Hoe reis je van Hamburg naar Berlijn

Hoe reis je van Hamburg naar Berlijn

Hamburg, met zijn grimmige Reeperbahn-district en alle energie die je zou verwachten van één van de oudste havensteden van Duitsland, is een geweldige plek om een paar dagen door te brengen tijdens een Europese reis. Wanneer je klaar bent met Brahms en de koude biertjes aan de Elbe, zal het gemakkelijk zijn om rechtstreeks naar Berlijn door te reizen.

Deze twee grote steden mogen dan gescheiden zijn door 158 kilometer en een paar Duitse staatsgrenzen, toch zijn zij uitstekend met elkaar verbonden. Directe treinen, super-efficiënte snelwegen en lange-afstandsbussen helpen je allemaal om deze reis te voltooien. Deze gids geeft je alle info over wat de beste, snelste en goedkoopste manier van reizen is…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Hamburg naar Berlijn per hogesnelheidstrein2 u€27+Boek Online
Van Hamburg naar Berlijn per gewone trein2 u€26+Boek Online
Van Hamburg naar Berlijn per bus3,5 u€10+Boek Online
Van Hamburg naar Berlijn per auto3,5 u€59+Boek Online

Van Hamburg naar Berlijn per hogesnelheidstrein

Van Hamburg naar Berlijn per hogesnelheidstrein
De ICE-hogesnelheidstrein van Hamburg naar Berlijn © Y. Pieper / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur
Prijs – €27+
Comfort – 5/5

De sneltrein is ongetwijfeld de populairste manier om van Hamburg naar Berlijn te reizen (en omgekeerd). De spoorlijn tussen deze twee steden was zelfs de eerste in het land die volledig werd aangepast voor de hogesnelheidslocomotieven. De totale lengte van de lijn bedraagt 290 kilometer en er rijden een paar van de snelste treinen door deze hoek van Europa (de gemiddelde snelheid op de lijn is meer dan 190 km/u). Het resultaat? Je zal zeker geen gebrek hebben aan comfortabele treinverbindingen…

Alle diensten worden uitgevoerd door het Duitse DB-netwerk, maar je moet vooral voor één van de ICE-treinen boeken. Zij zijn de snelste van het stel – degenen die op sommige stukken 300 km/u kunnen halen – en ze doen er slechts 1u45 over om van station naar station te rijden. Er is meestal maar één tussenstop onderweg en dat is in Berlin-Spandau aan de westelijke rand van de hoofdstad zelf.

De Duitse hogesnelheidstreinen rijden verschillende keren per dag tussen Hamburg en Berlijn, met trajecten die minder dan twee uur duren!

De rit is niet de mooiste van Duitsland, maar er is toch genoeg om uit het raam te staren. De hoogtepunten van de reis zijn misschien wel de oversteek door de lage wetlands en moerassen van het Mecklenburgse natuurpark Elbe Valley en het punt waar de treinen de rand van de rustieke bossen en rivieren van het natuurpark Westhavelland in de buurt van Berlijn passeren. Alle treinen zijn comfortabel en nieuw, met WiFi aan boord, catering en ruime cabines in verschillende klassen.

ICE trein zitplaatsen
2de klasse met twee-twee zitplaatsen en rechts een 1ste klasse wagon in twee-één zitplaatsen op de ICE-trein © Chris Redan / Shutterstock.com

Bij de DB spoorwegen hoef je niet van tevoren te reserveren. Toch zal er bijna altijd gevraagd worden om extra te betalen wanneer je besluit om tickets te kopen op de dag van je reis. Daarom raden we je aan om naar 12Go.co te gaan en treinkaartjes te zoeken van zodra je de data weet waarop je van Hamburg naar Berlijn wil reizen. Dat zou je de goedkope sparpreis-kaartjes kunnen opleveren die slechts €27 per persoon kosten.

Van Hamburg naar Berlijn per gewone trein

Van Hamburg naar Berlijn per gewone trein
De EuroCity trein rijdt van Hamburg helemaal naar Praag, de Tsjechische Republiek © MartinMojzis / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur+
Prijs – €26+
Comfort – 4/5

Het zijn niet alleen de supersnelle ICE-treinen die over het spoor van Hamburg naar Berlijn razen. Het nationale spoorwegnet van Duitsland, DB, biedt ook nog steeds tal van gewone verbindingen die niet veel langer duren. Deze worden gereden met EuroCity rijtuigen en het duurt ongeveer twee uur om van het ene station naar het andere te reizen. De belangrijkste factor om te onthouden is dat dit de internationale treinen naar Tsjechië zijn, dus je zoekt eigenlijk de treinen die naar Praag gaan. Hun haltes onderweg zijn onder andere plaatsen zoals Wittenberge en Büchen, maar ook het hoofdstation in de hoofdstad: Berlin Hbf.

De EC-treinen zijn niet zo modern en stijlvol als de ICE-modellen, maar ze zijn nog steeds erg comfortabel. Je kan kiezen tussen premium- en standaardklassen, er zijn stopcontacten en toiletten aan boord en je kan overal genieten van klimaatregeling. Wat de prijs betreft, is er niet al te veel verschil tussen normale en hogesnelheidslijnen, als je erin slaagt om treinkaartjes in de voorverkoop te pakken te krijgen voor de hogesnelheidstreinen. Je kan ook altijd wat geld besparen door vroeg te boeken via 12Go.co. Vergeet niet: treinkaartjes kunnen al vanaf zes maanden voor de reis worden gereserveerd.

Van Hamburg naar Berlijn per bus

Van Hamburg naar Berlijn per bus
Flixbussen op het ZOB-busstation in Hamburg © Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 3,5 uur
Prijs – €10+
Comfort – 3/5

De bekende Europese busmaatschappij Flixbus is de belangrijkste aanbieder van busverbindingen op deze lijn. Zij rijden in het zomerseizoen bijna ieder half uur, al vanaf 7:45 uur tot laat in de avond. Van station naar station duurt de rit ongeveer 3u35, waarbij je rechtstreeks over de autobahn rijdt zonder onderweg over te moeten stappen op een andere bus.

De bus zorgt voor wat extra flexibiliteit als het om aankomstplaatsen in Berlijn gaat.

Het goede aan reizen per bus is dat het een goed evenwicht is tussen comfort en kosten. Koop je busticket van tevoren (ongeveer 30-50 dagen is een goede periode) via 12Go.co en je betaalt slechts €10 voor de volledige reis. Bovendien krijgt je een verstelbare stoel in een bus met airconditioning en WiFi aan boord. Niet slecht, hè?

De andere bonus van de bus is de flexibiliteit in bestemming. De meeste vertrektijden zullen Hamburg verlaten vanaf het ZOB-busstation. Dat ligt iets ten oosten van het Hauptbahnhof aan de oostelijke rand van het stadscentrum. Je kan zelf kiezen waar je heen wil. Er zijn busverbindingen met het Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (aan de westkant van de stad), Alexanderplatz (in het hart van de stad) en zelfs de luchthavens van Schönefeld en Brandenburg.

Van Hamburg naar Berlijn per auto

Van Hamburg naar Berlijn per auto

Reistijd – 3u15
Prijs – €59+
Comfort – 4/5

De hoofdroute van de Bundesautobahn 24 verbindt de steden Hamburg en Berlijn met elkaar. Het is één van de belangrijkste autosnelwegen van het land, met lange trajecten waar geen enkele snelheidsbeperking geldt. Zowel pendelaars als reizigers die Europa doorkruisen, maken er regelmatig gebruik van, de knooppunten zijn goed aangegeven en er zijn overal goede services onderweg. Dit alles betekent dat je misschien de optie kan overwegen om zelf naar de hoofdstad te rijden. In totaal duurt de reis iets meer dan drie uur als je non-stop doorrijdt en het geeft je uitstekende toegang tot veel buitenwijken rond Berlijn.

Schwerin Kasteel
Schwerin Kasteel

Ervoor kiezen om het asfalt op te gaan met je eigen auto kan ook een geweldige manier zijn om het hart van Duitsland te verkennen. Er zijn talloze plaatsen waar je onderweg even uit de auto kan stappen om de benen te strekken. Van het prachtige platteland van Mecklenburg-Vorpommern tot de kronkelende rivier de Elbe en de grote Vlaams-Renaissance paleizen van Schwerin, je zal je niet vervelen. Als je dat allemaal meerekent, heb je natuurlijk wel een auto nodig voor meerdere dagen. Gelukkig kan je bij de bekende aanbieder RentalCars.com al vanaf €59 voor 48 uur een auto huren, maar let op want er kan een extra toeslag zijn wanneer je in één richting reist.


De industriële depotwijken en het bruisende nachtleven van Hamburg zijn misschien net genoeg om je een hele reis bezig te houden, maar veel reizigers zullen hun ogen richten op de autobahn richting Berlijn. Dat is een heel eenvoudige reis – gebruik gewoon deze gids om op weg te gaan!


Van Hamburg naar Berlijn FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Hamburg naar Berlijn te reizen?

De bus is de meest budgetvriendelijke manier om van Hamburg naar Berlijn te reizen. Goedkope tickets kun je kopen via 12Go.co bij maatschappijen als Flixbus, die een heleboel verbindingen per dag hebben naar verschillende busstations in de hoofdstad. Je betaalt waarschijnlijk slechts €10-15 in totaal!

Wat is de snelste manier om van Hamburg naar Berlijn te reizen?

Dat is de hogesnelheidstrein. Er gaan geen vluchten van Hamburg naar Berlijn door het Duitse luchtruim, dus is het aan de razendsnelle ICE-locomotieven, die tot 300 km/u kunnen rijden, om passagiers snel van A naar B te brengen. De totale reistijd is ongeveer 1u45.

Wat is de beste manier om van Hamburg naar Berlijn te reizen?

De ICE-hogesnelheidstrein domineert echt op deze route en daar is een goede reden voor. Hij is supersnel, met een totale reistijd van slechts 1u45. Het kan ook betaalbaar zijn, zolang je er maar vroeg bij bent via 12Go.co en ten minste 60 dagen van tevoren een plaats reserveert.

Hoeveel kost een treinkaartje van Hamburg naar Berlijn?

Als je graag op de comfortabele en snelle ICE-lijnen van Hamburg naar Berlijn wil stappen, dan is het altijd een goed idee om zo vroeg mogelijk te boeken. Klik op 12Go.co en zoek een paar maanden voordat je de reis wil maken, want dan kan je al treinkaartjes vinden vanaf €27 per persoon.

Hoelang duurt de treinrit van Hamburg naar Berlijn?

Als je een zitplaats weet te bemachtigen op de hogesnelheidslijn (de ICE-treinen van DB), dan heb je een totale reistijd van ongeveer 1u45. De internationale EuroCity treinen die stoppen in Hamburg en Berlijn zijn niet veel langzamer. Ze doen er ongeveer 2u04 over om van station naar station te reizen. Het is zeker een heel goede tweede keuze.

Hoelang duurt de busrit van Hamburg naar Berlijn?

Het duurt ongeveer 3,5 uur om van Hamburg naar Berlijn te reizen met de bus. De busroutes die je naar de luchthavens of buitenwijken van Berlijn brengen, kunnen echter langer duren. Je kan de exacte reistijd het best controleren door naar 12Go.co te gaan en je reisdata en bestemming in te geven.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: