Hur man reser från Prag till Wien

How to go from Prague to Vienna

Den 270 kilometer långa resan från Prag till Wien tar en genom själva hjärtat av Centraleuropa. Barrskogarna i Böhmen ger vika för de rullande gröna kullarna i Mähren, samtidigt som man rör sig söderut från de gotiska slottsspirorna i den tjeckiska huvudstaden. Inom kort präglas horisonten av den östra änden av de ikoniska Alperna, som vakar över en stad med eleganta palats och operahus, atmosfäriska kaféer och herrgårdar i barockstil: Wien.

I den här guiden går vi igenom alla sätt att resa på rutten, med detaljer om allt från romantiska tågförbindelser till budgetvänliga bussar.

TransportTidPrisBiljetter
Prag till Wien med tåg4 h150 krBoka online
Prag till Wien med buss4.5 h130 krBoka online
Prag till Wien med flyg1 h1100 krBoka online
Prag till Wien med bil3.5 h2400 krBoka online

Prag till Wien med tåg

Prague to Vienna by train
RegioJet har både tåg och bussar från Prag till Wien

Tid – Strax över 4 timmar
Pris – Från 150 kr
Comfort – 5/5

Det är något nostalgiskt och äventyrligt med att ta tåget från Prag till Wien. Efter att man rullat ut från den stora stationen Praha Hlavní Nádraž färdas man inom kort genom de södra utkanterna av Tjeckien, där regionen Böhmen övergår i Mähren. De präglas av vackra kullar och mjuka konturer, med begränsade områden av barrskog som ramar in åkermarken. Det är en fantastisk syn.

När det kommer till avgångar så finns det massor av alternativ. Railjet-förbindelserna är de vanligaste. De börjar gå så tidigt som 4.44 på morgonen och avgår sedan varannan timme fram till 18.44. En nyare tjänst vid namn RegioJet innebär att det dessutom finns fyra avgångar klockan 5.20, 9.20, 13.20 och 16.20.

RegioJet-tågets standard säten
De vanliga sittplatserna på RegioJet-tåget är faktiskt ganska bekväma

Färdas genom slående landskap med gröna kullar, skogar och gläntor på tågresan mellan Prag och Wien.

Det finns några skillnader att vara medveten om angående tågen. Railjet-tågen drivs av Tjeckiens järnvägar och OBB, och har bara två klasser: första och andra. Båda inkluderar en blandning av bord och säten i båda riktningarna, grupperade två och två. För att inte glömma tillgång till en bartjänst ombord som serverar lokal, tjeckisk öl. RegioJet har i sin tur extra klasser. De går från enkel till affärsklass, där den sistnämnda kostar mer, men kommer med Illy-kaffe, WiFi-anslutning och till och med servering vid bordet. Det finns även specifika vagnar för barn, med interaktiva spel och TV-skärmar.

Totalt tar tågresan från Prag till Wien lite över fyra timmar. Det gör den jämförbar med att flyga från stad till stad om man räknar med tiden det tar att resa till och från flygplatsen samt väntan i avgångsterminalen. Det är även ett behändigt alternativ eftersom man kan boka allt i förväg. Använd 12Go.co för att boka biljetter enkelt – du kan vänta dig att betala runt 150 kronor för ett standardsäte i andra klass.

Prag till Wien med buss

Prague to Vienna by bus
RegioJet-bussarna från Prag till Wien kan bokas via 12Go.co © Kagan Kaya / Shutterstock.com

Tid – 4,5 timme
Pris – 130+ kr
Comfort – 4/5

Bussen är förmodligen det mest ekonomiska alternativet på rutten mellan Prag och Wien. Biljetterna börjar från bara 120 kronor, så det är perfekt för resenärer som vill lämna mer euro i plånboken för skummande, österrikisk öl och shoppingrundor på Naschmarkt. Men det är alltid smart att boka tidigt. Biljetterna kan sälja slut snabbt, speciellt på högsommaren. Men mer om det senare…

Tidsmässigt är resan inte särskilt mycket längre än med tåget. Bussarna rullar in på antingen Wiens internationella bussterminal (VIB) på Erdbergstrasse eller Wiens centralstation nära Südtirolerplatz efter lite mindre än fem timmar. Alla förbindelser avgår från den stora centralstationen Florenc, som ligger runt 20 minuters promenad från Prags gamla stad eller 15 minuters resa med buss 207.

Det finns flera bussbolag att välja bland, men merparten av alla resenärer väljer antingen RegioJet eller Flixbus. Det första är ett välkänt bolag i regionen, med bussar som avgår från Prag klockan 7.00, 11.00, 15.00 och 18.00. Man kan boka biljetter till dessa i förväg via 12Go. Flixbus har i sin tur ett nätverk som spänner över hela kontinenten, med moderna bussar som kör mellan många av Europas mest uppskattade stor- och småstäder.

Prag till Wien med flyg

Prag till Wien med flyg
Wiens internationella flygplats ligger 18 km sydost om centrala Wien © Tomas Palsovic / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter (endast flygtid)
Pris – 1100+ kr
Comfort – 5/5

Spirorna hos Prags slott och de storslagna pelargångarna hos Hofburg kanske bara ligger 4 ½–5 timmars bilresa från varandra, men Austrian Airlines erbjuder fortfarande flygförbindelser mellan de två (så många som fyra avgångar om dagen faktiskt). I luften tar resan bara 55 minuter, men den totala restiden blir betydligt längre om man räknar med resor till och från flygplatsen såväl som incheckning. Men det är fortfarande ett bekvämt och pålitligt sätt att ta sig från huvudstad till huvudstad.

Ett flyg från Prag till Wien landar i den österrikiska huvudstaden efter under en timme, men man får betala extra och måste organisera resor till och från flygplatserna.

Den främsta nackdelen är kostnaden. Med snittpriser på 1100 kronor för flyg mellan Prag och Wien är detta förmodligen inte alternativet du ska satsa på om du har en backpacker-budget. Med det sagt kan man vanligtvis hitta bättre erbjudanden om man bokar minst 90 dagar i förväg. Gör det genom att gå till 12Go.co, fylla i dina resedatum och klicka på sök.

För att komma till flygplatsen i Prag kan du hoppa på en buss med anslutning till tunnelbanelinjerna C och B (biljetter för hela resan kostar runt 20 kr). Men det är mycket bekvämare och enklare att ta en privat taxi – en sån kostar dig runt 210–250 kronor från gamla stan. Från Wiens internationella flygplats ska du ta dig till tåget som går direkt till stationen Wien Mitte. Biljetter kostar strax över 35 kronor.

Prag till Wien med bil

Prag till Wien med bil

Tid – 3,5 timme
Pris – 190 kr för vägtull, 2200 kr för bilhyra
Comfort – 5/5

Det finns snabba, effektiva motorvägar mellan de tjeckiska och ungerska huvudstäderna. Färden går i sydostlig riktning från Prag längs motorvägen E50, som slingrar sig mellan låga bergskedjor och skogsklädda dalgångar i runt 190 kilometer innan man når staden Brno. Därifrån går resan i sydvästlig riktning till E461, som går hela vägen till gränsen. När man korsat gränsen till Österrike – och det borde vara en snabb process eftersom båda länderna är en del av Schengenzonen – är det möjligt att ta A5 hela vägen till Wien.

Att köra från Prag till Wien ger dig friheten att se undangömda och spännande sevärdheter i södra Tjeckien.

Från start till slut kan åkturen vara så kort som 3,5 timme. Men kom ihåg: det är utan att stanna någonstans på vägen. Den verkliga fördelen med att ha en egen bil är att kunna stanna och njuta av utsikten när man vill. Vi rekommenderar verkligen att spendera lite tid med att utforska vinländerna i södra Mähren, de nygotiska och UNESCO-märkta palatsen i Lednice och den livliga studentstaden Brno på vägen. Med allt detta kan man utan vidare gör denna resa till ett dagslångt äventyr bortom de upptrampade stigarna i Centraleuropa.

Om du inte planerar att fara från på de tjeckiska vägarna med egen bil måste du fixa en hyrbil. Det kan göras online via RentalCars.com. Tänk bara på att du måste betala extra avgifter för att korsa internationella gränser och lämna in bilen på en annan plats än där du hämtade den. Du måste även köpa klistermärken som visar att du har betalat vägtullarna i både Österrike och Tjeckien. Ha en rolig åktur!


Att göra den 270 kilometer långa resa från Prag till Wien är att korsa stora delar av Europa som täcks av vingårdar, rustik åkermark och barrskogar som rullar förbi vid horisonten. Det är även att byta en öldränkt huvudstad mot en som präglas av Habsburgs historia och som är hem till 1700-talspalats. Det är en resa du sent kommer att glömma!


Prag till Wien – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Prag till Wien?

Backpackers med liten budget gör bäst i att välja bussen mellan Prag och Wien. De billigaste biljetterna kan ligga på plånboksvänliga 120 kronor, men du kan vänta dig att betala lite extra om det är mitt på sommaren, under populära semesterperioder eller om du väljer en premiumtjänst. Ett bra sätt att se till att man gör bästa möjliga klipp är att boka bussen på 12Go.co, där det är lekande lätt att jämföra kostnader för resesätt på både väg och spår.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Prag till Wien?

Flyget behöver bara 55 minuter för att susa över vinländerna i Mähren från Prag till Wien. Men kom ihåg att flygresor även innebär att man måste lägga runt 90 minuter i avgångsterminalen och ytterligare 60 minuter på transport till och från flygplatsen. Den goda nyheten? Tåget kan faktiskt vara snabbare. Det kan ta dig från Prags slott till kullarna i de österrikiska Alperna på strax över fyra timmar. För bäst priser och alla tidtabeller ska du gå till 12Go.co.

Hur lång är tågresan från Prag till Wien?

Fyra timmar på spåren är allt som krävs för att resa mellan Prag och Wien. Och det är verkligen fyra njutbara timmar! Genom fönstret får man se både vingårdar och den vackra tjeckiska landsbygden. Dessutom har köken ombord både tjeckiskt och österrikiskt öl, så det är knappast en mödosam resa…

Vad kostar en tågbiljett från Prag till Wien?

Hur mycket ens plats kostar beror på när du reser, vilken klass du reser i och vilket tåg du väljer att resa på. Du kan jämföra alla alternativ på 12Go.co. I regel börjar biljettpriserna på runt 150 kronor för andra klass på tågen från Tjeckiens järnvägar och OBB. Man kan dock betala mer än tredubbelt för en deluxe-plats i affärsklass på den bekväma RegioJet-linjen.

Är tågresan från Prag till Wien naturskön?

Det är den verkligen. Vi rekommenderar att ha kameran redo så snart du lämnar Prag – den rustika, tjeckiska landsbygden tar snart över, med gröna fält av majs och gräs, humle och vilda skogar. Ju längre söderut du kommer, desto fler vingårdar kommer att dyka upp. Det är då man vet att man kommit in i regionen södra Mähren – ett område dedikerat till vinproduktion. På andra sidan den österrikiska gränsen kan man till och med skymta Wienerwald och kullarna som leder upp till de berömda Alperna i väst.

Finns det ett snabbtåg från Prag till Wien?

Nej. Den här delen av Europa har ännu inte de blixtsnabba TGV-tågen från Frankrike. Men det är faktiskt goda nyheter. Det ger en mer tid att se de vyerna över den tjeckiska landsbygden och njuta av en och annan öl på tåget. Vidare är tågresan knappast outhärdligt lång. Du kan vänta dig restider på bara fyra timmar, varpå man anländer till den stora stationen Hauptbahnhof i Wien.

Hur lång är bussresan från Prag till Wien?

Bussen tar runt en timme längre än tåget från Prag till Wien. Med andra ord kommer du att vara på resande fot under lite mindre än fem timmar om du väljer bussen. Under tiden kan du njuta av vackra vyer genom fönstret och framförallt kanske spara några euro extra. Gå till 12Go.co för att jämföra biljettpriserna för bussarna. Det är även möjligt att boka dem online flera månader i förväg.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: