Hoe reis je van Praag naar Wenen

Hoe reis je van Praag naar Wenen

De 174 kilometer lange reis van Praag naar Wenen voert je dwars door het hart van Midden-Europa. De dennenbossen van Bohemen gaan over in de golvende groene heuvels van Moravië naarmate je zuidelijker van de gotische kasteeltorens van de Tsjechische hoofdstad weggaat. Je zal al snel de oostelijke uiteinden van de iconische Alpen aan de horizon zien verschijnen. Ze waken over een stad van elegante paleizen en operahuizen, sfeervolle cafés en barokke herenhuizen: Wenen.

Deze gids geeft een overzicht van alle manieren waartussen je kan kiezen voor deze route, met details over zowel de romantische treinverbindingen als de budgetbesparende busroutes.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Praag naar Wenen per trein4 u€16Boek Online
Van Praag naar Wenen per bus4,5 u€13Boek Online
Van Praag naar Wenen per vliegtuig1 u€120Boek Online
Van Praag naar Wenen per auto3,5 u€250Boek Online

Van Praag naar Wenen per trein

Van Praag naar Wenen per trein
RegioJet heeft zowel treinen als bussen die van Praag naar Wenen gaan

Reistijd – Iets meer dan 4 uur
Prijs – Vanaf €16
Comfort – 5/5

Het heeft iets nostalgisch en avontuurlijks om de trein van Praag naar Wenen te nemen. Bij het verlaten van het grote station Praha Hlavní Nádraž rij je al snel door het zuiden van de Tsjechische Republiek, waar de regio Bohemen overgaat in de regio Moravië. Deze regio’s worden gekenmerkt door hun mooie heuvels en zachte contouren, met dennenbossen langs de bucolische landbouwgronden. Het is behoorlijk indrukwekkend.

Wat het vertrek betreft, heb je een Weense wirwar aan opties. De Railjet verbindingen bieden je de meeste keuze. Ze vertrekken al om 4u44 en rijden daarna om de twee uur tot 18u44. De nieuwe diensten van RegioJet zorgen voor nog eens vier extra verbindingen om 5u20 , 9u20 uur, 13u20 en 16u20.

Regiojet standaard zitplaatsen
De gewone zitplaatsen op een RegioJet trein zijn best comfortabel

Reis door prachtige landschappen van groene heuvels, bossen en weiden op de trein tussen Praag en Wenen.

Er zijn een paar verschillen tussen de stijl van de treinen zelf. De Railjets worden gerund door de Tsjechische Spoorwegen en OBB. Ze hebben slechts twee klassen: 1ste en 2de. Beide hebben een mix van tweerichtingsstoelen met tafel, en niet te vergeten toegang tot een bar aan boord met lokale Tsjechische bieren. RegioJet heeft extra klassen om uit de kiezen. Deze variëren van basic tot business, en deze laatste kost uiteraard wat meer. Maar voor deze prijs krijg je wel gratis Illy-koffie, WiFi-verbinding en zelfs service aan tafel. Er zijn ook speciale kinderwagons met interactieve spelletjes en tv-schermen beschikbaar.

In totaal duurt de treinreis van Praag naar Wenen iets meer dan vier uur. Dat is vergelijkbaar met het nemen van een vliegtuig als je de transfertijden naar de luchthaven en de wachttijden bij vertrek meetelt. De trein is ook een handige optie omdat je alles van tevoren kan boeken. Gebruik 12Go.co om je treinkaartjes het gemakkelijkst te boeken en reken op ongeveer €16 voor een tweedeklas treinkaartje of het basistarief.

Van Praag naar Wenen per bus

Prague to Vienna by bus
RegioJet bussen van Praag naar Wenen kunnen worden geboekt bij 12Go.co © Kagan Kaya / Shutterstock.com

Reistijd – 4,5 uur
Prijs – €13+
Comfort – 4/5

De bus is waarschijnlijk de voordeligste optie op de route tussen Praag en Wenen. Met tickets vanaf €13 is het perfect voor reizigers die wat euro’s opzij willen houden voor die schuimige Oostenrijkse biertjes en het shoppen op de Naschmarkt. Het is altijd verstandig om vroeg te boeken, dat wel. Tickets kunnen snel uitverkocht zijn, zeker tijdens het hoogseizoen. Maar daarover later meer…

De reistijd is slechts één uur langer dan die van de treinen. De bussen doen er iets minder dan vijf uur over om aan te komen in de internationale busterminal van Wenen (kortweg VIB) aan de Erdbergstrasse of in het centraal station van Wenen bij de Südtirolerplatz. Alle diensten vertrekken vanaf het centrale busstation Florenc, op ongeveer 20 minuten lopen van de oude binnenstad van Praag, of 15 minuten met bus 207.

Er zijn verschillende busmaatschappijen waaruit je kan kiezen, maar het grootste deel van de reizigers zal voor RegioJet of Flixbus gaan. De eerste is een bekende regionale busmaatschappij met bussen die Praag verlaten om 7 uur en 11 uur ‘s ochtends, 3 uur ‘s middags en 6 uur ‘s avonds. Je kan vooraf tickets boeken via 12Go. Flixbus, daarentegen, heeft een Europees netwerk met moderne voertuigen en rijdt tussen veel bucket-list steden en dorpen in heel Europa.

Van Praag naar Wenen per vliegtuig

Prague to Vienna by plane
De internationale luchthaven van Wenen ligt 18 km ten zuidoosten van het centrum van Wenen © Tomas Palsovic / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €115+
Comfort – 5/5

De torenspitsen van de Praagse Burcht en de grote zuilengangen van de Weense Hofburg liggen misschien maar 4,5 tot 5 uur rijden van elkaar verwijderd, toch biedt Austrian Airlines rechtstreekse vluchten aan tussen deze twee steden (maar liefst vier per dag). Deze vlucht duurt slechts 55 minuten maar de totale reistijd is natuurlijk veel langer, gezien het gedoe op de luchthavens en de transfers van en naar de terminals. Toch is het een comfortabele en betrouwbare manier om van hoofdstad naar hoofdstad te reizen.

De vlucht van Praag naar Wenen landt in minder dan één uur in de Oostenrijkse hoofdstad, maar je betaalt extra en moet de transfer van en naar de luchthavens aan beide kanten organiseren.

Het grote nadeel zijn de kosten. Met gemiddelde tarieven van ongeveer €115 voor een vlucht van Praag naar Wenen is dit waarschijnlijk niet de optie om te kiezen als je een backpackersbudget hebt. Dat gezegd hebbende, kan je meestal een aantal goede deals scoren door ten minste 90 dagen van tevoren te boeken. Doe dat door naar 12Go.co te gaan, je reisdata in te voeren en op zoeken te klikken.

Om het vliegveld aan de Praagse kant te bereiken, kan je op een aantal bussen stappen die aansluiten op de metrolijnen C en B (tickets voor dit traject kosten ongeveer €2,20). Het is echter veel comfortabeler en eenvoudiger om een privé-taxi te nemen – die kost je ongeveer €22-27 vanaf de Oude Stad. Vanaf de internationale luchthaven van Wenen neem je de trein die rechtstreeks naar het station Wien Mitte gaat. Treinkaartjes voor dit traject kosten iets meer dan €3,50.

Van Praag naar Wenen per auto

Van Praag naar Wenen per auto

Reistijd – 3,5 uur
Prijs – €20 aan tolgeld, €230 voor de huurauto
Comfort – 5/5

Er zijn snelle, efficiënte snelwegen die de Tsjechische hoofdstad met de Oostenrijkse hoofdstad verbinden. De E50 gaat van Praag naar het zuidoosten en slingert door lage bergketens en beboste valleien over een afstand van ongeveer 195 kilometer voordat deze bij de tweede grootste stad Brno uitkomt. Daar gaat de route zuidwaarts over de E461 die helemaal tot aan de grens loopt. Wanneer je Oostenrijk binnenrijdt – en je hoeft niet te wachten want beide landen maken deel uit van de Schengen-zone voor vrij reizen – kan je de A5 nemen tot in Wenen.

Van Praag naar Wenen rijden, geeft je de kans om een aantal verborgen en intrigerende bezienswaardigheden in het zuiden van Tsjechië te bezoeken.

Deze rit van begin tot einde kan afgelegd worden in 3,5 uur. Maar onthoud: Dat is zonder ook maar één stop. De echte bonus van het hebben van je eigen vervoer is de mogelijkheid om even te stoppen en van het uitzicht te genieten wanneer je daar zin in hebt. We raden je zeker aan om onderweg wat tijd te besteden aan het verkennen van de wijnlanden van Zuid-Moravië, het neogotische UNESCO-paleis in Lednice en de bruisende studentenstad Brno. Met al deze bezienswaardigheden kan je er gemakkelijk een avontuur van een hele dag van maken, waarbij je ook de meer afgelegen hoeken van Midden-Europa verkent.

Als je niet met eigen vervoer naar Tsjechië wil gaan, moet je een huurauto regelen. Dat kan online via RentalCars.com. Houd er wel rekening mee dat je extra toeslagen moet betalen op de huurprijs per dag voor het overschrijden van internationale grenzen en het inleveren van de auto op een andere locatie dan waar je hem hebt opgehaald. Je zal ook vignetten moeten kopen om aan te tonen dat je de tol voor de snelwegen in zowel Oostenrijk als Tsjechië hebt betaald. Veel rijplezier!


De 160 km lange tocht van Praag naar Wenen betekent een reis door Europa met wijngaarden, rustieke akkers en dennenbossen die tot aan de horizon reiken. Je wisselt een hoofdstad vol bier in voor een hoofdstad met een rijke Habsburgse geschiedenis, waar grote 18e-eeuwse paleizen staan. Het is een reis die je niet snel zal vergeten!


Van Praag naar Wenen FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Praag naar Wenen te reizen?

Backpackers met een beperkt budget kunnen kiezen voor de busverbindingen tussen Praag en Wenen. De goedkoopste tickets zijn al verkrijgbaar voor een portemonnee-vriendelijke €13, maar houd rekening met een duurdere prijs tijdens de hoogzomer, op populaire vakantiedata of als je voor een premium service kiest. Als je op zoek wil gaan naar echte koopjes, kan je 12Go.co raadplegen, waar het een makkie is om de prijzen van de bus te vergelijken met die van de trein.

Wat is de snelste manier om van Praag naar Wenen te reizen?

Vluchten van Praag naar Wenen over het Moravische wijnlandschap duren maar 55 minuten. Maar vergeet niet dat vliegen ook 1,5 uur in de vertrekhallen betekent, en ongeveer een uur transfer van en naar de terminals. Het resultaat? De trein kan nog sneller zijn. Die brengt je in iets meer dan vier uur van de schaduw van de Praagse Burcht naar de uitlopers van de Oostenrijkse Alpen. Om de beste prijzen te vinden en de dienstregeling te raadplegen ga je naar 12Go.co.

Hoelang duurt de treinreis van Praag naar Wenen?

Je hebt maar vier uur op de sporen nodig om van Praag naar Wenen te reizen. En wat zijn dat een aangename vier uur! Je hebt wijngaarden en een arcadisch Tsjechisch landschap om naar te kijken en lokale Tsjechische en Oostenrijkse bieren om van te proeven dankzij de bar in de trein. Het is eigenlijk gewoon even ontspannen…

Hoeveel kost een treinkaartje van Praag naar Wenen?

De kosten van je zitplaats in de trein hangen af van wanneer, in welke klasse en met welke trein je reist. Je kan deze allemaal bekijken en vergelijken met behulp van 12Go.co. Over het algemeen beginnen treinkaartjes vanaf €16 voor een zitplaats in de tweede klas op de Tsjechische Spoorwegen en OBB service. Let wel op want je kan meer dan het drievoudige betalen voor een luxe plaats in business class op de comfortabele RegioJet treinen.

Is de treinreis van Praag naar Wenen mooi?

Héél zeker. We raden je aan om je camera in de aanslag te houden van zodra je Praag verlaat – het rustieke Tsjechische platteland neemt het al over en je zal versteld staan van de groene velden met maïs en gras, hopplanten en wilde bossen. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe meer wijngaarden er verschijnen. Dan weet je dat je in de regio Zuid-Moravië bent aanbeland, een erkend wijngebied. Wanneer je over de Oostenrijkse grens rijdt, kan je in de verte in het westen misschien zelfs het Weense Woud en de uitlopers van de beroemde Alpen zien liggen.

Is er een hogesnelheidstrein van Praag naar Wenen?

Nope. Dit deel van Europa heeft nog niet de bliksemsnelle TGV’s van Frankrijk. Maar dat is eigenlijk ook goed nieuws. Het geeft je meer tijd om van het uitzicht van het Tsjechische platteland te genieten en die treinbiertjes eens te proberen. Bovendien duurt de reis per spoor nog niet zo heel lang. Je kan rekenen op een reistijd van ongeveer vier uur voordat je het grote station Wenen Hauptbahnhof binnenrijdt.

Hoelang duurt de busrit van Praag naar Wenen?

De busrit duurt ongeveer één uur langer dan de treinreis tussen Praag en Wenen. Je bent dus net geen vijf uur onderweg als je voor de bus kiest. Je kan ook nog steeds genieten van het mooie uitzicht vanuit het raam en misschien bespaar hier nog wat extra euro’s mee. Ga naar 12Go.co om de prijzen van de bustickets te vergelijken. Het is zelfs mogelijk om ze al maanden van tevoren online te boeken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: