voor 18:00 uur aan. Of er zijn ICE-verbindingen via beide steden. We raden je aan om de zoekfunctie op 12Go.co te gebruiken om alle dienstregelingen te vergelijken en de trein te kiezen die het beste bij je reisplannen past.

Van Parijs naar Berlijn per hogesnelheidstrein
De TGV Duplex treinen met twee verdiepingen rijden maar tot de helft van het traject naar Berlijn © olrat & Little Adventures / Shutterstock.com

Duitse en Franse hogesnelheidstreinverbindingen worden samengevoegd voor een razendsnelle reis door het hart van Europa, van Parijs naar Berlijn.

Het goede nieuws is dat alle hogesnelheidstreinen die op deze lijnen worden ingezet van topkwaliteit zijn. De Franse TGV’s hebben twee verdiepingen met zachte 1ste klasse zitplaatsen met ruime twee-één indeling. De DB-treinen zijn breed en licht, met een mix van open ruimtes en coupé-compartimenten. In beide treinen kan je heerlijk dineren aan boord, zodat je het Duitse platteland aan je voorbij kan zien trekken met een koud biertje en een bord lokaal eten.

Enkele van de schilderachtige delen van de rit die je zeker niet wil missen zijn het stuk door het Rijndal langs Baden-Baden naar Mannheim, waar kastelen de beboste heuvels bedekken. Dan is er het stuk door de prachtige provincies Lotharingen en Moezel voor de Frans-Duitse grens, waar kronkelende rivieren onder grasgroene heuvels door stromen. Verleid? Je zal vroeg willen boeken. De treinkaartjes van alle hogesnelheidslijnen worden duurder naarmate je de vertrekdatum nadert. Maar als je snel boekt, betaal je misschien maar €39 voor deze hele rit!

Van Parijs naar Berlijn per nachttrein

Van Parijs naar Berlijn per nachttrein
Nightjet wordt gerund door de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) © Tobias Arhelger / Shutterstock.com

Reistijd – 13-14 uur
Prijs – Vanaf €97
Comfort – 4/5

Er zijn in principe twee manieren waarop je nachttreinen kan gebruiken om van Parijs naar Berlijn te reizen tijdens de donkere uren van de dag. Optie één: Gebruik een avonddienst TGV vanuit de Franse hoofdstad om de Duitse grens over te steken en uit te stappen in de grootse stad Karlsruhe, om daar dan een comfortabele ÖBB-slaaptrein te nemen helemaal naar Berlijn. Optie twee: Neem de directe Parijs-Moskou Express van de Russische Spoorwegen vanaf Gare de l’Est. Beide hebben zowel voor- als nadelen…

Nachttreinen zijn een geweldige manier om te reizen en je bespaart de kosten van een hotelovernachting terwijl je de reis van Parijs naar Berlijn aflegt.

De verleiding om te reizen zonder enige overstappen onderweg zorgt ervoor dat veel reizigers eerst kijken naar de slaaptreinen van de Russische Spoorwegen. Het is zonder twijfel een belevenis, met veel medepassagiers die op weg zijn naar aansluitingen via Moskou voor de Trans-Siberische spoorlijn! Je moet wel een treinkaartje zoeken en boeken tot in Berlijn, waarbij je kan kiezen tussen een bijzonder luxueuze 1ste klasse slaapplaats met twee bedden of grotere cabines met vier bedden die minder kosten. Let op: deze trein vertrekt maar één keer per week vanuit Parijs, op donderdagavond. De standaardtarieven beginnen vanaf ongeveer €120.

Van Parijs naar Berlijn per nachttrein
De slaaptrein van de Russische Spoorwegen zou je helemaal naar Moskou kunnen brengen, dus vergeet de wekker niet te zetten.

Een beetje goedkoper en veel frequenter zijn de TGV-DB verbindingen. Ja, deze vertrekken iedere avond van de week, terwijl de totale kosten maar €99 per persoon kunnen zijn als je 12Go.co gebruikt om alle treinen van tevoren te boeken. Bovendien zijn de treinen comfortabel, vooral de Oostenrijkse Nightjet, met zijn zespersoons slaapcabines. Je komt om iets voor 8 uur ‘s ochtends aan in Berlijn, fris en klaar voor een nieuwe dag.

Van Parijs naar Berlijn per bus

Van Parijs naar Berlijn per bus
De bussen zullen aankomen in het Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (ZOB) © Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

Reistijd – 17 tot 22 uur
Prijs – €20+
Comfort – 2/5

Er zijn bussen die het Louvre en de Eiffeltoren met de Duitse hoofdstad verbinden. Helaas doen die er zo enorm lang over dat het voor iedere reiziger echt een hele opgave is. De reistijd duurt 17 uur, maar de meeste A naar B ritten duren meer dan 20 uur, inclusief ten minste één overstap onderweg. Langs de andere kant, de prijzen kunnen al beginnen vanaf €20 per stuk, maar je zal zeer vroeg moeten boeken op 12Go.co om deze tickets te pakken te krijgen en best ook niet reizen tijdens de zomermaanden van het hoogseizoen. De normale tarieven liggen rond de €41-55 per ticket.

Degenen die toch kiezen voor de bussen moeten hun ogen zeker openhouden voor de aanbiedingen van grote Europese busmaatschappijen zoals Flixbus en BlaBlaBus. Zij zijn vaak de meest populaire keuzes op deze route. De bussen vertrekken meestal van het grote station Bercy Seine in Parijs en komen aan in het Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (ZOB), dat je kan vinden aan de uiterste oostelijke rand van de stad, dicht bij het Messe Nord/ICC S-Bahn station.


Het is een lange, Europese odyssee door het continent op weg van Parijs naar Berlijn. Je zal de magie van Montmartre inruilen voor de buzz van het coole Friedrichshain, ongeacht of je met de trein, nachttrein, het vliegtuig of de bus wil gaan. Geniet van de rit!


Van Parijs naar Berlijn FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Parijs naar Berlijn te reizen?

Er is een kans dat het de bussen zijn, die tarieven kunnen al beginnen vanaf €20 per persoon. Je moet dan wel heel vroeg boeken op 12Go.co om kans te maken op die voordeeltarieven. Als dat niet mogelijk is, raden wij je aan zowel de treinen als de vliegtuigen te bekijken, die vaak slechts €29 kosten!

Wat is de snelste manier om van Parijs naar Berlijn te reizen?

Omdat deze twee hoofdsteden maar liefst 877 km van elkaar verwijderd zijn, is de snelste manier om van de ene naar de andere stad te reizen het vliegtuig. Vluchten worden aangeboden door zowel easyJet als Air France en duren 1u 45min in de lucht. Dat zorgt voor een totale reisduur van ongeveer vier of vijf uur van stadscentrum naar stadscentrum.

Wat is de beste manier om van Parijs naar Berlijn te reizen?

Dat hangt er echt van af wat je voorkeur is. 12Go.co heeft vaak goede aanbiedingen voor vluchten, die de snelste manier zijn om van hoofdstad naar hoofdstad te reizen. Maar je kan ook kiezen voor de vintage nachttreinen, die je een onvergetelijk avontuur kunnen bezorgen. Ze nemen je mee door het hart van West-Europa op een schilderachtige reis die tot 14 uur kan duren.

Hoeveel kost een treinkaartje van Parijs naar Berlijn?

Als je een ritje wil maken met de hogesnelheidstreinen TGV en ICE van Parijs naar Berlijn, moet je zo vroeg mogelijk boeken op 12Go.co. De prijzen kunnen dalen tot €39 per persoon als je dat doet, maar zullen aanzienlijk stijgen als je te laat een reservering maakt. Voor nachttreinen is de prijs ongeveer €100-118 voor de hele rit, maar vergeet niet dat je dan de kosten van een hotelovernachting uitspaart.

Hoelang duurt de treinrit van Parijs naar Berlijn?

Overdag doe je er ongeveer 8u 15min over om helemaal van Paris Gare de l’Est naar Berlin Hbf te komen, maar alleen als je gebruik maakt van de snelle verbindingen met de TGV en ICE treinen. Als je kiest voor een nachttrein, duurt de reis in totaal 12 tot 14 uur.

Is er een hogesnelheidstrein van Parijs naar Berlijn?

Yep. De Franse en Duitse spoorwegmaatschappijen hebben de handen in elkaar geslagen om hogesnelheidstreinen aan te bieden, helemaal van hoofdstad naar hoofdstad. Zorg ervoor dat je de ICE- en TGV-lijnen zoekt wanneer je de treinkaartjes bekijkt op 12Go.co.

Is er een slaaptrein van Parijs naar Berlijn?

Er rijdt maar één directe slaaptrein per week. De trein wordt door de Russische Spoorwegen gerund en doorkruist heel Europa op zijn weg naar Moskou. Het is mogelijk om treinkaartjes te boeken voor alleen het traject Parijs-Berlijn via 12Go.co. De trein vertrekt op donderdagavond in Parijs en kost ongeveer €118 per persoon.

Is het beter om het vliegtuig of de trein te nemen om van Parijs naar Berlijn te reizen?

Het hangt ervan af of je haast hebt. Zakenreizigers die alleen maar naar Berlijn willen voor een vergadering voordat ze terugkeren naar Parijs zullen zeker de voorkeur geven aan het vliegtuig. De trein daarentegen is een echt avontuur en zal je een aantal mooie delen van Europa laten zien, van het rustieke landelijke Lotharingen tot de romantische heuvels van het Rijnland.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: