Hoe reis je van München naar Praag

Hoe reis je van München naar Praag

München en Praag liggen dan wel 295 km uit elkaar en in verschillende landen, toch zijn ze niet zo verschillend. Beiden zijn gek op bier – de eerste heeft het jaarlijkse Oktoberfest, de tweede is een mekka voor liefhebbers van Tsjechisch pilsner. Beiden hebben mooie middeleeuwse centra met grote kerken en behoren tot de bucketlist-steden van Centraal-Europa.

Deze gids kan je helpen om ze in één reis te combineren. We geven je een overzicht van alle populaire vervoersmiddelen die beschikbaar zijn om van München naar Praag te reizen, met details over hoeveel het kost, hoelang het duurt en wat de meest comfortabele manier van reizen is.

TransportReistijdPrijsTickets
Van München naar Praag per trein5,5 u€16Boek Online
Van München naar Praag per bus5 u€16Boek Online
Van München naar Praag per vliegtuig50 min€82Boek Online

Van München naar Praag per trein

Van München naar Praag per trein
De Alex trein wacht op passagiers die naar Praag gaan op het München Hauptbahnhof of het Centraal Station van München © Winds / Shutterstock.com

Reistijd – 5,5 uur
Prijs – Vanaf €16
Comfort – 4/5

Er rijden nu tot zeven treinen per dag van München naar Praag. De ritten worden uitgevoerd door de Beierse Länderbahn in samenwerking met de Tsjechische Spoorwegen. In iets meer dan 5,5 uur steek je de grens van Duitsland naar Tsjechië over, van de thuisbasis van het Oktoberfest naar de geboorteplaats van Franz Kafka. Onderweg hoef je niet over te stappen, het is een directe rit van station naar station met stops in Regensburg en Plzen.

De trein zelf is meestal samengesteld uit wagons van de ALX-treinen (de Länderbahn die ook bekend staan als Alex treinen) en CD-wagons (Tsjechische Spoorwegen). Ze zijn heel verschillend, maar ze zijn allemaal voorzien van airconditioning aan boord, voorzieningen zoals stekkers in de zetels, WiFi en cateringservice. Er is meestal ten minste één 1ste klasse wagon beschikbaar aan de ALX-kant van de trein.

Een combinatie van weelderige Boheemse heuvels en afgelegen Beierse bossen is het uitzicht dat je te zien krijgt wanneer je de trein neemt van München naar Praag.

Als je op zoek bent naar een mooi uitzicht op Midden-Europa, zal de trein van München naar Praag je niet teleurstellen. De reis voert je door de oostelijke uithoeken van het prachtige Beieren tot aan de Tsjechische grens. Wanneer je het mooie sprookjesstadje Furth im Wald voorbij bent, word je getrakteerd op uitzichten over dichte Beierse bossen, gevolgd door groene heuvels in West-Bohemen. Onderweg kan je ook genieten van de elegante Art Nouveau interieurs van het station van Plzen.

Van München naar Praag per trein
De trein is een combinatie van de Alex trein en wagons van de Tsjechische Spoorwegen © Petr Svoboda / Shutterstock.com

Als dit alles je in de verleiding heeft gebracht om vanuit München met de trein naar Praag te reizen, laten we het dan eens over de prijs hebben. Eenvoudig gezegd: Vroeg boeken is de sleutel tot het scoren van de beste deals. Je kan al treinkaartjes vinden vanaf €16 per persoon als je minstens 90 dagen voor vertrek boekt op 12Go.co. Zo niet, dan betaal je het standaardtarief van €39.

Van München naar Praag per bus

Van München naar Praag per bus
Eén van de voordelen van de bus is dat je dicht bij je bestemming in het centrum van Praag kan afstappen (Praha Florenc busstation). © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Reistijd – 4,5 tot 5,5 uur
Prijs – Vanaf €16
Comfort – 3/5

De route van München naar Praag is er eentje die ieder jaar door duizenden backpackers wordt gevolgd. Velen van hen zullen de trein links laten liggen en in plaats daarvan de bus nemen. Eén van de redenen daarvoor is dat de prijzen voor de bustickets langer goedkoper blijven dan voor de trein. Met andere woorden, je kan ook enkele weken voor je reisdatum nog een koopje scoren als je boekt via 12Go.co – iets van ongeveer €16 is een normale prijs.

De bus is een betrouwbaar alternatief als je de treinen te duur vindt, met tarieven die lekker laag blijven, zelfs tot kort voor het vertrek.

Maar het gaat niet alleen om de prijs. De bussen rijden ook regelmatig en zijn betrouwbaar. De grote busmaatschappij Flixbus is de populairste keuze op deze route. Deze biedt tot 12 vertrekken per dag (althans in het hoogseizoen) vanaf verschillende plaatsen in München. Sommige zijn met normale snelheid, andere zijn sneldiensten. Ze brengen je allemaal in 4,5 tot 5,5 uur naar de Tsjechische hoofdstad, zonder dat je onderweg moet overstappen op een andere bus of op aansluitende bussen moet wachten.

Eén van de voordelen van de bus is dat je kan kiezen uit verschillende vertrekpunten. Het centrale busstation van München (officieel de ZOB München) is de voor de hand liggende plaats om te vertrekken – het is vlak bij het treinstation München Hbf. Je kan ook vertrekken vanaf München Fröttmaning, gelegen aan de noordkant van de stad, dichter bij de luchthaven. De bussen komen aan in Praag ÚAN Florenc (het belangrijkste busstation in Praag), het rustigere Praag Zličín in de buurt van de luchthaven Václav Havel en het treinstation.

Van München naar Praag per vliegtuig

Van München naar Praag per vliegtuig
Een Lufthansa Airbus A319 vliegtuig op de internationale luchthaven van München © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten (alleen vlucht)
Prijs – Vanaf €82
Comfort – 4/5

Met minder dan 300 kilometer tussen Praag en München lijkt het misschien een beetje overdreven om van de ene stad naar de andere te vliegen. Toch is het vliegtuig nog steeds populair onder reizigers die willen overstappen op langere vluchten die vertrekken vanaf de luchthaven Václav Havel in Praag, zakenreizigers op een fly-in, fly-out reis naar Tsjechië en wereldreizigers die geen kostbare tijd willen verspillen aan sightseeing. De reden? Met een korte vliegtijd van 50 minuten en snelle toegang tot beide luchthavens, is het vliegtuig meestal de snelste manier om van A naar B te reizen…

Je kan de reistijd inkorten tot minder dan vier uur als je kiest voor de snelle vlucht van München naar Praag.

De totale reistijd bedraagt ongeveer vier uur. Dat is te danken aan de snelle treinlijn die je in 50 minuten van het centrum van München naar de terminals brengt (prijs: €12 per persoon) en een efficiënte check-in op de luchthaven MUC. Na de landing duurt een taxi-rit van de aankomsthal naar de historische oude binnenstad van Praag slechts 35 minuten (prijs: ongeveer €27 voor de hele auto).

Trein van München naar de luchthaven van Praag
De luchthaven van München heeft een snelle treinverbinding met het centrum. © Markus Mainka / Shutterstock.com

Lufthansa – de Duitse nationale luchtvaartmaatschappij – is momenteel de enige aanbieder op deze route. Het is een zeer gewaardeerde luchtvaartmaatschappij, met moderne vliegtuigen en een uitstekende reputatie op het gebied van veiligheid. Helaas is bagage niet langer standaard inbegrepen in de basistarieven van Lufthansa, dus je kan het Economy Light ticket upgraden of een kleine extra toeslag betalen van €25 om wat bagage in het ruim mee te nemen. Tijdig tickets boeken kan je helpen om de kosten laag te houden – wij raden aan om ten minste 60-90 dagen voor vertrek tickets te zoeken op 12Go.co.


Er is zeker geen tekort aan manieren om van München naar Praag te reizen. Of je nu door het luchtruim van Centraal-Europa vliegt of kiest voor een schilderachtige treinreis over de Tsjechische grens, het wordt een reis vol schuimend bier, Slavische knoedels en een bezoek aan één van de grootste kastelen ter wereld. Veel plezier!


Van München naar Praag FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van München naar Praag te reizen?

Meestal is het de bus die iedereen verslaat op het gebied van prijzen. We raden je wel aan om 12Go.co te gebruiken om de kosten van alle vervoersmiddelen te vergelijken. Misschien is er wel een geweldige aanbieding voor een vlucht of kan je treinkaartjes scoren voor slechts €16 per persoon. Je weet het pas als je het hebt gecontroleerd.

Wat is de snelste manier om van München naar Praag te reizen?

Vliegen is nog steeds de snelste manier om van München naar Praag te reizen. Omdat de treinen geen hoge snelheid hebben, doen ze er meer dan vijf uur over, dat is zelfs langer dan de snelbussen, die er net iets langer dan 4,5 uur over doen. Vliegtuigen hebben slechts 50 minuten nodig om je op Tsjechische bodem af te zetten, wat meestal neerkomt op een totale reistijd van 3,5 tot 4 uur.

Wat is de beste manier om van München naar Praag te reizen?

Er is iets speciaals aan de trein. Reizigers die een ritje maken op het spoor in noordoostelijke richting van München naar Praag hebben een prachtig uitzicht op het Beierse en Boheemse landschap. Bovendien zijn de treinen comfortabel, met airconditioning en catering aan boord (inclusief Tsjechisch bier van de tap!). Ze hebben ook lang niet de ecologische voetafdruk van hun tegenhangers in de luchtvaart.

Hoeveel kost een treinkaartje van München naar Praag?

De prijs van de treinkaartjes is afhankelijk van de datum waarop je boekt. Ga naar 12Go.co ongeveer 60 dagen voor je reis om de laagste tarieven te vinden die beginnen vanaf €16 per persoon. Ga je later op zoek naar treinkaartjes, dan kan het zijn dat je tot €39 moet betalen voor een standaardkaartje.

Hoelang duurt de treinreis van München naar Praag?

Het is iets meer dan 5,5 uur van begin tot einde. Denk eraan dat deze reistijd de hele rit van stadscentrum naar stadscentrum telt. Het is niet nodig om aan het eind van deze rit een lange transfer toe te voegen aan je reis. Stap gewoon op de metro of ga te voet vanaf de perrons en je zal al snel in de buurt van je hotel aankomen.

Neem je het best de trein of het vliegtuig om van München naar Praag te reizen?

We zouden waarschijnlijk met de trein gaan. Ja, vliegen is sneller, maar snelheid is niet alles, zeker niet als er grote stukken prachtig Boheems platteland en wilde Duitse bossen te zien zijn wanneer je over het land reist. En dan hebben we het nog niet eens over de lagere CO2-uitstoot en de prijs, die al begint vanaf €16 per treinkaartje (als je van tevoren boekt via 12Go.co).

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: