Hur man reser från Hamburg till Berlin

Hur man reser från Hamburg till Berlin

Med det grovhuggna distriktet Reeperbahn och all den energi man kan vänta sig av en av Tysklands äldsta hamnstäder, är Hamburg en perfekt plats att spendera några dagar på under en resa i Europa. När du är klar med att insupa musiken från Brahms och det kalla ölet vid floden Elbe, är det väldigt enkelt att resa vidare till Berlin.

Dessa två storstäder må separeras av 250 kilometer och ett par tyska delstatsgränser, men de har väldigt goda förbindelser. Direkttåg, väldigt effektiva motorvägar och långdistansbussar står redo att hjälpa dig på resan, och i den här guiden hittar du informationen om vilka alternativ som är bäst, snabbast och billigast.

TransportTidPrisBiljetter
Hamburg till Berlin med snabbtåg2 h270 krBoka online
Hamburg till Berlin med vanligt tåg2 h250 krBoka online
HaHamburg till Berlin med buss3.5 h100 krBoka online
Hamburg till Berlin med bil3.5 h590 krBoka online

Hamburg till Berlin med snabbtåg

Hamburg till Berlin med snabbtåg
Snabbtåget ICE från Hamburg till Berlin © Y. Pieper / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar
Pris – 270+ kr
Komfort – 5/5

Snabbtåget är garanterat det populäraste sättet att resa från Hamburg till Berlin (och vice versa). Järnvägen mellan dessa båda städer var faktiskt den första i landet att uppgraderas till att stödja snabbtåg. Rutten är nästan 290 kilometer lång och trafikeras av några av de snabbaste tågen i Europa (snitthastigheten på linjen är över 190 km/h). Det innebär att du inte lär lida brist på tågförbindelser.

Alla avgångar sköts av Tysklands egna DB-nätverk, men du ska se till att boka ett av ICE-tågen. De är de snabbaste – de som kan nå 300 km/h på vissa sektioner av rutten – och tar bara 1 timme och 45 minuter från station till station. Det görs i regel bara ett stopp på vägen, och det är i Berlin-Spandau, i den västra utkanten av huvudstaden.

Tysklands snabbtåg avgår flera gånger om dagen mellan Hamburg och Berlin, och erbjuder en restid på under två timmar!

Resan är inte den mest natursköna i Tyskland, men det finns fortfarande gott om saker att titta på utanför fönstret. Färdens höjdpunkter lär vara när man reser genom de låga våtmarkerna och myrarna i Mecklenburg Elbedalens naturpark, samt när tåget kör längs de rustika skogarna och floderna i naturparken Westhavelland, närmre Berlin. Samtliga tåg är bekväma och nya, med Wi-Fi, mat, rymliga kupéer och olika klasser.

ICE-tåg säten
Ett ICE-tåg med säten i 2:a klass grupperade två och två, och på högersidan 1:a klass med säten grupperade två och ett © Chris Redan / Shutterstock.com

Att boka i förväg är inget krav med DB-tågen, men du lär behöva betala en hel del extra om du köper biljetter samma dag du ska resa. Det är därför vi rekommenderar att du går till 12Go.co och söker så snart du vet vilka datum du ska ta dig från Hamburg till Berlin. Det kan innebära att du lyckas knipa sparpreis-biljetter, som kan kosta så lite som 270 kronor per person.

Hamburg till Berlin med vanligt tåg

Hamburg till Berlin med vanligt tåg
EuroCity-tåget går från Hamburg hela vägen till Prag i Tjeckien © MartinMojzis / Shutterstock.com

Tid – 2+ timmar
Pris – 250+ kr
Komfort – 4/5

Det är inte bara de supersnabba ICE-tågen som far fram på spåret från Hamburg till Berlin. Tysklands nationella järnvägsnätverk, DB, erbjuder även standardförbindelser som inte tar särskilt mycket längre tid. Dessa använder sig av EuroCity-vagnar och tar runt två timmar från en station till den andra. Det viktiga att tänka på med dessa är att de är internationella avgångar som går genom Tjeckien, så du ska faktiskt hålla utkik efter de som går mot Prag. Stoppen på vägen inkluderar platser som Wittenberge och Büchen, men även den stora stationen i huvudstaden: Berlin Hbf.

EC-tågen är inte riktigt lika moderna och flådiga som ICE-modellerna, men fortfarande bekväma. Du får välja mellan premium- och standardklass, och båda erbjuder eluttag i sätena, toaletter ombord och klimatanläggning. När det kommer till priset är det ofta rätt liten skillnad mellan normal- och snabbtågen om man lyckas boka ett bra erbjudande i förväg. Du kan dock fortfarande spara några kronor om du bokar tidigt via 12Go.co. Kom ihåg: Biljetterna kan släppas upp till sex månader innan resedatumet.

Hamburg till Berlin med buss

Hamburg till Berlin med buss
Flixbus-bussar vid busstationen ZOB i Hamburg © Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Tid – Runt 3 ½ timme
Pris – 100+ kr
Komfort – 3/5

Det välkända, europeiska bussbolaget Flixbus är den huvudsakliga aktören på den här rutten. De har avgångar nästan var 30:e minut under högsäsongen på sommaren, med start så tidigt som 7.45 och fram till sent på kvällen. Från station till station tar resan runt 3 timmar och 35 minuter, och det rör sig om en direktresa på autobahn där man inte behöver byta buss på vägen.

Bussen tillför lite extra flexibilitet när det kommer till att välja var i Berlin man vill kliva av.

Det som är bra med att resa med buss är att den tillhandahåller en bra balans mellan bekvämlighet och pris. Om du köper biljetten i förväg (runt 30–35 dagar är bra) via 12Go.co så kan du behöva betala så lite som 95 kronor för hela resan. Det ger dig dessutom ett säte som kan lutas tillbaka, en luftkonditionerad buss och Wi-Fi ombord. Inte illa, eller hur?

Den andra fördelen är hur flexibel slutdestinationen är. De flesta av avgångarna lämnar Hamburg från den huvudsakliga busstationen ZOB. Den ligger strax öster om Hauptbahnhof i den västra utkanten av stadskärnan. Men du kan dock välja var du vill kliva av i Berlin. Det finns bussar som går till Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (på den västra sidan av staden), Alexanderplatz (i hjärtat av staden) och till och med flygplatserna Schönefeld och Brandenburg.

Hamburg till Berlin med bil

Hamburg till Berlin med bil

Tid – 3 ¼ timme
Pris – 590+ kr
Komfort – 4/5

Den stora motorvägen Bundesautobahn 24 sammankopplar de båda städerna Hamburg och Berlin. Det är en av de huvudsakliga motorvägarna i landet och har långa sektioner helt utan hastighetsbegränsning. Både pendlare och Europaresenärer färdas på den regelbundet, och den är välskött såväl som bra skyltad. Det innebär att du absolut kan överväga att köra hela vägen ner till huvudstaden. Allt som allt bör resan ta strax över tre timmar om du kör utan att stanna, och den erbjuder väldigt enkel åtkomst till förorterna runt Berlin.

Schwerinslottet
Schwerinslottet

Att välja att köra med egen bil kan även vara ett suveränt sätt att utforska hjärtat av Tyskland. Det finns gott om platser att stanna vid på vägen för att sträcka på benen. Med den vackra landsbygden i Mecklenburg-Vorpommern, den slingrande Elbefloden och de flamländska renässanspalatsen i Schwerin lär du inte bli uttråkad. Att lägga till alla dessa stopp innebär givetvis att du kommer behöva bilen i ett par dagar. Lyckligtvis kan erbjudanden hos den välkända tjänsten RentalCars.com kosta så lite som 580 kronor för 48 timmar, även om det kan tillkomma en extra kostnad för att bara resa i en riktning.


Hamburgs depådistrikt från den industriella eran och spännande nattliv kanske räcker för att hålla dig upptagen en hel resa, men många resenärer vänder blicken mot autobahn i riktning mot Berlin. Det är en enkel resa – du behöver bara använda den här guiden för att komma iväg!


Hamburg till Berlin – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Hamburg till Berlin?

Bussen erbjuder det mest plånboksvänliga sättet att resa från Hamburg till Berlin. Billiga biljetter kan köpas via 12Go.co med företag som Flixbus, som har massor av dagliga avgångar till olika stationer i huvudstaden. Du kan räkna med att betala runt 95–140 kronor totalt.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Hamburg till Berlin?

Det är med snabbtåget. Det finns inga flyg mellan Hamburg och Berlin, så det är upp till de kvicka ICE-lokomotiven att i upp till 300 km/h ta resenärer från A till B. Den totala restiden ligger på runt 1 timme och 45 minuter.

Vilket är det bästa sättet att resa från Hamburg till Berlin?

De snabba ICE-tågen dominerar verkligen på den här rutten, och inte utan anledning. De är otroligt snabba, med en total restid på bara 1 timme och 45 minuter. De kan även vara väldigt prisvärda så länge du går till 12Go.co riktigt tidigt för att boka säten – minst 60 dagar i förväg.

Vad kostar en tågbiljett från Hamburg till Berlin?

Om du är sugen på att hoppa på de bekväma och snabba ICE-tågen från Hamburg till Berlin är det alltid en god idé att boka så tidigt du kan. Gå till 12Go.co och börja söka några månader innan du ska resa för att hitta biljetter för så lite som 270 kronor per person.

Hur lång är tågresan från Hamburg till Berlin?

Om du lyckas få en plats på den snabba linjen (ICE-tågen som drivs av DB) kan du räkna med en total restid på runt 1 timme och 45 minuter. De internationella EuroCity-tågen som stannar i Hamburg och Berlin är inte mycket långsammare. De tar runt 2 timmar och 5 minuter från station till station, och de är ett väldigt bra alternativ att ha i reserv.

Hur lång är bussresan från Hamburg till Berlin?

Det tar bara runt 3 ½ timme att åka från Hamburg till Berlin med buss. Tänk dock på att avgångarna som går från Hamburgs till Berlins flygplatser eller andra distrikt kan ta längre tid. Det bästa sättet att kolla upp det är att gå till 12Go.co och fylla i dina resedatum.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: