Hoe reis je van München naar Salzburg

Hoe reis je van München naar Salzburg

Als je eenmaal je buik vol hebt van witte worsten, Oompah bands en Oktoberfest biertjes, is het tijd om je volgende pitstop in Centraal-Europa te plannen. Vanuit de Beierse hoofdstad kan je maar in één richting verder gaan: naar het zuiden. Dat is waar de grote muren van de Alpen opdoemen, om de glinsterende meren en mystieke kastelen te verbergen. Ze verbergen ook de betoverende stad Salzburg, waar je Mozart hoort weerklinken uit de concertzalen en scènes uit The Sound of Music kan naspelen.

Deze gids bevat alle informatie die je nodig hebt om de 115 kilometer tussen deze twee steden af te leggen…

TransportReistijdPrijsTickets
Van München naar Salzburg per trein1,5 u€19Boek Online
Van München naar Salzburg per bus2 u€5Boek Online
Van München naar Salzburg per taxi2 u€280Boek Online
Van München naar Salzburg per tour€44Boek Online

Van München naar Salzburg per trein

Van München naar Salzburg per trein

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – €19+
Comfort – 4/5

Er zijn twee soorten treinen die de biergekke Beierse hoofdstad en het kasteel van Mozart in Oostenrijk met elkaar verbinden. De treinen rijden om het uur, dus er zijn voldoende mogelijkheden wanneer je een vertrektijd gaat kiezen. De ene trein is wel sneller dan de andere: Met de EuroCity verbinding duurt de reis slechts 1u 28 minuten. De regionale trein Meridian maakt extra stops en rijdt langzamer: deze doet er in totaal ongeveer 1u 47 minuten over.

Dat gezegd hebbende, willen we de minder snelle Meridian toch niet helemaal uitsluiten. De reden? Hij kan goedkoper zijn dan zijn tegenhanger en je kan zelfs treinkaartjes kopen op de dag van de reis voor slechts €30 per persoon. De EuroCity opties, daarentegen, hebben dynamische prijzen. Dit wil zeggen dat je misschien een koopje van €19 per persoon kan scoren, maar dan moet je wel heel ver van tevoren boeken (meestal minstens 60 of 90 dagen voor je reis) via 12Go.co.

Zitplaatsen in een OBB-trein
Standaard zitplaatsen in één van de OBB/ZSR treinen

Kies de trein en geniet van het prachtige uitzicht op de Beierse Alpen tijdens je rit tussen München en Salzburg.

De treinen zelf zijn beide comfortabel, hoewel de snellere diensten je het neusje van de zalm aanbieden. Het zijn vaak de snelle Oostenrijkse OBB RJX locomotieven, compleet met volwaardige eetwagons, brede ramen om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten (een geschenk op deze werkelijk schilderachtige rit) en veel beenruimte. Alle treinen vertrekken vanaf het Centraal Station van München in de buurt van Karlsplatz en komen aan op Salzburg Hauptbahnhof, dat op ongeveer 20 minuten lopen van het stadscentrum ligt.

Dit wordt terecht beschouwd als één van de mooiste treinreizen in heel Duitsland. Vanuit München rol je zuidoostwaarts, door akkers en tussen meren, terwijl je de grote kluwen van rotsen nadert wat het begin vormt van de Oostenrijkse Alpen. Op heldere dagen laten ze hun steile toppen zien, die soms zelfs bedekt zijn met sneeuw. De meest spectaculaire panorama’s zie je waarschijnlijk vanaf de rechterkant van de trein, maar beide kanten bieden je een mooi uitzicht.

Van München naar Salzburg per bus

Van München naar Salzburg per bus

Reistijd – 2 uur
Prijs – €5
Comfort – 3/5

Als je budget op is door die Oktoberfest biertjes of als je wat opzij wil houden voor je Sound of Music tour, is de bus wat je zoekt. Het is de goedkoopste manier om van München naar Salzburg te reizen. Maar het is ook relatief comfortabel, met grote busmaatschappijen zoals de Europese Flixbus en de goed beoordeelde Nomago die een vloot van moderne, bussen met airconditioning en verstelbare stoelen aanbieden om je van de ene stad naar de andere te brengen.

De bus is niet te overtreffen als het op budget aankomt, met tickets die soms slechts een fractie van de treinkaartjes kosten.

De meeste trips beginnen op het grote, UFO-achtige station ZOB München. Dat ligt vlak naast het hoofdstation van de stad, waardoor je er gemakkelijk met de metro of de tram kan geraken. Van daaruit rijdt de bus zuidwaarts en dan oostwaarts over route 8, langs de Alpen en over de grens bij Bad Reichenhall. De eindstations zijn verschillend, maar de meeste bussen stoppen bij ofwel Salzburg Lastenstrasse (veel beter voor de toegang tot het centrum) of P + R Salzburg Zuid (een beetje verder van de belangrijkste toeristische wijk).

ZOB-station in München
Zentraler Omnibusbahnhof München (ZOB) is het centrale busstation in München © info.cineberg.com

Je mag ongeveer een prijs van €5 verwachten voor de hele reis op sommige van de goedkoopste bussen. Dit zijn voordeeltarieven, die meestal één of twee maanden voor de dag van de reis beschikbaar zijn via 12Go.co. Tickets zullen duurder worden naarmate het vertrek dichterbij komt, maar de bus zal zelden zo duur zijn als de trein, waardoor het de beste keuze is voor globetrotters die op hun budget letten.

Van München naar Salzburg per taxi

Van München naar Salzburg per taxi
Met de taxi reizen is comfortabel en het geeft je de kans om extra stops te maken © Yauhen_D / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur
Prijs – €280
Comfort – 5/5

Het mooie aan het nemen van een taxi van Salzburg naar München is hoe gemakkelijk het kan zijn. Je kan ervoor kiezen om vrijwel overal in de Beierse hoofdstad opgepikt te worden, of dat nu een hotel in het midden van de Altstadt is, een landhuis ergens aan de rand van de Engelse Tuin of de terminals van de grote luchthaven van München. Je bent op weg naar het zuidoosten, naar Salzburg, voordat je een biertje en een krakeling hebt kunnen wegwerken.

Deel de kosten van een taxi van München naar Salzburg en geniet allemaal van een comfortabele rit in zuidoostelijke richting naar de bergen van Oostenrijk.

Wat comfort betreft, is de taxi een juweeltje. Met airconditioning voor de warmere maanden en verwarming voor de besneeuwde Beierse winters, houden ze je gezellig warm of net lekker fris tijdens de reis. Ze zijn ook privé, dus je hoeft geen rekening te houden met andere reizigers. Bovendien kunnen de taxi’s op verzoek stoppen waar je maar wilt, voor een toiletpauze of gewoon voor een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen.

Oostenrijkse Alpen
Er zijn tal van adembenemende uitzichten op weg naar Salzburg

Het nadeel van dit vervoermiddel is natuurlijk de prijs. Voor een taxi van München naar Salzburg betaal je al gauw €280 per auto. Het is een service die vooral gebruikt wordt door wandelaars (in de zomer) en skiërs (in de winter) die op weg zijn naar de alpiene resorts in de regio Salzkammergut. Zij kunnen de kosten van de rit onderling delen en kunnen op deze manier eenvoudig al hun spullen naar hun berghotel vervoeren.

Van München naar Salzburg per tour

Van München naar Salzburg per tour

Reistijd – Een hele dag
Prijs – Ongeveer €44 per persoon
Comfort – 4/5

Je kan je reis van München naar Salzburg een avontuurlijk tintje geven door voor een georganiseerde tour te kiezen. Deze tours brengen je niet alleen naar de mooie barokstad aan de rivier de Salzach, ze bieden ook tal van historische en culturele bezienswaardigheden onderweg. Een typische tourdag begint met een pick-up in je hotel in München, gevolgd door een minibus- of bustransfer naar Salzburg, rondleidingen door het centrum van de stad, een bezoek aan het Mirabell Paleis en een uitstapje naar de verbazingwekkende Hohensalzburg vesting. Misschien vind je ook wel tours die een stop bij de opvallende nazi-basis van het Adelaarsnest in de Obersalzberg maken.


In München lonken de Alpen aan de horizon. Ze roepen avonturiers en natuurliefhebbers met hun gekartelde bergkammen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Maar ze verbergen ook de grootse Oostenrijkse stad Salzburg, waar je op geplaveide piazza’s van krachtige vruchtenschnaps nipt en onder spitse bergtoppen en kastelen alles over Mozart te weten komt.


Van München naar Salzburg FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van München naar Salzburg te reizen?

De bus biedt de beste koopjes op deze route. In feite kan je soms tickets kopen helemaal van München ZOB station naar Salzburg voor slechts €5 per stuk, zolang je vroeg boekt via 12Go.co. Wij raden je aan om te kijken naar betrouwbare busmaatschappijen zoals Flixbus voor de laagste tarieven en de meest frequente vertrektijden.

Wat is de snelste manier om van München naar Salzburg te reizen?

De trein. Deze brengt je in 1,5 uur van het grote Centraal Station van München over de noordelijke rand van de Alpen naar Salzburg. Je moet wel de RJX treinen van OBB zoeken om het traject zo snel af te leggen, want de Meridian treinen doen er langer over.

Wat is de beste manier om van München naar Salzburg te reizen?

Voor de meeste reizigers is dat zeker de trein. Mooie landschappen, betaalbare prijzen en regelmatige vertrekken, het voldoet aan alle voorwaarden voor een gemakkelijke trip naar het zuid-oosten, naar Salzburg. We willen toch ook wel iets zeggen over de taxitransfers die aangeboden worden Ja, ze kosten meer, maar ze zijn een echt geschenk voor groepen skiërs en wandelaars die veel spullen meenemen en direct tot bij de bergresorts willen geraken.

Hoeveel kost een treinkaartje van München naar Salzburg?

Ga naar 12Go.co, voer je reisdata in en klik op zoeken. Je zal zien dat de prijzen voor treinkaartjes van München naar Salzburg heel uiteenlopend kunnen zijn. Als je vroeg boekt, betaal je misschien een portemonneevriendelijke €19 per persoon voor de snelste EuroCity treinen. Als je te laat bent voor deze tickets, kan je de Meridian lijn overwegen, die je altijd €30 voor een enkele reis kost. Of misschien kan je proberen om wat geld te besparen door een Bayern Ticket te kopen, die goede kortingen geven voor families en grote groepen die door Beieren en naar Salzburg willen reizen.

Is er een directe treinverbinding tussen München en Salzburg?

Er zijn er een heleboel. Ze vertrekken meer dan één keer per uur vanaf het Centraal Station van München en leggen de hele reis van 145 kilometer in slechts 1,5 uur af. Je moet je plaatsen wel van tevoren reserveren via 12Go.co, want het kan druk worden op de treinen, vooral in het hoogseizoen en tijdens de spitsuren.

Rijdt er een hogesnelheidstrein van München naar Salzburg?

Op dit traject vind je geen treinen die snelheden van 300 km/u halen, maar wel snelle EuroCity treinen waarmee je de hele reis in slechts 1,5 uur kan afleggen. Deze treinen zijn de snelste manier om van München naar Salzburg te reizen, dus ze zijn uiteraard erg populair. Zorg er daarom voor dat je van tevoren je plaats reserveert via 12Go.co.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: