Hur man reser från Frankfurt till München

Hur man reser från Frankfurt till München

Så du är ute efter att byta den moderna och eleganta finanshubben mot den öldränkta huvudstaden i Bayern? Härligt. Båda dessa spännande städer bör inkluderas på varje resplan i Tyskland. Lyckligtvis finns det goda förbindelser mellan dem, så att ta sig de 305 kilometerna mellan städerna bör inte vara svårt.

Vare sig du vill flyga över utkanten av Alperna med ett snabbt plan, resa långsamt med eget fordon eller rulla i sydvästlig riktning på järnvägen, finns det alternativ att välja mellan. Den här guiden går igenom för- och nackdelarna med varje, med information om priser, restider och mer.

TransportTidPrisBiljetter
Frankfurt till München med tåg3 h170 krBoka online
Frankfurt till München med flyg1 h1200 krBoka online
Frankfurt till München med buss6,5 h150 krBoka online
Frankfurt till München med bil4 h170 krBoka online

Frankfurt till München med tåg

Frankfurt till München med tåg
Ett ICE 3-tåg på Frankfurt Hauptbahnhof © Kapi Ng / Shutterstock.com

Tid – 3 h 13 min
Pris – 170+ kr
Komfort – 5/5

De flesta dagar avgår det tåg från Frankfurt till München varje timme. Det tar strax över tre timmar att genomföra resan, vilket innebär att man kan ta avgången klockan 8.54 och anlända till Bayerns huvudstad lagom till att njuta av kringlor och vita korvar. Tjänsten drivs av det nationella tågbolaget DB, som använder trevliga ICE-tåg som kan färdas i hastigheter på 280–300 km/h på vissa sektioner av rutten.

Resan börjar vid otroligt vackra Frankfurt Hauptbahnhof. Det är en station du lär vilja spendera lite extra tid på, med sin filigranutsmyckade fasad i nyklassisk stil. Efter det går tåget österut och svänger sedan sydväst för att gå rakt igenom centrala Bayern. Det är en trevlig resa med gott om saker att titta på utanför fönstret, speciellt om man gillar skogsklädda kullar och undangömda småstäder som kröns av lökformade kupoler!

ICE-tåg säten
Ett ICE-tåg med säten i 2:a klass grupperade två och två, och på högersidan 1:a klass med säten grupperade två och ett © Chris Redan / Shutterstock.com

Tåget är ett bekvämt, snabbt alternativ för att resa genom hjärtat av Bayern till München från Frankfurt

Själva tågen är riktigt bekväma. De har en andra klass med säten grupperade två och två, och en första klass där de är grupperade två och ett. Alla vagnar är luftkonditionerade (eller uppvärmda) och alla klasser har tillgång till en restaurangvagn ombord, som serverar tilltugg, varm tysk mat, vin och kall öl.

När det kommer till snabbtåg i Tyskland är det alltid en bra idé att boka i förväg. Platserna kan sälja slut och priserna skjuta i höjden ju närmre resedatumet man kommer. För att få de bästa erbjudandena ska du hålla utkik efter sparpreis-priserna, som kan vara så låga som 170 kronor. Det är enkelt på 12Go.co, där du kan söka efter och boka biljetter långt innan du ens anlänt till landet.

Frankfurt till München med flyg

Frankfurt till München med flyg
Lufthansa A320-plan vid Münchens flygplats © Dirk Daniel Mann / Shutterstock.com

Tid – 55 minuter (endast flygtid)
Pris – 1200+ kr
Komfort – 4/5

Flygen från Frankfurt till München sammankopplar två av de viktigaste flyghubbarna i landet. De tar en från Frankfurts internationella flygplats (den mest vältrafikerade i Tyskland) till Münchens flygplats (den näst mest vältrafikerade i Tyskland). Det är förmodligen därför man kan välja mellan uppemot 15 dagliga avgångar. De börjar gå på morgonen – så tidigt som 6.15 – och fortsätter sedan att gå varje timme till efter klockan 20.00 på kvällen. Alla avgångar står det nationella, välrenommerade flygbolaget Lufthansa för.

Att flyga är ett snabbt sätt att resa från Frankfurt till München, men kom ihåg att du måste organisera transport till och från flygplatserna.

Flyget är givetvis inte idealiskt om man planerar att hålla resan så enkel som möjligt. Man måste organisera transport till flygplatsen i Frankfurt, vilket kan göras via tåg med S-Bahn för €4,50 (runt 45 kr). Och man måste även hitta transport in till staden efter att man landat i München – det finns ytterligare ett S-Bahn för det, men det kostar 110 kronor per person. Allt detta gör att restiden blir längre, så även om flygtiden bara är 55 minuter, blir den totala restiden från stadskärna till stadskärna runt fyra timmar.

Det är även värt att nämna priset: 1300 kronor är ett normalt pris för en enkelbiljett på denna rutt. Därför är det inte direkt ett budgetalternativ. Plötsliga reor och erbjudanden kan dock dyka upp, men du måste nästan garanterat boka minst 90 dagar innan ditt resedatum med hjälp av 12Go.co för att nyttja dem. Tänk även på att du måste betala ytterligare €15 (150 kr) om du har bagage att checka in.

Frankfurt till München med buss

Frankfurt till München med buss
Flixbus tenderar att använda ganska moderna och bekväma bussar, med extra lyx som Wi-Fi ombord och eluttag i sätena © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 6 ½+ timme
Pris – Från 150 kr
Komfort – 3/5

Backpackers och budgetresenärer som vill resa runt i Tyskland till ett billigare pris bör ta en titt kostnaden för bussresor mellan Frankfurt och München. Dessa kan vara otroligt billiga, med platser för så lite som 150 kronor per person, enkel väg. Det är dock om man bokar biljetten i förväg via specifika tjänster, så se till att börja söka på 12Go.co så tidigt du kan för att kunna överväga alternativen.

Bussen är ett bra alternativ om du vill spara några euro till öl och bratwurst på oktoberfest.

Själva resan är längre om man flyger eller tar tåget. Den tar faktiskt nästan dubbelt så lång tid som tåget: 6 ½ timme. Med det sagt har Tysklands egna Flixbus avgångar som går direkt från Frankfurt till München, så man måste inte byta eller vänta på stationer halvvägs till destinationen. Fordonen de idag använder tenderar dessutom att vara rätt moderna och bekväma, med extra lyxigheter som Wi-Fi och eluttag i sätena.

Tänk på att de flesta av långdistansbussarna avgår från Frankfurt Süd, som ligger på den södra sidan av floden Main och kan nås med U-bahn från berömda Innenstadt. Ankomsten lär ske vid Münchens centrala busstation (ZOB Münich), vilket innebär enkel åtkomst till tågstationen, vid den västra änden av den historiska stadskärnan.

Frankfurt till München med bil

Frankfurt till München med bil
Det kan vara mycket trafik nära München © Val Thoermer / Shutterstock.com

Tid – 4 timmar
Pris – 170 kr
Komfort – 4/5

Tack vare Tysklands toppklassiga vägar är det möjligt att köra från Frankfurt till München, en resa på hela 383 kilometer, på bara fyra timmar. Det är givetvis restiden om man susar fram på den breda autobahn utan att stanna. Men om man gör det så missar man en rad lockande sevärdheter och attraktioner på vägen, vilket säkerligen är den huvudsakliga anledningen till att du vill köra rutten på egen hand…

Att hyra bil kan tillföra lite äventyr till din resa och låta dig resa längs de berömda rutterna på den romantiska vägen i Bayern.

En av Europas mest legendariska bilturer är faktiskt tillgänglig för de som väljer denna rutt. Det är den så kallade romantiska vägen, som går längs utkanten av Bayern och Bade-Württemberg, och slingrar sig genom sagolika småstäder som Nördlingen och Rothenburg ob der Tauber. Här lär man vilja spendera minst några dagar för att hinna se allt, och kom ihåg att allt avslutas med den fantastiska vyn över slottet i Neuschwanstein (som du inte vill missa!), runt 1,5 timme söder om München.

Romantic road och Neuschwansteinslottet
Romantic Road är en av Europas mest legendariska vägar

Känner du dig lockad av detta äventyr? Gå till RentalCars.com för att börja söka efter de bästa erbjudandena på hyrbil så tidigt som möjligt. Lyckligtvis är det sällan dyrt i Tyskland, med snittpriser på sommaren på runt 520 kronor för tre dagar. Det inkluderar dock inte bränsle, vägtullar eller avgiften för att bara köra i en riktning.


Om din fot börjat klappa oompah-takter och du inte kan sluta tänka på ölen på oktoberfest, då ska du börja planera resan ner till München. Från Frankfurt – Tysklands livliga bankhuvudstad – kan det ta så lite som 3 timmar och 13 minuter att resa från A till B.


Frankfurt till München – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Frankfurt till München?

Det absoluta budgetalternativet för att ta sig från Frankfurt till München med mer pengar över till öl är bussen. Den kan kosta så lite som 150 kronor per person om du bokar i förväg med 12Go.co. Men tänk på att restiden är dubbelt så lång som med tåget, medan priserna inte nödvändigtvis är särskilt mycket lägre.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Frankfurt till München?

Tåget är det snabbaste alternativet för resenärer som beger sig från Frankfurt till München. Det kan genomföra resan på bara 3 timmar och 13 minuter – föga förvånande, eftersom det rör sig om Tysklands högpresterande, splitternya ICE-tåg, som kan nå hastigheter på 300 km/h!

Vilket är det bästa sättet att resa från Frankfurt till München?

Vi skulle nog säga tåget. Det erbjuder oöverträffad komfort, speciellt om man är villig att betala extra för biljetter i första klass (med mat- och dryckesservering vid sätet!). Men de bjuder även på en naturskön, smidig och snabb åktur direkt till München. Ta en titt på 12Go.co för biljetter nu om du vill få de bästa erbjudandena.

Vad kostar en tågbiljett från Frankfurt till München?

Boka i förväg på 12Go.co innan alla biljetter till nedsatt pris försvinner, så kanske du kan knipa en plats på tåget för runt 170 kronor. Bokar du senare kan du behöva betala tredubbelt eller ännu mer.

Hur lång är tågresan från Frankfurt till München?

Eftersom tågen som trafikerar linjen mellan Frankfurt och München nu har uppgraderats till Tysklands supersnabba ICE-modeller, färdas de i otroliga 300 km/h. Det innebär en total restid på strax över tre timmar. Rätt snabbt, eller hur?

Är det bättre att flyga från Frankfurt till München eller ta tåget?

Vi anser helt klart att tågen bör vara ditt förstahandsval. Boka tidigt med 12Go.co för att få priser som troligen är betydligt lägre än för flyget (speciellt om du har med dig väskor som måste checkas in). Utöver det betar tåget av resan på bara tre timmar, har lägre koldioxidutsläpp och låter dig se de gröna skogsområdena på landsbygden i centrala Bayern.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: