Hoe reis je van Wenen naar Bratislava

Hoe reis je van Wenen naar Bratislava

Er ligt slechts 56 kilometer en een paar bochten van de Donau rivier tussen de twee hoofdsteden Wenen en Bratislava. Dat betekent dat je ‘s ochtends met grote ogen naar de neoklassieke paleizen van de Habsburgers kan staren en Weense strudels kan eten, en ‘s middags in de oude binnenstad van de grootste stad van Slovakije tussen de goedkope tavernes en knoedelrestaurants kan lopen.

Deze gids geeft een overzicht van alle manieren waarop je snel van de ene stad naar de andere kan reizen. Er staan details in over de gewone treinen, de goedkope bussen en nog veel meer. Fijne reis…

TransportTimePrijsTickets
Van Wenen naar Bratislava per trein1 u€12Boek Online
Van Wenen naar Bratislava per bus1 u€6Boek Online
Van Wenen naar Bratislava per boot1,5 u€28Boek Online
Van Wenen naar Bratislava per taxi45 min€84Boek Online
Van Wenen naar Bratislava per tour€70Boek Online

Van Wenen naar Bratislava per trein

Van Wenen naar Bratislava per trein
Het duurt ongeveer één uur om van Wenen naar Bratislava te reizen met de trein © byvalet / Shutterstock.com

Reistijd – 1 u 6 min
Prijs – €12+
Comfort – 4/5

De trein is nu de eerste keuze van iedereen, van pendelaars tot backpackers, om de reis van Wenen naar Bratislava goedkoop en snel te laten verlopen. Er is een vertrek om 16 minuten na ieder uur vanaf 5u16 en het is dus een betrouwbare en regelmatige verbinding. De trein vertrekt in het station Wien Hauptbahnhof en komt aan in Bratislava hlavná stanica, die beide een korte metro- of trolleybusverbinding naar het centrum van de stad hebben. Alle diensten worden gezamenlijk gerund door de OBB (Österreichische Bundesbahnen) en de ZSR (Slowaakse Spoorwegen).

Aangezien dit een zeer korte reis is, hoef je geen superlange en luxueuze treinen te verwachten. De meeste diensten worden uitgevoerd met korte treinen van slechts vier rijtuigen en er is alleen een 2de klasse beschikbaar. Maar dat is nog steeds relatief aangenaam, met brede stoelen in één richting, grote ramen en bagagerekken. Wees gewaarschuwd dat slechts de helft van de trein over airconditioning beschikt – de andere helft vertrouwt op open ramen. Tijdens de hete Midden-Europese zomer kan je het beste kiezen voor het gedeelte met airconditioning.

Zitplaatsen in een OBB-trein
Standaard zitplaatsen in één van de OBB/ZSR treinen

De trein rijdt ieder uur tussen Wenen en Bratislava en biedt je een comfortabele en gemakkelijke rit van stad naar stad.

De uitzichten onderweg zijn een lust voor het oog. Eén van de hoogtepunten is de oversteek van de Donau, wanneer je Wenen verlaat en Bratislava nadert, waar je in het noorden het silhouet van de uitlopers van de Kleine Karpaten kan bewonderen. Het grootste deel van de route gaat echter door vlakke landbouwvelden waar windmolens en bossen de horizon vullen.

Als je treinkaartjes wil kopen, raden we je aan om vooraf te boeken via 12Go.co. Dat heeft geen invloed op de prijs – de prijs van de intercitytrein is altijd €12, ongeacht wanneer je de treinkaartjes koopt – maar het betekent wel dat je niet in de rij hoeft te staan op het drukke station van Hauptbahnhof in Wenen, waar het in de zomer en tijdens de piekuren best druk kan zijn.

Van Wenen naar Bratislava per bus

Van Wenen naar Bratislava per bus
De RegioJet bussen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun felgele kleur © frantic00 / Shutterstock.com

Reistijd – 1 uur
Prijs – €6
Comfort – 3/5

De reistijd is iets korter als je kiest om met de bus van Wenen naar Bratislava te reizen in vergelijking met de trein. De reistijd van ongeveer 60 minuten is wel afhankelijk van de verkeersdrukte op de heen- en terugweg van beide steden, waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je ‘s ochtends of aan het eind van de middag reist. Ook de prijzen zijn zeer aantrekkelijk. Tickets van bekende busmaatschappijen zoals RegioJet en Flixbus kosten ongeveer €6 als je ze van tevoren koopt via 12Go.co, wat bijna de helft van de prijs van een treinkaartje is.

De bussen vertrekken vanaf verschillende haltes in Wenen. Veel bussen zullen gebruik maken van de internationale busterminal in Erdberg. Andere vertrekken vanaf de perrons direct buiten Wien Hauptbahnhof. Er vertrekken ook bussen rechtstreeks van de luchthaven van Wenen, zodat mensen die uit het vliegtuig stappen snel en gemakkelijk naar Slowakije kunnen doorreizen. De reis zelf volgt waarschijnlijk de snelle A4 en A6 in oostelijke richting alvorens de grens en vervolgens de Donau over te steken via de beroemde UFO-brug van Bratislava.

Van Wenen naar Bratislava per boot

Van Wenen naar Bratislava per boot
Met de boot reizen is de mooiste route, maar het kost wel veel meer dan met de trein of bus.

Reistijd – 1 u 15 min
Prijs – €28 (weekdagen), €34 (weekends)
Comfort – 4/5

Er is een Twin City draagvleugelboot die nog steeds over de Donau heen en weer vaart tussen Wenen en Bratislava. Het wordt een beetje als een alternatief beschouwd, want het is niet zo snel als de trein en kost aanzienlijk meer. Je kan wel genieten van het uitzicht op de Slowaakse bergen, de beboste oevers van het mooie Donau-Auen Nationaal Park zien en wat tijd op het dek doorbrengen terwijl je van de ene stad naar de andere stad reist. Kijk ook uit naar het kasteel Devin op de kliffen wanneer je de Slowaaks-Oostenrijkse grens nadert.

De boot is een leuke alternatieve route tussen de Oostenrijkse en Slowaakse hoofdsteden met verrassend goede eetgelegenheden aan boord.

Tijdens het hoofdseizoen (april tot eind september) vertrekt de boot maar liefst drie keer per dag vanuit Wenen. Tijdens de herfst- en wintermaanden worden de diensten beperkt tot één of twee vertrekken per dag. We raden je aan om van tevoren de dienstregeling te controleren via 12Go.co om er zeker van te zijn dat je kan reizen op de tijden die je wil. De prijs is ongeveer €28 per persoon per enkele reis of het dubbele voor een retourtje.

Zitplaatsen op een Twin City Liner boot
Zitplaatsen op een Twin City Liner boot

De boot zelf is een middelgrote rondvaartboot met vlakke romp. Er zijn twee klassen van zitplaatsen die niet erg verschillen in kwaliteit, hoewel de premium keuze natuurlijk het mooiste uitzicht heeft. Bovendien kan je uitkijken naar een aantal verleidelijke catering- en eetservices aan boord, waaronder Oostenrijkse zoete taarten, koffie, en zelfs plankjes met vleeswaren.

Van Wenen naar Bratislava per taxi

Van Wenen naar Bratislava per taxi

Reistijd – 45 tot 55 minuten
Prijs – €84+
Comfort – 5/5

Als je wat geld over hebt, kan een taxi een manier zijn om in stijl te reizen tussen deze twee grote hoofdsteden. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen – er ligt slechts 77 kilometer snelweg tussen deze twee steden – zal het niet je hele bankrekening plunderen, met basistarieven vanaf ongeveer €84. Dat klinkt misschien veel, maar het is wel voor de hele auto, dus je zou kunnen eindigen met een goede deal wanneer je de kosten kan delen met een groep.

De andere grote bonus van een taxi is dat deze ook dienst doet als transfer naar de lobby van je hotel in Bratislava en je wordt opgehaald waar je maar wil in Wenen. Dat kan zelfs de luchthaven zijn, waardoor dit een prima optie is voor mensen die Oostenrijk binnenvliegen maar hun zinnen hebben gezet op de Slowaakse tavernes en historische pleinen van de stad die verder naar het oosten ligt.

Van Wenen naar Bratislava per tour

Van Wenen naar Bratislava per tour
Het Nationaal Theater in Bratislava is een stop tijdens de meeste stadsbezoeken © Milan Gonda / Shutterstock.com

Reistijd – Een hele dag
Prijs – €70 per persoon
Comfort – 4/5

Als je alleen maar naar Bratislava wil om de bezienswaardigheden te bekijken en dan meteen terug wil keren naar Wenen, is een geplande daguitstap misschien iets voor jou. Er zijn een heleboel organisaties die daguitstapjes vanuit de Oostenrijkse hoofdstad aanbieden. Ze zorgen voor een pick-up bij je hotel of op een afgesproken ontmoetingsplaats, alle transfers tussen de steden en rondleidingen door de beroemde oude binnenstad in Slowakije. Andere activiteiten en bezienswaardigheden die deel kunnen uitmaken van de tour zijn het grote Grassalkovich Paleis en het wit-getinte kasteel dat de wacht houdt over de stad. Het meeste vervoer is in minibusjes samen met andere reizigers, maar je kan ook pakketten vinden met boottochten over de Donau.


Ruil je pretzels in voor Slavische knoedels. Wissel de aanblik van de Hofburg voor een zwerftocht door de historische hoofdstad van Slowakije. Dat is wat reizigers te wachten staat die van Wenen naar Bratislava reizen, of ze nu de bus, de boot, de trein of een georganiseerde tour kiezen.


Van Wenen naar Bratislava FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Wenen naar Bratislava te reizen?

Dat moet de bus zijn. Met tickets die slechts €6 kosten, is het moeilijk om niet in de verleiding te komen om van stad naar stad te reizen met busmaatschappijen zoals Flixbus en RegioJet. Om de beste koopjes te krijgen, moet je van tevoren boeken via een service zoals 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Wenen naar Bratislava te reizen?

Er is geen snellere manier om van het grandioze barokke centrum van Wenen naar de sfeervolle oude binnenstad van Bratislava te reizen dan met een privé-taxi. Ze kunnen de hele rit in slechts 45 minuten afleggen als er weinig verkeer is, hoewel het vaak eerder ongeveer een uur zal duren. Ze zetten je ook af op de plaats die jij kiest in Slowakije.

Wat is de beste manier om van Wenen naar Bratislava te reizen?

Waarschijnlijk de trein. Talloze Oostenrijkers en Slowaken maken er het hele jaar door gebruik van, dankzij de regelmatige vertrektijden die de hele dag door om het uur beschikbaar zijn. Het is ook zeer betaalbaar: treinkaartjes die je via 12Go.co koopt, kosten ongeveer €12 per persoon voor de hele rit.

Is er een rechtstreekse trein van Wenen naar Bratislava?

Ja, er zijn er veel. Ze vertrekken ieder uur vanaf iets na 5:00 uur. Je rijdt gedurende 1u 15min rechtstreeks oostwaarts naar Bratislava, terwijl je kan genieten van de windmolens en de velden die je passeert.

Hoeveel kost een treinkaartje van Wenen naar Bratislava?

Het normale tarief voor de trein tussen Wenen en Bratislava is €12 per persoon. De prijs van de treinkaartjes is altijd hetzelfde, het maakt dus niet uit of je ze vooraf koopt of op de dag zelf. Toch raden we je aan om je treinkaartjes te zoeken en te kopen via 12Go.co voordat je naar Oostenrijk vertrekt, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de loketten op het station.

Hoelang duurt de busrit van Wenen naar Bratislava?

Iets meer dan één uur in totaal, zolang er onderweg geen files zijn. De route volgt de A4 en de A6 in oostelijke richting. Tegen het einde van de rit steek je de Slowaaks-Oostenrijkse grens en vervolgens ook de Donau over, op weg naar het hoofdstation in de wijk Nivy van Bratislava.

Is het de moeite waard om naar Bratislava te gaan vanuit Wenen?

Het kost je maar één uur om Wenen in te ruilen voor Bratislava, maar de reis opent een hele nieuwe wereld van sightseeing, avonturen en smaken. Als je het goed plant, kan je een paar dagen uittrekken voor een bezoek aan de beroemde oude stad in het hart van de Slowaakse hoofdstad, waar naast de Slavische eethuisjes ook pubs te vinden zijn die heerlijke biertjes serveren. Je kan er tijdens deze reis ook voor kiezen om op avontuur te gaan in de Kleine Karpaten, waar er wandelpaden door de dennenbossen kronkelen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: