Hoe reis je van Frankfurt naar Berlijn

Hoe reis je van Frankfurt naar Berlijn

Je weet het misschien niet, maar Frankfurt is even groot als Berlijn. Het is het epicentrum van een metrogebied met een bevolking van bijna zes miljoen. Het is ook de financiële hoofdstad van het land en de thuisbasis van de grootste luchthaven. Dat alles betekent dat deze reis een tripje is tussen twee van de grootste steden in heel Duitsland.

Je gaat van een bruisend zakencentrum waar wolkenkrabbers boven grote bierhallen uittorenen naar de boheemse thuisbasis van technomuziek en de Reichstag-gebouwen. Deze gids laat je zien hoe je dat doet, met informatie over de treinverbindingen, vliegtuigen, bussen en nog veel meer, die allemaal de 425 kilometer afleggen die tussen deze twee steden ligt.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Frankfurt naar Berlijn per trein4 u€10Boek Online
Van Frankfurt naar Berlijn per vliegtuig1 u€65Boek Online
Van Frankfurt naar Berlijn per bus7 u€9Boek Online
Van Frankfurt naar Berlijn per auto5 u€18Boek Online

Van Frankfurt naar Berlijn per trein

Het Frankfurt Hauptbahnhof station
Het Frankfurt Hauptbahnhof station © Melander / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 4 uur
Prijs – Vanaf €10
Comfort – 4/5

De treinen zijn waarschijnlijk het meest gebruikelijke vervoersmiddel om van Frankfurt naar Berlijn te reizen. Ze worden gebruikt door reizigers en de lokale bevolking, voor zowel ontspanning als zakelijke doeleinden. De reden voor die populariteit? Dat zijn er heel wat: Ze zijn comfortabel; ze vertrekken regelmatig; ze doen er in totaal ongeveer vier uur over. Maar één van de meest overtuigende eigenschappen is waarschijnlijk de prijs, die bijna altijd goedkoper is dan vliegen en zelfs de busritten dankzij het verschijnen van de gloednieuwe budgettreinen. Laten we deze reis eens bekijken…

Het begint allemaal in het prachtige station Frankfurt Hauptbahnhof. Probeer er vroeg te zijn, zodat je de prachtige Renaissance Revival buitenkant en de grote Neo-klassieke vleugels uit de late jaren 1800 nog even kan bewonderen. Na je vertrek rijd je in noordwestelijke richting door het hart van Duitsland, langs vele landbouwvelden en heuvels in Hessen en vervolgens door het rustieke zuiden van Nedersaksen. Je kan korte stops verwachten in plaatsen zoals Wolfsburg en Göttingen, maar je hoeft niet over te stappen als je kiest voor de rechtstreekse opties (er zijn er veel).

Van Frankfurt naar Berlijn per trein
De Duitse staatsspoorwegen DB biedt InterCity Express hogesnelheidstreinen (ICE) aan © Chris Redan & lonndubh / Shutterstock.com

De meeste reizigers die vanuit Frankfurt naar Berlijn reizen, kiezen voor de trein, en daar zijn heel wat redenen voor…

Over de verschillende treinen gesproken, er zijn twee keuzes op deze lijn. De meest gebruikelijke zijn de Duitse staatsspoordiensten met DB. Ze vertrekken op geregelde tijdstippen gedurende de dag, maar je moet wel op zoek gaan naar de treinen zonder overstap via 12Go.co – prijzen beginnen rond de €20. Er is ook de budgetvriendelijke Flixtrain, die bijna zeker goedkoper zal zijn, met voorverkooptarieven vanaf €10 per persoon.

De gemiddelde reistijd is iets meer dan vier uur in totaal. Ze brengen je rechtstreeks naar het kloppende hart van de Duitse hoofdstad, het Centraal Station van Berlijn. Dat is slechts een paar straten verwijderd van het iconische Reichstaggebouw, het Tiergartenpark en de bruisende winkel- en restaurantwijk Mitte. Maar het is ook rechtstreeks verbonden met de S-Bahn en U-Bahn, voor het geval dat je naar een andere plaats in de grote stad wil gaan.

Van Frankfurt naar Berlijn per vliegtuig

Van Frankfurt naar Berlijn per vliegtuig
Frankfurt Airport is de belangrijkste luchthaven voor Lufthansa © Nate Hovee / Shutterstock.com

Reistijd – 1u 10min (alleen vlucht)
Prijs – €65
Comfort – 4/5

Aangezien de luchthaven van Frankfurt de grootste van heel Duitsland is en bovendien één van de grootste van heel Europa, is het niet verwonderlijk dat er ook regelmatige vluchten naar Berlijn zijn. Deze verbindingen worden veel gebruikt door passagiers die overstappen van lange-afstandsvluchten, maar niet zo vaak door gewone cityhoppers. Dat komt omdat de totale reistijd ongeveer even lang is als met de trein, of soms zelfs langer. Dus waarom zou je dat hele gedoe ondergaan van transfer naar de luchthaven en koffers inchecken als je ook gewoon op een trein kan stappen?

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland biedt veel dagelijkse vluchten aan van Frankfurt naar Berlijn.

Toch moet je het vliegtuig niet helemaal uitsluiten. Het is een comfortabele manier om te reizen, gaat van stadscentrum naar stadscentrum in ongeveer vier of vijf uur en is een geweldige back-up als je geen geschikte vertrektijden voor de treinen kan vinden. Bovendien is het een goede optie als je niet naar het hart van Berlijn wil, maar naar de afgelegen Baltische stranden en de waterrijke meren van de Uckermark ten noorden van de hoofdstad.

Er is geen tekort aan vertrekken, dat is zeker. Iedere dag zijn er maar liefst 16 rechtstreekse vluchten tussen deze twee steden, die je naar de grote terminals van de luchthaven Berlijn-Brandenburg brengen. De vluchten worden alleen uitgevoerd door de nationale luchtvaartmaatschappij Lufthansa en beginnen al om 6:15 uur en eindigen pas om 20:15 uur. De prijzen op deze route kunnen sterk variëren. Eén ding is zeker: Ze worden veel onvoorspelbaarder naarmate je dichter bij de reisdag komt. Het is dus zeker verstandig om er vroeg bij te zijn en je stoel zo snel mogelijk te reserveren via 12Go.co.

Van Frankfurt naar Berlijn per bus

Van Frankfurt naar Berlijn per bus
De Flixbussen aan het Centraal Station van Frankfurt of Busbahnhof ZOB © gopixa / Shutterstock.com

Reistijd – 7-12 uur
Prijs – €9+
Comfort – 3/5

Hoewel de trein vaak goedkoper en sneller is, kunnen we de bussen toch als back-up vermelden voor de route van Frankfurt naar Berlijn. Het grootste deel wordt verzorgd door Flixbus, dat in Duitsland zelf gevestigd is. Zij bieden in heel Europa een netwerk van goedkope busverbindingen aan, met natuurlijk ook veel verbindingen tussen de grote steden in Duitsland. Helaas duurt de rit naar de thuisbasis van de Reichstag minimaal zeven uur, dus dit is niet de beste manier van reizen als je haast hebt om een currywurst te gaan proeven!

Een bonus van de bussen is dat ze op verschillende plaatsen rond Frankfurt stoppen voordat ze richting Berlijn gaan. Je kan opstappen bij het Busbahnhof ZOB (net ten zuiden van het Frankfurt Hauptbahnhof) of bij de terminals van Frankfurt Airport (controleer gewoon even de door jou gekozen vertrekplaats). In de hoofdstad kan je uitstappen op het bruisende Alexanderplatz, bij het Centraal Station of zelfs op de luchthaven Brandenburg. De prijzen voor de busroute zijn meestal hoger dan die van de goedkope Flixtrain, hoewel je op 12Go.co soms voorverkooptarieven kan vinden vanaf €9 per persoon.

Van Frankfurt naar Berlijn per auto

Van Frankfurt naar Berlijn per auto

Reistijd – 5 uur
Prijs – €18 per dag
Comfort – 4/5

De Duitse wegen behoren tot de allerbeste van het continent. Het is heerlijk om er te rijden (vooral die brede autobahnen) en je kan de hele reis van Frankfurt naar Berlijn in slechts vijf uur afleggen. Dat is een totaal van 547 kilometer door mooie regio’s zoals Thüringen en Hessen. Nu ik erover nadenk… misschien wil je het rustig aan doen en een paar dagen uittrekken om de bezienswaardigheden en plaatsen tussen deze twee grote steden te verkennen. Dat is tenslotte de vrijheid waar je van kan genieten wanneer je met de auto reist.

Stops die je zou kunnen overwegen zijn de culturele stad Weimar, waar monumenten van het totemisme van de Europese Verlichting op je wachten, of de weiden en bossen van het prachtige natuurpark van de Hoge Fläming. Een huurauto reserveren via RentalCars.com kost ongeveer €55 voor 72 uur, met een vaste toeslag voor het reizen in één richting. Je kan er voor kiezen om je auto op te halen in het centrum van Frankfurt, zodat je niet naar het vliegveld hoeft te reizen voordat je de snelweg opgaat.


Kies één van de bovenstaande methodes om tussen de twee grootste en meest bruisende steden van Duitsland te reizen. Je zal ze niet snel vergeten dankzij hun chique bankwijken, glimmende overheidsgebouwen, bars waar je bier kunt drinken en iconische stadsmonumenten!


Van Frankfurt naar Berlijn FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Frankfurt naar Berlijn te reizen?

Met de komst van de goedkope Flixtrain op de spoorlijnen, zal het waarschijnlijk de trein zijn. Deze treinkaartjes zijn soms als beschikbaar vanaf €10, maar ook de bussen zijn soms supergoedkoop, met prijzen van slecht €9 per ticket (maar die reis duurt minstens zeven uur). De beste manier om te achterhalen welk vervoersmiddel het beste bij jou past, kan je opzoek gaan naar prijzen en vertrektijden op 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Frankfurt naar Berlijn te reizen?

Waarschijnlijk de trein, maar alleen omdat de vlucht langer duurt als je de transfers naar de terminals en de veiligheidscontroles erbij optelt. Met de rechtstreekse treinen kan je de reis in iets meer dan vier uur afleggen en stap je direct uit in de wijk Mitte in het centrum van Berlijn. Gemakkelijk.

Wat is de beste manier om van Frankfurt naar Berlijn te reizen?

De meeste reizigers zullen voor de trein kiezen. Het is handig en betaalbaar – zolang je maar van tevoren boekt via 12Go.co. Ze doen er maar iets langer dan vier uur over om van stad naar stad te rijden en bieden een aantal mooie uitzichten over Midden-Duitsland om je te vermaken tijdens de rit.

Hoeveel kost een treinkaartje van Frankfurt naar Berlijn?

Er zijn twee opties met twee verschillende prijzen. De goedkoopste is met de Flixtrainservice, want die prijzen beginnen al vanaf €10. Dan zijn er de DB treinen. Die zijn iets comfortabeler en vertrekken regelmatiger, maar deze prijzen beginnen vanaf €20 per persoon. Een goede manier om je opties en de kosten te vergelijken is door je reisdata in te geven op 12Go.co.

Hoelang duurt de treinrit van Frankfurt naar Berlijn?

De beste treinen verbinden Frankfurt Hauptbahnhof met het centraal station van Berlijn in 4u12min. Dat zijn de treinen die rechtstreeks gaan zonder dat je hoeft over te stappen. Ze stoppen echter wel onderweg, in steden zoals Göttingen en Wolfsburg. Het is verstandig om vooraf te boeken via 12Go.co als je per trein wil reizen, want de prijzen kunnen behoorlijk oplopen.

Is het beter om het vliegtuig of de trein te nemen om van Frankfurt naar Berlijn te reizen?

Over het algemeen is de trein beter dan het vliegtuig. De reistijden per trein zijn meestal ongeveer even lang of iets korter dan die van het vliegtuig, maar het is vooral minder lastig en meestal ook goedkoper. Met het vliegtuig bereik je echter wel het platteland van Noordoost-Duitsland en het kan superhandig zijn voor reizigers die een overstap in Frankfurt maken en meteen door willen reizen naar Berlijn.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: