Hur man reser från Paris till Berlin

Hur man reser från Paris till Berlin

Massor av resenärer planerar varje år att göra resan från Paris till Berlin? Anledningen? Det är en tripp som låter en bocka av två av Europas – eller snarare världens! – mest fantastiska huvudstäder. Man kan börja med att gå runt i Louvren i sökandet efter Mona-lisa och avsluta med en skymt av nyklassiska Brandenburger Tor, samtidigt som man byter fina Bordeauxviner i bistros mot skummande, tyskt öl i de häftiga barerna i Friedrichshain.

Bli inte avskräckt av de 877 kilometer som separerar de två metropolerna – de har faktiskt riktigt bra förbindelser. Den här guiden kan dessutom hjälpa dig att organisera resan med tåg, flyg eller budgetvänliga bussar som tar dig från A till B.

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Berlin med flyg2 h270 krBoka online
Paris till Berlin med snabbtåg8 h370 krBoka online
Paris till Berlin med nattåg13 h950 krBoka online
Paris till Berlin med buss17 h190 krBoka online

Paris till Berlin med flyg

Paris till Berlin med flyg
EasyJet lyfter från flygplatsen Paris Orly (ORY) © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

Tid – 1 ¼ timme (endast flygtid)
Pris – Runt 270+ kr
Komfort – 4/5

Ett självklart sätt att ta sig från Paris till Berlin på ett snabbt manér är att flyga. Och med tanke på att detta är två av kontinentens främsta huvudstäder bör du inte ha några problem med att hitta direktflyg mellan dem. Det finns både budgetflygbolag som easyJet och premiumalternativ som Air France, och båda har avgångar under hela året. De har vanligtvis runt tio avgångar per dag, där den tidigaste går 6.05 på morgonen och den sista lyfter från ljusets stad klockan 21.05.

Den huvudsakliga skillnaden mellan de olika rutterna är flygplatserna de avgår från. Vissa går från Orlys flygplats (ORY), runt 15 km söder om Eiffeltornet. Andra avgår från större Paris-Charles De Gaulle i den norra utkanten av staden. Den första kan nås med RER- och Orlyval-tågen för runt €12 (115 kr) per person, som tar runt en timme. Den sistnämnda har förbindelser med stationen Gare du Nord i centrala Paris, med direkta tunnelbanor som tar 30–35 minuter och kostar €9,50 (90 kr).

Paris till Berlin med flyg
Air France flyger från Paris-Charles De Gaulle medan easyJet använder båda flygplatserna © EQRoy / Shutterstock.com

Tusentals personer flyger från Paris till Berlin varje år för att dra nytta av de prisvärda flygen mellan de båda huvudstäderna.

Den överväldigande majoriteten av alla flyg man kan ta till Berlin landar vid Brandenburgs flygplats. Det är den huvudsakliga flygplatsen i den tyska huvudstaden, med direkta bussanslutningar till Alexanderplatz i hjärtat av innerstaden för bara €2,80 (27 kr). Det är även möjligt att flyga till flygplatsen Berlin Schönefeld, som ligger längre söderut. Därifrån tar det runt 50 minuter att resa in i staden på S-Bahn, eller något mindre på Airport Express-tåget. Båda kostar lite över €3 (29 kronor).

Flygen är ökänt oberäkneliga när det kommer till priser. Ibland hittar man otroliga erbjudanden på flyg från Paris till Berlin som kostar under 170 kronor per person. I andra fall stiger priserna till över 850 kronor för en enkelresa (vanligtvis mitt på sommaren och runt jul). Att boka tidigt med en tjänst som 12Go.co är ett sätt att försöka hålla priserna nere, men det hjälper även att fokusera på budgetflygbolag som easyJet.

Paris till Berlin med snabbtåg

Paris till Berlin med snabbtåg
Snabba DB ICE 3-tåg används mellan Paris och Berlin © Chris Redan & travelview / Shutterstock.com

Tid – 8 h 15 min
Pris – 370+ kr
Komfort – 5/5

Idag korsar snabbtåg landgränsen som separerar Paris och Berlin, och kan hjälpa en att göra resan från huvudstad till huvudstad på strax över åtta timmar. Det finns dock inga direktförbindelser, så var beredd på att behöva byta på en station någonstans på vägen. Du kommer att resa på en kombination av franska SNCF-tåg och tyska DB, varav båda är punktliga och bekväma – de är faktiskt några av de mest punktliga och bekväma tågen i Europa!

Det finns flera olika rutter man kan ta österut mot Berlin. De involverar antingen snabba TGV Duplex- eller tyska ICE-tåg från Paris, följt av DB ICE-tåg resten av vägen. Alternativt kan resan göras med två olika ICE-tåg. Den egentliga skillnaden är var man måste byta. TGV-tåg som avgår tidigt på morgonen går till Frankfurt Hauptbahnhof, där man kan byta till tåget mot Berlin och anlända innan 15.30. Andra går via Mannheim och anländer därefter innan klockan 18.00. Det finns dessutom ICE-tåg som går genom båda dessa städer. Vi rekommenderar att man använder sökfunktionen på 12Go.co för att jämföra alla olika tidtabeller och välja de avgångar som passar en bäst.

Paris till Berlin med snabbtåg
TGV Duplex dubbeldäckade tåg går bara halvvägs till Berlin © olrat & Little Adventures / Shutterstock.com

Tyska och franska snabbtåg möts halvvägs för att erbjuda resenärer snabba resor genom Europas hjärta från Paris till Berlin.

De goda nyheterna är att alla snabbtåg som används på rutten är av högsta kvalitet. Franska TGV-tåg kan vara dubbeldäckade, med lyxiga 1:a klass-områden som har rymliga sätesarrangemang placerade två och två. DB-tågen är breda och ljusa, med en blandning av öppen planlösning och hytter. Båda har fantastisk mat ombord, så att man kan se den tyska landsbygden utanför fönstret medan man njuter av en kall öl och en tallrik regionalt inspirerad mat.

Några natursköna sektioner av rutten man ska hålla utkik efter är resan genom Rhendalen, förbi Baden-Baden till Mannheim, där slott kröner skogsklädda kullar. Sedan har vi sektionen i de fantastiska provinserna Lorraine och Moselle innan den fransk-tyska gränsen, där floder letar sig fram under gräsklädda kullar. Låter det lockande? Då ska du se till att boka tidigt. Biljettpriserna till snabbtågen kan höjas i takt med att man kommer närmre resedatumet. Om du är ute i god tid kan du dock haffa dem för bara 360 kronor!

Paris till Berlin med nattåg

Paris till Berlin med nattåg
Nightjet drivs av Österrikiska förbundsjärnvägarna (ÖBB) © Tobias Arhelger / Shutterstock.com

Tid – 13–14 timmar
Pris – Från 950 kronor
Komfort – 4/5

Det finns i princip två sätt att använda nattåg för att resa från Paris till Berlin under dygnets mörkare timmar. Alternativ ett: Använd en av TGV:s kvällsavgångar från den franska huvudstaden för att korsa den tyska gränsen och hoppa av i den storslagna staden Karlsruhe, och till slut ta en bekväm ÖBB-sovvagn hela vägen till Berlin. Alternativ två: Ta Rysslands järnvägars expresståg från Paris till Moskva från Gare de l’Est, som går direkt till Berlin. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Nattåg är ett utmärkt sätt att resa som hjälper en att spara in kostnaden för en hotellnatt samtidigt som man betar av resan från Paris till Berlin.

Lockelsen att resa hela vägen utan byten får många att välja det ryska alternativet. Det råder ingen tvekan om att det är en upplevelse, och många av resenärerna är på väg till Moskva för att ta den transsibiriska järnvägen. Man måste dock söka efter och boka biljett specifikt till Berlin, och man får välja mellan en extra lyxig kupé i första klass med två bäddar eller större kupéer med fyra bäddar som kostar mindre. Tänk på att detta tåg bara avgår från Paris en gång i veckan, på torsdag kväll. Standardpriset börjar på runt €120 (1200 kr).

Paris till Berlin med nattåg
Nattågen från Rysslands järnvägar kan potentiellt ta en hela vägen till Moskva, så se till att ställa väckarklockan.

TGV-DB-förbindelserna är något billigare och avgår betydligt oftare. Dessa avgår varje natt under veckan, och kostnaden kan vara så låg som €99 (990 kr) per person om man använder 12Go.co för att boka alla biljetter innan man reser. Tågen är bekväma, speciellt österrikiska Nightjet, med sina kupéer med sex bäddar eller privata sovkupéer. Man anländer till Berlin strax innan 8.00, fräsch och redo att ta sig vidare.

Paris till Berlin med buss

Paris till Berlin med buss
Bussarna anländer till Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (ZOB) © Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

Tid – 17 till 22 timmar
Pris – 190+ kr
Komfort – 2/5

Det finns bussar som går från Louvrens och Eiffeltornets hem till den tyska huvudstaden. Tyvärr tar de så pass lång tid att få resenärer orkar med resan. Du kan vänta dig att spendera runt 17 timmar ute på vägarna, men de flesta avgångar från A till B tar 22+ timmar, vilket inkluderar minst ett byte på vägen. Priserna kan visserligen ligga på så lite som 190 kronor per person, men man måste boka väldigt tidigt via 12Go.co för att komma undan så billigt, och dessutom hålla sig borta från högsäsongen på sommaren. Det är mer troligt att biljetterna kommer att kosta 380–510 kronor.

De som ändå beslutar sig för att resa med buss bör hålla utkik efter erbjudanden från stora europeiska bolag som Flixbux och BlaBlaBus. De tenderar att vara de populäraste alternativen på rutten. De avgår ofta från den stora stationen i Bercy Seine i Paris och anländer till Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (ZOB), som ligger i den östra utkanten av staden, nära stationen Messe Nord/ICC S-Bahn.


Att ta sig från Paris till Berlin är en lång resa genom Europa. Det ger en chansen att byta Montmartre mot livliga och häftiga Friedrichshain, vare sig man väljer att resa med tåg, nattåg, flyg eller buss. Njut av resan!


Paris till Berlin – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Berlin?

Chansen är stor att det är bussarna, som har priser som börjar på runt 190 kronor per person. Du måste dock boka riktigt tidigt på 12Go.co för att ha en chans att komma undan så billigt. Om det inte är möjligt så rekommenderar vi att du tar en titt på både tågen och flygen, som ofta kan vara så billiga som 270 kronor!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Berlin?

Eftersom dessa två huvudstäder ligger hela 877 km från varandra är det snabbaste sättet att resa mellan dem med flyget. Avgångar erbjuds av både easyJet och Air France, och tar 1 timme och 45 minuter i luften. Den totala restiden från stadskärna till stadskärna blir dock 4–5 timmar.

Vilket är det bästa sättet att resa från Paris till Berlin?

Det beror helt på hur du gillar att resa. 12Go.co har ofta bra erbjudanden på flyg, som är det snabbaste sättet att ta sig från huvudstad till huvudstad. Men det finns även gammaldags nattåg som erbjuder en något mer minnesvärd och naturskön resa genom västra Europas hjärteland, och som varar i upp till 14 timmar.

Vad kostar en tågbiljett från Paris till Berlin?

Om du vill åka med snabbtågen från TGV och ICE mellan Paris och Berlin, måste du boka så tidigt som möjligt på 12Go.co. Priserna kan sjunka så lågt som till 360 kronor per person om du gör det, men höjs avsevärt om man väntar för länge. För nattågen är priset runt 940–1190 kronor för hela resan, men kom ihåg att du då sparar in kostnaden för en hotellnatt.

Hur lång är tågresan från Paris till Berlin?

På dagen tar det runt 8 timmar och 15 minuter att ta sig hela vägen från Paris Gare de l’Est till Berlin Hbf, men bara om man väljer de snabba avgångarna med TGV- och ICE-tågen. Om du väljer nattavgången kan du räkna med en resa på totalt 12–14 timmar.

Finns det snabbtåg från Paris till Berlin?

Japp. De franska och tyska järnvägsbolagen har gått samman för att erbjuda snabbtåg hela vägen från huvudstad till huvudstad. Se bara till att söka efter ICE- och TGV-linjerna när du letar efter biljetter online på 12Go.co.

Finns det tåg med sovvagnar från Paris till Berlin?

Det går bara ett direkttåg med sovvagnar per vecka. Det drivs faktiskt av Rysslands järnvägar och korsar hela Europa på vägen till Moskva. Det är möjligt att boka biljetter endast för sektionen från Paris till Berlin med 12Go.co. Tåget avgår på torsdagar och kostar runt 1190 kronor per person.

Är det bättre att flyga från Paris till Berlin än att ta tåget?

Det beror på om du har bråttom. Affärsresande som bara vill ta sig till Berlin för ett möte innan de återvänder till Paris kommer garanterat att föredra flyget. Men tåget är ett riktigt äventyr och kan visa upp några helt fantastiska delar av Europa, från den rustika landsbygden i Lorraine till de romantiska kullarna i Rhenlandet.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: