Hur man reser från Frankfurt till Berlin

Hur man reser från Frankfurt till Berlin

Du kanske inte vet det, men Frankfurt kan faktiskt konkurrera med Berlin rent storleksmässigt. Det är kärnan i ett stadsområde med nästan sex miljoner invånare. Dessutom är det landets ekonomiska huvudstad och hem till dess största flygplats. Allt detta innebär att en resa från den ena staden till den andra är en tripp mellan två av de största aktörerna i hela Tyskland.

Resan går från ett livligt affärsnav där skyskraporna tornar sig över halvtimrade ölhallar, till teknomusikens och riksdagsbyggnadernas hemstad. Den här guiden visar dig hur du genomför resan, med info om tågförbindelser, flyg, bussar och andra resesätt som kan ta dig de 420 kilometerna mellan de båda städerna.

TransportTidPrisBiljetter
Frankfurt till Berlin med tåg4 h95 krBoka online
Frankfurt till Berlin med flyg1 h610 krBoka online
Frankfurt till Berlin med buss7 h86 krBoka online
Frankfurt till Berlin med bil5 h170 krBoka online

Frankfurt till Berlin med tåg

Frankfurt Hauptbahnhof-stationen
Frankfurt Hauptbahnhof-stationen © Melander / Shutterstock.com

Tid – Runt 4 h
Pris – Från 95 kr
Komfort – 4/5

Tågen är förmodligen det vanligaste sättet att resa från Frankfurt till Berlin. De används av både resenärer och lokalbor i nöjes- och affärssyften. Anledningen till populariteten? Det finns många: De är bekväma, de avgår regelbundet och tar bara runt fyra timmar totalt. Men en av de mest betydelsefulla fördelarna är priset, som nästan alltid är lägre än för flyget och till och med kan konkurrera med bussarna tack vare de nya budgettågen. Vi tar en titt på resan.

Avgången sker från den otroligt vackra Frankfurt Hauptbahnhof-stationen. Försök att komma dit tidigt för att få tid att njuta av den externa arkitekturen i detaljerad nyrenässansstil och de nyklassiska, storslagna vingarna från slutet av 1800-talet. Efter avgången åker du nordväst genom hjärtat av Tyskland, förbi åkermark och klungor av kullar i Hesse och de rustika södra delarna av lägre Sachsen. Vänta dig stopp på platser som Wolfsburg och Göttingen, men du behöver inte byta tåg om du väljer rätt avgång (det finns gott om dem).

Frankfurt till Berlin med tåg
De statligt drivna tågtjänster som DB erbjuder har snabba Intercity Express-tåg (ICE) © Chris Redan & lonndubh / Shutterstock.com

Majoriteten av alla resenärer från Frankfurt till Berlin väljer tåget, och det finns många anledningar till det.

På tal om olika tåg så finns det två olika alternativ på rutten. Det vanligaste är den statligt drivna tjänsten från DB. Dessa tåg avgår med jämna mellanrum under dagen, men se till att använda 12Go.co för att boka biljetter på en avgång som inte inkluderar några byten – priserna på dessa börjar på 190 kronor. Vi har även budgettåget Flixtrain, som nästan garanterat kommer vara billigare, med priser på runt 95 kronor om man bokar i förväg.

Resan tar i snitt strax över fyra timmar och tar en direkt till den tyska huvudstadens bultande hjärta vid Berlins centralstation. Den ligger bara några kvarter från det ikoniska riksdagshuset, Tiergarten-parken och det livliga shopping- och restaurangdistriktet Mitte. Men den ligger även i direkt anslutning till linjerna S-Bahn och U-Bahn, ifall du vill ta dig någon annanstans i den stora staden.

Frankfurt till Berlin med flyg

Frankfurt till Berlin med flyg
Frankfurts flygplats är Lufthansas huvudsakliga nav © Nate Hovee / Shutterstock.com

Tid – 1 h 10 min (endast flygtid)
Pris – 610 kr
Komfort – 4/5

Med tanke på att Frankfurts flygplats är den största i hela Tyskland, tillika en av de största i Europa, kommer det knappast som någon överraskning att det går regelbundna flyg till Berlin. De används av många resenärer som reser med långfärdsflyg in och ut ur landet, men i mindre utsträckning av de som bara vill ta sig från stad till stad. Detta eftersom restiden vanligtvis är ungefär samma som med tåget eller ännu längre. Så varför gå igenom allt strul med att checka in väskor om man bara kan hoppa på tåget?

Det finns en rad dagliga avgångar från Frankfurt till Berlin med Tysklands nationella flygbolag, Lufthansa.

Men avfärda inte flyget helt och hållet. Det är ett bekvämt sätt att resa, erbjuder resor från stadskärna till stadskärna som tar runt 4–5 timmar och är en bra plan B om man inte hittar några bra tågavgångar. Det är dessutom ett bra alternativ om målet inte är hjärtat av Berlin, utan istället avlägsna baltiska stränder eller våtmarkerna kring sjöarna i Uckermark, norr om huvudstaden.

Det råder ingen brist på avgångar, den saken är säker. Så många som 16 flyg ansluter de båda städerna varje dag och anländer till de stora terminalerna på flygplatsen Berlin-Brandenburg. Rutten trafikeras uteslutande av det nationella flygbolaget Lufthansa och går så tidigt som klockan 6.15 och så sent som 20.15. Priserna kan skilja sig mycket på rutten, men en sak är säker: de blir betydligt mer oförutsägbara ju närmre avresedatumet man kommer. Därför är det definitivt smart att vara ute i god tid och boka sina platser så snart som möjligt med 12Go.co.

Frankfurt till Berlin med buss

Frankfurt till Berlin med buss
Flixbussar vid Frankfurts centralstation, eller Busbahnhof ZOB © gopixa / Shutterstock.com

Tid – 7–12 timmar
Pris – 86+ kr
Komfort – 3/5

Även om tåget ofta är billigare och snabbare, är bussen fortfarande ett bra alternativ att ha i reserv på rutten Frankfurt till Berlin. Det domineras främst av landets egna företag Flixbus, som har ett nätverk av billiga bussavgångar som sträcker sig över hela Europa, med gott om anslutningar mellan storstäderna i Tyskland. Tyvärr tar åkturen till Reichstag minst sju timmar, så det är inte det bästa resesättet om man har bråttom att sätta tänderna i en currywurst!

En bonus med bussarna är att de stannar på flera platser i Frankfurt innan de beger sig mot Berlin. Man kan borda dem vid Busbahnhof ZOB (strax söder om Hauptbahnhof) eller kliva på vid Frankfurts flygplats (se bara till att din avgång passerar där). I huvudstaden kan du välja att stiga av vid livliga Alexanderplatz, centralstationen eller till och med Brandenburgs flygplats. Med det sagt är priserna för bussrutterna vanligtvis högre än för Flixtrains budgettåg, även om köp i förväg på 12Go.co kan ge priser så låga som 85 kronor per person.

Frankfurt till Berlin med bil

Frankfurt till Berlin med bil

Tid – 5 timmar
Pris – 170 kr per dag
Komfort – 4/5

Tyska vägar är några av de bästa på kontinenten. Det är en ren fröjd att färdas på dem (speciellt på breda autobahns) och kan hjälpa en att genomföra hela resan från Frankfurt till Berlin på bara fem timmar. Det är en färd på totalt 545 kilometer, genom lockande regioner som Thüringen och Hesse. Vid närmare eftertanke kan det vara värt att ta sig tid med detta resesätt och öronmärka några dagar åt att utforska sevärdheterna och platserna som väntar mellan de båda städerna. Det är trots allt friheten som kommer med att ha tillgång till en bil.

Stopp du bör överväga inkluderar den kulturpackade staden Weimar, där totemlikande sevärdheter från den europeiska upplysningstiden väntar, eller gläntorna och skogarna i den vackra naturparken Hoher Fläming. För 72 timmars bilhyra via RentalCars.com får du betala runt 520 kronor, med en extra avgift för att göra en enkelresa. Det är även möjligt att hämta fordonet i Frankfurts stadskärna, så att du inte behöver ta dig till flygplatsen innan du kan bege dig ut på motorvägarna.


Välj en av de ovan nämnda metoderna för att ta dig mellan de två största och livligaste städerna i Tyskland. De kommer garanterat att underhålla dig med sina eleganta bankdistrikt, skinande myndighetsbyggnader, ölbarer och ikoniska stadsmonument!


Frankfurt till Berlin – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Frankfurt till Berlin?

Eftersom de billiga Flixtrain-tågen numer är tillgängliga kan det mycket väl vara järnvägen. Biljetterna kan kosta så lite som 95 kronor, även om det ibland finns bussar som bara kostar 85 kronor (men då tar resan minst sju timmar). Det bästa sättet att kolla vilket alternativ som är bäst är att gå till 12Go.co och börja söka.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Frankfurt till Berlin?

Förmodligen med tåget, men endast för att flyget tar längre tid när man räknar med resor till och från flygplatserna och att gå genom säkerhetskontrollerna. Med direkttågen kan man genomföra resan på strax över fyra timmar, och då kliver man av mitt i distriktet Mitte i Berlins stadskärna. Väldigt behändigt.

Vilket är det bästa sättet att resa från Frankfurt till Berlin?

De flesta resenärer väljer tåget. Det är behändigt och kan även vara väldigt prisvärt – så länge man bokar i förväg med 12Go.co. De tar dessutom bara strax över fyra timmar från stad till stad och erbjuder vackra vyer över centrala Tyskland under resans gång.

Vad kostar en tågbiljett från Frankfurt till Berlin?

Det finns två alternativ med två olika priser. Det billigaste är budgettjänsten Flixtrain, som har priser så låga som 95 kronor. Sedan har vi DB-tågen, som är lite mer bekväma och avgår mer regelbundet, men kostar från 190 kronor per person. Ett bra sätt att jämföra alla alternativ och deras kostnader är att fylla i datumen och söka på 12Go.co.

Hur lång tid tar tågresan från Frankfurt till Berlin?

De bästa tågavgångarna reser från Frankfurt Haptbahnhof till Berlins centralstation på 4 timmar och 12 minuter. Detta är tågen som går direkt, utan byten. De gör dock stopp på vägen i städer som Göttingen och Wolfsburg. Det är smart att boka biljetter i förväg med 12Go.co om det är tåget man vill resa med, eftersom priserna kan stiga närmare resedatumet.

Är det bättre att flyga från Frankfurt till Berlin än att ta tåget?

I regel är tåget bättre än flyget. Restiden på järnvägen blir ungefär densamma eller något snabbare än när man flyger, men är min bökigt och vanligtvis billigare. Men att flyga innebär att man får lättare att ta sig till landsbygden i nordöstra Tyskland, och kan vara väldigt behändigt för resenärer som flyger till Frankfurt och vill resa vidare till Berlin direkt.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: